Forum Bebeği Forum Ana Sayfa

Bebek.com Forum'a Hoş Geldiniz...

Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.
Bebek.com forumunu ilk ziyaretiniz ise; Forum Kuralları için tıklayınız.

Bebeklerde Büyüme Ataklari

Sayfayı değiştir: < 12345678910 > | Sayfayı gösteriyor 2 of 10, mesajlar 21 to 40 of 184
Yazar Mesaj
traum

• Tüm gönderiler : 275
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: Almanya
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: Bebeklerde Büyüme Ataklari - 13.02.2006 00:05:44 ( #21 )

Orjinalden alıntı: vildo

hadi ya, her olasılık aklıma gelmişti ama bunu getirmemiştim hiç. evet aslında inatlaşmalar yavaş yavaş başladı gibi. benim istediğim değil onların istediği hikaye okunuyor mesela, bunda herbirinin elinde ayrı kitap olunca iki kişinin ayrı ayrı keçiliklerini sakinleştirmeye çalışıyorum ya da biri elleriyle kırmızı balık şarkısını işaret ederken diğeri küçük kurbağa işareti çekiyor çok değişik şarkılar uyduruyorum bende :)

öyleyse üzülme erken kurtulmuş olursunuz demişsinya ne kadar sürerki bu :)

çok acayip mercü[sm=kiss.gif]

[/quote

Vildan kusura bakma ancak yazabiliyorum,bu aralar okul öncesi egitimle ilgili türkce bir kitap  yaziyorum (reklam yapayim biraz ;) )birde kizim cok hareketlendi yuvarlana yuvarlana dolaniyor evin icindeyere yatiriyorum otuma odasinda mutfaga gidiyorum bir bakiyourm arkamdan döne döne gelmis mutfaga

bu inatlasma döneminin nekadra sürdügünü sormussun ya..Aslinda aslan burclarinda bu dönemin ömür boyu sürdügü tarzinda rivayetler var ama biz bunu aslan burclarinin basari ve hirslarini cekemeyen diger burclarin uydurmasi olarak yorumlayalim:P (vallahi oglaklari hakkinda da var böyle rivayetler

2 yas sendromu genel olarak 2 yas sonlarina dogru baslayip 4 .yasa kadar sürer.Ama en yogun tavir degisikleri 2 yas da görülmekte.Erken yada gec baslayabilir bu "hayir ben kendim yapacagim" dönemi gecte baslayabilir.3 yasina kadar baslamadiysa okula baslama zamaninda yasanir.
Önceleri "beraber yapalim" tarzi kurulan cümleler "hayiyyyy ben KENDIM YAPAYIMMMM" gibi cümlelere birakir yerini ki bu ilk baslarda cok tatli bulunmakla beraber bir süre sonra anne baba icin sinir bozucu olabilir:)
Dünyayi kesfetme, kendilerini kesfetme dönemi biraz da anne babadan "özellikle anneden" kopmaya calismak olarak da gözleniyor Vildan´cim."ben artik büyüdüm, bebek degilim" düsüncesi cesitli sekillerde etkiliyor cocuklarin hareketlerini.Istedigini yaptirmaya calismak olmadiginda kendini yerden yere atmak, kusana kadra aglamak,bagirmak cok günlük davranislar haline gelebiliyor:)2 yas sendromu üzerine yazilmis yazilari, kitaplari okumk kizlarini anlamani sagladigindan isini kolaylastirir.
Peki nasil gidiyor bu  aralar gercekten 2yas sendromuna girdiler mi?
sevgiler
traum

Ynt: Bebeklerde Büyüme Ataklari - 13.02.2006 00:07:27 ( #22 )
imo senin bebisin kac yasinda bilmiyorum ama 2 yas sendromu erken baslayabiliyor.
sevgiler
imomzi

• Tüm gönderiler : 402
  • Bölge: izmir
Ynt: Bebeklerde Büyüme Ataklari - 13.02.2006 10:43:08 ( #23 )
Saol Nil,
pek bana cevap vermemiş olsanda Vildana verdiğin cevaplardan faydalandım bende.Çok güzel yazmışsın teşekkürler.

Ben nette 2 yaş sendromuyla ilgili aradım fakat adam gibi bir bilgiye ulaşabilmiş değilim site linki bulan arkadaşlar varsa bana da verebilirlermi??
traum

Ynt: Bebeklerde Büyüme Ataklari - 13.02.2006 23:40:43 ( #24 )
rica ederim nedemek sana cevap vermemek,yoksa özelden cevap yazardim vIldan´a:)Hep beraber bilgi alisverisinde bulunuyoruz:)
Arkadaslar birde bir ricam olacak özelden bana su sayfayi okur muusn yada katilir misin diye bir mail attiginizda lütfen o sayfanin adresini kopyalarmisiniz.Daha cabuk bulurum ozaman bahsettiginiz sayfalari.
Tesekkürler :)
vildo

• Tüm gönderiler : 1045
  • Bölge: bursa
Ynt: Bebeklerde Büyüme Ataklari - 14.02.2006 13:05:15 ( #25 )
ya nil evet dediklerini neredeyse birebir yaşar olduk. özellikle çınar kızımda, defne ondan görürse diretiyor neye direttiğini bilmeden ama onu sakinleştirmek daha kolay. daha 1,5 yaşındalar tam alıştım huylarını, sularını biliyorum derken hoop değiştiler :( mesela dün gece sabaha karşı saat 4 te uyandı çınar ne yatmak istiyor, ne oynamak istiyor, ne bizi yatırıyor yani itiraz edip ağlasında neye ağlarsa ağlasın 6 yı geçiyodu sızdı(k). demiştim bizim yatağa alıştı diye yine yatağına alıştırdım demiştim nafile son zamanlarda bazen diretsede yatağında uykuya dalıyor ama gece yine uyanıp bizim yatağı gaspediyor. yoruluyorum çok ama dönem deyip kendime moral veriyorum. bir de yazı hasretle bekliyorum dışarı çıkıp bolca oynarlarsa gece uyanamayacak kadar yorgun olur deyip kendimce çözümler üretiyorum.

isterim 2 yaş sendromu ile ilgili yazılar, kitaplar okumak bu konuda önerisi olan varsa yazsın lütfen.

tuana'ya güldüm çok, benimkilerde öyleydi ama çarpışmasınlar diye başlarında hep biri durduğundan o kadar uzun yol alamıyorlardı. :)
ayrıca aslanlar için söylediklerin doğruysa bende aslanım kızlarım benden korksun

çok mercü[sm=kiss.gif]
Vildan '74
Defne & Çınar '04

*marifet teyze*
*Defne & Çınar*
imomzi

Ynt: Bebeklerde Büyüme Ataklari - 14.02.2006 17:58:22 ( #26 )
tekrar merhaba,
http://www.annelergrubu.com/doktorunuz/base.asp?catID=5&selectedID=461

ben pek aradığım cevapları bulamadım ama okumaya değer.

Vildan,
gece 4 de kalkıp odadan dışarı gitmek çisede istemişti bir dönem ,anlamsızca yatakta kalkıp(beraber yatıyoruz biz)benide saçımdan tutup kaldırmaya çalışıyordu ve ağlayarak içeri gitmek istiyordu.ama hiç gitmedim,çünkü bir kaç kişiden bunun alışkanlık olabileceğini duymuştum,birkaç gece ağladı,mızmızlandı sonra vazgeçti.
<mesaj tarafından düzenlendi imo on 15.02.2006 01:11:17>
traum

Ynt: Bebeklerde Büyüme Ataklari - 15.02.2006 20:39:02 ( #27 )
imo 2 yas sndromuyla ilgili sorularin neler yazarsan zaman buldukca cevaplamaya calisirim.
imomzi

Ynt: Bebeklerde Büyüme Ataklari - 16.02.2006 14:36:16 ( #28 )
saol Nil,
en öncelikli sorum  ne kadar süreceği,ortalama olarak...

aradığımı bulamamış olmamıda şöyle açıklıyım,
bebeklerin hertürlü doğal davranışlarının altında aslında gerçek bir ihtiyaç yattığına ve bir anneninde buna kulak tıkamaması gerektiğine inanıyorum.ama şu an bir çok doktor bebeğin kendine olan güvenini kazanması ve birey olabilmesi için biraz yanlız bırakılması gerektiğini,biraz ağlayarakda olsa yanlız başına oynamayı vs.öğrenmesi gerektiğini söylüyor.aynı yaklaşımda iki yaş dönemi sorunları içinde bulunuyorlar. eğer çocuk çok öfkelenirse başka bir odaya gidin ve onu yanlız bırakın,yada öfkesini dindirmek için her dediğini yapmayın gibi...

kısacası çocuğumu yanlız bırakıp onunla bir ''ben güçlüyüm ,kazanırım ,çünkü anneyim''tarzı bir hesaplaşmaya girmek bana uymuyor,sadece daha sevecen ve naturel yollar arıyorum.

aliyeaydın

• Tüm gönderiler : 892
Ynt: Bebeklerde Büyüme Ataklari - 16.02.2006 15:33:09 ( #29 )
Nil dün yaşadığımız oalyı anlatmak için yazdıuğım bu 3. yazı, yanlışlıkla ok yerine forward backward tuşuna basmışım her şey gitti.
Dün işten geldim, Sudeyi aldım eve indim, biraz sarıl sarmaş hemen "dude" dedi, bu "sude yazmak istiyorum kalem kağıt" demek, hemen boya kalemlerini defterini aldım, mutfakta yemek masasına oturttum, sevindim çünkü benim de yemek yapmam lazım, arada "anneee dudee" diyor, bu "anne gel sen de çiz" demek, oturuyorum bir lala po çiziyorum bir araba bir aydede derken baktım sıkıldı, indirdim, makinadan çatal kaşık sepetini çıkardımçatal kaşık çekmecesini de çıkarıp hadi yerleştirelim annecim bu kaşık bu çatal bu bıçak yerleştiriyoruz, tabi o bıçaklar pasta bıçakları pek önem vermedim. Neyse sonra sıkılıp çekmeceyi açtı, anne kıh kıh dedi büyük ve keskin olan bıçaklar var onalrın yeri ayrı, gösteriyor bana "Sude hayır olmaz kızım, sana zarar verebilir canın acıyabilir elleme annecim" deedim kapattım, 2 sn sonra "anne hihihihi" dedi bu sesi tanıyorum eşkıya gülüşü bu, ne zaman yaramazlık yapsa böyle yapar bir de gözlerini kısarak yapmacık bir şekilde gülümser, aynen öyle sırıtık bakıyor bana öbür elinde de bıçak çekmeceyi kesiyor gibi hareketler bir yandan, "Sude olmaz dememiş miydim annecim" dedim sakince elinden aldım bağırsam flan hırslanıp hızla geriye çeker kendine gelir bıçak falan diye korktum, aldım elinden kapattım çekmeceyi, buradan bıçak alınmayacak dedim, bağırmadan sakin, attı kendini yere annee diye ağlıyor, anlatıyorum sen küçük olduğun için yanlışlıkla bir şey olur kesilir canın yanar, ben sana herşeyde hayır demiyorum kızım sadece tehlikeli şeyler için diyorum v.s. anlatıyorum bakıyorum dinliyor bir yandan da ağlıyor apartmanda bizi duyan çocuğu kallavi dövdüğümü sanacak, halbuki en sakin tonumla konuşuyorum, suçlı olduğunu bildiği anlarda aynen böyle yapıyor canı yanmış gibi ağlıyor, sustum, tepki vermedim, ağladı ağladı ağladı, işimi bitirp ellerimi yıkadım, kucağıma aldım bu arada hala ağlıyor, odasına götürdüm, şifonyere çıkarıp göz hizama getirdim "annecim seni çok seviyorum, sen benim için çok değerlisin ama sana zarar verecek sana tehlikeli olabilecek şeylere izin vermem" gibi laflar ettim, bir yandan dinliyor bir yandan yine o suçlu ağlaması, sarıldım sıkı sıkı, seni çok seviyorum kızım falan neyse içini çeke çeke sustu, mutfağa döndük, bu sefer sandalyeyi çekiip tezgahta bana bakmasını sağladım konuşa konuşa işlerimi bitirdim, ama bu arad mızmızlandı yine, sarılmaya çalıştı, bağırdı çığırdı, ne zaman ki aldım kucağıma, oturma odasına geçtik kucağımda sarıldım saçlarını okşadım birden değişti, sessiz sakin eli parmağında emili şekilde kucağımda durdu öylece, beni de özlemiş ilgi istemiş gibi geldi, denge kurmak çok zor... Nerede yanlış yapıyorum acaba?
Sude'de bir de "menim" sendromu var, her şeye "benim" diyor, anneden tutun futbol oynarken kale olarak kullandığı duvar da dahil buna, ve insanlar hani sizin tr.de 3 günlüğüne şahit olduğunuz kalabalık bizim ailede hep olduğu için Sudenin menim diyişine bayıldıklarından devamlı çocuğu sinir edip bağırtıyorlar, o hırsla insanlara saldırıyor, ısırıyor, dövüyor, çocuğumu tanıyamaz hale geldim bakışlarını görünce, bu insanlara nasıl müdahale edebilirim ya da Sudeyi nasıl yönlendirebilirim bilmiyorum, evde hiç böyle değil, anne babasıyla yani bizile olduğu zaman bir şeye hırslanır ve kalır yani asla asla şiddet uygulamaz uygulanmaz zaten bizim evde, ama 2 sn. sonra mesela yukarı amcasına çıkalım, böyle bir sinir harbi yaşasın orada hemen değişiyor
Sayın zingolozomzop sayfası benim de naçizane sorularım bunlardır efendim
traum

Ynt: Bebeklerde Büyüme Ataklari - 16.02.2006 16:02:42 ( #30 )
imo (ve 2yas sendromu ile ilgili bilgi isteyen diger arkadaslar:) )
bu dönem yaklasik 4.yas da yada sonralarina dogru biter.Conkü bu yasa geldiginde cocuk hayatta her istediginin olamayacagini,her dileginin diledigi an gerceklesemeyecegini ,uyulmasi gerkeen kurllar oldugunu ögrenmistir az cok.Ayni zamanda da kendi hakkinda karar verebilecegini ama cevresine uyum saglamasi gerekecegini de ögrenmistir yada ögrenmeye devam ediyordur.
Senin ikinci sorunda aslinda cevaplandi.Kizin da bu dönemde her istediginin o an yapilamayacagini,her yaptiginin dogru olmadigini,isteklerini kendin yer atip bagirarak degil konusarak dile getirmesi gerektigini ögrenmesi icin senin ona ola davranislarin cok önemli.evet dr lar gibi bizde sürekli uyarmak zorundayiz anna babalari.cocugunuzla 24 saat oynayamazsiniz.Cocuklar bazen anne babalarindan bagimsiz kendi baslarina zaman gecirmeyi ögrenmek zorundalar.Bu onlarin gelisimi ici cok önemli.
Bebeklere gelince..ilk 3 ay da bebekler her agladiginda "yanindayim yalniz degilsin ihtiyaclarini karsiliyorum" duygusu mutlaka verilmesi lazim.Bundan onraki aylardan sonrada da bebekler ihtiyaclarinin anne baba tarafindan mutlaka karsilandigini sevildiklerini hissetmelidirler.ama yaklasik özellikle 8.aydan sonra bebege ilk kurallar ögretilmeye baslanir.Kural deyince hemen itici gelebilir.ama söyle örnek vereiym.Bebek annesiyle ayni odadayken annesinin bir süre tüm ilgisini onun üstünde olmayabilecegini ögrenmilidir.Mutfaga götürdünüz diyelim.Sandalyesinde oturuyor yada yerde oynuyor.aada onunla göz temasi kurup yanind aoldugunuzu hissetirmeliisniz ama onunla oan oynayamyacaginizi biraz beklememsi gerektigini ögrnemelidir.Bebekler cok akilli bunu ögrenebiliyorlar.Biz türkiye´deyken kizim Mi dii a bir sürü kiis kosuyordu.Son günlerde miz miz oldugunu hissettim.ama buraya geldigimiz ilk birkac gün kendi kurallarimiza döndügümüzde kizim eskisi gibi uzun süre yerde tek basina oynamaya basladi.Bu onun geliismi icin cok önemli.
Sen onunla inatlasip güc gösterisi yapmis olmuyorsun sadece ona SINIRLARINI denemesine imkan veriyorsun.Hicbirimizin dünyada her istedigi anind aolmuyor ve bebekler,cocuklar bunu ögrenmezlerse hayata uyum saglamakta zorlaniyorlar
(bahsettigim istekler yeme icme ten temasi gibi temel ihtiyaclar degil tabiki bunlar herzaman verilmeli süphesiz)
traum

Ynt: Bebeklerde Büyüme Ataklari - 16.02.2006 16:20:05 ( #31 )
Aliye ben senin bu anlattigin olayda hatali davrandigini düsünmüyorum.Kizina keskinbicaklarla oynamasinin tehlikeli oldugunu bunu istemedigini söylemissin.Oda  nekadar ileriye gidebilecegini denemis ki bunu yapmasi cok normal.Gelisimi icin gerekli ayni zamanda.Yukarida da yazdim dünyayi kesfetmek istiyorlar kendi sINIrlarini ariyorlar.Bütün dünyanin sahibi gibi hissediyorlar kendileirni ama sizin anlayisli ama tuttarli davranislarinizla bütün dünyanin kendilerine ait olmadigini ama o dünyada onlarinda yeri oldugunu ögrenecekler.
eger sen o agladiginda kendini yere attiginda "neyse aglamasin cok fazla buseferlik vereiym ben dikkat ederim keskesin diy ebir yerini" diye düüsnüp ona izin verseydin o yaptigi hareketin yanlis olduugnu ögrenemeyecekti.Belki defalarca deneyecek ayni hareketlerini ama sen bu sekilde onunla konuusp tutarli davranirsan ögrenecek emin ol.Iste hep sorulur ya simartma nedir diye.Eger sen ona kiyamaz d aagladiginda fikrini degistirir istekleirni yerine getirirsen cocuk aglayayim  olsun diye ögrenip simartilmis diye tanimladigimiz davranislarda bulunuyor.
Ayrica 2 yas sendromunda cocugun anne babayla ortak bir cözüm bulmayi ögrenmesi cok önemli.Belki ilk baslarda sinirden aglamaktan kusmaktan bir cözüm bulacak hali yok ama sen sabirlar sinirinin gecmeisni beklediginde seninle konusacak duruma gelmistir.Oan zaten Sude nin de rahat birakilmaya ihtiyaci var.Kendini yerden yere attigi an ona birsey anlatmya caiklamaya calisma.Sinirin gectiginde konusacagiz annecim deyip bekle.Tabi kendisine zarar verecek hareketlerde bulunmamasi icin dikkatli olmak gözlemlemek sartiyla.Zaten öncesinde aciklamissin sonrasina da bir konusm yapmissin ama oan snei dinleyecek durumda degil.Bu yas döneminde cocuklarin odalarinda kendileirne zarar verecekleri esyalari toplamak en dogrusu olur.Makas bicak gibi kesici aletleri camdan esyalari uzak tutmak lazim cocuklarin odasindan özellikle böyle dönemlerde.SInirle herseyi firlatip atabilirler.Birde böye aglama atma atilma krizleirnden sonra sakinlestikten sonra"hadi simdi beraber dagittiklairni toplyalim" diye ona dagittiklarini toplatmak gerekiyor
Diger konuya gelince...Malesef senin anlatigin davranislar cocugu cileden cikarip sinirli yapmaktan baska bir ise yaramiyor.Senin cocugun icin hangisinin dogru olduguna karar verip cevren icin kurallar koyman gerekiyor.biliyourm cok zor bu ama önce cocuklairmizin gelecegini gelisimlerini düsünüp diger sayfadaki türk toplumunun yaptigi hatalari düzeltmeye biryerden bilincli anneler olarak baslamamiz gerekiyor.Belki basta yadirganacaksin ama herseyden önce "cocugun ruh sagligi" geliyor.Bid Tr de srekli hatirlattik" evet sizde onu özlüyorsunuz ama önce onun geliismi geliyor" diye.Sende bu yasta sahip olma duygusunun cok normal olduugnu ve bnu ona karsi kullanmamalari gerektigini acikla.Müdahele et.Kendi oyuncaklairnin sahibi oldugunu ögreniyor.Paylasip paylasmammak bu yasta onun kararizorlamayin.Paylasmayi diger cocuklarl oynarken ögrenecektir.sosyal geliismleri icin bu cok önemli.Ama Sude yi kizdirip böyle siddete yöneltecek davranislara izin verme.Söylemesi cok kolay dedigini duyuyorum cünkü daha kücük konularda bende benzer seyler yasiyorum ama ben meslegimin avantajiyla fazla karsi konulmamasinin rahatligini yasiyorum.ama sende ANNE olarak kendinde cocugunla ilgili dogrulari söyleme ve kurallara uyulmasini isteme hakkini kendinde gör lütfen.
Kizim uyanmadan yazayim diye cok hizli yazdigimdan hep birsürü hata yapiyorum yazilairmda okudugumda cok utaniyorum ama siz artik beni böyle kabul edin:)
traum

zingolozomzopun da bir sorusu var1 - 16.02.2006 16:35:13 ( #32 )
size sorumu yöneltmeden önce sunu ekleyeyim,pc cok yavasladi editlemeye zamanim yetmeyecegi icin buradan ekleyeyim.Böyle krizlerden sonra ALiye´nin yaptigi gibi sarilip onu sevdiginizi söylemeniz cokkk önemli.
Gelelim benim soruma.
Uzun süredir burada Türklere yönelik 06 yas egitimi üzerine bir kitap yazmam öneriliyor.Hem meslek arkadaslairm (alman) bunun cok yerinde olacagini söyleyip bu fikri kafama sokuyorlardi hemde esim sürekli bunu yapmam gerektigini söylüyordu.Hem meslek tecrübelerimi kullanip hem iki kültürün gitim farkliliklarini kendi ülkemize göre derleyip hemde HER ANNENIN anlayacagi bir konzepte kitap yazma fikrini sonunda kabul ettim bende.Kizimin uyudugu saatlerde özellikle aksamlari saat 21 den sonra yaziyorum.Sizelere sorum su , bazen yazdigim bir konuda burada siizn sordugunuz bir soru öyle otururyorki örnek olarak o konunun aciklanmasina izninizle verdiginiz örnekleri kullanabilir miiym kitabimda?Isim vermeden tabiki örnegin ALye nin örnegi kizim bu aralar söyle davraniyor ceve böyle davraniyor ne yapmaliyim tarzinda..Izninizi isteyecektim:)
örnegin 2 yas sendromyla ilgili yazimi noktalayip birde foruma bakayim ddigmde burdaki sorularicevaplarkensanki birtakim seyleri tekrraliyormusum gibi oluyor ama olsun zaman buldukca hem buraya hem kitaba yazmaya devam edecegim.
Evet sorum buydu.Sorulariniza ve örneklerinize kitabimda yer verebilirim dimi? :)
kaoss

• Tüm gönderiler : 4546
Ynt: zingolozomzopun da bir sorusu var1 - 16.02.2006 16:43:52 ( #33 )
nil öncelikle kitabın hayırlı olsun..kendi adıma senin gibi hem eğitimli hemde yardım sever bir forum üyesi oldugu için cok mutluyum..bilgilerini bizimle paylaştıgın için teşekkür ederim.kitabını şimdiden merak ediyorum.ben hiç yazmadım ama yazarsam hoşuna giderse kullanabilirsin :)
aliyeaydın

• Tüm gönderiler : 892
Ynt: zingolozomzopun da bir sorusu var1 - 16.02.2006 16:54:07 ( #34 )
Nil kendi adıma ben bunda sakınca görmenin ötesinde tam tersine memnun olurum.
Yazdıklarını okuyabildiğim kadarıyla  (yok yok okuyorum çok rahat senin yazdıklarını, ben de çalışırken bir yandan server gitti diye mesaj vermesin derken hızlı hızlı yazıyorum) Sude'nin sinirini çok güzel söylemişsin, olabildiğince insanları direk göstererek müdahale etmiyorum ancak mesela Sudecim her şey senin annecim tamam kızım diyorum kızdırmaya çalışan insanlara karşı ki bu kişiler içinde benim babam bile var düşünün, neymiş çok tatlı oluyormuş, halbuki sakinken de tatlı yani. Ama Sude'nin bakışları bile değişiyor ve bunu görmek beni üzüyor, dediklerini uygulayacağım bundan sonra, bazen düşünüyorum öte yandan çok duygusal hassas yetiştirirsem bu sefer de hayatta ezik olmasını hiç istemiyorum, bu yönden bencil olması da gerekli bence biraz yani aslında bencil değil de kendine değer vermesi, değerini bilmesi asıl sorum şimdi de bu: Bunu nasıl sağlayabiliriz acaba, yani bu dengeyi?
O halde ben elimden geldiğince sana malzeme çıkarayım, her lafı öyle anlıyorlar ki, azarı, öfkeyi, mutluluğu, mutsuzluğu çok iyi biliyorlar, kullanmayı da, Sude çok kusuyordu önceleri, fazladan bir kaşık ya da yemek istemediği bir şey mesela hemen ööğğkkk, yılbaşı gecesi yaptı en son bunu ve ben sesimi çıakrtmadım, üstünü değiştirdim, sildim üstünü, tekrar giydirirken kendime hakim olamadım başladım ağlamaya, belki bunu önünde yapmamalıydım bilmyorum, Sude "anne" diyp bana bakmaya başladı ve surat ifadesi hemend eğişti, ağladı ağlayacak, gözlerimi silip "annecim ne kadar üzülüyorum bir bilsen sen öğğk dediğinde kustuğunda, hasta olacaksın diye korkuyorum, ben senin miden bulansın diye değil, karnın doysun, oyun için eğlence için enerjin olsun vitamin al büyü diye yemek yemeni istiyorum" dedim, sonra Sude sen ne yaptın kızım dedim bana baktı "anne dude ööykkk dedi" dedi, sıpa işine gelince cümle bile kuruyor abartmıyorum inanın, peki anne ne yaptı o zaman kızım dedim bana bakıp anne diyip elleriyle yüzünü kapattı ve başladı ağlamaya, tamam annecim bak ben iyiyim sen de tertemiz oldun ama artık lütfen kusma dedim, ve o geceden beri arada sırada Sude sen öyyk diyince anne ne yaptı üzülüyoruz di mi bir daha yapma lütfen annecim diyip duruyorum, neredeyse her gün kusan çocuk o günden beri sadece 2 kere kustu, maşallah diyeyim.
sareon

• Tüm gönderiler : 1471
  • Bölge: İstanbul/Anadolu
Ynt: zingolozomzopun da bir sorusu var1 - 16.02.2006 17:14:30 ( #35 )
Sudeye maşallah benden de, bu işin bir güzel tarafı da senin bir yaklaşımından olumlu sonuç alman olmuş. Demek doğru yolda azimle ilerlemek işe yarıyor, ben de benzer bir durumu evden kaçma konusunda yaşadım.
İlk zamanlarda biz işe giderken Tungaya oyalanacak bir konu bulup sessizce evden çıkıyorduk, forumdaki arkadaşlar beni bu konuda uyardılar. Biz habersiz gittiğimiz için Tunga haberli gidişlerimizde büyük kıyamet koparmaya başladı. Hem onu bırakıyor olmanın abartmıyorum azabı hem de ağlıyor olmasının üzüntüsü beni mahvetmişti. Zamanla ne kadar ağlasa da akşama geleceğiz mesajı ile gitmemiz, arkamızdan el sallaması işe yaradı, şimdi bizi kapıdan uğurluyor artık. Ohh
Sevgili Nil, genelde yazdığın konular bizim için de çok faydalı oluyor, arada teşeşkkür etmek isterim. Benim için de kitabında kullanmanda sakınca yok. Hatta kitabın çabuk bitse de biz de alsak okusak ne iyi olur. Hızlandırmak için elimden geleni yaparım.
Söz uçar, yazılanlar kalır.

SEDA
kaoss

• Tüm gönderiler : 4546
Ynt: zingolozomzopun da bir sorusu var1 - 17.02.2006 11:49:53 ( #36 )
aslında ilişkiler bölümüne yazmıştım ama arkadaşlarım buraya yönlendirdi beni..bencede iyi oldu aklıma gelmemişti..bana yol gösterici cevaplarda yazdılar sağolsunlar..bir kaç mesajımı birleştirip yazıyorum.sorunumuz iki küçük adam ile iligili..

yiğenim ve oğlum hergün birlikteler..yiğenim 6 ay büyük..bugunlerde acayip hırcın..zaten cok asabi,inatcı bir cocuk..birde ağlama olayı var..istediği olmadımı ağlar ve resmen katılır nefes alamaz..ehh bu durumun sebebi tabiki ablam..zamanında cok taviz verdi şimdi ağlama olayını cok güzel kullanıyor yiğenim..

koray,göktürkü cok sıkıştırıyor..nerede yanlız yakalasa patlatıyor..hele dün gözümün önünde kafasına vurdu ve sacına yapıştı çekti..göktürk cok ağladı zor susturdum..

birde elinde ne olsa koray hemen alıyor..ee tabi kavga cıkıyor..annemde korayın inadını bildiği için oğlumu birşekilde kandırıp elindekini koraya veriyor..bazen oğlum kabul ediyor bunu, bazen o da inat ediyor.

ya ben bu durumdan acayip rahatsızım..eşimde öyle.özellikle dün akşam annemle de cok tartıştık..
oğlum eline ne alsa koray almak istiyor..aman inat edip ağlamasın diye annemlerde veriyorlar..oğluşum öylee garip garip eline yeni verilen oyuncaga bakıyor..bazen oynuyor bazende atıyor..

bu durum nasıl etkileyecek göktürkün psikolojisini..ya kötü etkilerse..sonuçta eline ne alsa ne istese alınıyor elinden..anneme de kızdım..artık küçük değil..anlıyor..nasıl hissediyor acaba kendisini...aman koray inat etmesin katılıp kalmasın diye yapılıyor bu..sundan da eminim koray inadından ve ağlamayı bir silah olarak kullandıgından yapıyor bunu... 

cok endişeliyim belkide gereksiz yere bilmiyorum..koray da benim cocugum gibi..belkide göktürk ile ilgileniyorum onu sonra seviyorum diye yapıyor bunları.aralarında denge kurmaya calışıyorum..ikisini aynı anda sevdiğim cok oluyor..

şimdi ben sadece kendi oğlumu değil onuda düşünüyorum..sonuçta oda benim cocugum 6 ay ben baktım ona..banada cok alışkın kendimi de cok suçluyorum..acaba ben aralarında denge kuramıyorum  o yüzden mi bukadar göktürke karşı şiddet kullanıyor,elinde ne varsa alıyor..sanki içten içe kızıyor göktürke..yada bize kızıyor sorumlusu olarak onu görüyor..

mesela dün olan birşey..göktürkün elinde boş kolonya şişesi var..tabi korayda istedi ona da verildi bir tane..yok illa göktürkün elindeki olacak..değiş tokuş yaptık..bu sefer yine değiştirmek istedi..bu böyle devam ediyor her konuda böyle..her yerde de aynı..bizde,annemde,kendi evlerinde kısaca göktürkün bulundugu her ortamda..

kolonya şişesi olayından sonra kumbara olayı patlak verdi..kumarayı istediler verdim..ac dedi açtım içindeki paraları aldım..paraları ver diye ağladı koray..bir tane verdim bak buradan içine atalım diye gösterdim yok agzına koymak istiyormuş..anlatıyorum yutarsın zararlı vs. yok..mecburen aldım elinden..ama sakince aldım..anlatarak..ağladı tabi..tamam dedim ağla ozaman..ben bekliyorum oynamak için seni..resmen katıldı kaldı ..elim agayım birbirine dolandı..nefes alamıyor mosmor oluyor..aslında bu durumda hiç ilgilenmemek lazım diyorlar ama  insan ilgilenmeden duramıyor..

şimdi ben nasıl davranmalıyım..annem de farkında aslında herşeyin..dün cok tartıştık..şimdi eşim aradı sabah cocukları görmeye gitmiş..yine aynı olay..göktürkün elinden oyuncak alınmış koraya verilmiş..annemle konuşmuş bu böyle olmamalı diye..annemi de anlıyorum..koray katılıp kalıyor ve cok korkuyor..
içim sıkılıyor..oğlumun ezik bir cocuk olmasını,özgüvenini kaybetmesini istemiyorum..eşim  cocukları ayıralım dedi..bu nasıl etkiler acaba ikisini..okadar bağlılar ki birbirlerine..görmeseler bütün gün evde arıyorlar..yardım lütfennnn..

traum

Ynt: zingolozomzopun da bir sorusu var1 - 17.02.2006 17:01:00 ( #37 )
INANMIYORUMMMM yazdigim onca yazi gitti.Tam kaydetmeden önce kopyalayim dedigim anda naisl yaptim bilmiyorum  karsima hotmail sayfasi cikiverdi:(
Tekrary azacagim ama kizim nerdeyse uyanir eger hemen cikmam gerekirse yazabildigim kadarini kopyalayacagim bitiremezsem aksam yazmaya calisirim..
Öznur oglun 1 yasindaydi galiba mailine baktim simdi ozaman y.egeninde 16-18 aylarda olmasi lazim.
Öncelikle derinn bir nefes al cünkü bu yasadiklariniz cok normal olaylar.Yegenin 2 yas sendromunda anladigim kadariyla.(ayni cümleleri yazmak suan nasil zor bir bilsen gitti güzelim yazimmm)cocuklar bu yaslarda esyalari kendileriyle özdeslestiriyorlar.Esyalarin sahibi  olarak gördükleri gibi kendileirni onlarla kendilerini de bir bütün olarak görüyorlar .Örnegin dedesinin gözlügünü gören kücük bir cocugun "dede" demesi gibi.Ve oyuncaklar yada esyalar elllerinden alindiginda paylasmak durumunda kaldiklarindan kendileindne bir parcayi kaybettiklerini düsünp hayal kirikligina ugruyorlar.2 yas sendromunda daha SINIRLARININ nerde olduugu bilmeyen bir cocuk bu hayal kirikligily nasil basa cikmasi gerektigini bilmiyor ve cesitli yollar deniyor.Vurmak iktirmek ,aglamak kendiniy ere atmak.Ocun partneriyle oyuncaklair paylasmayi ancak oyun sirasinda partneriyle ögrenebilir cocuklar.Sizin yaptiginiz gibisenin oglunun elindne alip ona verdiginizde yegeninin sosyal gliism cin dogru bir davranista bulunmus olmuyorsunz.AKrsisindkaiyle konuusp ayni oyuncakla oynamayi,vermyi,almayi Ya da vermemeyi kendileri oyun sirasind aögreniyor cocuklar.ama Yegenin suan yanlis ögreniyor.Ben birseyi istiyorsam aglarim büüykler alir bana verir.Bu birinci yanlis.ikinci yanlis senin oglun icin yapilmis oluyor.Paylasmayi oda bu karsilikli tartismalar sirasinda ögrenecek ve konsma gelisiminin elverdigince karsisindakine “hayir simdi ben oynuyorum sonra2 Ya da “tamam beraber oynayalim” yada” tamam alabilirsin2 demeyi ögrenecek.ama elinden alinip verilmesi onun bu kararda paynin olmamasina nedne oluyor.en azindna onunla konusulup iznin alinmasi gerekiyor.en dogrusu kisiyle de konusup ortak bir cözüm bulmak yegenine “ tamam send eistiyorsun o oyuncagi ama önce Göktürk almis sor bakalims ana verecek mi” gibi sorular la onu anladiignizi belirtin cözüme onu kendisini sürükleyin.Yada “tamam simdi 10 dak göktürk/yada yegenin oynayacak ben saate bakiyorum sonr sen alacaksin2 diyebilirisniz Ya da eski bir saat Ya da kuruluan bir saat bulun.10 dakika sonra calsin mesela cocuklar cok sever böyle metodlari.Böyle bir saatle baslayabilirisniz cözüm icin.Yegenin elinde satle bekleyebilir.yada oan baska bir oyuncakla oynayabilir Ya da göktürk ünd eizniyle birlikte oynayabilir..
diger konuya geleleim sana bir solrum var sen hic “oyuncagini vermedigi icin aglarken ölen bogulan cocuk” habeir duydun mu Ya da bagirip aglamaktan ölen?Ben duymadim varsa da extrem olaylardi kesin.Yegeninin bunu denemesi cok dogal am yanlis bir yol oldugnu ögrenmesi cok önemli.4 yasina geldiginde bagirarak vurarak kendini yere atarak sorunlarini cözemeyecegini ögrenmis olmasi gerekir.Okulda daha büüyk problemlerle karsilasir daha dogrusu tüm hayati boyunca...Böyle bir kriz döneminde balkona cikairn hemen temiz hava alsin.Sakin ses tonuyla sakinlesmeisni söyleyin.Özellikle 2yas sendromunda cocuklar böyle durumlarda hergün mutlaka temiz havada hareket etmeliler.hele erkek cocuklarinin daha fazla ihtiyaci var enerji bosalimina.Kis günü ve kapanan cocuklar daha cok kavga ederler.Beraber cikairn onlari kosma yarisi yaptirin,BERABER topuklair yere vurma oyunu, en yüksege ziplama , karsi duvara tekme atma falan filan yani enerjiyi bosaltsinlar...
simdi cikmam lazim umairm en önemli noktalara deginmisimdir aksam yine bakar yazdigimi okurum eger atladiigm önemli seyler varsa tekrar yazarim
Kesinlikle panik yapma esine d söyle bunlar sizinde karsilasacaginiz olaylar labilir birkac ay sonra ay davranislari göktür de yapabilir SINIRLARINI yoklamaya baslayabilir.En önemliis Kiz kardesini anneni alip cocuklar olmadan sakin kafayla konusun.Hepiniizn ayni tarz davranmaniz lazim.Eger nefessiz kalmasindna korkuyorsaniz ve gercekten korkutucu derecedeyse mutlaka bir uzmana basvurun ,dr a psikologa korkularinizda bahsedin.bu en dogrusu(burada cocugun yüzününe öyle anlarda üflenmsini Ya da su atilmaisni söyleyen dr bile var ./ ...)eminim korkulariniiz yendikten sonra yegenine de ogluna sinirleriyle basa cikamnin yolunu gösterebilirsiniz.
<mesaj tarafından düzenlendi traum on 17.02.2006 17:07:30>
traum

Ynt: zingolozomzopun da bir sorusu var1 - 17.02.2006 17:02:54 ( #38 )
ayrica Öznur,Seda ve Aliye tesekkür ederim sizlere.Kitapla ilgili destek ve iyi dilekleriniz icin
s1mone

• Tüm gönderiler : 475
  • Bölge: İstanbul-Avr.
Ynt: zingolozomzopun da bir sorusu var1 - 17.02.2006 18:15:04 ( #39 )
Sevgili Traum
Bu sayfayı ne zamandır görüyorum ama büyüme ataklarından sonra okumak kısmet olmamıştı.Senin pedegog olduğunu öğrendim.Ben de İstanbul'da öğretmenim.Okul öncesi ve çocuk gelişimi üzerine eğitim aldım.Seninle fikir alışverişinde bulunmak isterim.Farklı bir ülkede alınan eğitim ve çalışma deneyimi benim de ilgimi çeker.Örnek konusunda bebeğim çok küçük ama öğrencilerimle yaşadığım deneyimler işine yararsa seve seve yardımcı olurum.Ayrıca burdaki eğitim yaklaşımı da belki kitapa kullanacağın bir bölüm oluşturabilir.
traum

Ynt: zingolozomzopun da bir sorusu var1 - 17.02.2006 23:48:32 ( #40 )
Simone ben daha önce bana velilerin sordugu sorulari ve sectigim konulara uyan sorulari örnek olarak alacagim.Kendi pedagog arkadaslarimin da yasadiklari deneyimlerden aktaracagim icinTürkiye´den örneklerde cok iyi olacaktir.Ben soru örneklerimde isim ,meslek ,yas da kullanacagim ama forumdan aldiklarimda ancak izin verenler daha dogrusu "ismim ve meslegimin yazilmasi beni mutlu eder" diyen arkadaslarin isimlerini yazmayi düsünüyorum onun disinda isim kullanmayacagim.Seninle de yazisiriz cok sevinirim tabiki.Aksamlari kizim uyuduktan sonra esimle biraz sobet ve dinlenmeden sonra yazdigim icin zaman alacak gibi görünüyor ama sizin bebisler 18ine gelmeden bitiririm umarim:)
Ben Sosyal Pedagoji okudum ve stajlarim dahil hep engelli ve engelli olmayan cocuklarin oldugu entegrasyon anaokulu ve etüdlerinde calistim egitmen olarak.Bir ara yetiskin engellilerin oldugu bir yerde calisacaktim ama cocuklarla calismanin bana daha cok zevk verdigini anladim ve okul öncesinde kaldim.forumda meslektasim olduguna cok sevindim ve teklifin icin cok tesekkür ederim.
Öznur yukaridaki yazimi simdi okudum ve kendim bile zorlandim cözmekte.Decoder lazim resmen.Biryerlerde vardi harfler eksik de olsa kelime anlasiliyor diye ben aslinda onu kanitlamak icin özellikle eksik yaziyorum ben
Eger yegeninle ilgili sorunlar üzerine daha fazla yazismak istersen Msn den yazisabiliriz Öznur.Pek giremiyorum msn e ama ortak bir zaman bulup esimin oldugu bir zamani ayarlayip kizim esimdeyken konusabiliriz.Umarim Ablan la konusup yegenin ve oglunla ilgili kararlar alabilmissinizdir.Ben onlarin ayrilmasina gerek görmedim anlatiklarindan .Krese gitseler ayni sorunlari yasayacaklar ve bunlarin üstesinden gelmeyi ancak böyle ögrenirler hem sosyal gelisimleri daha hizli ilerler beraber olduklarinda.AMa bazi sartlar altinda
-KEsinlikle yegeninin siddet uygulamasina izin verilmezse(ona siddet kullanmadan isteklerini anlatabilecegini ögreterek)
-Paylasmayi ögrendikleri bu dönemde büyükler birbirlerinin elinden alip vermemek sartiyla(kendileri istemeli)Ikiside anlasip orta yol bulunamiyorsa bir süre o esyayi veya oyuncagi kaldirabilirsiniz)
-Yegeninin aglayarak kendini ifade etmeye calismasinin dogru olmadigini SIMDI ögrenmesi gerekiyor.Onunla inatlasmadan ama isteklerini yerine getirmeden,sakin kalarak bu huynun kaybetmesini saglamak
-oglunun kendisini gerektiginde savunmasi gerektigini ama en iyi savunmanin sözlerle oldugunu ögretmeniz ve haklarini savnummasinin kötü birsey olmadigini gerektiginde hayir demesinin de gerektigini ögrenme imkaninin olmasi sartlariyla
ikisin ayirmaya gerek yok.Burada en büyük is annene düsüyor ama sen ablan ve annen oturup bu sartlari ve nedenlerini iki cocuk icinde en dogrusu oldugunu konustuktan sonra.
<mesaj tarafından düzenlendi traum on 17.02.2006 23:51:23>
Sayfayı değiştir: < 12345678910 > | Sayfayı gösteriyor 2 of 10, mesajlar 21 to 40 of 184

Hızlı ulaşım:

Şu andaki aktif kullanıcılar
0 adet üye ve 23 misafir var.
İkonların Anlamları ve İzinler
  • Yeni mesajlar
  • Yeni mesaj yok
  • Yeni Konu ve Yeni Mesajlar
  • Yeni mesajı olmayan yeni konu
  • Yeni mesajlarla kilitlendi
  • Yeni mesajlar olmadan kilitlendi
  • Mesajı oku
  • Yeni konu başlat