Sevgili arkadaslar, dun aksam basim cok agriyordu o yuzden istedigim gibi devam edemedim. Kusura bakmayin. Yelizcim istedigin kismi yazicam, bana yuk olmuyor merak etme, hatta isime geliyor, bende yazarken daha iyi ogreniyorum, daha cok aklimda kaliyor. Sonucta bende sizin gibiyim, birlikte ney neymis ogrenmis oluyoruz
Cocukta kendine guven ilk 4 kuralini yazmistim 1nci kisimda, simdide geriye kalan 6 kurali yaziyorum.
5. Cocugunuza ismiyle hitap edin: Isimde ne var? diyeceksiniz ve bende soyle cevapliyacagim. Insanin isminde kendisi var, kucuk yada buyuk olsun o kisinin benligine hitap edistir. Bu degeri bana buyukbabam vermisti ve daha sonra isime cok yaradi. Bir kez is gorusmesine gittim ama tecrubem yetersiz oldugu icin ise alinacagimdan pek te umidim yoktu fakat gorusmenin arkasindan beni ise alindiniz diye aradilar. Sasirmistim, Sebebini sordum ve bana gorusmede beni mulakata tabi tutan kisilerin hepsinin isimlerini hatirlayip cevaplarimi onlarin isimlerini tek tek kullanarak verdigim icin digerlerinden daha cok dikkat cekmis ve begeni topladigimis oldugumu soylediler.
Cocugunuza ismiyle hitap edip bunu ozellikle onun gozerinin icine bakarak ve sevgi dolu bir dokunmayla desteklediginiz zaman cocugunuza "sen benim icin ozelsin" mesaji veriyorsunuz.
Cocuklariniz onun ismini ona bir mesaj verirken nasil kullandiginizi farkeder ve ondan beklediginiz davranisin ne oldugunu ismini soyleyis tarzinizla iliskilendirir. Genellikle oylesine bir konusmada anne cocuguna takma veya kisaltilmis isimle hitap ederken (mesela canim, tatlim, zeynos gibi), ciddi birsey soylemek yada uyarmak istediginde tam ismini kullanir (Zeynep, Ali Basaran) gibi.
Farkettikki kendine guvenen cocuklar arkadaslarina isimleriyle hitap etmeyi tercih ediyorlar. kendilerine duyduklari guven direkt isimle baslayan ve kolay gelen iletisimler kurmalarina sebep oluyor.
6. Yansima prensibinde pratik yapmak: Cocugunuz buyudukce onun yeteneklerine destek verin. Mutlaka cok iyi yaptigi birseyler vardir. Bu guzel bir piknik sepeti hazirlamakta olabilir, cok iyi bale yapmakta olabilir. Yillar sonra farkettikki cocuklarin hoslandiklari birseyi yapmalari onlarin kendi imajlarini gelistiriyor ve bu diger seylerede yansiyor. Cocuklarimizdan biri dogal atlet ama okulla cok alakali degil. Yansima prensibinden yola cikarak biz onun atletizm le ilgilenmesi icin destek verirken derslerini calismasi icinde yardim ediyoruz. Bu sekilde cocugumuzun okuldaki basarisi yukseldi ve kendine guvenide gelisti cunku onun atletizm de ki basarisi okuldaki basarisinin yukselmesine de yardim etti ve yansidi. Cocugunuzun ozel yeteneklerini farkedin ve cocugunuzun ordaki basari ve tatmin duygusunu diger seylere de yansitmasinda yardimci olun. Boylece cocugunuz genel olarak basaricak ve on plana cikacaktir.
7. Cocugunuzu basarili olmasi icin hazirlayin: Cocugunuzun yeteneklerini gelistirmek ve beceri kazanmasinda yardimci olmak disiplinin bir parcasidir. Ama sizi iyi gosteren fakat cocugunuzun istemedigi yada ona zor gelen bir seyler ogrenmesi icin onu asla zorlamayin. Cocugunuzu korumakla cocugunuzu zorlamak araasindaki cizgi de dikkatli davranin. Cocugunuzu tesvik etmezseniz becerisi gelismez ve onemli bir kendine guven aracini kullanmamis olursunuz. Cocugunuzu ulasilamayacak hedeflerden korumazsaniz cocugunuz "benim elimden brisey gelmiyor, ben yapamiyorum demesine" ve kendine olan guvenine zarar vermesine sebep olacaktir.
Cocugunuza yapabildiklerine gore deger vermeyin. Cocuklar kendi degerlerini digerlerinin ona deger verisine gore olcerler. Dikkat etmeniz gereken sey cocugunuza o oldugu icin deger vermeniz, neler yapabildigi icin degil. Cocugunuza sevginizi ve ona deger verisinizi bir seyde sonuc ne olursa olsun gosterin.
8. Cocugunuza yardim edin: Anne babalarin genellikle karsilastiklari bir prensip vardir. Cocugu degisik sosyal statu ve inanislara sahip cocuklarin arasina birakip kiminle arkadaslik yapmak istedigini secmesini ona birakmak. Bu bize gore uygulanabilir bir prensip degildir. Bu cocugun kaptansiz bir gemiyle denize acilmasina benzer.
Cocugunuzu ozellikle onun kendine guvenine zarar verecek insanlardan sakinmalisiniz. Siz evde emek sarfettiniz ve cocugunuza guven verdiniz. Disari acildigi zaman cocugunuzun hayatinda onemi olan kisiler onun hayatinda yeralmaya basliyacak. Arkadaslari, ogretmenleri gibi. Sizin goreviniz cocugunuzun hayatina giren bu yeni kisileri izlemek olacak. Cocugunuzun kendine guvenine yada kisiligine zarar veren insanlarla arasina girmeniz ve mudahale etmeniz gerekebilir. Ama oncelikle yapmaniz gereken incelemek ve izlemektir. Mesela Cocugunuz arkadasiyla bir oyun oynadiktan sonra uzgunmu, mutlumu? uzgunse neden uzgun?
Bizim kizimizi arkadaslarindan biri bizden para calmasi icin sIkIstirip tehdit ediyormus, benim esim gozlemci bir anne oldugu icin kizimizin bu arkadasiyla bir sIkIntisi oldugunu farketmis ve birgun onlar telefonda konusurken diger telefondan onlarin konusmasini dinlemis. Durumu ogrenince tabiki mudahale etmek zorunda kaldi ve o kizimizi tehdit eden cocugun bilinmesini sagladi. Korkmus olan Kizimiz biz araya girdigimiz icin cok rahatladi ve durumu biz cozdugumuz icin memnun oldu.
9. Okulun cocugunuz uzerindeki etkilerini takip edin
10.Cocugunuza sorumluluklar verin