Bebeklerde ahlak ve kisilik gelisimi

Sayfayı değiştir: < 12345678910.. > >> | Sayfayı gösteriyor 4 of 19, mesajlar 121 to 160 of 727
Yazar Mesaj
*YELİZ*
  • Tüm gönderiler : 4505
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
Ynt: 1,2 ve 3 yasindaki cocuklari anlamak - 02.08.2006 13:47:20
Sevim'ciğim,çok sağol arkadaşım.İnsanın çok okuyup araştırması elinde güzel bir kaynak yoksa pek işe yaramıyor.Ben de zaten o kaynaklardan tatmin olmadığım için senden yardım istedim,sağolasın canım yine hemen cevap yazmışsın,çok da güzel anlatmışsın,teşekkürler.

HAYATIMIN EN BÜYÜK ANLAMI BİRTANECİK OĞLUM

Serenity
  • Tüm gönderiler : 3392
  • Bölge: London
Ynt: 1,2 ve 3 yasindaki cocuklari anlamak - 04.08.2006 02:40:07
Merhaba Filizcim. Benim su an kaynak olarak kullandigim kitabin adi "the good behaviour book"(iyi davranis kitabi) Yazarlari Dr William Sears ve Martha Sears. Bu kitap Turkiyede Turkceye cevrildimi bilmiyorum ama bu kitap olmasada Dr Sears in Turkceye cevrilmis butun kitaplarini tavsiye ederim.

Benimde 15 aylik bir kizim var ve onun hem fiziksel hemde duygusal acidan saglikli yetismesi icin bir cok kaynaga baktim. Malesef kaynak kitaplarin yada yayinlarin hepsi demiyorum ama pek cogu para kazanma amacli yada cocugun degil anne-babanin rahatini dusunen fikirler iceriyor. Cocuklarin gozunden dunyaya bakan ve onlari anlamaya calisarak anne-babaya yol gosteren yayinlar yada kitaplarin daha saglikli bilgiler icerdigini dusunuyorum. O yuzden kitap secerken bu kriterin goz onune alinmasi gerekir diye dusunuyorum.

Benim sahsen guven duydugum ve cekinmeden arkadasim bunu al diyebilecegim tek kaynak Dr Sears in yazdigi kitaplar. Dr Sears'in kitaplari beni tatmin ettigi icin baska kaynaklara da ihtiyac duymuyorum acikcasi.

Merak edip senin icin kitapyurdu.com a baktim. Dr Sears'in kitaplarindan hic ceviri varmi diye. Orda "saglikli ve formda cocuklar" adinda bir kitabi ve "A'dan Z'ye cocuk bakimi dogum oncesi ve sonrasi" adinda baska bir kitabi da turkceye cevrilmis. Yine "bebek gelisimi ve davranislari" diye baska bir kitabi daha var. kitapyurdu.com a girip arama motoruna "Sears" yazip yazar modunda arattirirsan onun turkceye cevrilmis kitaplari karsina cikacaktir.

Cok sevindim Turkcelestirilmis kitaplari olduguna bu arada.

Baska da kimseyi tavsiye edemiyorum cunku bunun kadar iyi bir kitap daha okumadim acikcasi. Belki boyle cok iyi baska yazarlarda vardir ama ben bilmedigim bir sey hakkinda atip tutmak istemem.

Umarim yardimci olmusumdur. Ikizlerin masaallah cok tatli,  bir degil hemde iki bebisle ugrasmak bir yandanda is-guc cok zor olmali. "super-anne" demeliyim sana. Allah kolaylik versin.

Seni ve bebisleri opuyorum.

Sevgiler.

The true Trinity;
SAT(truth)..CHIT(consciousness)..ANAND(bliss)

Serenity
Ynt: 1,2 ve 3 yasindaki cocuklari anlamak - 04.08.2006 02:47:52
Yelizcim anladim ben seni zaten ama boyle futursuzca ve cahilce seyler gorunce kendimi tutamiyorum acikcasi. O yuzden aciklama yapmak zorunda hissettim. Allahtan annelik icgudusu diye bisi var. "o seni isriyorsa sende onu isir" gibi sacma birseyde bu annelik duygusu isin icine girince insanin gonlu yapmaya elvermiyor allaha sukur.

Bu 2-3 yas grubundaki cocuklari daha bitirmedik. Bugun gec oldu yarin yazarim artik.

Sevgiler.

The true Trinity;

*YELİZ*
Ynt: 1,2 ve 3 yasindaki cocuklari anlamak - 04.08.2006 13:56:13
Sevim'ciğim,senin bu sayfanı bizim 2003 anneleri sayfasında arkadaşlara önerdim,yazdıkların benim çok işime yarıyor,eminim onlar da çok beğenecekler,sevgiler canım öpüyorum seni ve tatlı kızını.Yazılarının devamını bekliyoruz.

~~filiz~~
  • Tüm gönderiler : 6088
  • Bölge: Isparta
Ynt: 1,2 ve 3 yasindaki cocuklari anlamak - 04.08.2006 15:00:01
canım sağol ...zahmet edip ınternetten bile araştırmışsın...bende bi koşu ınternetten bulayım detaylı bilgi alayım....okumak istiyorum artık  çok geç kaldım farkındayım ama ikizlerden okumanın imkanı yoktu....

işyerinde bile okuyabilirim.....sağol süper anne sıfatın onurlandırdı beni...sadece bakmakla olmuyo ki biliyosun...iyi bir ikiz bebek yetiştirebilirsem ozaman süper anne sıfatını kabul ederim canım sağol.....

takip etmeye devam sayfanı....

Şöhret,gençlik,ve gurur.... Mezar hepsini alır. (Victor Hugo)

..efeemre..

Serenity
Ynt: 1,2 ve 3 yasindaki cocuklari anlamak - 04.08.2006 23:01:48
2 ve 3 yasindaki miniklerimizi anlamaya devam edelim bu aksam.

SOSYAL BASKAN: Cocugunuzun bu yastaki isi sosyal becerilerini gelistirmek, arkadaslariyla birlikte oynamayi ogrenebilmek ve baskalarinin ihtiyac ve duygularina karsi hassas olabilmektir. Sizin amaciniz ise cocugunuzun sosyal becerilerini gelistirip olgunlastirabilecegi ortamlari hazirlamak ve sunmaktir. Sizin isinizin tanimi soyledir: Cocugunuza uygun oyun arkadaslarini dikkatlice secmek, anlasmazliklarda hakem olmak, ve eger gerekiyorsa cocugunuza uygun bir anaokulu yada kres bulmak.

Cocugunuzun asil oyun arkadasi olarak sizden uzaklasip, kendi basina oynamaktanda gecip arkadas ortaminda oynamaya baslamasi guzel bir durumdur. Iyi haber cocugunuz diger arkadaslarinin arasinda sosyal gorgu ve beceri ogrenecektir. Kotu haber ise ogrendigi bazi hareket,davranis yada soylemler sizin tasvip etmeyeceginiz seyler olabilir. Bu yuzden sizin isinizin ana ogelerinden biri cocugunuzun sosyal ortamini hazirlamak ve sekillendirmektir ki bu sosyal ortam cocugunuzun avantajina calissin.

GORGU OLAYINA BASLAMAK: Iki ve uc yasindaki cocuklar gorgu almaya hazirdirlar. Gercek paylasim ve kibarlik insanin karsisindaki kisinin aklina girmesi ve dusuncelerini anlayip saygi duymasidir. Fakat bu derinlikte bir anlayisin 5 yasindan once cocuklarda ortaya cikmasi cok zor bir durumdur. Ayrica 5 yasinin altindaki cocuklar genel olarak dusunmezler, parca parca dusunurler. Siz cocugunuza anneannesinden biskuvi aldiginda tesekkur ederim demesini ogretmis olabilirsiniz, ama cocugunuz tesekkur ederim demesini otomatik olarak sadece anneannesinden buskivi aldiginda soyler, sizden aldiginda da tesekkur ederim demiyebilir. Ancak 5 yas civarinda cocuklar Tesekkur ederim cumlesini genel olarak kullanmayi ve bunun kendisine birsey veren birine verilecek uygun bir cevap oldugunu anlarlar.

Boyle olmasina ragmen beyni gelismekte olan bir cocuga kibarligi ogretmek gereklidir, hernekadar cocuk bunu anne-baba takdiri gormek yada istedigini elde etmek icin kullaniyor olsada. Cocuk buyudugunde bu duruma alismis olarak kibarligi daha rahat ogrenip uygulayabilecektir.

Cocuklar kibar olmayi sizin onlara destek verdiginiz ve kibar oldugunuz kadariyla ogrenecektir.  Ikibucuk yasindaki kizimiz Lauren sonuna "lutfen" ekledigi isteklerinin pozitif bir tepki aldigini ve isteklerinin daha guzelce karsilandigini farketti. 2 yasindakiler kisa bir zaman icinde kibar davranislarinin sosyal yasamini zenginlestirdigini farkeder.

Siz cocugunuzdan buyuklerine ve diger cocuklara karsi kibar olmasini bekleyin ve kendinizde bu sekilde davranin. Ama unutmayinki cocugunuzun diger cocuklara karsi paylasimci ve uyumlu olmasi sinirlidir.

BEN KENDIM YAPARIM: Cocugunuzun gosterdigi bagimsizlik duygusuna sasirmayin. Bu davranis 2 ve 3 yas arasindaki cocuklarda normal bir gelisim surecidir. Aksine siz bunu kendi avantajiniza kullanabilir cocugunuza sorumluluk ve kendi isini gorme duygulari asilayabilirsiniz. Cocugunuz ayagini ayakkabisina sokana kadar onu bekleyebilmek icin kendinize yeterince zaman ayirin. Fakat aceleniz oldugu zamanlarda da "bu sefer olmaz. Anne acele etmek istiyor" diyin.
Esim martha soyle diyor: 2 yasindaki Lauren'i araba koltugundan almak istedigimde beni itip "hayir" diye bagirdi ve "ben" dedi. Anladimki kizim asilik yapmiyor, sadece araba koltugundan kendi kalkmak istiyor, ve bu onun ilk "ben kendim yaparim" hareketiydi. Kendisi yapmasi icin bekledim.

The true Trinity;

D.Toyran
  • Tüm gönderiler : 1391
  • Bölge: İSTANBUL/Anadolu
Ynt: 1,2 ve 3 yasindaki cocuklari anlamak - 05.08.2006 01:01:46
Verdiğin emeğe saygı duyuyorum.Teşekkürler

DEVRİM 1973

Serenity
Ynt: 1,2 ve 3 yasindaki cocuklari anlamak - 06.08.2006 03:08:55
Merhaba Devrim. Sayfamiza hosgeldin.

The true Trinity;

emineeda
  • Tüm gönderiler : 421
  • Bölge: ANTALYA
Ynt: 1,2 ve 3 yasindaki cocuklari anlamak - 06.08.2006 08:52:30
merhaba ben geldim.benim oğlumda 9 aylık diyebiliriz.oğlumun adı kaan kurt..kasılıp duruyor.sinirleniyor.9 aylık bebek sinir küpü olabilir mi?ne yapacağım ben?istediğini vermeyince,ve ya giyinirken ve istemediği her şeyde kriz.
birde korkuyu nereden biliyorlar.elektirik süpürgesinden çook korkuyor ama merak edip yanına illa da gidiyor.sonrada bağırmalar....

emineeda
Ynt: 1,2 ve 3 yasindaki cocuklari anlamak - 06.08.2006 08:56:12
bayıldım yazılarına çok teşekkürler emeklerin için.

Serenity
Ynt: 1,2 ve 3 yasindaki cocuklari anlamak - 07.08.2006 22:45:31
Edacim umarim isine yaramistir. Oglumuz Kaan Kurt un sinir gosterileri icinde bulundugu gelisme doneminin bir getirisi. Ister sakin ortamda olsunlar ister olmasinlar butun bebekler boyle bir donem den geciyor, yeni sesleri deniyorlar nasil bir tepki alicaz diye ve konusamadiklari icin hislerini bu sekilde aciga vuruyorlar. Konusmaya basladiginda ve seni daha iyi anladiginda rahatliyacaksindir..

Benim kizimda ayni donemden geciyor. Elimden geldigince sinirlenecegi yada agliyacagi pozisyonlar olusturmamaya calisiyorum ve agladiginda yada birsey isteyip alamadiginda dikkatini dagitma yontemi deniyorum ise yariyor bazen. Herseyi kurcalamak istiyorlar, izin verilmeyincede sinirleniyorlar, bende kurcalamasini istemedigim seyleri onun gorebilecegi yerlerden kaldirdim, bu acidan artik daha az sinirleniyor.

Elektrik supurgesinden benim kizimda cok korkuyordu, tanimadigi ve bilmedigi icin tabiki ama sesi de hosuna gidiyordu. Simdi ise elektrik supurgesinin onu yemiyecegini anladi, artik korkmuyor, hatta elliyor bile. Merak etme canim bunlar gelip gecici seyler. Dunyada ilk kez gordugu bir cok sey var, zamanla tanidikca rahatliyacaktir.

Sanirim 2nci sayfada sinir uzerine bir yazi yollamistim saniyorum.

Iyi dileklerin icin cok tesekkur ederim. Sana ve ogluna cok sevgiler.

The true Trinity;

*YELİZ*
Ynt: 1,2 ve 3 yasindaki cocuklari anlamak - 08.08.2006 17:31:41
Yaa evet,bir yerde okumuştum;bebekler elektrik süpürgesinin sesini anne karnındaki seslere benzetirmiş de huzur duyarmış.Saatlerce süpürgeyi açık bırakan arkadaşlarım da var benim bebekleri öyle uyuyormuş ama benim oğlum hiç sevmezdi,hemen ağlamaya başlardı sizinkiler gibi.Şimdi bile pek hoşuna gitmiyor,ben süpürürken sık sık "anne bitiyor mu?" diye soruyor.

D.Toyran
Ynt: 1,2 ve 3 yasindaki cocuklari anlamak - 08.08.2006 23:43:35
Ben 4 ay boyunca saç kurutma makinasını kullandım.Kolikli bir bebek değildi ama uykuya geçmekte zorlandığında çalıştırıyordum hemen gözlerini kapatıp susuyordu.Doktorum önermişti.

Anne karnındaki sese çok benzediğini duymuştum bende.

Bebekler zaten anne karnındayken çoğu sesi bildikleri için,dışarı çıktıklarında alıştıkları seslerden rahatsız olmuyorlarmış.Zaten anne karnı çok gürültülü bir yer.4 boyutlu ultrason sırasında bebeği besleyen ana damarın ses frekansları da ölçülmüştü ,gerçekten garip bir uğultu var anne karnında

DEVRİM 1973

Serenity
Ynt: 1,2 ve 3 yasindaki cocuklari anlamak - 09.08.2006 01:14:23
Bende acikcasi eskiden anne karninin sessiz sakin bir yer oldugunu sanirdim ama bir programda hicte oyle bir yer olmadigini gosterdiler ve Devrimin dedigin gibi aslinda icerde bir ugultu var, belkide elektrikli aletlerin sesi bazi bebeklerde bu yuzden boyle bir cagrisim yapiyor.

Boyle dedimde aklima geldi. Richard&Judy diye bir program var burda, bir kez orda bir bebek egitimcisi cikti, aglayan bebekleri nasil sustururuz diye bir yontem gelistirmis. Orda onunla birlikte 4 yada 5 anne vardi bebekleriyle ve adam yontemini kimde denediyse hepsinin de bebekleri sustu, hayret ettim. Adam yontemini anlatirken bu gebelik sirasinda bebegin anne karninda duydugu seslerden bahsetti ve dediki bebek anne karnindayken annesinin damarlarindan akin kanin sesini duymaya cok alisikmis. Yani bu kadar ince ve yakin plan bir duyus var aslinda o zaman. Ve bu ses mimik edilerek cocuk sakinlestirilebilirmis. Ses $$$$$$$$$$$ (bende alti noktali s yok, iste o harf) sesi.

Yontemide soyle. Belki yeni bebekleri olan anneler denerse ise yarayip yaramadigini da bize soylerler. yanliz belirtmeliyimki burda bahsedilen bebekler saglikli bebekler, yani herseyi karsilandigi halde neden agladigini anliyamadigimiz bebekler.

bebek aglamaya basliyinca ilk olarak kucagina aliyorsun, cunku bebeklerin kendilerini guvende hissettikleri yer anne kucagidir diyor, eger aglamaya devam ediyorsa bu sefer temiz bir bebek battaniyesiyle sarmaliyorsun(kundaklar gibi) kucagina aliyorsun tekrar, bu bebegin guvende olma hissini arttiriyormus cunku anne karnindaykende aslinda kucuk bir yerde ve bu sarma olayi bunu cagristiriyormus, ve hala aglamaya devam ediyorsa bu sefer de bebegin kulagina yavasca  $$$$$$$$$ diyorsun, buda bebegin anne karninda duydugu sesi mimik yapmis oluyor.

Valla programda adam hangi bebege bu yontemi denediyse, o bebek sustu. Kendini guvende hissetmeyen ve bu yuzden agliyan bebekler icin dogru bir yonteme benziyordu.

The true Trinity;

D.Toyran
Ynt: 1,2 ve 3 yasindaki cocuklari anlamak - 09.08.2006 22:37:30
Bunu bilmiyordum ama farkında olmadan bende bunu kullanıyormuşum.Ben sadece oğluma ses tonumdan bazı şeyleri ayırt etmesini sağlamaya çlışıyorum.Mesela oyun oynarken bol ses efekti ve hareket kullanıyorum(hafif şımarık davranıyorum),yemek yerken yemeğin yararlarından sözederek bol bol konuşuyorum,nedensiz yere mız mızlık yaptığını hissettiğimde soğuk bir sesle ,kısa kelimelerle konuşuyorum ve şşşşşşşşşt diyorum,yanlış bişeye dokunduğunda ki bu kendine zarar veren dokunuşlar oluyo çoğunlukla(kulağını tırnaklamak veya alakasız birşeyi tutmaya çalışmak-köşeleri sivri bişey gibi) Hayır diyorum ve işaret parmağımı gösteriyorum(parmağımı sallamıyorum) ve inanılmaz bir şekilde bunların ayırımına varıyo.Mesela genelde sakin konuştuğum için ve o da beni üzmediği için ses tonum sertleştiği zaman çok şaşırıyo gözlerimin içine bakıyo,şımardığımda gülüyo,öğüt verdiğimde çok dikkatli dinliyor falan.

Sevim  ben yemek yedirirken,uyuturken,oynarken çok fazla aynı ortamı kullanmamaya çalışıyorum.Mesela yemeği hergün bir odada yediriyorum,kaşık ve tabağım genelde değişik oluyo,uyuturken,oturuyorum ayakta oluyorum(bebeğimi emziriyorum bu arada),oynarken sürekli 4-5 ıyuncağı var onları değiştirerek veriyorum,bazen yerde bazen yatağımda oynuyoruz.Bunları çok disiplinli bir şekilde yapmıyorum yani kendiliğinden gelişiyo.Bunu yapmamın nedeni ,kendimce, uyumak ve yemek yemek için sadece o ortamların olması koşuluna bağlanmaması için.Yani tatilde,misafirlikte,yolda de yemek yiyebilmeli,uyuyabilmeli diye düşünüyorum.Yaptığım tek rutin şey uyku öncesi banyo yaptırmak.Rahatlamasını sağlamaya çalışıyorum.

DEVRİM 1973

Serenity
Ynt: 1,2 ve 3 yasindaki cocuklari anlamak - 10.08.2006 02:26:32
Devrimcim yazdiklarini okurken anne olarak oglun icin gosterdigin cabayi ve hassasiyeti takdir ettim. Paylastigin icin sagol ellerine saglik. 

Arkadaslar ben bugun turkiyeye gidiyorum. Bu sayfa size emanet. Hakkinizi helal edin.

Hepinizi ve bebislerinizi opuyorum. Gorusmek uzere, sevgiyle kalin.

The true Trinity;

asevgican
  • Tüm gönderiler : 187
Ynt: 1,2 ve 3 yasindaki cocuklari anlamak - 10.08.2006 11:05:13
iyi yolculuklar, keyifli bir tatil geçirmen dileğiyle.
kaderimin kölesiyken, hayatımın efendisi olma yolunu seçtim.:)

www.frolicsome.blogcu.com

*YELİZ*
Ynt: 1,2 ve 3 yasindaki cocuklari anlamak - 10.08.2006 11:35:23
İyi yolculuklar benim canım arkadaşım,bak böyle işte önceden haber vericen sonra deli gibi orda burda seni arıyoruz anacım.Bol bol gez bol bol eğlen,bütün stresini dök,memleket havası çek içine.Dönünce kaldığımız yerden devam ederiz,kendine ve Zeynoş'a iyi bak,öptük sizi.

fbirci
  • Tüm gönderiler : 814
Ynt: 1,2 ve 3 yasindaki cocuklari anlamak - 10.08.2006 13:41:03
sevim iyi tatilller diliyorum..umarım istediğin gibi bir tatil geçirirsin

Bütün bildiğim, bir şey bilmediğimdir.
SOKRATES

D.Toyran
Ynt: 1,2 ve 3 yasindaki cocuklari anlamak - 10.08.2006 13:50:01
İyi yolculuklar.
Tatil deneyimlerini de burada görmek isteriz:))))
DEVRİM 1973

efecan2005
  • Tüm gönderiler : 6
Ynt: Bebeklerde ahlak gelisimi - 12.08.2006 11:23:13
bilgiler icin tesekkurler...

emineeda
Ynt: Bebeklerde ahlak gelisimi - 12.08.2006 12:38:15
çok teşekkür ederim.rahatsızlıımızdan olayı yazamamıştım.görüşlerin benim için önemli

bıyolog
  • Tüm gönderiler : 752
Ynt: Bebeklerde ahlak gelisimi - 14.08.2006 17:39:49
sevım senı burda da zıyaret edeyım dedım bayagı faydalı bılgıler vermıssın ellerıne emegıne saglık yolculuk tarıhın bellı oldu mu canım

goody
  • Tüm gönderiler : 710
Ynt: 1,2 ve 3 yasindaki cocuklari anlamak - 15.08.2006 02:24:51
bayagidir giremedigim icin yazilanlari toptan okudum. Devrim cim taktiklerin hosuma gitti eger bebeginde neticeye variyorsan bence cok guzel. ben de uyutma konusunda bir doktorun farkli bir yaklasimini okumustum. uyku saati gelince rutin seyleri siralayin diyordu. mesela senin yapotigin gibi once banyo yaptirin sonra pijamlarini giydirin, isiklari kapatarak hafif bir sarki soyleyin ve bir muddet sonra odadan cikin. bunu her gece tekrarlayin diyordu. Bsklim henuz dogum yapmadim ama benim bebegimde hangi yontem uygulanabilir olacak, hep beraber gorucez
Sevimcim, hayirli yolculuklar sana da. muhtemelen varmissindir Turkiye'ye. Caaanim ulkemin tadini cikar, bizim icin de gez, eglen.  
Önyargılarını yeniden organize etmeyi düşünmek sanıyorlar...

*YELİZ*
Ynt: 1,2 ve 3 yasindaki cocuklari anlamak - 19.09.2006 00:53:00
Sevim,burda canım sayfan,ay benim de aklım gitti birşey oldu diye.

Serenity
Ynt: 1,2 ve 3 yasindaki cocuklari anlamak - 19.09.2006 00:57:39
ay canim sagol.

Cok sevindim gordugume, bende cok uzulmustum.

tesekkur ederim.

The true Trinity;

sudenaz.ceylan
  • Tüm gönderiler : 3749
  • Katıldı: 15 August 2005
  • Bölge: Antalya
Ynt: 1,2 ve 3 yasindaki cocuklari anlamak - 19.09.2006 00:59:10
linki verdiğimde sayfa arkalardaydı yeliz çekmiş 1 numaraya bende dedim uçtumu nereye gitti neyseki burda bekliyoruz güzel paylaşımlarını

Serenity
Ynt: 1,2 ve 3 yasindaki cocuklari anlamak - 19.09.2006 01:02:16
Nazlicim sende cok sagol canim. Senin ve yelizin sayesinde hersey gulpembe oldu yine. tesekkurler.

The true Trinity;

*YELİZ*
Ynt: 1,2 ve 3 yasindaki cocuklari anlamak - 19.09.2006 01:08:09
Canım benim bak gecenin biryarısı seferber olduk Nazlı ile...hiç kaybettirirmiyiz biz bu sayfayı valla bana o kadar öok geşmişin var ki burada yazdıklarınla,ellerin kolların dert görmesin.Uzun zamandır haberleşemedik senle,biz ilklerde sayfa açtık oradan pek çıkamıyorum,diğer sayfalara çok daha ender takılmaya başladım.Sen nerelerdesin,neler yapıyordun bunca zamandır,sanırım tatilden döneli bayağı oldu dimi?

Serenity
Ynt: 1,2 ve 3 yasindaki cocuklari anlamak - 19.09.2006 01:13:56
Yok hayatim tatilden daha donmedim hala turkiyedeyim. Safra kesesi ameliyati oldum o yuzden gidisimi erteledim. Suan istirahat donemindeyim. Kapali ameliyat oldugum icin daha cabuk toparlaniyorum.

7 ekimde ingiltereye donuyorum. Suan ise evimizin terasinda battaniyeye sarilmis bir sekilde oturuyorum. Istanbulda yagmurlu bir gece....

Sevgiler.

The true Trinity;

tulinsozeri
  • Tüm gönderiler : 978
  • Bölge: İstanbul
Ynt: Bebeklerde ahlak gelisimi - 19.09.2006 12:51:18
Sevimciğim selam;

Uzun  zamandır bu bölüme katılmak istiyordum,kısmet bugüneymiş.Yazdıklarını okumaya çalıştım.O kadar çok şey var ki...
Bugünlerde Ela'yı pedagoga götürmek istiyorum.Çok önemli bir problemimiz yok.Çocuk-sağlık-eğitim sayfasında yazmıştım.Tuvaletini yapacağı zaman "e e "demeye başlıyor ben de onu tuvalete götürüyorum.10 'un 8 'in de yapıyor tuvaletini..

İlk soracağım soru bu.Bunda bir yanlış var mı?Senin de görüşlerini almak isterim...
Bir de onun yapmaması gereken bir şey yaptığını gördüğüm zaman "eeee" diye sesleniyorum.O kızdığımı anlıyor.Acaba onu korkutmak yanlış mı?
Korkularımdan biri de ileride şımarık,beceriksiz bir çocuk yetiştirmemek..

Geçenlerde büyük görümcem ve 7 yaşındaki kızı bizdeydi.Görümcem ve eşi bu sene iki tane çocuk giydirmek istemişler ve görümcem kendi görümcesinin çocuklarının okul alışverişini yapmak istemiş.Bu arada bunu evde konuşuyoruz.

Ben "çok iyi yapmışsınız"dedim."Ne güzel bir davranış"dedim .Oradan 7 yaşındaki kızı atladı"Anne babam aldı onları.Bizim paramız ooooooooooo.Almasınlaaaaaaarrrrrr..Giymesinlerrrrrrr.."
(Bağıararak )
Ben bu arada döndüm(Çok sinirlendim)"Ne biçim  konuşuyorsun İrem...Sakın bunu kızların yanında söyleme dedim.çOK KIRIRLIR VE İNCİNİRLER.Bu arada asıl söylemek istediğim şeyi unutuyorum.Annesi,sesini çıkarmadan kızını dinliyor.Gülerek...

Yani çok büyük konuşuyorum,benim kızım böyle bir şey söyleyemez...ASLA!Söylediği zaman bunun bedelini öder.

Ve İrem (7 yaşında olan)Annesinin yanında bağırarak konuşuyor,ilgi çekmek için.Ve en ufak bir şeyde avazı çıtığı kadar ağlıyor...

İnanın çekilecek gibi değil...

Bence psikolojik yardım alması gerek.Bunu anlatıyorum görümceme.Ama dinlemiyor.
Neyse kafanızı çok şişirdim.Ela hakkında da görüş ve fikirlerinizi bekliyorum efem!

~~filiz~~
  • Tüm gönderiler : 6088
  • Bölge: Isparta
Ynt: Bebeklerde ahlak gelisimi - 19.09.2006 16:03:15
Sevim merhaba canım...

Sessizliğinin arkasından hiçte iyi haberler vermedin bize....ameliyat olmuşsun geçmiş olsun canım....en kısa zamanda sağlığına kavuşursun inşallah......seni ve yazılarını özledik.....

Şöhret,gençlik,ve gurur.... Mezar hepsini alır. (Victor Hugo)

..efeemre..

*YELİZ*
Ynt: Bebeklerde ahlak gelisimi - 19.09.2006 16:34:44
Sevim,geçmiş olsun canım,kapalı dediğin şu 3 tane delik açıyorlar,o şekilde mi?annem de olmuştu ve eskiden yapılan şekil yani açık ameliyat inanılmaz zormuş fakat bu delik açılarak yapılanda hasta çok kolay toparlıyormuş,inşallah sen de en erken zamanda toparlanıorsın,eski sağlığına ulaşırsın canım.Sevgiyle kal,Zeynoş ne yapıyor?bayağı büyümüştür,birçok yeni şeyler öğrenmiştir,hadi annesi biran önce toparlan da kızımızın marifetlerini anlat bize.Öpüyorum şekerim.

bıyolog
  • Tüm gönderiler : 752
Ynt: Bebeklerde ahlak gelisimi - 19.09.2006 18:38:23
sevım hos geldın arkadasım cok ozlettın kendını cok cok gecmıs olsun senın gozlerın ıcın lazer yaptıracagını sanıyordum nerden cıktı safra amelıyatı planlı mıydı bırden mı oldu umarım sımdı daha ıyısındır senı ve zeynosumu kocaman opuyorum kendıne ıyı bak

Serenity
Ynt: Bebeklerde ahlak gelisimi - 23.09.2006 11:12:42
Oncelikle iyi tatiller dileyen ve gecmis olsun diyen butun arkadaslarima cok tesekkur ederim. Turkiyeye guya tatile geldim ama safra kesesi problemim oldugunu ve alinmasi gerktigini buyuk acilar cektikten sonra ogrendim..Hayatta hep ayni seyi soylerim, plan yapmak iyi degil.  Bu hep boyle oluyor, ben ne zaman plan yapmaya kalksam sanki bir guc "senin kendin icin degil, benim senin icin yaptigim planlarin sonuclarini yasayacaksin" diye bir mesaj geciyor 

Yelizcim evet 3 delik aciyorlar kapali ameliyatta ve toparlanmak acik ameliyata gore daha cabuk oluyor sanirim,cunku en azindan uc delige toplam atilan 6 dikis bir hafta sonra kapandi, acik ameliyat taminim daha zor olmali.
Oznurcum sorun aniden ortaya cikti, ben safra kesende tas var dedikleri zaman "safra keseside nedir? ne ise yarar? oyle bir organmi var diye bakakalmisim" ne kadar sasirdigimi bilemezsin

Valla nasil olursa olsun sonucta ameliyat olmak cok zor. Hayatimda ilkkez boyle birsey yasadim ve Allah beterinden saklasin, hastaliklari yuzunden aci cekenlere, zor ameliyat gecirenlere yardimci olsun.

The true Trinity;

Serenity
Ynt: Bebeklerde ahlak gelisimi - 23.09.2006 16:52:11
Tulincim sana cevap vermeden once diger baslikta actigin mesajlara da bakmak istedim o yuzden hemen cevaplayamadim.

Anladigim kadariyla 10 aylik Ela miz tuvaleti geldigi zaman bunu sana e e diyerek haber veriyormus. Acaba erken mi oldu diye endiselenmissin. Tabiki normalde bebekler haber vermeye basladiklarinda biraz daha buyk oluyorlar ama bunlar hep ortalama yaslar. Yani doktorlar bir grup cocugu aliyor onlarin ne zaman tuvaletlerini haber vermeye basladiklarini saptayip ona gore bir ortalama belirliyorlar. Ama bunlarin hepsi bir olasilik. Yani mesela 2 yasinda haber vermeye baslayabilirler diyor ama bu kesinlikle boyle olucak diye de bisi okumadim yada duymadim ben.

Bence her cocugun gelisim sekli kendisine has bir sekilde devam ediyor. Butun cocuklar bir kalip seklinde buyumedigi icin her cocugun kendine gore oncelikleri var. Erkenden konusmaya baslayan bir cocuga masallah ne akilli diyoruz. Bence Ela da cok akilli bir kiz ve henuz 10 aylik olmasina ragmen seninle bu sekilde iletisim kurmasi cok guzel.

Bana sorarsan endiselenme derim. Ama eger senin icin rahat degilse yada kizinda herhangi bir huzursuzluk yada mutsuzluk sozkonusuysa tabiki doktoruna da danis derim ama ben bezine yapmayip ta tuvalete goturulmeyi tercih eden bir cocugun herhangi bir fiziksel problem yasayacagini sanmiyorum.

Senin kizin icin duydugun hassasiyeti ben takdir ediyorum. Tabiki ona dogru ve yanlisin ne oldugunu ancak sen gosterebilirsin ve zaten Elanin sen ona bu ayrimi yapmadigin surece dogruyu ve yanlisi kendi kendine cozmesi mumkun degil. Haliyle yanlis yada istenmeyen bir davranis sergilediginde de sen yanlis yaptigini sozlerin ve hareketlerinle gosteriyorsun. Ela suan ne yaparsa yapsin yaptigi seyin dogru yada yanlis oldugunu sen ona hissettirene kadar anlamayacaktir.Cunku yasi itibariyle boyle bir mantik yurutmesine imkan yok. Burda onu yonlendiren ve onun egitmeni sensin.

Gorumcenin ruh halini alayabilmis degilim. sadece gorumceni degil bu tip anneleri anlamiyorum. Cocuklari baska cocuklari ezer bagirir cagirir iter kakar, senin ornegindeki gibi son derece bencil yetisir,bu anneler ise cocuklari sanki marifet islemisler gibi gulumser "aman onlar cocuk" der. Bu annelerin cocuklarina ne zaman deger yargilarini ogretecegini, ne zaman dogru ve yanlisin ne oldugunu gosterecegini cok merak ediyorum. Heralde kendileri cok itilmis kakilmis buyudukleri icin cocuklarinin baskalarini itip kakmasindan, bilmis ve ukalaca ve terbiyesizce konusmasindan haz aliyorlar. Ben boyle annelerin psikolojik problemli oldugunu ve once kendi problemlerinin halledilmesi gerektigini dusunuyorum. Cunku cocuk huylari kendi kendine ogrenmez. Her cocuk annesinin ve ailesinin deger yargilarinin ve terbiyesinin aynasidir.

Valla ben size cok sey anlaticam daha, su tatilde gozlemlediklerimi ve tecrube ettiklerimi kitap haline getirebilirim. Hatta baslik bile buldum "Zeynos ve annesi tatilde" kitabin adi da bu olurdu.

Akilli Elaya ve annesine sevgilerimizi yolluyoruz.

The true Trinity;

tulinsozeri
  • Tüm gönderiler : 978
  • Bölge: İstanbul
Ynt: Bebeklerde ahlak gelisimi - 23.09.2006 22:20:48
Sevimciğim merhaba...

Öncelikle çok geçmiş olsun diyorum....

Yazdıkların için de çok teşekkür ederim.İnan çok yararlı bilgiler benim için...Yazılarını merakla takip edeceğim ...

Tekrar yazışmak üzere...

sudenaz.ceylan
  • Tüm gönderiler : 3749
  • Katıldı: 15 August 2005
  • Bölge: Antalya
Ynt: Bebeklerde ahlak gelisimi - 24.09.2006 21:27:04
geçmiş olsun sevimcim

Serenity
Ynt: Bebeklerde ahlak gelisimi - 09.10.2006 01:23:28
Tulin ve Nazlicim ikinizede tesekkur ederim gecmis olsun dilekleriniz icin.

Evet ben en sonunda Londra ya dun aksam dondum. Acikcasi Zeynos la ucak yolculugundan cok cekiniyordum cunku bizim kiz hergun huy degistiriyor. Ama acikcasi korktugum basima gelmedi.

Arkadaslar samimi konusmam gerekirse gittigim butun cocuklu ortamlarda cok rahatsiz oldum.

Siz cocugunuzun ustune titriyorsunuz, sakin, sevecen, paylasmaya yatkin, bariscil bir cocuk yetistirmeye calisiyorsunuz ama girdiginiz ortamda bakiyorsunuzki bir cocuk digerinden zorla oyuncak alinca bunun adi "guclu", Ukalalik yapinca bunun adi "akilli", soz dinlemiyince "yaramaz,yada afacan" olmus, diger cocugun canini yakinca "kiskaniyor ne yapalim" denilmis. Bu etiketleri takanlarda ailenin buyukleri, bu sekilde isin icinden cikivermis. Cocuklarin soz dinlememeleri, hircinlik yapmalari nedense cozulmesi gereken oncelikli bir mesele degil? aksine millet kafasinin dikine giden, gurultulu, ukala cocuklara bayiliyor Neden ya neden? anlamadim.. Acaba diyorum toplumsal yapimi boyle gerektiriyor? Evet kafama takilan soru bu.Acaba toplum olarak hircin ve saldrganiz da cocuklarimizda boyle mi yetisiyor yada ayakta kalabilmeleri icin boyle mi yetismeleri gerekiyor..

Valla benim kizim Turkiye ye sakin gitti, sinir sahibi oldu tabiri caizse. Ilk basta ustune gelen cocuklardan kacip bana siginiyordu sonra heralde durumu kendi halletmek istedi bir baktim ustune gelen cocuklari bagirip cagirarak yada vurarak puskurtmeye basladi. Hic hosuma gitmedi, kizim kendine guveni olan bir cocuk olarak yetistigi icin duruma adapte olup altta kalmamaya ve onlarin anladiklari dilden konusmaya basladi ama ben boyle olmasi istemiyorum.. Yapabildigim tek sey kizimi o tur ortamlardan kacirmaya calismak oldu. Annelerine soyluyorum, kimse kendi cocuguna laf geciremedigi icin durumda bir duzelme olmuyor.. SAnki evde cocuklar buyuk, buyukler ise cocuk muamelesi goruyor.. Cok tuhaf... Anne cocugu degil cocuk anneyi idare ediyor.. Hele cocuk birde erkekse...

Anneler dertli, cocuklar ise annelerinden daha dertli...

Evet tatilimizde ki en buyuk sorun girdigimiz ortamlari idare etmek zorunda kalmis olmamiz. Cok zorlandim gercekten ve beni kizim degil bu ortamlar cok yordu.

Anneler kendilerini cocuklarinin esiri gibi goruyorlar, cocuklarina nasil olsa soz dinlemez, dedigimi yapmaz, aman simdi aglar, sinir krizine girer beklentileriyle yaklastiklari icin cocuklari onlardan degil onlar cocuklarindan cekiniyor..haliyle yoneten cocuk, yonetilen ise anne oluyor.. Yazik yani, bu anneler icin cocuk sahibi olmak tam bir eziyet olmali.. Cocuklarindan zevk alabildiklerini hic sanmiyorum..

The true Trinity;

sermina77
  • Tüm gönderiler : 24
Ynt: Bebeklerde ahlak gelisimi - 09.10.2006 01:55:14
Duygularima tercüman olmussunuz zeynep hanim.Bu sene Türkiye´ye gitmedik.Nekadar özlesem bile gitmiyecegim dedim.cocuklarimin tüm tüzenleri bozuluyor her defasinda.Diger insanlar kendi cocuklarina söz gecirip zamaninda yatirip zamaninda yedirip icirmedikleri gibi bizim düzenimizede karisiyorlar her defasinda.Cocuklar vuruyor anneler gülüyor.Benimoglum 2 yasindaydi en son gittigimizde ve bazi zamanlarda agliyordu istedigi olmadigi zaman ben ve esim agladi diye istedigini yapmadik tabiki o dönem ve simdi gecti.Ordayken "Yazik cocuk agliyor aglatmasaniza" diye karisip hatta bizden izinsiz hemen oglumu hemen cikolata seker verip sakinlestirmeye ugrasiyorlardi.hey allahim
Oglum elindeki oyuncagi isteyen birisine vermek istemediginde diger cocuklar vurup, iktirip elinden aliyorlardi.Hepimiz stres olduk.Inanmayacaksiniz ama oglum huy degistirdi.Etrafimizdaki cocuklar nehikmetse hep isiriyorlardi istedileri olmadiginda oglumda yapmaya basladi.Avusturyaya dönünce cok zorlandik.Eskiye dönmesi icin.Simdi birde kücük kizim var ödüm kopuyor gidecegiz diye.Cok özlüyoruz ülkemizi ama sizinde dediginiz gibi anneler babalar sanki esir gibi cocuklar terörist.Bana hep sen yabancilara benzetiyorsun oglunu diye söylenenler bile oldu.Aglayinca "Annem annem ,kurban olurum sana " diye  ogluma sarilmadigim icin
Kiziniz biraz büyüyünce rahat edersiniz ozaman öyle ortamlara girince bile uyum saglamaz.
Bende niye niye diye sordum durdum hep ama niyesini bilmiyorum.
<mesaj tarafından düzenlendi sermina77 on 09.10.2006 01:56:58>

Sayfayı değiştir: < 12345678910.. > >> | Sayfayı gösteriyor 4 of 19, mesajlar 121 to 160 of 727