Elifcigim,
Oncelikle "Yazdiklarini derleyip ceviri halinde bastirmayi dusunmez misin acaba?" sozunu iltifat olarak kabul ediyorum. Tesekkur ederim canim, hic boyle birsey aklimdan bile gecmedigi icin ne diyecegimi bilemiyorum. Ama yazdiklarima deger verdigin icin cok sevindigimi soylemeliyim.
Simdi gelelim asil meseleye. Bahsi gecen yazidaki yaslar bir ortalama yani averaj, cogunluk uzerine konusuluyor ama bunun istisnalari da olabilir. Yani hafif bir kayma olabilir fakat 4-5 yasindaki bir cocugun 1 yasin altindaki bebeklerde gorulen bagimlilik devresinde kalmasi buyuk bir kayma oldugu icin normal gorunmuyor. Muhtemelen boyle bir cocugu olan anne cocuguyla buyurken cok zor anlar yasamistir ve halada yasiyordur cunku onun bagimsizlik devresini atlamis bulunuyor. Sana katiliyorum, bahsettigin anne cocugu bagimsizligi tecrube etmek istediginde muhtemelen hala onu muhtac bebek gibi gormusse ve herseyi onun icin yapmaya devam etmis, ev bozulmasin, ortalik kirlenmesin, birsey kirilmasin, ortalik temiz olsun diye cocugu tasbebek gibi oturtmaya calismissa cocuk bagimsizlik duygusunu yasayamamis olabilir. Bagimsizlik duygusunu tatmayan cocuk, 3ncu evre olan birlikte yapalim devresine de gecemez cunku kendi yapabileceklerini daha ogrenememis olur.
Haliyle bagimsiz olmanin ne oldugundan haberi olmayan bir cocuga sirf "yasi geldi diye" aniden "ya artik sen buyudun bunu niye sen yapmiyorsun" yada sunuda sen yap demek hicbirsey ifade etmiyor. Cocuklar sadece ogrendikleriyle hareket eder. Bagimsizlik, kendine guven, iyi huylar, soz dinleme vs gibi guzel kavramlar otomatik ve yasla gelen seyler degildir. Ogretilir.
Zaten disiplin dedigimiz kavrami cok iyi anlamamiz lazim.Disiplin cocugu cezalandirmak degildir. Ingilizcede discipline diye gecen bu kelimenin kok anlami "ogretme"dir.
Benim kizim suan 1 yasinda yani tam bagimlilik la bagimsizlik arasinda. Soyle diyim mesela birseyi ilkkez goruyor, once durup bir bakiyor "alsammi almasammi"... Sonra once bir parmagiyla dokunuyor yada itiyor
"birsey yapacakmi yapmiyacakmi"... birsey olmadigini gorunce eline alip inceliyor beni cagirma geregini duymuyor. Bazende yeni birsey gordugunde hic birsey yapmadan konsantre olmus bir sekilde ona bakiyor veya bana bakip isaret parmagiylada o seyi gosterip "IH" IH" diyor yani benden once benim o seyi elime almami, onunla nasil oyniyacagini ona gostermemi istiyor. Bizim kullandigimiz seyleri yada esyalari ise hic cekinmeden almak ve oynamak istiyor. Bizede ihtiyac duymuyor cunku elimizde gordugu icin o seylerin otomatikmen oynanacak seyler oldugunu dusunuyor.
Yeme icme konusunda da karma bir tavir sergiliyor, kirazi yada cilegi kendi alip yemek istiyor ama biberonla sutunu ben vereyim istiyor. Oysa biberonunu kendi tutup icebilir bence ama sanirim arkasinda hala bir duygusal ihtiyac ve aliskanlik var ve ben de onu "kirazi kendin yiyorsun madem, Sutunude ic" diye zorlamiyorum, kizimin istedigi zaman bu geciside yasayacagini dusunuyorum.
Sanirim isin ozu cocugu birseyi yapmaya zorlamamak, yapmak istediklerini de zarari dokunmadigi surece engellememek. Mesela bizim kiz her allahin gunu evin altini ustune getirir. Evi dagitmasinin bir zarari yok, sadece daginiklik. Aman evim daginik olmasin diye kizimin ogrenmesini engellemek bana mantikli gelmiyor acikcasi. Varsin daginik olsun.. O her gun dagitir ben her aksam toplarim, hatta bazen ben daha toplarken yetisir arkamdan butun yaptiklarimi bozar
Bunu dedim, gercekten bu benim tepkilerimi olcmesi cok ilginc bir mesele. Benim tepkilerime gore kendi sinirlarini koymaya calisiyor ve o sinirlari da zaman zaman deniyor.. Bence cocuklar sinirlari boyle ogreniyorlar. O yuzden herseye tepki vermemek lazim, aksi takdirde onlari ufacik bir dunyaya sIkIstirmaya calisiyoruz ki buda onlarin isyan etmelerine ve hircin olmalarina sebep oluyor.
Neyse benim kizim bir alem.. yazdikca konu dagiliyor, anlata anlata bitiremem zaten. Aslinda ben Dr Sears i birakip kendi kizim ustune bir kitap yazayim
Sana hayirli ve kolay dogumlar diliyorum canim. Hersey gonlunden gectigi gibi olsun.