Tulincigim guzel bir konuya deginmissin,
Sibelcim uygulayan aileler varsa bence hataya dusmeleri cok muhtemel...
Oncelikle Ferber teknigi nedir ona bakalim. Ferber tekniginde anladigim kadariyla amac cocugu kendi basina uykuya dalmaya ve uyumaya alistirmak. Metodda ise Ferber bebegi uyanik olarak yatirmamizi ve bebegin kendi kendine uykuya dalmasi yonunde onu egitmemizi oneriyor. Egitirken de bebek agladiginda yatagindan almiyacagiz, onu doyurmayacagiz, sadece yanina gidip onu sakinlestirmeye calisicaz. Nasil mesela sirtini sivazliyarak, yada sesli guven sozleri sarfederek. Yani agladiginda kucagimiza alip sakinlestirmek te yok, yattigi yerde sakinlestirmeye calisicaz.. Isin ilginc yani bu egitimi 5-6 ayliktan baslamak uzere oneriyor. Yani bir bebek 5-6 aylikken bu egitimi verebilecegimizi dusunuyor.
Bu teknigin temeli bu ve beni rahatsiz eden bir teknik. Bu teknige karsi benim argumanim su: Birincisi 5-6 aylik bebegin daha butun ihtiyaci doyurulmak ve bakilmakken, daha cevresinden haberi yokken ondan boyle bir teknigi anlamasini ve bize uymasini nasil bekleyebiliriz? Ikincisi high-need dedigimiz cok ihtiyac sahibi bebekler var ki bu bebeklerin anne yakinligina ihtiyaci normal bebeklerin iki misli. Bu bebeklere boyle bir teknik uygulamak duygusal ve guven acisindan zarar verici olmazmi? Ucuncusude yattigi yerde sakinlestiremezsek ne olucak? kucagimiza da alamiyoruz? doyuramiyoruzda.. Bu resmen ustu kapali olarak birakin bebeginiz aglasin, elbet bikip susacaktir demektir bana gore.. Benim bu teknikten anladigim bu malesef.
Bu teknik mutlaka ise yariyordur ama su sekilde ancak yarayabilir. Bebek bir aglar, iki aglar, ucuncude daha siddetli aglar, dorduncude susar. Bu bisi anladigindan degil, aglamalarina karsilik bulamamasindan dolayi aglamaktan vazgecmesinden kaynaklanir.. Ama agladigimda kimse gelmiyor, benim ihtiyacimi karsilamiyor diye aglamayi bir konusma sekli olarak kullanmaktan vazgecen bu bebek, bu iletisim yolundan da vazgecmis oluyor boylece. Sorunlar basliyor, iletisimsizlik, kendini guvende hissetmeme, kendini iyi hissetmeme, bakicilarina guvenmeme ve mutsuzluk..
Cok sasirtici yani. Peditiatri uzmani bir doktor bu Ferber ve boyle bir teknigi nasil ve neye dayanarak gelistirmis anlamis degilim.. Bu teknigi cok mantiksiz ve soguk kalpli buldum ben.
Tabi bu yazdiklarim sahsi dusuncelerim ama sunu net soyliyebilirim ki kizimi butun gece sirtimda tasirim fakat bu teknigi uygulamam
<mesaj tarafından düzenlendi Zeynoss on 17.01.2007 02:03:11>