Expand

Bebeklerde ahlak ve kisilik gelisimi

Sayfayı değiştir: 12345678910.. > >> | Sayfayı gösteriyor 1 of 37, mesajlar 1 to 20 of 727
Yazar Mesaj
Serenity

• Tüm gönderiler : 3392
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: London
  • Durum: çevrimdışı
Bebeklerde ahlak ve kisilik gelisimi - 15.05.2006 23:43:35 ( #1 )
Selam arkadaslar,

Genellikle bebek gelisimi fiziksel ve otomatik davranislarin gelismesi asamalarinda olculuyor. yani disarida genelllikle su ayda yasi su, kilosu bu olur, boyu su kadar uzar, su yasta konusmaya bu yasta yurumeye baslar tarzi bilgiler var. Tabiki bunlar onemli bilgiler ve ben bunlari okudum, kizima baktim, elde ettigim sonuctan memnun kaldim.. SImdi yeni bir konu buldum kendime, Bebeklerde fiziksel ve otomatik davranis gelisiminin yaninda bir de ahlak evreleri var. Cok ilgimi cekti cunku benim icin kizimin kafasindan bana boncuk boncuk bakarken neler gectigini, nasil bir ahlak gelisimi icinde oldugunu ogrenmek benim icin 1- 0 onde olmak demek.. Boylece ona karsi davranislarimi ve tepkilerimi ahlaki evresine gore davranarak daha iyi ayarlayabilirim diye dusunuyorum.

Sizlerlede paylasmak istedim. Iste buyrun su ana kadar elime gecen bulgular..

1nci Donem: Yurume oncesi devredeki bebek
Yeni dogmus bir bebegin henuz ahlaki bir kapasitesi yoktur. Sadece kendini iyi yada kotu hissetme egilimi vardir. 9 ay anne karninda hic ac susuz kalmamis bu ihtiyaci aninda giderilmis bebek, dunyaya geldiginde anne karninin mukemmel sisteminin devam edecegini umar. Anne karninda hic ac kalmamis bebek dogduktan sonra aclik hissiyle karsilasinca aci verdigini hissederek acligin yanlis olduguna inanir, anne karninda kendini hic yanliz hissetmemis, yalniz olmanin ne oldugunu bilmeyen bebek, yalniz kaldiginda yalnizliktan korkar ve yanlis olduguna inanir. Bu yuzden bebek icin en mutlu ve herseyin dogru oldugu ve kendini guvende ve mutlu hissettigi zamanlar annesinin kucaginda, meme emerken ve sevgisini hissettigi zamandir. Bu ortam saglanmis bebek kendini yine dunyanin merkezinde ve guvende hissedeer ve bu bebege herseyin dogru oldugu hissini verir.. Bu dogruluk ve guven hissi bebegin duygusal dunyasindaki ilk yapi tasini olusturur.

2nci Donem: Yurumeye baslamis bebek
18nci aydan itibaren bebekte ben ve digerleri kavrami olusmaya baslar. Bebekler dunyayi kendisiyle birlikte baskalarininda paylastigini ve bu diger insanlarin da kendileri gibi ihtiyaclari ve dogrulari oldugunu ogrenir. Icinde yasadigi evde kurallar oldugunu ve kendisininde bu kurallar dahilinde yasamak zorunda oldugunu ogrenirki bu kendisini sinirlendirir. Ama cocukta henuz "dogru" ve "yanlis" lari tahmin etmek ve hareketlerini ona gore ayarlamak yetenegi yoktur. Cocuk sadece buyuklerinin onu yonlendirdigi sekilde hareket eder ve buyuklerinin bu yonlendirmeleri kendi istedikleriyle yaris halindedir. Bu yastaki bir cocuk hala birine vurdugu zaman onun canini yaktiginin farkinda degildir. Ona gore vurmak annesi yada babasi yanlis dedigi icin yanlistir yada vurdugunda ceza aldigi icin yanlistir. Anne ve babanin cocuguna bu donemdeki tepkileri ve davranislari cocukta ikinci yapi tasini olusturur. Anne ve babanin sozu dinlenir.

3ncu Donem: Okul oncesi cocugu
Bu donemde ahlaki ve moral boyutunda cocukta bir sicrama olur. Cocuk kendi ailesinin degerlerini kendi ruh yapisina integre eder. Ailesi icin onemi ve degeri olan hersey cocuk icinde onemli olur. Ailevi degerleri benimseyen cocugun davranislari da bu devrede tamamen buna gore sekillenir. Tabiki anne ve baba bu degerleri sIk sIk ona hatirlatarak ve uygulatarak bu altin degerlerin neler oldugunu ogrenir ve cevresindeki insanlar ve cocuklarla iletisimlerinde bu altin kurallari hatirlar.
3 ve 7 yas arasindaki cocuklar kendilerinden daha bilgili buyuklerinin kontrolu altinda olmak ihtiyaci hisseder. Bu yaslardaki cocuklar "cocuk" ve "yetiskin" kavramlarinin ne oldugunu bilirler ve yetiskinlerin olgunluklarina ihtiyaclari vardir. Sebep sonuc iliskisi kurabilirler. Ben soyle yaparsam sonucunda soyle olur. Bu bahsettigim cocuk tipi tabiki pozitif yetistirilmis bebek, yani anne babasiyla arasinda baglilik var. Anne babasiyla duygusal bagi kopuk olan cocuk ise bu aralar soyle dusunmektedir. " Ne yaparsam yapayim mesele degil, yeterki yakalanmayayim".

4ncu ve 5nci donemlerde var daha buyuk cocuklar icin, isterseniz onlarida aktaririm, ilgilenen varsa. Yada bu yazdiklarimi daha genis bir bicimde DR Sears in "Good Behaviour Book" kitabinda bulabilirsiniz. Benim mola vermem gerek, aninda ingilizceden turkceye cevirdim biraz beynim sulandi

Zeynos ve annesinden sevgiler hepinize

Umarim yazdigima degmistir..bana oldukca ilginc geldi.
<mesaj tarafından düzenlendi Zeynoss on 24.03.2007 01:14:52>
bıyolog

• Tüm gönderiler : 752
Ynt: Bebeklerde ahlak gelisimi - 15.05.2006 23:51:20 ( #2 )
bır gun okul donemı cocukların gelısımını de aktarabılırsen cok sevınırım benım buyuk kızım bu yaz 8 yasına gırecek o yuzden merak ettım emegıne ve paylasımına cok tesekkurler
Serenity

Ynt: Bebeklerde ahlak gelisimi - 16.05.2006 02:49:41 ( #3 )
Ilgini cektigine memnun oldum, istedigin kismi aktariyorum sana

4ncu Devre: 8 le 10 yas arasi:

bu yas arasindaki cocuklarin kafasindaki soru sudur. Acaba annem yada babam hata yapabilirmi, sasirabilirmi, belki beni yonlendiriyorlar ama herseyide bilmiyor olabilirler. Bu yaslarda duygusal olarak saglikli olan cocuklar kurallarin gerekliliginin farkindadirlar ve hatta kurallari koyma asamasinda kendileride fikir beyan etmek isterler. Anne babalarini olcup bicmeye baslarlar, acaba ne desem annem benim su istedigimi yapar yada bu istegimi yaptirmak icin ne soylemeliyim. Anne baba bu surecin farkina varirsa kendi avantajina kullanabilir. Mesela "sen bana ev islerinde yardim edersen arkadaslarinla birlikte sizi parka gotururum". Bu tur anlasmalar cocugun anladigi dildendir.

Bu yaslarda cocugunuza dusunceli davranmayi da ogretebilirsiniz. Mesela bir ornek vermek gerekirse, diyelimki oglunuz mahalledeki arkadaslariyla pencereden ici su dolu balonlari yoldan gecen arabalarin ustune atmaya hazirlanirken gordunuz. Onlari durdurdunuz tabiki ama isiniz bu noktada bitmedi aslinda. Onlari sadece durdurmaniz gecici bir cozum, cocuga herhangi bir mesaj vermediniz. SIzi sadece hareketini engelleyen bir yetiskin olarak algiladi ve hatta belki icindende kizdi. Oysa onu durdurduktan sonra onunla  soyle bir diyajog kurabilirsiniz.
-Sence o su dolu balonlar gecen arabalara vurdugunda ne olur?
-Patlayip arabayi islatir
-farzetki o arabanin surucusu sensin, balon senin arabanin ustunde patlasaydi ne hissederdin?
-Bilmem
-Sence surucuyu korkuturmuydu?
-Evet sanirim korkuturdu
-Peki surucu korktugunda arabanin kontrolunu elinden kacirabilir ve arabayi kaldirima cikarip bir cocuga vurabilir degilmi?
- Evet olabilir
-Peki oyle birsey olsa ve o surucu bir cocuga vursa kendini kotu hissedersin dimi?
-Tabiki kotu hissederim.

Iste bu tur bir diyalogla, cocugunuza yaptigi hareketin yanlisligini ogrettiginiz icin, bir daha boyle birseye kalkismadan once sizinle yaptigi bu konusma aklina gelecektir.

Cocugunuza ornek olmasi icin yanlislari ve dogrulari cocugunuzun yaninda sesli sesli dusunun. Diyelimki bir magazadasiniz ve kasiyer size fazla para ustu verdi, hatayi farkettiginiz anda bunu cocugunuzla paylasin.
"Kasiyer bize fazla para ustu verdi." ve kendi kendinize yuksek sesle konusun, "bu fazla para bize ait degil, bunu alip gitmek yanlis olur, kasiyerin kasasindan eksik para cikarsa kasiyer ceza alabilir ve ben bu parayi geri vermedigim icin kendimi kotu hissederim". Cocugunuz hemen savunmaya gecebilir " ama anne herkes aliyor". "Herkesin almasi bizim dogru is yaptigimizi gosterirmi? Sence dogru olan nedir? Senin olmayan bir parayi aldiginda ne hissedersin? Ben bu parayi kasiyere geri verdigim icin kendimi iyi hissediyorum".
Unutmayinki siz cocuklarin rol modellerisiniz. Bu yastaki cocuklarin ahlaki degerleri sizin davranis ve degerlerinizle sekillenir.

bıyolog

Ynt: Bebeklerde ahlak gelisimi - 16.05.2006 22:51:59 ( #4 )
cok tesekkur ederım cok faydalı oldu benım kızımın yapısı cok hırslı en ıyı en mukemmel olmak ıstıyor basarısızlıktan cok korkuyor bu da 7 yasındakı bır cocuk ıcın bana gore cok fazla gelıyor ona bu konuda kendımden cok ornekler verıyorum dıkkat edıyorum arkadasları ıle oynarken bıle yenılmeyı hıc hazmedemıyor hatta ogretmenı de benımle konustu cok mu baskı altında dıye hayır dedım kendımde egıtımcıyım onun karekterını bıraz daha esnek hale getırmeye calısıyorum cevredemde herkes onu takdır edıyor ama ben daha rahat olmasını ıstıyorum kendı kendını dısıplın altına alıyormus gıbı gelıyor bana
goody

• Tüm gönderiler : 710
Ynt: Bebeklerde ahlak gelisimi - 16.05.2006 23:00:58 ( #5 )
cok guzel bilgiler bunlar zeynoss, kitabi okudukca sana ilginc gelen orneklerden paylasir misin? cocuklarin dunyayi ne sekilde algildiklari hamile kalmadan once de ilgi alanimdaydi. Onlarin neyi nasil algiladigini cozdukten sonra da yanlis tepkilerde bulunmak o denli azalacaktir.
paylasimin icin tesekkurler
Önyargılarını yeniden organize etmeyi düşünmek sanıyorlar...
Serenity

Ynt: Bebeklerde ahlak gelisimi - 17.05.2006 00:06:31 ( #6 )
Sevgili biyolog,

Aslinda kizinizin ozellikleri benim kulagima cok hos geliyor :) Bence kizinizin yapisina kendisine ve cevresine zarar verecek noktaya gelmeden mudahale etmeyin. Mesela bir oyunda kaybettiginde  kaybettim diye uzuluyorsa ama bir kac dakika icinde bu uzuntusu geciyorsa orda sagliksiz bir durum yok. Ama bir oyunda yenildiginde arkadaslariyla kavga ediyor, uzuntusunden icine kapanip yemeden icmeden kesiliyorsa o zaman yonlendirilmesi gereken bir cocuk var demektir ki sizin kiziniz cevresinden takdir aldigina gore ornek bir cocuk olmali :) Siz kendinize gore degerlendirip fazla oldugunu dusunuyorsunuz, ama onun kapasitesi buna elverisliyle neden olmasin? Cocugunuza guvenin, onu izleyin ve zararli yada yanlis oldugunu dusundugunuz birsey olmadikca mudaha etmeyin bence..

Serenity

Ynt: Bebeklerde ahlak gelisimi - 17.05.2006 00:13:23 ( #7 )
begendigin ve ilgilendigin icin tesekkur ederim goody. Bende hevesle kitabi okuyorum, okudukca ozetlerini buraya aktarmaya calisicam. Ozellikle bilmek istedigin yada acmami istedigin hususlar olursa burdan bana iletebilirsin.

Hamileliginin mutlu, huzurlu ve saglikli gecmesini diliyorum,

Sevgiler
bıyolog

Ynt: Bebeklerde ahlak gelisimi - 17.05.2006 00:17:27 ( #8 )
zeynoss tesekkur ederım kendısıne ve cevresıne zarar vermıyor aksıne okulda ve okuldısı faalıyetlerınde populer bır kımlık bıle dıyebılırız evın telefonları ona calısıyor ama bu ozellıgını takıp edıyorum buyudukce karsılacagı problemlerde deyısecek tepkılerını ızlıyorum .ılgın ıcın cok sagol
Serenity

yurumeye baslamis bebeklerle iletisim - neyi anlayabilirler ve neyi anlayamazlar - 17.05.2006 23:53:06 ( #9 )
yurumeye baslamis bebekler fazla birsey soylemez ama bu sizin ona sorduklarinizi anlamadiklari anlamina gelmez. Genel olarak bebeginizin sizi ne kadar anladigini hayal edeip bunu ikiye katlayin. Iste bebeginiz sizi en azindan bu kadar anliyor.

15 ay civarinda bebeginiz 1 cumlelik talimatlarinizi takip edebilir. Mesela " topu bana getir" gibi. 2 yasina geldiklerinde 2 cumlelik talimatlari takip edebilir. "Lutfen ayakkabilarini bul ve bana getir" gibi. Fakat arada sunu hatirlamaliyizki, 18 aydan once cocuklar genellikle sadece cumlelere dayanan uyarilari anlayamaz, bu uyarilarin hareketlerle de desteklenmesi gerekir.

"Kedinin kuyrugunu cekme" cumlesinin tek basina bebek icin bir manasi yoktur. Bu uyariyi ona anlatabilmek icin ayaga kalkip, bebegin yanina gelip, kedinin kuyrugunu onun elinden kurtardiktan sonra cocuga gostererek konusun. Mesela kediyi oksarken " kediyi oksa, ona iyi davran, kuyrugunu cekme" diyin.

2 yasina girmis cocuklar ise  hareketle desteklemeye luzum kalmadan soylediginiz seyleri anlayabilir.

1 yasindaki bir bebek "hayir" yada "dur" kelimelerinin ne oldugunu anlayabilir, butun anladigi dur kelimesini duydugu zaman yapmakta oldugu seyi birakmaktir ve anlayisi sadece bundan ibarettir. Neden, niye durmasi gerektigini, tehlikeyi yada problemi kendi farkedemez ve dusunemez.

The true Trinity;
SAT(truth)..CHIT(consciousness)..ANAND(bliss)
bıyolog

Ynt: yurumeye baslamis bebeklerle iletisim - neyi anlayabilirler ve neyi anlayamazlar - 18.05.2006 00:12:17 ( #10 )
o kadar guzel bılgıler verıyorsunuz kı bu da kucuk kızımın gelısımıde ısıme yarıyacak. aklıma bır sey takıldı benım bır arkadasımın oglu 2.5 yasında konusmuyor ama her turlu ıstegını hareketlerıyle anlatabılıyor ustelık konusmalrımızı da anlıyor bununla ılgılı bılgın varsa ve paylasırsan sevınırız arkadasım bu duruma cok uzuluyor
Serenity

anneden ayrilma endisesi - Seperation anxiety - 18.05.2006 00:29:15 ( #11 )
1.5 yasina girmis cocularda anneden ayrilma korkusu baslamasi, gelisim surecleri icinde normal bir davranistir. Gecmiste 1 yasina kadar cocugunu yaninda ayirmayan ve ona cok bagli olan annelerin cocuklarinin anneye cok duskun olacagi ve dolayisiyla annesinden daha ilerki yaslarda asla ayrilmayacagi soylenmistir. Hala bircok insan buna inanir ve bu yuzden cocuguyla arasina mesafe koymaya kalkar. Oysa arastirmalar gostermistir ki annesinden baglilik sonucunca en cok sevgi ve guveni almis cocuklar buyuduklerinde annelerinden daha kolaylikla ayrilabiliyorlar.

Bebekler tanimadiklari bir ortama girdikleri zaman hem ortamin yabanciligindan hemde ortamdaki insanlarin yabanciligindan dolayi anneye sIkI sIkI sarilarak ortama yada o ortamdaki insanlara karsi guvensizliklerini sergiliyorlar. Bir yandan da bu yeni ortami kesfetme istegi duyduklari icin iki duygu arasinda saglikli bir denge gerekiyor.

Oysa Guvensiz bebekler butun enerjilerini annelerinin uzerinde yogunlastiriyorlar, annenin kendisini birakip gideceginden korktuklari icin anneye yapisiyorlar ve o yeni ortami kesfetmeye enerjileri kalmiyor. Unlu ingiliz psikolog Dr John Bowlby 'nin tespiti soyle:
"Guvensiz bebekler cevreleriyle ilgilenmeye basladiklari vakit annelerinin ihtiyac halinde biraktiklari yerde bulamiyacaklarini dusunuyorlar. Annelerine sIkI sIkI yapisip birakmamalari bu ihtimale izin vermek istemediklerinden dolayi kaynaklaniyor. Annesinin ihtiyaci oldugunda yaninda olup olmayacagindan emin olamayan cocuk, butun enerjisini ve dusuncelerini bunun uzerinde yogunlastiriyor ve surekli bunu dusundugu icin, onun bu dusuncesi kendisini anneden ayrilip etrafi kesfetmekten ve dolayisiyla gelisimi icin gerekli olan ogrenme surecinden alikoyuyor."

Bu tur cocuklarda 2 yasindan itibaren gozlemlemeniz gereken sey ne tur durumlarda, ne tur ortamlarda ve ne kadar sure cocugunuz sizden ayrilmaya razi oluyor.
Bazi bebekler ise annelerinden ayrilmak istemiyorlar cunku annelerinde de kendilerinden ayrilmakta gucluk cektiklerini gozlemliyorlar.

Cocugunuzla aranizdaki bag 1 yasindayken ne kadar saglikliysa, onun icin 2 ve 3 yaslarinda sizden isteyerek ayrilmalari o kadar kolaydir.

The true Trinity;
Serenity

Ynt: yurumeye baslamis bebeklerle iletisim - neyi anlayabilirler ve neyi anlayamazlar - 18.05.2006 04:18:22 ( #12 )
Begendigine memnun oldum biyolog, yazmaya devam edicem, siz yeter artik kafamizi sisirdin diyene kadar..

Genelde iletisim yada kominikasyon eksikligi olan, anne babayla baglanti kuramamis cocuklar aksi ve saldirgan olur ama konusma dogal bir surec oldugu icin kopuk cocuklarda bile bir sekliyle vardir. Mesela kendini supermarkette yerlere atarken "ben bunu isterim" diye bagirip cagirir. 

Arkadasinin cocugunda konusma olayinin hic olmamasi bu yuzden biraz extreme bir durum. Malesef boyle bir durumla ilgili hicbir genel bilgim yok. Arkadasin Dr a yada psikologa goturdumu cocugunu? Ne gibi bir cevap aldi? Fiziksel bir sebebi olabilirmi?

Canim benim uzuldum yaa. Hic bir ortamdami konusmuyor yani? Yasitlariyla biraradayken nasil?

Umarim en kisa zamanda duzelir.

The true Trinity;
Serenity

Bebek muayene ornekleri - 18.05.2006 04:27:06 ( #13 )
Arkadaslar,

http://www-medlib.med.utah.edu/pedineurologicexam/html/06month.html sayfasinda dogumdan iki bucuk yasina kadar dr muayeneleri var. Normal cocuklarin sinirsel, reflex ve biyolojik gelisimleri olculuyor. Hem aciklama kismi hemde videolar var, acaba benim bebegimin gelisimi yasina gore normalmi diye merak ediyorsaniz cok guzel bir sayfa.

Sevgiler.

The true Trinity;
Serenity

Ynt: yurumeye baslamis bebeklerle iletisim - neyi anlayabilirler ve neyi anlayamazlar - 18.05.2006 16:09:41 ( #14 )
Biyolog,

Senin soru benim kafama takildi. Anneme sordum. Benim annem cocuk gelisimi ve egitimi uzmani.

Annem iki soru sordu: doktora goturmuslermi? ve cocuk evin kacinci cocugu. Tabi cevaplarini bilemiyorum ama annem genel olarak soyle dedi. eger cocukta sagirlik dilsizlik gibi fiziksel bir problem yoksa, cocuk kendisiyle zamaninda ilgilenilmedigi ve yeterince sevildigini hissetmedigi zaman icine kapanarak konusmayabilir. Onunla ozel olarak ilgilenip, ona sevgiyi ictenlikle gostermek gerekiyor. Annem konusmama probleminin yetiskinlerde bile gorulen bir anormarllik oldugunu soyledi.

Bahsettigin kucugumuzun ev ortami nasil? Anne babayla iliskileri nasil? Varsa kardesleriyle iletisimi nasil? Bunlarin izlenmesi gerekiyor.

Sevgiler Sevim

The true Trinity;
bıyolog

Ynt: yurumeye baslamis bebeklerle iletisim - neyi anlayabilirler ve neyi anlayamazlar - 18.05.2006 19:12:49 ( #15 )
ılk cocugu hatta su an ıkıncısıne 4.5 aylık hamıle dr a goturmusler dr her dedıgını yapıldıgı ıcın konusma ıhtıyacı duymadıgını soylemıs esıyle problemlerı var ama bunu cocuga yansıtıp yansıtmadıklarını bılmıyorum arkadasım en cok esıyle cocuga karsı bırlıkte tutarlı davranıs gostermemesınden sıkayetcı yanı bırının yapma dedıgıne dıgerı yap dıyormus cocuk cok hırcın oldu eve kımseyı sokmuyor ben bıle kapıdan konusuyorum eve adım atsam kıyametlerı koparıyor zavallı arkadasım butun gun onunla delıye dondu valla.
bıyolog

Ynt: yurumeye baslamis bebeklerle iletisim - neyi anlayabilirler ve neyi anlayamazlar - 18.05.2006 19:17:09 ( #16 )
verdıgın lınk bır harıka ıngılızcem cok ıyı degıl ama anladıgım kadarıyla benım ufaklıgın gelısımıne bakıyorum .cok bu oluyorum bılmıyorum ama senden bır sey rıca edıcegım 11 aylık bebegın reflex ve motor gelısımını cevırebılır mısın
Serenity

Ynt: yurumeye baslamis bebeklerle iletisim - neyi anlayabilirler ve neyi anlayamazlar - 18.05.2006 23:18:15 ( #17 )
Esiyle arasindaki problemler cocuga yansiyor olabilir ki kucugumuz icine kapanmis. Uzuldum dogrusu. Cocugun eve kimseyi almak istememesi, onun guvensizligini ve kendini korumaya calismasini gosteriyor.
Her ne kadar anne baba aralarinda anlasmazlik oldugunu cocuga yansitmamaya calissalarda ayni ortamda yasandigi icin bu heran mumkun olmuyor. Ev ortaminda sevgisizlik hisseden cocuk (hatirlarsaniz daha once postaladigim bir yazida bu yas grubunda ki cocuklarin ruhsal yapilarinin artik ailesinden gorduklerine gore sekillendiginden bahsetmistik)  bende sevilmiyorum seklinde algiliyor olabilir. Kimseye guvenemiyecegini, ve sevilmedigini dusunen cocuk icine kapanir, kendi sorumlulugunu kendi ustune almaya calisir.

Bence bu ailenin ozel terapiye ihtiyaci var. Klinik psikologlar bu tur aileleri inceliyorlar. Anne ve babanin kendi aralarindaki iletisimini, cocuklariyla olan iletisimlerini ve birbirlerine ve cocuklarina olan davranislarini inceliyip yardimci oluyorlar. En sagliklisi da bu zaten. Benim yaptigim uzaktan davul calmak

Onlarin kendileriyle yuzyuze gorusebilicek, isini bilen, uzman birinden birebir yardim almalari lazim.

Sevgiler.

The true Trinity;
tweety0555

• Tüm gönderiler : 13252
  • Bölge: AMASYA/MERZIFON
Ynt: Bebeklerde ahlak gelisimi - 18.05.2006 23:31:07 ( #18 )
SEVIM MERHABA OGLUM 18 AYLIK VE YAZDIKLARINI GOZLEMLEYEBILIYORUM...BEN KACIRDIM GALIBA SEN BUNUN EGITIMINI MI ALDIN YOKSA OKUDUGUN KITAP VEYA ARASTIRMALARDAN MI FAYDALANIYORSUN...COK YARARLI SEYLER YAZMISSIN COK TESEKKURLER

Serenity

Ynt: yurumeye baslamis bebeklerle iletisim - neyi anlayabilirler ve neyi anlayamazlar - 18.05.2006 23:33:36 ( #19 )
Evet ingilizce bir sayfa, yanilmiyorsam amerikada bir universitenin medikal ogrencileri icin hazirlanmis.

Yalniz 11nci ay yok.  Yenidogmus, 3 ay, 6 ay,12 ay, 18 ay ve 2.5 yas var.

Bu arada fazla falan da olmuyorsun Benim zaten istedigim hepbirlikte paylasmak bilgileri, aksi takdirde acarim kitabimi okurum kendi kendime Buralarda yazmaya gerek duymam..

Bu konuya ilgi duyan arkadaslarla birlikte incelemek istiyorum kafamizi kurcalayan konulari. Nede olsa bir elin nesi var iki elin sesi var demisler dimi ama :)

The true Trinity;
Serenity

Ynt: Bebeklerde ahlak gelisimi - 19.05.2006 15:15:20 ( #20 )
Merhaba Ozlemcim.
Oncelikle pozitif dusuncelerin icin cok tesekkur ederim.
Benim aslinda annem cocuk gelisimi ve egitimi uzmani, benim bu konuda bir egitimim yok.. Ama benimde bir kizim var ve elimden geldigince iyi yetistirmek istiyorum onu..

Bir forumda arkadaslardan biri mutlulugun sirri nedir diye sormus. Bana gore mutlulugun sirri insanin saglikli bir duygusal dunyasinin olmasinda. Ne de olsa mutluluk yada mutsuzluk duygularla ve insanin ozguveniyle alakali duygular. Hersey insanin kafasinin icinde basliyor ve bitiyor, butun hareketlerin arkasinda once bir dusunce vardir ve saglikli dusunebilmek icinde insanin ruh halinin saglikli olmasi gerekiyor. Bir bebegi yada cocugu mutlu edebilmek icinde once onu anlamak ve empatiyle yaklasmak gerekir diye dusunuyorum..
Bu yuzden degisik kitaplar okuyorum ve en son okudugum kitap cok hosuma gittigi icin ordaki fikirleri buraya aktariyorum sevgili annelerimize faydasi olabilir diye. Sizlerden olumlu tepkiler alinca hosuma gidiyor, sagolun.
<mesaj tarafından düzenlendi Zeynoss on 20.04.2007 01:35:42>

The true Trinity;
Sayfayı değiştir: 12345678910.. > >> | Sayfayı gösteriyor 1 of 37, mesajlar 1 to 20 of 727

Hızlı ulaşım:

Şu andaki aktif kullanıcılar
0 adet üye ve 0 misafir var.
İkonların Anlamları ve İzinler
  • Yeni mesajlar
  • Yeni mesaj yok
  • Yeni Konu ve Yeni Mesajlar
  • Yeni mesajı olmayan yeni konu
  • Yeni mesajlarla kilitlendi
  • Yeni mesajlar olmadan kilitlendi
  • Mesajı oku
  • Yeni konu başlat