ISTAH PROBLEMLERI

Sayfayı değiştir: < 12 | Sayfayı gösteriyor 2 of 2, mesajlar 41 to 73 of 73
Yazar Mesaj
feris
  • Tüm gönderiler : 2424
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: Isvicre/Izmir
Ynt: yemeyen bir çocuğun ebeveyni olmak :o(( - 10.09.2008 12:26:22
Öncelikle alerjisi olmayan bir cocuga sirf istah acsin diye alerji ilaci verilmez!!! "Hekim değilsiniz ve böyle bir yorum yapmaya hakkınız yok.
Yaniliyorsun A.J .Biraz arastirip okuyan herkes,bu konuda fikri olan herkes yorum yapabilir.Kaldi ki alerji ilaclari alerjiye karsi kullanilir.Istahsizliga degil.Bu kadar basit bir mantigi nasil hala cozemiyorsunuz anlamiyorum.Hasta degilken ilac veren bir doktor hastayken ne yapar bilmiyorum.
Panuzova arkadasimda doktoruna kayitsiz sartsiz guveniyor olsaydi buradaki tecrubeleri arastirmak durumda olmazdi diye dusunuyorum.Sizde kullanmissiniz boyle bir ilac ama ise yaramamis goruyorum.

Grizabella
  • Tüm gönderiler : 13225
Ynt: yemeyen bir çocuğun ebeveyni olmak :o(( - 10.09.2008 13:26:46

Orjinalden alıntı: Panuzova

Orjinalden alıntı: feris

Inanin cok sasirdim.Ihtahsizlik genelolarak butun cocuklarda var ama yan etkisinden dolayi bir ilac kullanmak.Doktorun bunu onermesi ve annelerin de olumlu bakmasi tuhaf.

bizdeki, sizin bildiğiniz ve bahsettiğiniz genel olarak her çocukta dönem dönem görülen iştahsızlıktan değil malesef... o nedenle anlatmak ve de anlamak zor biraz bu durumu...zira bir ilacın yan etkisinden medet umacak kadar çaresiz durumdayız

Bunu yaşamayan bilemez, iştahsız çocuğa sahip olmak yetmez anlamaya, bacakları kürdan gibi olan çok zayıf olan, yaşıtı bebekler ayda bir kg alırken 100 gr bile alamayan bir bebeğe sahip olmak ve hastalanacağı endişesini yaşamak lazım anlamak için!

Biz de aynı çaresizliğin içerisindeyken, kızım 4 kg doğduğu ve 6. ayında 8 kg olması gerektiği halde 10. ayında 7500 gr iken, iştah bozukluğu uzmanı olan doktorumuza gittiğimizde bize birkaç gün kullanmamız için Sipraktin vermişti. Yan etkisi iştah açmak olan bir alerji ilacı ama literaturde iştah şurubu diye geçen bir ilaç aynı zamanda. Kısa süre kullandık, karaciğerine yük olacak miktarda asla kullanmadık gayet kontrollü bir şekilde verdik Dr. Benal Büyükgebiz'in isteği doğrultusunda ve beslenme düzenini onun reçetesine göre şekillendirdik, lezzetleri değiştirdik, v.s...

Feris yazarken şunu göz önünde bulundurmamış, içinde bulunduğumuz durumda kar zarar dengesini iyi kurmamız lazım birşeyi uygulamadan önce. O ilacı vermek mi daha zararlı, kilosu alt sınırlarda olan sağlığı tehlikede olan bir BEBEĞİ kendi haline bırakmak mı daha zararlı. Bunu düşününce ortada şaşıracak birşey olmadığını görür sanırım. Çünkü öyle durumlar var ki, kronik iştahsızlık bir bebeği çok ciddi hastalıklara hatta ölüme kadar bile götürebilir.

Tabii ki dönem dönem iştahsızlaşan bir çocuğa çok zayıf değilse müdahale etmek anlamsız ama olması gerekenden 2-3 kg zayıf olan bir çocuğu kendi haline bırakırsanız, tüm gün birşey yemez sadece biraz ekmek pilav yerse, sebze meyve et uzun zaman yemezse, zamanla bağışıklı sistemi çöker ve hastalanmaya başlar. Bu söylediğim 2-3 yaşındaki çocuk için de geçerli ama bebeklik döneminde bu sorun daha tehlikeli bir hal alıyor...

Bizim çocuğumuzun durumu da kendi haline bırakılacak gibi değildi, bıraksaydık büyümesi tamamen duracaktı ki müdahale edildiği ayda zaten durmuştu; ayda en az 600-1000 gr alması gereken dönemde o ilk aylarında 60 gr aldığı ay bile oldu, bu normal değildi ve müdahale şarttı. VE BİZDE O MÜDAHALE İŞE YARADI. Hem doktorumuzu dinledik ki doktorumuz alanında tek isimdir bu konuda; hem de sabırla sebatla emekle aştık o günleri. Kızım şimdi 94 cm ve 14.5 kg yaklaşık. Boyumuza göre ideal kilomuzdayız yaklaşık 1 senedir. Sipraktin çok işe yaradı o ilk günlerde...Ne yapsam çöpe atıyordum, her türlü yemeği, mamayı denedim, bazen 18-20 saat su dahil hiçbir şey ağzına sürmüyordu, ben hiçbir zaman öğün aralarında meyve suyu bile vermedim; her zaman öğün saatleri belliydi bebekken de şimdi de öyle, öğün arasında eline bisküvi bile vermem. Çocuğum hiçbir abur cuburun (hatta kahve, çayın, hazır meşrubatların bile) tadını hiçbir zaman bilmedi, hala bilmez ve uzun süre daha bilmeyecek... Bu nedenle sorunumuz bundan kaynaklanmış olamaz. Tüm tahliller de yapıldı, hiçbir sorun bulunamadı yani altında yatan nedenler zaten en başta araştırılıyor işin uzmanı tarafından, araştırmadan ilaç verecek dr var mıdır burda bilmiyorum kaldı ki bizimki sahiden alanında en iyisidir.

Boyuna göre 10,5 kg olması gereken bir bebek 7,5 kg ise, burda sağlıklı bir zayıflıktan bahsedilemez asla. Yani her durumun kendine özel değerlendirilmesi gerektiğini anlayın artık. 8 aylık, 10 aylık, 1 yaşında bebekler aşırı zayıflasa asla kendi hallerine bırakılmaz! Büyümeleri, gelişimleri durur ve siz müdahale etmek için çok geç kaldığınızda basit bir alerji ilacını kullanmaktan çok çok daha fazla zarar vermiş olursunuz çocuğunuza. Kaldı ki 2-3 yaşında bir çocuğu da uzun süre kendi haline bırakır, aman nasıl olsa büyüyor derseniz bir zaman sonra bir bakarsınız senede 7-8 defa hastalanan, buluttan nem kapan bir çocuğunuz olmuş! Büyüme çağında ihtiyacı olan yumurtayı, peyniri, sütü, eti, sebze ve meyveleri ağzına sürmeden aylar geçiren bir çocuğun sağlıklı olduğundan asla bahsedilemez.

Ve Sipraktin'i günde sadece bir kaşık verdiğinizde uyku hali gibi birşey yapmıyor, biz bunu hiç yaşamadık, aktivitesinde hiçbir değişiklik olmadı, doz ve kullanma süresi önemli dediğim gibi.

O en kötü dönemlerinde doktorun dediklerini yapmaya başladıktan sonra kızım herşeyi yemeye başladı, yedikçe yemeye alıştı ve normal yiyen bir çocuk haline geldi. Günde 3 ya da 4 öğün yemek yer, günlük kalori ihtiyacı kadar alır, ne fazlası ne eksiği... Ama o iştahsız bebeklik döneminde günde 900 kalori alması gereken çocuk 200 kalori alıyordu ve bunun bebeğime verebileceği zarar çok büyüktü. Kaldı ki 2 yaşında bir çocuk da o şekilde beslenmeye devam ederse sağlık sorunlarının başlaması kaçınılmazdır az önce söylediğim gibi... Özellikle hiç protein almayan bir çocuğun büyümesi mutlaka bir noktada durur, mutlaka metabolizması etkilenir, bağışıklık sistemi zayıfladığından çok daha kolay ve sık hastalanır. İşte o noktada insan yine kar-zarar dengesini düşünmek durumundadır. "Bu ilacı birkaç gün verirsem ne kadar zararlı olur, vermezsem sonucunda çocuğum iyice zayıflayarak ne gibi zararlarla karşılaşır?" diye düşünmek lazım.

O sürecin zorluklarını o kadar zayıf ve iştahsız olan bir çocukla birlikte yaşamayan sahiden bilemez.

A.J. gayet güzel özetlemiş işte olayı:

"İştahsızlık tabiki bazı dönemlerde  yaşları gereği veya diğer faktörlerden kaynaklı olarak tüm çocuklarda görülebilir. Ama bu kronikse gelişimini etkileyecek düzeydeyse bazı önlemler alınmalıdır. Zaten doktorlarda bu durumlarda bu ilacı yazarlar. Ayrıca bahsi geçen ilacın karaciğer fonksiyonlarında bozukluk yapma olasılığı çok az. Bırakında bu kararı doktorlar versin."

Ne yazık ki her durumu kendine özel olarak değerlendirmek yerine genelleme yapmayı çok seviyoruz. "Hayır! Alerji ilacı verilmez, karaciğere zararlı!"  Sağdan soldan duyduklarımız ufkumuzu daraltıyor ve kafamızda kalıplar oluşturuyor. Bu çok yanlış. İşin uzmanları bu ilaçları önerirken doz ayarlamalarını çocukların zarar görmeyeceği şekilde yapıyorlar zaten ve dediğim gibi, bu ilaçları kullanmamanın sonucunda çocuk çok daha fazla zarar görebiliyor kronik iştahsızlık sonucunda. Dozu kafanıza göre ayarlar aylarca verirseniz elbette zararlı olur ama kısa dönemler birkaç gün kullanıp bırakmak sureti ile iştahı tetiklemenin zararı olmadığını biliyorum. Sonra çocuk zayıflıktan sık sık hastalanınca vereceğiniz ilaçlar, antibiyotikler, onun karaciğerine çok daha fazla zarar verecektir.

sevil_cull
  • Tüm gönderiler : 13583
  • Bölge: izmir -- marmaris
Ynt: yemeyen bir çocuğun ebeveyni olmak :o(( - 10.09.2008 14:05:03
iştahsız çocuk çok farklı birde hiç yemeyen çocuk çok farklı oğlum doğduğunda 2900 doğdu ben çalışmaya başlayana kadar kilosu iyiydi. zaman geçtikçe çalışmaya başlayalı 4-5 ay geçtikten sonra hiç kilo almadığını sürekli kendi kilosunda kaldığını gördük sebebi ise benim çalışıyor olmam ve bebeğimin buna isyan ediyor olmasıydı. çok uğraştık doktorumuzla birlikte ne versek kusuyor yada tükürüyordu. en son doktorumuz  yiyeceklerin içine konabilecek ithal mama tavsiyesinde bulundu almamızı söyledi bu mama yemeğin içine konuyor kalori olarak yüksekti. bize birde diğer çocuklardan gelişiminin geride kalmaması için balık yağı takviyesinde bulundu almamızı söyledi. bunlar ilaç ağırlıklı değildi ama yemediği için gelişiminin geride kalmasından korktuğumuz için o dönemde ilaç verse kullanmaya razıydık.

eylüldeizmir
  • Tüm gönderiler : 1272
Ynt: yemeyen bir çocuğun ebeveyni olmak :o(( - 10.09.2008 14:36:21
...
<mesaj tarafından düzenlendi eylüldeizmir on 12.09.2008 13:42:20>
ELIF & ARDA EGE

Panuzova
  • Tüm gönderiler : 1234
Ynt: yemeyen bir çocuğun ebeveyni olmak :o(( - 10.09.2008 15:22:59

Panuzova arkadasimda doktoruna kayitsiz sartsiz guveniyor olsaydi buradaki tecrubeleri arastirmak durumda olmazdi diye dusunuyorum.Sizde kullanmissiniz boyle bir ilac ama ise yaramamis goruyorum.

güvenmediğim bir doktora bebeğimi emanet eder miyim?
burada soru sormayı, tecrübe paylaşımı beklemeyi  doktorumuza güvenmiyor olarak yorumlarsak, forumdakilerin büyük çoğunluğu için bu sonuca varabiliriz...ama yanlış olur...

feris
Ynt: yemeyen bir çocuğun ebeveyni olmak :o(( - 10.09.2008 23:22:04
Oncelikle istahsiz cocugu iki cocugumda da yasadigim icin cok iyi biliyorum.Yukari da da yazdigim gibi ogluma bazen aksamlari tek bir ogunu ikikasik pilav olarak ancak yedirebiliyorum.6 aylik kizim 6.5 kilo ve giydigi kiyafetlerin hepsi 3 aylik etiketi tasiyor.Benim soyledigim eger cocugun motorik gelisimi iyiyse ,herhangi bir saglik sorunu yoksa ben ilac kullanmam.Kullanmak zorunda kalirsam da asla yan etkisinden (istenmeyen etkisinden)faydalanacagim bir ilac olmaz.Doktorumuzun verdigi receteyi de asla kimseyle tartismam,kimsenin tecrubelerine bu konuda ihtiyac duymam.Doktorumuzun tecrubesi yeter.Sonucta herkesin kendi tercihi.Herkese istahli gunler diliyoruz.

E V R E K A
  • Tüm gönderiler : 8317
  • Bölge: Küçük Prensimin Yüreğinden :))
Ynt: yemeyen bir çocuğun ebeveyni olmak :o(( - 11.09.2008 00:07:24

Alerji ilaçlarının bir çogu, işlevi dahilinde kullanılmıyor,
genellikle iştahsız bebekler için iştah açıcı olarak kullanılıyor.

Ancak unutulmaması gereken bir şey var.
Daha önce bir çok sayfada söyledim, bu tür ilaçlar çocukların bir çogunda zeka geriliğine sebep oluyor.
Bunun örnegini çok yaşadım ve gördüm.

Bu nedenle ben iştah açmak için çocuklara alerji ilacı verilmesi taraftarı degilim, kaldı ki her çocukta işe de yaramıyor...

Ben de meslegimden dolayı bu konu hakkında bir dip not geçmek istedim.

Panuzova
Ynt: yemeyen bir çocuğun ebeveyni olmak :o(( - 11.09.2008 08:45:22

Oncelikle istahsiz cocugu iki cocugumda da yasadigim icin cok iyi biliyorum.Yukari da da yazdigim gibi ogluma bazen aksamlari tek bir ogunu ikikasik pilav olarak ancak yedirebiliyorum.6 aylik kizim 6.5 kilo ve giydigi kiyafetlerin hepsi 3 aylik etiketi tasiyor.Benim soyledigim eger cocugun motorik gelisimi iyiyse ,herhangi bir saglik sorunu yoksa ben ilac kullanmam.Kullanmak zorunda kalirsam da asla yan etkisinden (istenmeyen etkisinden)faydalanacagim bir ilac olmaz.Doktorumuzun verdigi receteyi de asla kimseyle tartismam,kimsenin tecrubelerine bu konuda ihtiyac duymam.Doktorumuzun tecrubesi yeter.Sonucta herkesin kendi tercihi.Herkese istahli gunler diliyoruz.

sevgili feris, daha önce de ifade etmeye çalışmıştım ama sanırım olmamış...tekrar anlaşılıyor ki  iştahsızlık konusundaki deneyimlerimiz çok farklı...siz tek bir öğunde 2 kaşıktan bahsederken ben bir kaç günde birkaç kaşıktan , hatta bazen kaşıkla hiç bir şey yemek istemeyip sadece geceleri devam sütünü içen bir bebekten bahsediyorum...
Ve bu doğduğundan beri aşağı yukarı bu şekilde...yine 6. ayda 6,5 kiloya karşılık 12 aylıkken neredeyse bu kilo civarında olan bir bebek söz konusu... o nedenle elbette sizin yapacakalrınızın sınırı ile benimkilerinki farklı olması çok normal... sizi anlıyorum...ama siz de asla yapmam, kimseyle tartışmam vs diyeceğinize beni anlamaya çalışın, olur mu? karşındakini anlamak kendi prensiplerinden taviz verdiğiniz anlamına gelmez, ayrıca prensipler de şartlar karşısında değişebilir....
yine daha önce belirttiğim gibi, özellikle bu tür ilaç kullananların tecrübesini sormak istemiştim...yoksa eksik olmayın ama sizinkiler gibi yorumları her yerde duyuyorum zaten...

Ruhan teşekkür ediyorum
<mesaj tarafından düzenlendi Panuzova on 11.09.2008 08:48:38>

bastet
  • Tüm gönderiler : 1997
Ynt: yemeyen bir çocuğun ebeveyni olmak :o(( - 11.09.2008 09:12:09
panuzova nerde yaşıyorsun bilemiyorum ama yaşadığın yerde sosyal pediatri bölümü ile iletişime geçmeni tavsiye ederim.
iştahsızlık altta yatan birçok nedene bağlı olabilir en sık nedeni semptomatik yada asemptomatik enfeksiyonlar ve demir eksikliği anemsidir (özellikle Türkiyede bu çok sık bir neden bu nedenle Türkiyede yeni doğan herbebeğe 2 yaşına kadra demir preparatı takviyesi yapılıyor sağlık bakanlığı önerisi ile ).
 Bunlar iştahsız bir bebekte mutlaka tetkik edilen ve başvurulduğunda boy- kilo oranı olması gereken persantil değerinin altında ise her hekim tarafından ilk etapta ekarte edilien sorunlardır.
uzun süren iştahsızlıkta altta yatan neden psikolojiktir çoğunlukla. ve bu konu ile ilgili destek almak gerekir neden- sonuç ilişkisi içinde ebevynlerin bazı yanlış davranışları tetiklemekte ve sorun cidden çözülmez bir hal almakta. bu yüzdende bu konuda profesyonel bir destek almak lazım. üniversitelerin sosyal pediatri bölümlerinde bu konuda yardımcı olabilirler sana.
çocuk doktoruna başvurmak maalesef yetersiz kalıyor çünkü işin içine psikoloji eğitimi ile bağlantılı davranış teknikleri giriyor buda başlıbaşına ihtisas alanı. Bu bir ekip işi hem çocuk doktoru hemde pedagoglar ve psikiyatrlar ile çözülmesi gerekir. Ve gerçektende önemli tüm yaşamı boyunca yeme-içme alışkanlığını belirleyecek çünkü bu sorun.
birde iştahsız bebeklerde öğrenilmiş davranışı değiştirmek 1 yaşından sonra daha zorlaşıyor.o yüzden erken başvurmakta yarar var.
Ankaradaysan Ankara üniversitesi sosyal pediatri bölümünde yeme ve uyku bozukları diye bir bölüm var. sadece iştahsızlık ve uyku poroblemlerine bakıyor.
umarım yardımcı olabilmişimdir

feris
Ynt: yemeyen bir çocuğun ebeveyni olmak :o(( - 11.09.2008 11:23:12
Panuzova arkadasim,sende beni yanlis anliyorsun.Ben diyorum ki cocugun motorik gelisimi iyiyse sadece istah acmak icin boyle bir surup kullanilmamali.Eger cocukta sorun varsa ve doktorun neyi oneriyorsa onu kullanacaksin tabi ki.Burada bu tedaviyi sorgulamak seni daha cok celiskiye dusurur.Ben tartisamam derken doktorun onerdigi tedaviyi tartismamaktan bahsediyorum.Ve ya yapmam derken cocuguma istahi acilsin diye(cocuklarim istahsiz ama motorik gelismeleri cok iyi) ilac vermem diyorum.Zaten sorun buyukse istah surubununda sorunu cozecegini sanmiyorum.Bastet arkadasimizin dedigi gibi bu konuda daha uzmanlasmis bir bolumle temasa gecmeniz bence daha dogru olur

Panuzova
Ynt: yemeyen bir çocuğun ebeveyni olmak :o(( - 11.09.2008 15:01:13

Panuzova arkadasim,sende beni yanlis anliyorsun.Ben diyorum ki cocugun motorik gelisimi iyiyse sadece istah acmak icin boyle bir surup kullanilmamali.Eger cocukta sorun varsa ve doktorun neyi oneriyorsa onu kullanacaksin tabi ki.Burada bu tedaviyi sorgulamak seni daha cok celiskiye dusurur.Ben tartisamam derken doktorun onerdigi tedaviyi tartismamaktan bahsediyorum.Ve ya yapmam derken cocuguma istahi acilsin diye(cocuklarim istahsiz ama motorik gelismeleri cok iyi) ilac vermem diyorum.Zaten sorun buyukse istah surubununda sorunu cozecegini sanmiyorum.Bastet arkadasimizin dedigi gibi bu konuda daha uzmanlasmis bir bolumle temasa gecmeniz bence daha dogru olur

seni yanl
ış anlamıyorum
sadece söylediklerin
şu aşamada gereksiz
onlar
ı biz çoktan yaptık ve geçtik diyorum...

DR. Benal Büyükgebiz'e de gittik...
tekrar vurguluyorum, doktorun verdi
ği ilacı sorgulamıyorum, hali hazırda kullanıyoruz bu ilacı zaten...
buraya yazmam
ın nedeni "ey anneler, böyle ilaç kullanan var mı, sizde etkisi/sonucu ne oldu " diye sormak, öğrenmek...
yoksa dedi
ğim gibi, diğer yorumlar işime yaramaz...
yine de sana da te
şekkürler

Grizabella
  • Tüm gönderiler : 13225
Ynt: yemeyen bir çocuğun ebeveyni olmak :o(( - 11.09.2008 18:38:41

Panuzova, bizim doktorumuz da aynı dr...İsmi yazımda geçiyor zaten okuduysan...Doktorunuz Benal Hoca ise burda zaten tek bir kişiye bile söz düşmez. Kafanı kimsenin karıştırmasına izin verme, gittiğin dr herhangi birisi değil. Kaldı ki burda yorum yazan kimse çocuk doktoru değil, olsaydı bile Benal Hoca'nın karşısında konuşabilecek çocuk doktoru da azdır. Dediğim gibi alanında tektir ve binlerce çocuğu sağlığına kavuşturmuş ödüllü, çok başarılı bir doktordur kendisi. Türkiye'deki ilk çocuklarda iştah bozukluğu merkezini kuran kişidir. Ve el attığı tek bir çocukta bile zeka geriliği olmadığına eminim. Doktor kontrolünde ilaç alımı ile olacak iş değil o, olsa bizde de olurdu. İlkyaz'ın zekası da maaşallah zaten söylememe bilr gerek yok. Tabii doktor kontrolünde olmadan eczaneden ilaç alır gazoz gibi çocuğa aylarca içirirseniz herşey olabilir, sapla saman yine karışıyor her zamanki gibi.

Benal Hoca zaten didik didik tüm tahlilleri yapar, şüphelenilebilecek her türlü hastalığı araştırır öyle müdahale eder. İlk sorguladığı da beslenme sırasında annenin yanlış yaklaşımı olasılığıdır. Benim nasıl bir anne olduğumu 2. randevumuzda iyice anlamış ve "İlkyaz'ın sorununun sizden kaynaklanmadığı kesinlikle belli, sizin kadar sabırlı ve sevecen bir anne ile yeme sorunu olmaz" demişti. Sebebi ne psikolojik ne fizikseldi iştahsızlığının; kızım 10 aylıktı hocaya gittiğimizde ve doğduğundan beri iştahsız bir bebekti, kilo alımı hep düşüktü ve gittikçe de azalmıştı; böyle olunca iştahı tetiklemek gerekti, kısa süre ilaç desteği ile ve beslenme şeklini değiştirmemizle herşey yoluna girdi.

Çok doğru ellerdesiniz, ne diyorsa yapmanı öneririm, ve çocuğun tamamen sağlıklı kilo alma ve beslenme şeklinde kavuşmadan bağlantıyı koparmamanı, biz dediklerini yaptık ve kızım 2-3 ayda ideal kilosuna geldi ve sağlıklı bir biçimde her ay alması gereken kiloyu almaya devam etti. Artık gitmiyoruz ama yine öyle bir sorunumuz olursa gideceğim ilk ve tek kişidir Benal Hoca. Kızımın şu anki sağlığını borçlu olduğum kişidir çünkü.

incip
  • Tüm gönderiler : 4002
Ynt: yemeyen bir çocuğun ebeveyni olmak :o(( - 11.09.2008 21:00:40
O ebeveynlerden biri de benim malesef. Uzun zamandır foruma bile giremiyorum. Hem iştahsızlık hem gece uykusundaki inanılmaz ağlamaları nedeniyle 2 ayrı doktora gittik.

Bu arada Tuna ilk 5,5 ay sadece anne sütü aldı. Ben bir öğünde 100-150 sağarken oğlum 250 cc içmeye başlayınca doktorumuz "iştahşlı bir bebek ek gıdaya geçelim" dedi. Geceleri muhallebi ile başladık. Kaşıkla bayıla bayıla yedi. Sonra meyve vs derken çok güzel bir geçiş yaptık. İlk başladığımızda bir çay bardağı gıda yeterken sonraları yetmedi ve arttırdık. Kısacası çok güzel besleniyordu oğlum, 6. ay 8100'dü. O ay 600 gram almıştı.

Sonra birden kaşık görünce ağzını kilitlemeye başladı. Hiç üstelemedim. Her öpün çöpe gidiyordu aam hiç zorlamadım. Hep emmek istedi, emzirdim. Son zamanlarda iyice had safhaya çıktı iştahsızlık ve ağlamalı uykular..

Ağustos ayı kabus gibi geçti bizim iiçin. Bir yumurta sarısı ve sadece 1-2 kez emdiği anne sütü ile dolandı oğlum tüm gün..Hem de onca hareket deli gibi emeklemesine rağmen...

Gittiğimiz doktorlar geçici bir süreç olduğunu, sofraya oturtmamız gerektiğini sofra yemeklerini tadması gerektiğini söyledi ki biz zaten bunları yapıyorduk. 7. ay sonunda sadece 200 gram almış ve 8300 oldu oğlum. Bu tartımdan 10 gün sonra kontrolde 8250 oldu. Doktorumuz bir alerji şurubu önerdi. Hem uyku yapar gece bağararak ağlamaları azalır hem de iştahı açılır dedi.

Bu şurup özellikle uyku sorunumuza çok iyi geldi. Her gece vermedim, verdiğim geceler maaile huzurla uyuduk. Ama ne huzur. Acaba doğru mu yapıyorum diye düşünmeden de edemedim.

Bir süre şurubu vermedim. Örneğin dün gece...Tuna 3.30 da bir uyandı. 5'e kadar susmadan ağladı, hem de katılarak ve katılmalardan sonra çığlık atarak

Alerji şurupları ile ilgili yorumları okuyunca da üzüldüm ama Benal Hanım'ın yazılarını güvenle takip ederim. O da önerdiğine göre zararı olmaz kanısındayım..Tabii doza dikkat ederek.

Ben yine de dün geceye rağmen bu gece vermedim şurup. Bize daha çok uyku için önerildi zaten bu şurup.İştah için ise Marny's JUNOR tavsiye etti doktorumuz. Arı sütü içeriyor ve çeyrek doz öneriliyor 2 yaşın altı için. Alerjik bir reaksiyon gösterirse hemen kesin dedi ayrıca dr amcamız. Bir de kaşıkla yemezse biberonla verin şu an gelişimi çok önemli dedi

Ben iş başı yaptım, oğluma kyınvalidem bakıyor. İlk 2 hafta çok güzel yemiş yemeklerini. KAşıkla bile yemiş. Yemeyince de biberonla vermiş annem. Ama hala yatarak yediriyor,oturarak yiyemiyormuş ki zorlansam da yediriyordum ben...

Bu iştah şurubunu kullanan var mı? Off çok çaresizim Nİye böyle oldu oğlum yaaa

feris
Ynt: yemeyen bir çocuğun ebeveyni olmak :o(( - 11.09.2008 22:32:37
Panuzova gereksiz yorumlarim icin kusura bakma.Insallah en kisa surede istahiniza kavusursunuz.

A.J
  • Tüm gönderiler : 373
Ynt: İŞTAHSIZ ÇOCUK ANNELERİNE TAVSİYELER - 10.10.2008 14:54:49
Kızımın kreşi her ay bir konu hakkında aileleri bilgilendirici yazılar yazıyor.
Bu ayki konu iştahsız çocuklarla ilgili bende sizle paylaşmak istedim.

* Yeme, içme insanın içgüdüsel bir faaliyeti olduğunu bilmek önemlidir. Çocuk kendi halinde yiyeceklerle başbaşa kalırsa doğal olarak onları yer. Bu doğal duyguyu anlayarak çocuğun beslenmesinde bu noktadan hareket edilmelidir.

* Biz aileler bu doğal güdüyü yanlış davranışlarımızla bozarız. Aşırı ısrar, tedirginlik, fazla yedirme arzusu, her fırsatta birşeyler yedirmeye çalışma,annenin kendi yemeyerek yedirmeye çalışması, sevdiği bir etkinliğin ortasında birşeyler yedirmeye çalışarak keyfini bozma (yemeği keyifsiz hale çevirmek)

* Oyun saati ve beslenme saati çakışmamalıdır.

* Çocuk zaman zaman daha az yemek isteyebilir, yemek istemeyebilir. Çocukları makina gibi görmeyelim.

* Israr olursa beslenme PROBLEM haline gelir.

------ NE YAPABİLİRİZ?--------

* Besinleri cazip hale getirin
*Öğünde yemek verin.
*Yemek zamanı düzen, huzur, zevkli ortam,sohbet olması yemeğin keyifli bir sosyal etkinlik olmasını sağlar.
* Az az yemek koyun.
* Çocuk yemek istemidğinde bir iki hatırlatma yapın ama ısrarcı olmayın.
* Tv, oyuncak gibi şeylerle oyalayarak yedirmeyin.
yemek yeme kurallarınız olsun . öncesinde el yıkamak, masada yerinde oturma,yemek sonrası temizlik gibi.
* Yalnız yemek yemek sıkıcıdır. Mümkün olduğunca ailece yemek yiyin.Ancak onu odak noktası yapmayın.MAsada herkes birbiri ile ilgilensin.

Panuzova
Ynt: İŞTAHSIZ ÇOCUK ANNELERİNE TAVSİYELER - 11.10.2008 18:00:31
ne yazıkki hiç biri işe yaramıyor bizde
uzun süredir  günde sadece ve sadece tek bir köfte ile yaşıyor
gün içine yayarak ancak bitirebiliyor
hatta tamamını yemediği günler bile oluyor
ne kahvaltı ne meyve suyu ne çorba
sıvı hiç birşey veremediğim için ilaçları da içine katamıyor ve veremiyorum

mide motilite bozukluğu üzerine yoğunlaştık
haftaya bunun tetkikleri için gastroenteroloji uzmanına gideceğiz

off kabusum oldu

A.J
  • Tüm gönderiler : 373
Ynt: İŞTAHSIZ ÇOCUK ANNELERİNE TAVSİYELER - 11.10.2008 19:46:33
Hala devam ediyor değilmi iştahsızlık? Bizde aynı durumdayız. Bugün 1 tost +1 muz +100 cc süt içti onunla duruyoruz. Kabus gibi valla.

Paylaştığım yazı bizim için geçerli değil biliyorum ama geçici iştahsız annelere belki çözüm olur diye paylaştım. Biliyorsun ara sıra yemeyen çocuğa bile iştahsız muamelesi yapılabiliyor...

Çok geçmiş olsun gelişmeleri paylaşırsan sevinirim.

fatmadilara
  • Tüm gönderiler : 129
Ynt: İŞTAHSIZ ÇOCUK ANNELERİNE TAVSİYELER - 12.10.2008 11:23:45
arkadaşlar herkese kolay gelsin...
herşeyden önce çocuğu yemeyen ebeveyin olmak zor gerçekten.ferit te 3,500 kg doğdu.kilolu bir bebek değildi.halk arasında zayıf bebek olarak adlandırılıyordu ama doktorumuz hep percent diyorduyani hep normal değerde tüm gelişimi diyordu.çevremdeki insanlara bunu anlatmaya çalışıyordum.senin oğlunda hiç gelişmemiş diyorlardı.eminim bir anneyi bu tür cümleler çok üzer.ben doktorumuzun söylediğini onlara söylesemde onlar inanmıyorlardı.iştahına gelince bebekken iştahlı bir bebek değildi.yemeğini yemeyince çok üzülüyordum hatta bazen ağlıyordum niye yemiyor diye.doktorumuzda gelişimi normal deyince ben kimsenin dediğine kafamı takmadım.kilo sağlık değildi benim sloganım.neyse şimdi oğlum maşallah herşeyi yiyor.öğünlerimiz belli 4 öğün yemek yiyor.bazen 2 öğün yiyor ama artık bunu sorun yapmıyorum.benim oğlum kilolu bir çocuk değil bunu böyle kabullendim.bide doktorumuz bana şunu söylemişti.bırakın çocuğunuz açısın yanı acıktığını hissetsin.yoksa elinizde kaşık peşide dolanırsınız demişti.ama insan anne olunca bunu yapamıyor
ilaç konusuna gelince tabi çocuğunuzun gelişimi söz konusu olursa doktor kontrolünde kullanmada bir sakınca görmüyorum.ama ilaçlarında  masum olmadığını düşünüyorum.herkese kolay gelsin....

AyfErcu_59
  • Tüm gönderiler : 1605
  • Bölge: TEKİRDAĞ
Ynt: İŞTAHSIZ ÇOCUK ANNELERİNE TAVSİYELER - 04.11.2008 19:21:50
Bu  iştah problemi beni mahvediyor  önceleri nazlanarakta olsa her öğününü yemeye çalışan oğlum son bir haftadır her verdiğim şeyi ağzında tutuyor bu huyda yeni başladı ağızda tutması kadar kötü birşey olamaz diye düşünüyorum ben yutkunuyorum onun yerine resmen boğazım tahriş oldu yutkunmaktan bugün şu saate kada 10.30 kahvaltı etti meyvesini yemedi 14.00 2 kaşık mercimeği zor yuttu ve saat 18.00 4-5 kaşık kıymalı bulgurlu sebze yemeğinden yedi çok üzülüyorum aynı zamanda da çok sinirleniyorum ağzında tutuyor ve asla yutmuyor. Çok zor şey bu Allah hepimize sabır ve kolaylık versin.
Dünyadaki en güzel 3 şeye sahibim OĞLUM, AŞKIM ve ANNEM....

nazifee
  • Tüm gönderiler : 2544
  • Bölge: Mersin
Ynt: İŞTAHSIZ ÇOCUK ANNELERİNE TAVSİYELER - 04.11.2008 22:15:47
Benim kızımda son zamandır ağzında tutmaya başladı yiyecekleri.

Dakikalarca ağzında tutuyor ve yutmuyor. Her türlü şeyi deniyorum yutturmak için ama asla yutmuyor. İster istemez sinirlerim geriliyor. Yemek yeme zamanlarımızda bunalıma giriyorum resmen.

Kucağıma alıyorum balkona çıkarıyorum yutmuyor... Eline oyuncağını veriyorum oyalansın diye ama yutmuyor... Televizyonda reklam açıyorum yine yutmasına çare olmuyor. En son biraz zorlayınca bu defa ağzındaki boğazına kaçıyor ve kusuyor:( Ya üzerine ya da halıya... Halı temizlemekten nefret ettim.

Kızım 9 aylık ve bu zamana kadar 1 günde herşeyini asla dört dörtlük yemedi. Biberonla denedim yine yemedi. Ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Forumdan sevgili İlke İstanbul'da Benal Hanım'ı önerdi. Fakat şu sıralar gelmemiz kesinlikle mümkün değil.

Kendi doktorumuza pazartesi gittik en son. Yemek konusunda asla zorlamamamı söyledi ama, doktora defalarca hiç birşey yemiyor dedimse de, yapacak birşey yok cevabını aldım:(

Kilo konusunu dert etmiyorum ama, bebeğim yemediği için kilo alamıyor ve biliyorum ki sağlıksız bir bebek vücudu hastalığa eğimli bir vücut. 1 ay içerisinde tam 2 defa hastalandı. En ufak bir şey de hasta oluveriyor, çünkü sağlam bir vücudu yok ki! Havadan nem kapıyor.

Bu nedenle bende pili bitmiş durumdayım. Allah'tan sabır diliyorum. İster istemez yemek esnasında kızıyorum, sesimi yükseltiyorum, sonra da vicdan azabı çekiyorum. Sinirlerim hat safhada, böyle olunca da en ufacık birşey de sinirleniyorum. Çevremdekilerin de kalbini kırıyorum, çünkü bu sorun beni çok ama çok yıprattı!

Allah'ımdan büyük bir sabır diliyorum.

INCIM BENIM
  • Tüm gönderiler : 157
  • Bölge: İstanbul/Avrupa
Ynt: İŞTAHSIZ ÇOCUK ANNELERİNE TAVSİYELER - 05.11.2008 10:09:48
benim kızmda 19.aylık yemegi itiraz ediyor kendi yemesini saglıyorum yemiyordu
bende oyunla yada oyalıyarak yediriyordum ama bu günlerde agızda tutma huyumuz başladı
olmayacak seyleri önüne sunuyorum balkona sokaga çıkıyorum inanınki maymunluklarımın sonu gelmiyor bir bakıyorum ki hala yutmamış kızıma yemek yedirecegim diye kas sahibi oldum dersem yalan olmaz

nazife arkadaşımın şu sözlerine çok  katılıyorum
Bu nedenle bende pili bitmiş durumdayım. Allah'tan sabır diliyorum. İster istemez yemek esnasında kızıyorum, sesimi yükseltiyorum, sonra da vicdan azabı çekiyorum. Sinirlerim hat safhada, böyle olunca da en ufacık birşey de sinirleniyorum. Çevremdekilerin de kalbini kırıyorum, çünkü bu sorun beni çok ama çok yıprattı!

bu sorun genel bir sorun annelerin çilesi sanırım

AyfErcu_59
  • Tüm gönderiler : 1605
  • Bölge: TEKİRDAĞ
Ynt: İŞTAHSIZ ÇOCUK ANNELERİNE TAVSİYELER - 05.11.2008 15:29:43
Bugün yine herşey aynı 10.00 kahvaltı sonrası şu saate kadar hiçbir şey az önce trhana yaptım ki severdi 4 kaşığı zor yuttu en sonunda da bir hapşırdı her taraf tarhana oldu sinirlşerim acaip bozuldu kızsamda anlamıyor annem kayınvalidem eşim de hep bir ağızdan acıksa yer diyorlar ama acıkmıyor yaa herşeyi geçtim ağzında tutması beni çıldırtıyor sabır Allahım sabır...
Dünyadaki en güzel 3 şeye sahibim OĞLUM, AŞKIM ve ANNEM....

ay_gun
  • Tüm gönderiler : 4714
  • Bölge: İZMİR
Ynt: İŞTAHSIZ ÇOCUK ANNELERİNE TAVSİYELER - 05.11.2008 16:42:10

Ben yine de dün geceye rağmen bu gece vermedim şurup. Bize daha çok uyku için önerildi zaten bu şurup.İştah için ise Marny's JUNOR tavsiye etti doktorumuz. Arı sütü içeriyor ve çeyrek doz öneriliyor 2 yaşın altı için. Alerjik bir reaksiyon gösterirse hemen kesin dedi ayrıca dr amcamız. Bir de kaşıkla yemezse biberonla verin şu an gelişimi çok önemli dedi

merhaba ben bu şurubu kullanmıştım yaz aylarında ama hiç bir işe yaramadı malesef.şimdi seven seas kullanıyoruz.  çok iyi geldi bize.

INCIM BENIM
  • Tüm gönderiler : 157
  • Bölge: İstanbul/Avrupa
Ynt: İŞTAHSIZ ÇOCUK ANNELERİNE TAVSİYELER - 05.11.2008 18:14:54
SEVEN SEAS PORTAKALLI BALIK SURUBUNU KULLANIYORUM AMA HİÇ BİR DEGİŞİKLİK OLMADI

sedefbyo
  • Tüm gönderiler : 57
Ynt: İŞTAHSIZ ÇOCUK ANNELERİNE TAVSİYELER - 29.11.2008 16:45:36
nasıl başladıysa öyle gider ben onu bilirim...Bizimki doğduğunda neyse şimdide o:))

elif1982
  • Tüm gönderiler : 4385
  • Bölge: istanbul
Ynt: yemeyen bir çocuğun ebeveyni olmak :o(( - 30.05.2009 22:33:25
yani ben kelimesi kelimesiine aynı şeyleri yazacaktım oğlum için.. yazmışsın benım yerıme:))))

keyfi gönlü isterse hersey yer.. ama bıgun bayıla bayıla yedıgını ertesı gun agzına surmeyebuılır... cok hasta yada ıstahsız oldugu bı donemde.. hıc olmazsa sunu yapsam kesın yer dedıgım hıcbısey yok... hıcbısey sevmıyor...dengesız bı durumda yani....buyucekler ama bızıde bıtırecekler heralde... kendım hasta oldum.. yemek yemıyınce benım basıma agrı gırıyor...

Orjinalden alıntı: A.J

Bizde iştah için Zaditen kullandık bir süre..Alerji ilaçlarının yan etkisi yok dolayısı ile iştah açma özelliği nedeni ile iştahsız bebeklere verilebiliyor.

Yararı oldumu diye sorarsan hayır olmadı.Biz Pediasure dahil herşeyi denedik. Sonuç sıfıra sıfır elde var sıfır. Canı isterse yiyor canı istemezse mümkün değil yediremiyoruz.

Denemediğim yöntem kalmadı. Birşeyide çok seviyor diyemiyorum. Hasbel kader çok iyi yediği bişeyi ertesi gün mümkün değil yediremiyorum.

Boy'da allahtan problemimiz yok.

Büyüyüncede zayıflatmaya uğraşmayalımda:))

KUNTIKI
  • Tüm gönderiler : 10128
Ynt:ISTAH PROBLEMLERI - 05.10.2009 17:06:56
bu sayfa tam bana göreymiş arkadaşlar bu yemek yemek meselesini ne siz sorun ne ben söyliyeyim yemek saatlerinin gelmesinden resmen korkuyorum sinirlerim altüst durumda ne yaptıysam yeiremiyorum yedirsemde kusuyor hadii her taraf yağlı kusuk elimde bez deterjan üstü komple kusuk banyoya gidiyoruz artık yemek verirken resmen elllerimin titriyor ne seven seas portakallı nee nutricina nede multivitamin şurup hiç biri fayda etmiyor allahhhhhh bana sabır dayanma gücü versin inşallahhhhhh

ecrinimm
  • Tüm gönderiler : 2
  • Katıldı: 30 January 2010
Ynt:ISTAH PROBLEMLERI - 31.01.2010 00:37:26
merhaba arkadaşlar bende yeni üyeyüm ve bebeğim çok iştahsız doğduğıundan bu yana neler neler denedik ki burada da gördüm sipraktine kdar hiç biri işe yaramadı sinirlerim çok bozuldu artık ailemizi bile etkiledi bir ara ve yenice düzeldik çünkü hep aç hep yemk savaşı resmen savaştan çıkıyorduk eimde bende vede bu bizim sinirlerimizi geriyor kızıma istemedende olsa bağırıyprdum eşimde bana bağırıyordu evde kavga başlıyordu neyseki biz düzeldik ama hala kızım iştahsız hla aynı mızmız....

ciocigdem
  • Tüm gönderiler : 134
Ynt:ISTAH PROBLEMLERI - 14.09.2010 20:31:05
arkadaşlar merhaba,
sanırım ortak sorunumuz, hepimize kolay gelsin.. bende bişey danışmak istiyorum sizlere..dr.kızıma iştah açması için prakten verdi..
ama süresini söylemedi.. ben bundan şişe bitene kadar anlıyorum ama ilacı araştırdığımda süre verildiğini gördüm.. bu şurubu kullananınız var mı? sizler ne kadar süre ile kullandınız?
şimdiden teşekkürler..

serenseren
  • Tüm gönderiler : 1
  • Katıldı: 26 December 2011
Ynt:ISTAH PROBLEMLERI - 26.12.2011 12:41:04
Bu iştahsızlık her çocukta var galiba nerdeyse,bende çok dertliyim bu konudan,bir tane çocuk gelişim şurubu veriyorum,nutrigen supra,iştahı açıyor diyorlar,birde balık yağını kullanmayı düşünüyorum,tadıda güzel,yemiyor zaten,bari böyle şeylerden alsın vitamin,bence sizde deneyin arkadaşlar.

destinaaa
  • Katıldı: 26 December 2011
Ynt:ISTAH PROBLEMLERI - 26.12.2011 13:41:18
mrb kaç aylık bebeğin?

fatmagül
Ynt:ISTAH PROBLEMLERI - 13.03.2012 19:30:43
merhabalar seher hanım benim kızım 6 yaşında 2 yıldır alerji problemlerimiz var bizde bursadayız doktorunuzun adını öğrenmek için foruma üye oldum aslında.biz uü tıp fak. gittik . sizin doktorunuz kim acaba bilgi verebilirmisiniz

didem.serinova
  • Katıldı: 09 May 2012
Ynt: yemeyen bir çocuğun ebeveyni olmak :o(( - 09.05.2012 17:36:29
merhabalar,

aynı dertten musdaribiz;) bizde benal hnma gittik fakkat pek bişey değişmedi, size iştah ile ilgili sormak istediğim şeyler var, size ulaşabilir miyim? çok  acil, fena halde krizdeyiz? deneyimlerinizi benimle paylaşabilrseniz çok mutlu olurum. e-mail : didem.serinova@kayatourism.com.tr, şimdiden çok teşekkürler,

Sayfayı değiştir: < 12 | Sayfayı gösteriyor 2 of 2, mesajlar 41 to 73 of 73