Expand

MOLA YÖNTEMİ

Sayfayı değiştir: < 123456789 > | Sayfayı gösteriyor 2 of 9, mesajlar 21 to 40 of 180
Yazar Mesaj
E V R E K A

• Tüm gönderiler : 8317
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: Küçük Prensimin Yüreğinden :))
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 28.05.2008 23:09:14 ( #21 )

Orjinalden alıntı: M+S=B

yazıların gösterdiğim tepkileri bi daha gözden geçirmem gerektiğini gösterdi ruhancım çok sağol.seni de kaan ardayı çok öpüyorum

Semracım umarım faydalı oluyordur.

Amaç, çocuklarımızı suçlamaktan çok, kendimize özeleştiri yapmak ve onları olabildiğince anlamak olmalıdır.

Ben de Burak'ı ve seni kocaman öpüyorum

Ruhan Hanım, bende bir şey sormak istiyorum izninizle,,

benim kızım 5.5 yaşında,, yaklaşık bir aydan beri inanılmaz korkuları oluştu,, karşıdan karşıya geçmeye bile korkar hale geldi,,apartmanda tıkırtı olsa, yada dışardan sesler gelse, yanıma gelip "anne sende duyuyor musun bu sesleri" diyor,, duyuyorum diyorum,,ne sesi diyor,,açıklıyorum,, geçen gün komşular holde konuşuyor, yine yanıma geldi "duyuyor musun insan seslerini" dedi,,bende duymuyorum dedim,, kapının yanına götürdü beni "şimdi duyuyorsundur herhalde" dedi,, evet duydum dedim,, ne dedi,, dışarda konuşuyorlar dedim,, aç kapıyı dedi,, açtık, baktık v.s..

bir asansör korkumuz var ki aman aman,, üç yaş gibi asansörde kalmıştık biz,,onu o yaştan beri atamadı üstünden ama bu aralar korku değil fobi haline döndü,,

evden çıkacağımız zaman asarsöre binmek çok stres yaratıyor onda,, anne biz hiç merdivenlerden inip çıkmıyoruz, biraz da merdivenden çıksak gibi beni deneyici şeyler söylüyor, ben katımızın çok yüksek olduğunu, asansörle çıkmanın bizi evimize daha çabuk ulaştıracağını ve yormayacağını söylüyorum,,tamam diyor,, ama bu tamamen fobi artık,,asansöre bizden sonra binen birileri oluyor, onlarla pazarlık yapıyor, kapıyı önce siz mi açacaksınız, ben mi açıcam, annem açsın, siz arkaya gidin, biz öne geçelim,,insanlar bilmedikleri için çocukta ki bu fobiyi anlayamıyorlar,,,   

Merhaba Çağla Hanım;

Sorunuza yine bildiklerim ölçüsünde cevap vereyim.

Öncelikle çocukların korkularının fobiye dönüşmesi için, kaçınma davranışının arkadaş ortamında veya okulda bir bozulmaya neden olmuş olması gerekir.

Yani ben de sizin mesajınızdan okulda kızınızın bu korkusunu tetikleyen bir şeylerin varlıgı oldugu kanısındayım.Böyle bir durum olup-olmadıgı hakkında arkadaşları ve ögretmeni ile görüşmenizi öneririm.

Sizinle konuşmamasının sebebi de büyük ihtimalle gülünç duruma düşecegini hissetmesinden kaynaklanıyor.Ona destek verin ve ben dilini kullanarak, suçlamadan konuşturmaya çalışın.Mesela daha önceden de korktugu bir şeyi örnek vererek, sen küçükken de ...... 'dan korkuyordun ama şimdi geçti şeklinde korkularını yenebilecegini gösterin.

Ancak ben yine de asansör korkusunun fobiye dönüştüğünü düşünmüyorum.
Çünkü korktugu halde asansöre biniyor. 
Öyle olsaydı asla binmezdi, binse bile terleme, bayılma, çarpıntı vs. gibi durumlar sözkonusu olurdu.

Yine söylemeden geçemeyecegim. Daha önce dediğim gibi çocuklara korkuyu aslında bizler ögretiyoruz.
3 yaş civarında asansörde kaldıgınız zaman siz panik yaptıysanız, orada kapalı kalmanın korkulacak bir durum oldugu mesajını vermişsiniz. Buna Klastrofobi ( kapalı alan korkusu ) denir.

Kızınızı çok cesaretli. Korktugu halde korkusuyla yüzleşmekten kaçınmıyor. Bu çok büyük bir avatanj.
Siz de aynen verdiğiniz ses örnegindeki gibi ona yardımcı olun.

Eger şimdi önleminizi almazsanız 20 yaş civarında bu korkusu, tam bir sosyal fobiye dönüşmüş olacaktır...

Bu konuda bir uzmandan da yardım alabilirsiniz.

Sevgiler
<mesaj tarafından düzenlendi E V R E K A on 29.05.2008 00:19:56>

bastet

• Tüm gönderiler : 1997
Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 29.05.2008 10:43:25 ( #22 )
Ruhancığımm süpersin sen[sm=kiss.gif] mola yöntemini detaylı olarak biliyorum ama daha uygulamayı düşünmedim ben sadece 1 kez 3 dk uyguladım Doğaya koltukta oturdu 3 dk bile zor dayandı ama oturttuk ağlamadı ,sadece arada inmek istediğinde molada olduğunu hatırlattık, yaptığı yanlış hareketten dolayı. 
Çocuklarla çok fazla iletişim sorunu yaşamıyoruz. Onlar artık hayır'ın hayır olduğunu öğrendiler ama 1.5 yıl kabustu her anlamda. yapılmayacakları arada test ediyorlar ama aynı tepkiyi alınca uzatmıyorlar. zaten yapılmayacak listemiz 3-4 maddeden oluşuyor. kendilerine zarar verdikleri yada verebilme ihtimali olan şeyler.
Bizde o "anı" kurtarmak adına yapılan çocuk kandırmaları aslaa yok. En nefret ettiğim şey. Masumca dede,anneanne vb yaptığında da çok tepki veriyoruz. Mesela dün geCe öykü yemek yemedi anneannesi yersen hala gelecek dedi bunun gibi. hemen el koyuyoruz asla izin vermiyoruz . Geçenlerde çocukları aldım kreşten biri gelmek istemedi oradaki ahçı annen parka götürecekmiş sizi dedi müdahale de edemedim o an. Oysa acele eve dönmek zorundaydık ama  mecburen parka gittik yalan söylenmiş olmasın diye. 
dolayısı ile hep tutarlı davrandığımız için şimdilik dediklerimizi dinliyorlar mesela istedikleri birşeyi "şimdi olmaz ama şundan sonra yapabiliriz" dediğim de genelde sorun çıkmıyor ve mutlaka onlar hatırlamasa bile sonradan dediklerini yapıyorum ama.

Diğer uyguladığım yöntemde ceza yöntemi 2 kez uyarıyoruz 3 . de tekrarlanırsa uyarı aldığı şey ile ilintili net saati olan bir mahrumiyet yaşıyorlar.
Mesela su'larını büyük cam bardaklardan içerler.su bardaklarını alıp masalarına götürürler ve oturarak içerler. bir süre sonra tabi oynamaya başlayıp bardakları yere atarlar. Eğer bardağı yere atarlarsa büyük bardaktan bir gün süre ile su içemeyeceklerini söylüyorum ve tabi test etmek için anında atıyorlar hiç sesimi yükseltmeden ve müdahale etmeden tekrarlıyorum " bardağı yere bir daha atarsanız almak zorundayım" diye yine atıyorlar tabi ve bende hiç konuşmadan tepki vermeden yavaşça kalkıp bardağı alıyorum mutfağa götürüyorum . hemen peşimden gelip "su ver" diyorlar bende veriyorum ama küçük bardak ile  tabi ağlamaya başlıyorlar "bu küçük" ," küçük bu" diyerek. "evet küçük ama bugün büyük bardağı yere attığınız için küçük ile içeceksiniz " diyorum genelde onuda yere atıyorlar kızıp bende gayet sakin yerden alıp "bir daha atarsanız o zaman plastik bardak veririm bunu da alıp"diyorum. sinirlenip gidiyorlar tabi ilk yaptığımızda mutlaka ağlayıp tuturuyorlardı ama artık naparlarsa yapsınlar sözümüzden dönmediğimizi öğrendiler 
<mesaj tarafından düzenlendi Bastet on 29.05.2008 11:31:04>
bastet

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 29.05.2008 10:52:02 ( #23 )

ne uzun yazmışım asıl amacım sana bir soru sormaktı

canım aslında psikiyatrisimiz ile görüşeceğiz bu konuyu önümüzde ki ay sorun şu kızların ikiside babalarına çok kötü davranıyorlar şu sıralar. yanlarında istemiyorlar onu , asla kucağına gitmek istemiyorlar( o an için çıkarları yok ise), öperse kızıyorlar , elini tutmuyorlar vs... ve bu duurum ikimizide özellikle eşimi çok üzüyor beni de çoook yoruyor tahmin edebileceğiniz gibi ikisine yetmem mümkün değil tek başıma kucağımda 30 kg ile dolaşıyorum . üstelik kucağımdayken birbirlerinide istemiyorlar.
neden acaba? benim kızlarım babalarına inanılmaz düşkündü hele Doğa geceleri baba baba diye ağlardı , babası 1 sn onu kucağından indiremezdi heran birlikteydile. 2-3 yaş anneye dönüş yaşı biliyorum ama bu kadra kesin dönüş olur mu yaaa birde hasan yani eşim çok çok düşkündür kızlarına mesela altlarını hep o açar, o giydirir,yedirir , sürekli oyun oynar onlarla . yani benim yaptığımdan fazlasını yapar. davranışlarımız zaten paralel birbirine yani aynı anda aynı tepkiler veririz kızlara. neden bilmiyorum birimizn hayırı diğerininde mutlaka hayırıdır. anlamadım gitti
bir fikrin var mı ? 
eylüldeizmir

• Tüm gönderiler : 1272
Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 29.05.2008 11:23:05 ( #24 )
Ruhan öncelikle vait ayirip bizi bilgilendirdigin icin kendi adima cok tesekkür ederim.. Her zaman vakit bulamasam da yazdiklarini iyice okumaya calisiyorum.. Cocuklarimizin yaslarinn yakin olmasi ve senin tecrübelerin fikren bana cok faydali oluyor..

Biz bu mola yöntemini bir süredir uyguluyoruz.. Malum artik 2 yas sendromuna girdiler.. Arda Ege´de hareketli bir cocuk ama yöntemin -simdilik- ise yaradigini görüyorum, gelecek neler getirir bilemem.. Ben biraz sabirsiz bir insanim ama Arda Ege icin kendimi egitiyorum resmen.. Ben sinirli ve telasli olursam O da daha fazla sekilde tepkili oluyor cünkü.. Mesela sokakta elimi tutmak istemiyorsa aglamasina bakmadan, kendini kasmasina ragmen sakin davranarak arabasina oturtup bagliyorum.. Baslarda cok kizdi ama simdi 1 dk yi bulmuyor susmasi, duruma alisti yani.. Funda´nin dedigi gibi herseyi anliyorlar, bir süre sonra baglantiyi kuruyorlar ve cok tepki göstermemeye basliyorlar.. Evde veya babannesinde eger hareketlilik, tutturma krizine girerse bulundugumuz evin koridorunda oturtuyorum, evimizde de yine koridorda sakinlesinceye dek oturmasini sagliyorum.. Odada ceza yada mola verilmemesi gerektigini okumustum bende.. Allahtan cevremdekiler alistilar, eger ´aaa yapma yazik´ falan derseler, baska bir yöntemin daha üzücü olacagini bir de onlara anlatiyorum ve hakikatten görüyorlar ki bu oglumu biraz sakinlestiriyor..

Bunun disinda korku olayi bizde de var.. Zil calinca mesela patinaj yapa yapa kacacak delik ariyor..  Söyletrken komik ama ´korkma, korkma´ diye diye kaciyor.. Ben ´korkma diyorum ya´ O da aklinca kendini teselli ediyor ama kaciyor da..  Televizyonda vs. biseyden korktuysa ellerini yüzüne kapatip parmak arasindan bakiyor,´annesi kapat´ diyor.. Ki bizimle televizyon izlemedigi icin bu herhangi bir cizgi filmdeki herhangi bi sahnede de korkacak bir sey bulabiliyor.. Bu bir bebegin aniden ciglik atmasinda da yasanabiliyor hic beklemedigi anda birinin anahtarla kapiyi acmasinda da.. Ben de olay ne ise anlayacagi sekilde acikliyorum ama bu aciklama esnasinda muhakkak ´korkma oglum´ kelimesinin gectigi oluyor.. Bu dönem gecici midir ve konunun üzerine gidip aciklama mi yapmali, konuyu hemen kapatmali mi? Vakit ayirip yazdigin icin tekrar tesekkürler simdiden..
ELIF & ARDA EGE

2002

• Tüm gönderiler : 1133
Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 29.05.2008 11:58:24 ( #25 )
Ruhan Hanım, çok teşekkürler. gerçekten çok yararlı bilgiler edindim..

asansöre bindiğimizde bayılma etme yok çok şükür ama çarpıntı, telaş, panik var,, aslında üç yaşında asansörde kaldığımızda ben panik yapmamıştım, sağolsun babam olayı abarttı,, biz bile korkmuştuk yani babamın telaşından

bu aralar dediğim gibi korkular had safhada,, her türden var,,,

aklıma geldikçe yazarım yine, çok teşekkürler,,

sevgiler,
"seni çok seviyorum anneciğim"28.04.2008/19.30
E V R E K A

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 29.05.2008 14:23:51 ( #26 )
Arkadaşlar şu an vaktim çok az. Birazdan Kaan'ı kreşten almaya gidecegim.

Akşam detaylı olarak cevap verebilirim

Güzel sözleriniz için de teşekkür ederim

E B R U L İ M

• Tüm gönderiler : 4180
Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 29.05.2008 14:43:30 ( #27 )
Henüz erken kızım için ama ilgi ile okudum... Çok teşekkürler...

Benim bir arkadaşım, mola yöntemi ile hiçbir yol kaydedemediğinden, daha farklı bir yöntem kullanmıştı... Kendisi Amerika'da bulduğu bir kitaptan bu yöntemi öğrendiğinden bahsetmişti... Kitabın adını ve yöntemi tam olarak öğrenirim sizler için...

Yöntemin ana fikri şu şekilde kalmış aklımda:
Çocuklarımız, bahsedilen hareketleri yaptıklarında, sadece sarılın ona; okşayın ve sakinleştirin. Hareketinden hiç bahsetmeyin... Sonra 1-2 saat geçtikten sonra, o ve siz sakin iken konuşun.. Hareketinin neden yanlış olduğundan bahsedin... Onu, hareketini doğru bulup bulmadığı konusunda konuşturun.

Yani kendinizi de çocuğunuzu da sarılarak okşayarak sakinleştirin ve sonra ana konuya geçin demişti arkadaşım.. Bu yöntem ile biraz yol alabildiğinden bahsetmişti...

Dediğim gibi: yöntemin adı vs. ile ilgili bilgi alacağım kendisinden...

Ebru_Arda&Nehir

• Tüm gönderiler : 3903
  • Bölge: moda-istanbul
Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 29.05.2008 15:09:08 ( #28 )
Ruhancım bugün başıma gelen bir olayı yazayım

Sabah bir kez daha Ardanın herşeyi bilinçli yaptığını anladımSabah hava rüzgarlı olduğundan Ardaya giymesi için polar çıkardım. Yok efendim kaban giyecekmiş öyle gidecekmiş. Oğlum o kadar soğu dedim dinletemedim. Bu giyilecek dedim. Başladı ağlamaya. Bende bıraktım kendi haline gittim yattım 10 dakika falan ağladı. Aklıma vitaminleri geldi. Kalktım vitaminlerini içirmek için. Oğlum gel vitamin vericem dedim. Ben daha özür dilemedim dediOlsun ben de senle konuşmuyorum küsüm ama içmen lazım dedim. Özür diliyim de öyle içir dedi. Kopuyodum az kalsın zor tuttum kendimi. Ee dedim ne zaman özür diliceksin o zamanKapıdan çıkarken dilicem ozaman verirsin vitaminleri demezmi Bunlar herşeyi bilinçli yapıyolar valla kaprisi bile planlı adamın. Barışma süresini de belirlemişş

Bir kez daha anladım ki sınırlarımız öğrenseler bile bilinçli olarak denemeye devam ediorlar

E V R E K A

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 29.05.2008 23:04:47 ( #29 )
Evettttt, geldim ve nihayet yazabiliyorum

Fundacım çocuk eğitiminde sihirli kelime tutarlılık.
Bu konuda eşini ve seni tebrik ediyorum.

Bardak olayınız da ayrıca çok hoş

Canım, çocuklar çok hassastır. Bazen bir bakış, hafif bir ses yükseltme dahi onlar da derin yaralar açabilir. Belki farkında olmadan babaları ile iletişimlerinde böyle bir yaşantı sözkonusu olabilir.

Şöyle bir önerim olacak: Baba yanlarında degilken, üçünüz bir oyun kurun. Yönergeleri sen ver. Mesela Doga anne rolünü, Öykü de baba rolünü üstlensin. Doga'ya anne ne diyor, nasıl bakıyor, neler söylüyor, Öykü'ye de baba ne diyor, nasıl bakıyor, neler söylüyor diyerek onların rollerini canlardırmalarına yardımcı ol. Daha sonra roller yine degişsinler. Bu defa Doga baba rolünü, Öykü de anne rolünü üstlensin.
Her iki durumda da mutlaka birinde bir ipucu yakalayacaksın. Ya bir cümle, ya da bir bakış..

Aslında en güzel resimlerle ifade ederler ama şu an karalama aşamasındalar. Pek uygun degil şu an için...

Yalnız son zamanlarda babadan ayrı kalma durumu sözkonusu  oldu mu?
Bunun da etkisi olabilir...

Elifcim demek sen de mola yöntemini uyguluyorsun ve dogru uyguluyorsun

Evet bunlar geçici durumlar. Yalnız ben senin yazından korkma oglum cümlesini her defasında kullandıgını düşündüm. Bu da korkuyu tetiklemekten öteye gitmez. Yani korkma oglum demek, aslında çocuga bu korkulacak bir durum ama sen yine de korkma mesajını verir. O nedenle de Arda Ege hem korkuyor, hem de korkma oglum diyerek kendini telkin ediyor. ( Yerim onu ben)

Korku üzerinde ne çok fazla durma, ne de umarsamamazlık yapılacak bir konudur.

Şimdi Arda Ege korktugu zamanlarda bir kaç defa , onu bir kenara bırak ve kendi davranışlarını  bir gözlemle. Ne demek istediğimi anlayacaksın

Çagla Hanım; rica ederim yine sormak istediğiniz bir şey olursa sorabilirsiniz.

Nurcihan; bahsettiğin yöntemi biliyorum. Ancak benim onaylamadıgım bir yöntem...
Çünkü o an çocugun davranışı tolere ediliyor ve 1-2 saat sonra her şey normale dönmüşken davranışın nedenini sormak, çocukta suçluluk duygusunun yerleşmesine sebep oluyor...

Davranış degiştirmede en önemli nokta davranış öncesi, sırası  ve sonrasındaki uyanlardardır.
Bu nedenle olaya o an müdahale etmek ve çözümlemek gerekiyor...

Ebrucum; seni gerçekten tebrik ederim. Arda'ya süreci çok güzel aşılamışsın.

Bizleri sadece bu dönemde degil, ergenlikte ve yetişkinlik döneminde bile her zaman denemeye devam edecekler

<mesaj tarafından düzenlendi E V R E K A on 29.05.2008 23:10:37>

eylüldeizmir

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 29.05.2008 23:39:23 ( #30 )
Haklisin Ruhan, agiz aliskanligi olmus ya baslarda daha cok (mesela)´korkma annecim, bak bu bebek seni sevdigi icin bagirdi vs vs´ diyerek aciklama yapiyordum.. Ama Arda Ege korktugunda ´korkma, korkma´ diye kendine söylemeye baslayinca yaptigim hatayi anladim.. Simdi ´korkma´ diyecegim an dilimi isiriyorum ve hemen kanali ceviriyorum veya bebegi sevdiriyorum vs.. ´´Korkmak´´ kelimesini ve türevlerini cümlede kullanmadan ona durumu aciklamaya calismak en dogrusu sanirim... Korkularla ilgili yazdiklarini tekrar okuyacagim..

Bir de facebook ta gördüm, merak etmistim, yeri degil ama sorayim; sen birsey icin geri sayiyordun, neydi o? Insallah hayirli birseydir..
ELIF & ARDA EGE

E V R E K A

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 29.05.2008 23:48:53 ( #31 )

Orjinalden alıntı: eylüldeizmir

Haklisin Ruhan, agiz aliskanligi olmus ya baslarda daha cok (mesela)´korkma annecim, bak bu bebek seni sevdigi icin bagirdi vs vs´ diyerek aciklama yapiyordum.. Ama Arda Ege korktugunda ´korkma, korkma´ diye kendine söylemeye baslayinca yaptigim hatayi anladim.. Simdi ´korkma´ diyecegim an dilimi isiriyorum ve hemen kanali ceviriyorum veya bebegi sevdiriyorum vs.. ´´Korkmak´´ kelimesini ve türevlerini cümlede kullanmadan ona durumu aciklamaya calismak en dogrusu sanirim... Korkularla ilgili yazdiklarini tekrar okuyacagim..

Bir de facebook ta gördüm, merak etmistim, yeri degil ama sorayim; sen birsey icin geri sayiyordun, neydi o? Insallah hayirli birseydir..

Evet Elifcim işte olay budur

Benim çok güzel ikna kabiliyetim var degil mi?

Geri sayım konusuna gelince; yarın tayinler açıklanacak.Çok heyecanlıyım.
Umarım güzel haberler alırım

Bu arada sen de bir şey için geri sayıyorsun?
İzmir'e yolculuk mu var?
<mesaj tarafından düzenlendi E V R E K A on 29.05.2008 23:55:03>

eylüldeizmir

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 30.05.2008 00:08:29 ( #32 )
Valla acikcasi sen bu konuyu actiginda ben Mola Yöntemi üzerinde dogru gidip gitmedigimi muhakeme esnasindaydim.. Korkularla ilgili hatayi yaptigimi da yeni farketmistim.. Yani sen tam benim arastirmakta oldugum konulari önüme serdin ne diyeyim ki, hazine bulmus gibi sevindim bende...  ´´Iyi olacak hastanin doktor ayagina gelirmis´´ sözü buraya uydu yani..  

Hakkinizda hayirlisi olsun, gönlünüzdeki olsun umarim..  Evet canim, Izmir´e ucuyoruz nasipse 5 gün sonra..  Hepimiz umdugumuza kavusuruz insallahh....
ELIF & ARDA EGE

E V R E K A

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 30.05.2008 00:26:03 ( #33 )

Elifcim sen çok bilinçli bir annesin.
Ufacık da olsa bir yardımım olduysa ne mutlu bana

Güzel dileklerine de inşallah diyorum. Size de iyi yolculuklar şimdiden.

8 olan da Arda Ege'nin dogum günü degil mi?

İyi geceler...

**gül**

• Tüm gönderiler : 8766
  • Bölge: ankara/
Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 30.05.2008 11:20:09 ( #34 )
ruhancım çok güsel yazılar hepsini okudum..

ben bu mola yöntemini tek başıma yapıyorum..babası ve babannesi(şuan o bakıyor) de yapması lazım..ama malsef ağlatmaktan korkuyorlar...sussunda nasıl kısa yoldan susarsa sussun..dayanamıyorlarmış..
geçen bana vurduu bende bi daha vurma demiştim dedim odanda otur kalkma yanımada gelme dedim..ağladı yerlere attı kendini..sonra kapları çarptı sonra illa salona gelip gözümün önünde yerlere attı kendini ben sakindim hiç oralı olmadım 10 dakkayı geçgin ağladı soraa susunca aldım kucağıma..

ve fundanın dediği gibi kandırma olayınıu sefmiorum ama çok yapıolar etraftan..
yersen şuraya götürcem yaparsan şuraya götürcem gibi..

aslında babannesi taa başından berii sakın yapamıycanıs sözü vermeyin eğer söylüorsanız anında yapın diede uyarırdı..ama etraftakilere çok fazla engel olamıyoruz işte..

bisdede bu ara 3-4 aydır babaya gitmeme ve onu gördüğünde ağlama nöbeti var..sabah onun sesini duydu diee ağlamaktan helak olduuu gitt diyor babasına...
ve sürekli vuruyor babasınaa..
...
bastet

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 30.05.2008 20:40:56 ( #35 )

Orjinalden alıntı: E V R E K A

Evettttt, geldim ve nihayet yazabiliyorum

Fundacım çocuk eğitiminde sihirli kelime tutarlılık.
Bu konuda eşini ve seni tebrik ediyorum.

Bardak olayınız da ayrıca çok hoş

Canım, çocuklar çok hassastır. Bazen bir bakış, hafif bir ses yükseltme dahi onlar da derin yaralar açabilir. Belki farkında olmadan babaları ile iletişimlerinde böyle bir yaşantı sözkonusu olabilir.

Şöyle bir önerim olacak: Baba yanlarında degilken, üçünüz bir oyun kurun. Yönergeleri sen ver. Mesela Doga anne rolünü, Öykü de baba rolünü üstlensin. Doga'ya anne ne diyor, nasıl bakıyor, neler söylüyor, Öykü'ye de baba ne diyor, nasıl bakıyor, neler söylüyor diyerek onların rollerini canlardırmalarına yardımcı ol. Daha sonra roller yine degişsinler. Bu defa Doga baba rolünü, Öykü de anne rolünü üstlensin.
Her iki durumda da mutlaka birinde bir ipucu yakalayacaksın. Ya bir cümle, ya da bir bakış..

Aslında en güzel resimlerle ifade ederler ama şu an karalama aşamasındalar. Pek uygun degil şu an için...

Yalnız son zamanlarda babadan ayrı kalma durumu sözkonusu  oldu mu?
Bunun da etkisi olabilir...

Ruhancığımmm haklısın canım asıl sorun bu ,ayrı kalma hiç aklıma gelmedi .eşimin nöbetleri var çok değil ayda 2-3 tane ama onun nöbetçi olduğu geceler sürekli "baba işte ,baba gitti yook "diyorlar  ve ertesi gün eşim geldiğinde ilk kapıyı açarken çook seviniyorlar ama o içeri girerken tavır yapmaya başlıyorlar. sonra hiç ilgilenmiyormuş gibi gözüküyorlar ve hatta eşim beni özlemediniz mi ?diyor du.
birde geçen haftalarda eşim 3-4 gün eve geç geldi kongreden dolayı. o geldiğinde genelde kızlar uyumuş oluyordu.bizimkiler 7 'de uyuyorlar zaten.
sanırım bunların sonucu zira çok çok düşkündüler babalarına o yüzden de bu ayrı kalış lar çok daha tepkisel olmalarına yol açtı.

ses yada bakış olayına gelince Hasan yani eşim sesini her ne nedenle olursa olsun kızların yanında asla yükseltmez. değil ki kızlara kızmak yada sert bakmak olsun. hoş benimde en çok dikkat ettiğim şeydir sesimi yükseltmemek ,sinirlenmemek ve tepkisel olmamak. kızmak veya bağırmak  bizim yetersiz ve çaresiz olduğumuzu gösteriyor çünkü. o yüzden de benim kızlarım başkalarının bile yaptığı en ufak bir sert bakış yada ses yükselmesinde alınırlar kendilerine olmasa bile .çoook alınganlar

Resim ile olmaz dediğin gibi boyama ve karalama yapıyorlar şu sıralar ama oyunu yarın deneyeceğim

çoook teşekkürler canım cidden hiç düşünmemiştim dur bakalım takip edeyim biraz daha. aslında en güzeli sanırım eşimin yanlız başına kızlarla bir aktivite yapması bu durumda ben olmadığım için ilgilerini direkt ona yöneltecekler. 
<mesaj tarafından düzenlendi Bastet on 30.05.2008 22:13:01>
E V R E K A

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 30.05.2008 22:53:03 ( #36 )

Orjinalden alıntı: **gül**

ruhancım çok güsel yazılar hepsini okudum..

ben bu mola yöntemini tek başıma yapıyorum..babası ve babannesi(şuan o bakıyor) de yapması lazım..ama malsef ağlatmaktan korkuyorlar...sussunda nasıl kısa yoldan susarsa sussun..dayanamıyorlarmış..
geçen bana vurduu bende bi daha vurma demiştim dedim odanda otur kalkma yanımada gelme dedim..ağladı yerlere attı kendini..sonra kapları çarptı sonra illa salona gelip gözümün önünde yerlere attı kendini ben sakindim hiç oralı olmadım 10 dakkayı geçgin ağladı soraa susunca aldım kucağıma..

ve fundanın dediği gibi kandırma olayınıu sefmiorum ama çok yapıolar etraftan..
yersen şuraya götürcem yaparsan şuraya götürcem gibi..

aslında babannesi taa başından berii sakın yapamıycanıs sözü vermeyin eğer söylüorsanız anında yapın diede uyarırdı..ama etraftakilere çok fazla engel olamıyoruz işte..

bisdede bu ara 3-4 aydır babaya gitmeme ve onu gördüğünde ağlama nöbeti var..sabah onun sesini duydu diee ağlamaktan helak olduuu gitt diyor babasına...
ve sürekli vuruyor babasınaa..

Gülcüm teşekkür ederim.

Sussun da nasıl susarsa sussun demek çocuga yapılan en büyük kötülüktür. Çünkü o an için susacak belki ama bir sonraki davranışında aglamanın şiddeti artacak, böylece her istediğini aglama ile elde elmeyi ögrenecek...
Tahmin ediyorum ki şu zamana kadar da çoktan ögrenmiştir....

Funda'ya söylediğim oyunu siz de oynayın.

Ruhancığımmm haklısın canım asıl sorun bu ,ayrı kalma hiç aklıma gelmedi .eşimin nöbetleri var çok değil ayda 2-3 tane ama onun nöbetçi olduğu geceler sürekli "baba işte ,baba gitti yook "diyorlar  ve ertesi gün eşim geldiğinde ilk kapıyı açarken çook seviniyorlar ama o içeri girerken tavır yapmaya başlıyorlar. sonra hiç ilgilenmiyormuş gibi gözüküyorlar ve hatta eşim beni özlemediniz mi ?diyor du.
birde geçen haftalarda eşim 3-4 gün eve geç geldi kongreden dolayı. o geldiğinde genelde kızlar uyumuş oluyordu.bizimkiler 7 'de uyuyorlar zaten.
sanırım bunların sonucu zira çok çok düşkündüler babalarına o yüzden de bu ayrı kalış lar çok daha tepkisel olmalarına yol açtı.

ses yada bakış olayına gelince Hasan yani eşim sesini her ne nedenle olursa olsun kızların yanında asla yükseltmez. değil ki kızlara kızmak yada sert bakmak olsun. hoş benimde en çok dikkat ettiğim şeydir sesimi yükseltmemek ,sinirlenmemek ve tepkisel olmamak. kızmak veya bağırmak  bizim yetersiz ve çaresiz olduğumuzu gösteriyor çünkü. o yüzden de benim kızlarım başkalarının bile yaptığı en ufak bir sert bakış yada ses yükselmesinde alınırlar kendilerine olmasa bile .çoook alınganlar

Resim ile olmaz dediğin gibi boyama ve karalama yapıyorlar şu sıralar ama oyunu yarın deneyeceğim

çoook teşekkürler canım cidden hiç düşünmemiştim dur bakalım takip edeyim biraz daha. aslında en güzeli sanırım eşimin yanlız başına kızlarla bir aktivite yapması bu durumda ben olmadığım için ilgilerini direkt ona yöneltecekler. 

Fundacım ben zaten nöbet olayını tahim ettiğim için ayrı kalma durumu var mı diye sormuştum.

Çünkü aynı durum bizde de yaşanıyor. Eşinin nöbeti yine az.
Benim eşimin ayda en az 4-5 nöbeti oluyor. Ama Kaan'ın babasına tepkisi sadece o an için oluyor. Yani ertesi sabah eve bizi almaya geldiğinde o an için istemiyor, bir süre sonra hiç bir şey olmamış gibi her şey normale dönüyor.Ama bunda etkili olan eşimin çok aktif rol oynaması

Yarın oyunu oynayın, sonucunu yazarsan sevinirim

bastet

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 30.05.2008 23:48:54 ( #37 )
tamam canım yarın oyunu oynarım gözlemlerimi mutlaka yazarım

İşte bizde neden bu kadar kronikleşti onu anlamıyorum bende Hasan' a göre şundan çocukların sevmediği işleri hep ben yapıyorum ondan diyor. alt açma, giydirme-soyma ,yaklaşık son 1 aydır yemek yedirme de ona ait . benden yemiyorlar pek aslında hasandan da yemiyorlar ama o illaki deneyeceğim diyor. Öyküde başladı ilk Doğa öyküyü taklit ediyor sanırım. çünkü o 2 gecedir babası ile uyumaya başladı tekrar.
aman ya ne zor.
aslında Ruhancığım zor olan kreş. kontrol altında olamıyor yani orada yaşadığı şeyleri bilmiyorum. onların tanımlamaları bizimki ile paralel ama bir anlık farklı bir davranış bile farklı tepkilere yol açıyor orada 10 tane çocuk var tamamen farklı ailelerde büyümüş. dolayısı ile onlarda olumsuz yada şöyle diyeyim bize göre olumsuz davranış modelleri haline gelebiliyor. ama tabi bu kaçınılmaz. Sonuçta ömürleri bizim yanımızda geçmeyeceği için şimdiye kadar öğrendiklerinden farklı davranışlar gösteren bireylere karşıda davranış modellerini ve tepkilerini oluşturmak zorundayız.

senin eşin de meslektaşımız mı ?
E V R E K A

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 31.05.2008 00:06:12 ( #38 )
Fundacım o zaman işleri bir süre dönüşümlü olarak yapın.

Bizde öyledir. Mesela o an kim boşsa alt degiştirme, yemek yedirme, giydirme, soyma işlerini o yapar.Sabah kahvaltısını eşim yaptırdıysa üzerini ben giydiririm vs...

Bazen de kendisi anne sen giydir ya da baba sen yedir diye söyler. Ama o an ikimizden kimi isterse hiç itiraz etmeden istediğini yerine getiririz. Çünkü o anki duygu yogunluguna karşılık verilmezse biliyorum ki sorun çıkabilir... 

Kreş konusunda haklısın. Bu konuda da sana söylediğim oyunu biz her gün oynuyoruz.
Mesela bazen Kaan, ögretmen rolünü üstlenir  ya da kreşten bir arkadaşını. Ben ve eşim de oyuna katılarak o gün kim ne yapmış, ögretmeni nasıl davranmış hemen anlıyoruz. Ertesi gün de mutlaka sorarım

Farklı davranışları tabi ki ögrenecekler.
Ancak bizlere düşen görev, onlara davranışın iyi veya kötü olup olmadıgını ayırtetmelerini saglamak.

Canım ben eşimle meslektaşım. Eşim de Özel Eğitimci

bastet

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 31.05.2008 00:25:27 ( #39 )
canım bizde iki tane olunca ne direk bir paylaşım nede boşta kalabilen oluyor. Yani herkes sürekli birinin peşinde koşuyor zaten. o birinin altını değiştirirken diğeri için yapılması gereken bir çok şey oluyor.  Mesela sabah kalkınca ben birinin yüzünü ,elini yıkayıp dişini fırçalarken o giydiriyor saç tarama ,diş fırçalama ve yüz yıkama işlerini o yapamıyor daha doğrusu çocukların üstünü ıslatıyor. mecburen alt açma, giydirme-soyma işlemini yapıyor çünkü en kolayı bu.
Ama herzaman böyle olmuyor bir çok kez ben daha hızlı oluyorum ek olarak birini ben giydiriyorum. akşam gelince de ben onların yemeklerini hazırlarken eşim giydiriyor. sonra ben yine yüz yıkama, diş fırçalama ,saç tarama işlerine girişiyorum.zaten benim çocukların uyumadığı zamanlarda wc'ye bile gitmem lüks ve maalesef mümkün değil. her dakika onlarla oyun oyanmamı istiyorlar.
bende soruyorum aslında okulda neler yaptınız diye sürekli dans ediyorlar ve resim yapıyorlarmış biizmkiler birde bizde tam 8 kişi var çocuklarla ilgilenen. çok kalabalıklar yani 
E V R E K A

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 31.05.2008 13:52:50 ( #40 )
Fundacım sizin işiniz gerçekten çok zor.

Biliyorsun benim de ikizim var ve annem her zaman bir insana beddua edeceksen ikizlerin olsun demek lazım derdi...

Allah sana  kat kat sabır ve kuvvet versin.

Sayfayı değiştir: < 123456789 > | Sayfayı gösteriyor 2 of 9, mesajlar 21 to 40 of 180

Hızlı ulaşım:

Şu andaki aktif kullanıcılar
0 adet üye ve 2 misafir var.
İkonların Anlamları ve İzinler
  • Yeni mesajlar
  • Yeni mesaj yok
  • Yeni Konu ve Yeni Mesajlar
  • Yeni mesajı olmayan yeni konu
  • Yeni mesajlarla kilitlendi
  • Yeni mesajlar olmadan kilitlendi
  • Mesajı oku
  • Yeni konu başlat