Expand

MOLA YÖNTEMİ

Sayfayı değiştir: < 123456789 > | Sayfayı gösteriyor 3 of 9, mesajlar 41 to 60 of 180
Yazar Mesaj
M+S=B

• Tüm gönderiler : 1243
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: edirne'den çok uzakta...
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 31.05.2008 14:27:06 ( #41 )
ruhancım büyük bi merakla takip ediyorum konuya yazılanları.mola yönteminin 2 yaş sendromu ve sonrasında çok işe yarar bi yöntem olduğundan bahsederek açmıştın konuyu.benim sorum burak 2 hafta sonra 20 aylık olacak ve ben mola yöntemini uygulayabilir miyim?beni henüz tam anlayamıyor gibi geliyor bu yüzden molaya göndersem bile bunun sebebini ona izah etmem gerekecek ama o henüz benim söylediklerimi tam anlayamıyoryani bu yöntemi 2 yaşa kadar askıya almam gerekir mi ya da bunu şimdi de farklı yöntemlerle uygulayabilir miyim canım?bir de burak hayatta bişeyle meşgul olmadan bi dakika bile bi yerde oturamazsanırım mola süresi yaşa bağlantılı olarak değişiyor.durmazsa omuzlarından çok sıkmadan çocuğu sabitlemek gerekli ama burak bu durumda ona işkence ediyormuşum gibi ortalığı ayağa kaldırır ve bi an önce ordan kurtulmak için can hıraş uğraşır.bu durumda nasıl davranmamı önerirsin tatlım?
<mesaj tarafından düzenlendi M+S=B on 31.05.2008 14:28:37>
E V R E K A

• Tüm gönderiler : 8317
  • Bölge: Küçük Prensimin Yüreğinden :))
Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 31.05.2008 15:16:29 ( #42 )

Orjinalden alıntı: M+S=B

ruhancım büyük bi merakla takip ediyorum konuya yazılanları.mola yönteminin 2 yaş sendromu ve sonrasında çok işe yarar bi yöntem olduğundan bahsederek açmıştın konuyu.benim sorum burak 2 hafta sonra 20 aylık olacak ve ben mola yöntemini uygulayabilir miyim?beni henüz tam anlayamıyor gibi geliyor bu yüzden molaya göndersem bile bunun sebebini ona izah etmem gerekecek ama o henüz benim söylediklerimi tam anlayamıyoryani bu yöntemi 2 yaşa kadar askıya almam gerekir mi ya da bunu şimdi de farklı yöntemlerle uygulayabilir miyim canım?bir de burak hayatta bişeyle meşgul olmadan bi dakika bile bi yerde oturamazsanırım mola süresi yaşa bağlantılı olarak değişiyor.durmazsa omuzlarından çok sıkmadan çocuğu sabitlemek gerekli ama burak bu durumda ona işkence ediyormuşum gibi ortalığı ayağa kaldırır ve bi an önce ordan kurtulmak için can hıraş uğraşır.bu durumda nasıl davranmamı önerirsin tatlım?

Semracım mola yöntemi genelde 2-12 yaş arası çocuklarda içgüsel saldırganlık, vurma, aglama nöbeti, kafasını duvara ya da yere vurma gibi problem davranışların  düzeltilmesinde özellikle etkilidir.

Ancak yine de 2 yaşında olması şart koşulmuyor. Daha önce de söyledim. Çocugun yaşını ve bireysel farklılıklarını göz önünde bulundurarak uyarlamalar yapılabilir.Bir arkadaşa daha söylemiştim, molada birlikte kalabilirsiniz. Kural ve süreç  açıklanmalı, ancak kesinlikle göz kontagı kurulmamalı.
Bir de ilk başlarda süreyi oldukça kısa tutup daha sonra uzatabilirsin. Mesela önce 30 sn, daha sonra 1 dk,2 dk gibi...

Burak senin söylediklerini anlıyordur mutlaka ama işine gelmiyordur
Bu nedenle de anlamamazlıga vuruyordur. İnan bana onlar bizlerden çok daha zekiler.

Zaten mola yönteminin amacı, kızma, bagırma azarlama ya da olumsuz davranışı pekiştirmek gibi çocugun bizlerle olan ilişkisine zarar veren olumsuz disiplin yöntemleri yerine alternatif olarak problem davranışı anında durdurmaktır.

Asıl amaç ise bireye otokontrol kazandırmaktır.

Bu arada 2 yaş sendromuna illa da 2 yaşında girilmiyor. 1.5 yaşında bile 2 yaş sendromuna girmiş pek çok çocuk var.
Belki de Burak bile 2 yaş sendromuna erken girmiş olabilir.

~SUMOSH~

• Tüm gönderiler : 2388
  • Bölge: canlarımmm kuzularımmm
Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 31.05.2008 15:19:25 ( #43 )
ruhancım ben de alıntıları okudumm...çok sağol..iyi bi bilgilendirme olmuş..ve bir kez daha dr muzun kıymetini anladım..bu bahsettiğin "yetişkinler için mola" yı bana 1,5 yaşındayken aylin anlatmıştı. çünki ben biraz sabırsızım bazı konularda..yine de %100 yöntemi uygulayamıyorumyani o ortamı terk edemiyorum. ille ben de inatlaşma yoluna gidiyorum.o zaman sonuçta benim istediğim oluyor.ama inatlaşmayı iyice öğreniyor..ama yine de dr muz anlattığı için aklıma onları getirip çekiliyorum oradan. yani biraz "etkin aldırmazlık" yapıyorum.gönülünki gibii.. 

bir de semranın dediği gibi 2 yaş mola yöntemi için uygun mu.mesela o sırada şu odaya git desem.bana cevabıı tuaf bakıp"neee"oluyoağlarken bi anda susupanlamıo yanii

bir de şu korku konusu aynı şekilde aylin 1 yaşındayken o konuda dr muzun dediği "evinizde korkma kelimesi kullanılmasın.sakın ona korkma deme.o kormasa da bana annem korkma dediğine göre korkulcak bişey var.diye düşünür "demişti.o yüzden o kelime bizde hiçç kullanılmaz. çok şükür korkusu yok. ama dışarda çok suskun..bana bişey demek istese bile el işaretleri ile anlatıyor.onu söyleyebileceği haldebunun nedeni bi sosyal korku olabilir mi?..utanma hareketleri yapıo bir de..

tekrar dr muzdan örnek veriyim. 2 yaş sendromu her çocukta olacak die bi kural yok demişti. sen onu anladığın sürece ne 2 yaş.ne 12 yaş sendromu olmaz. dikkat etmen gereken onu dinlemek ,ne istiyor anlamak.yani aranızda iletişim olması.demişti.çok şükür yine şu an öyle bariz 2 yaş sendromu yok. ama ara sıra inatlaşması var.ben de buna "taviz veriyorum" çünki bana kişiliği oluşması açısından yapması normal gibi geliyor. bilmem doğru düşünüyor muyumbi çok şeyde tavizim var. tepelere tırmanmasında..düşse de..yemeği kendi yemek istemesinde..döksedee..kıyafet seçiminde..uymasa daa bunlar bi kaç örnek.işte anneler bazen bu gibi konularda izin vermiyor. 2 yaş sendromu da ondan doğuyor gibi geliyoröyle mii..

biraz uzun oldu kusura kalmaaözetle dr un biraz pedagoji bilgisi de olması lazım.kendini eğitmeli. yol gösterici olmalı.(ama bu dr muz istanbuldaben elazığa taşındım.en çok ondan ayrıldığımıza üzüldüm)annelerin de sırf boğazı kızardıkça değil psikolojik ataklar yaşadığı sıralarda da dr a çocuğu götürmesi lazım.

E V R E K A

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 31.05.2008 15:44:09 ( #44 )
Sümeyyecim evet kesinlikle doktorun pedagojik bilgisi olması lazım.

İnatlaşmak inatlaşmayı azaltmaz, pekiştirir.

Korku konusunda doktorunuz çok dogru söylemiş. Pek çok anne malesef aynı hataya düşüyor. Elif'e de aynı şeyi söyledim, çocuga korkma demek aslında bu korkulacak bir durum ama sen yine de korkma mesajını verir.

Mesela Kaan'ın da öyle korkuları yoktur.Çünkü korktugunu anladıgımız ve kendisinin de belli ettiği zamanlarda asla korkma kelimesini kullanmadık. Sadece durumu betimleyerek ne oldugunu anlattık

Sümeyye çokkkkkkkk dogru yoldasın. Seni gerçekten tebrik ederim. Çünkü söylediğin davranışlarda çogu zaman özgüvenli bireyler yetiştirmek adına tercihi onlara bırakmamız  gerekiyor. Yoksa bagımlı bir kişilik olarak yetişirler. Çok da korumacı olmamak lazım. Bunlar taviz degil, çocuga tercihlerini kendisinin yapabilecegini göstermektir. İleride de sorunlara çözüm üretmeyi bagımsız olarak yapabilecektir.

Ayrıca bu yöntemlerin kullanılması sadece olumsuz ve problem davranışlar için geçerlidir. Yoksa yemgini kendisi yedi, kıyafetini kendisi seçti diye çocuga mola yöntemi uygulamak çok da mantıklı degil

Yalnız Aylin'in dışarıda işaret dilini kullanması aklıma Mutizm'i yani seçici konuşmamazlıgı getirdi.

Mutizm; çocukta konuşma varken, dışarıda veya herhangi bir sosyal çevrede konuşmamasıdır.İletişim bozuklugu degildir ancak kaygı bozuklugudur.Yani kendisini güvende hissetmediği için konuşma yetisini kullanmada başarısızdır.

Özellikle 1-3 yaş arasında farkedilir ki zaten sen de farketmişsin...

Bu durum en az 1 aydır devam ediyorsa mutlaka bir uzmandan yardım almanızı öneririm.

Ayrıca imkanınız varsa oyun grubu ya da yarım gün kreşe gönderebilirsin.
<mesaj tarafından düzenlendi E V R E K A on 31.05.2008 16:01:04>

~SUMOSH~

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 31.05.2008 15:53:20 ( #45 )
çok sağol ruhancımm cevabın içinn..bu konuda ilgilenceğim..ortama alıştıktan sonra konuşmaya başlıyor ama bu da 1 saat sürüyor en az..kreş de zaten aklımda olan bişey buraya geldim geleli..araştıryorum. güzel okullar olduğunu duydum..inşallah en kısa sürede.

E V R E K A

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 31.05.2008 16:02:57 ( #46 )
Rica ederim Sümeyyecim

Bir an önce en azından yarım gün kreşe başlarsa sorun çok kısa sürede çözülecektir

Yoksa okul çagında hatta bir yetişkin oldugunda bile bu durum devam edecektir....

BalBöceği_Annemicino

• Tüm gönderiler : 8498
  • Bölge: karlar diyarı:)
Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 31.05.2008 18:01:56 ( #47 )
korku konusu açılmış madem,ben de sorayım bişiler
handanın ilk korktum kelimesini mikseri açtığımda duydum..bikaç ay önceydi..hatta şaşırdım da..sarıldım ona,korkmayı ne biliyosun sen falan dedim..sonra miksri eline verdim..korkma,bak bu mikser falan..
ama sonra mikser,blendır falan ne zaman çalışsa korktum diyo..ama anlamadığım..çekmeceyi açıp blendırı eline alıp anne korktum diyokorktuysan elinde ne işi var diyorum
şimdi handan gerçekten korkuyo mu ya da bunu oyun haline mi getirmiş 

~SUMOSH~

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 31.05.2008 19:04:30 ( #48 )
ruhan sen dedikten sonra aylini bi daha dikkatli incelemeye başladım1,5 saat parkta geçirdim.sürekli takip ettim.kolombo gibifazla yanına yaklaşmak istemedim.kendi halinde neler yapıyor die.bugün cumartesi malumm park da  çocuk bolluğu vardı.ama hepsi aynı siteden.neyse ilk 15 dk yine aylin her zamanki utangaç halleri takındı. sonra bi bayan oyuncak verdi ona bana eliyle onu al işareti yaptı.almadım. kendin al dedim. çekinerek aldı. 15 dk sonra bi baktım ortama alıştı.bağrıp kendi yaşındaki çocuğa bişeyler anlatıyordu.işte ben burdan kaycam gibi.ama kendinden büyük ablalarıyla yine konuşmadı.hep yaşıtları ile konuştu. bir de tabi benle. bu biraz içimi rahatlattı ama yine de uzmanla mutlka görüşecem. (bir de aylin bi ortama girince herkes üstüne gelio. aşırı ilgi oluyo.acaba o ilgiden de rahatsızlık duyuyo olabilr mi)

gönül bence handan sen ona ilgi gösterdiğin için o konuda onu unutmamış. sarılmışsın öpmüşsün. aklında kalmış. aylin de öyle bi durum karşısında özel ilgi gösterdiysem kesinlikle unutmuyo.sen yine o etkin aldırmama yapsaydın. o unutup geçrdi.mesela evde bisikletten düştü. hızını alamayıp ben yanına gittim. öptüm. şimdi bana düştüğü yeri gösterip bisikletle replay yapıooo yüzden eğer bişeyden korkarsa ben bişey yok,bişey olmaz diyorum. yada o sırada sırıtıyorum kii korkcak bişi olduğunu çakmasın dieebölee iştee

E V R E K A

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 01.06.2008 22:23:59 ( #49 )

Orjinalden alıntı: Bal Böceği

korku konusu açılmış madem,ben de sorayım bişiler
handanın ilk korktum kelimesini mikseri açtığımda duydum..bikaç ay önceydi..hatta şaşırdım da..sarıldım ona,korkmayı ne biliyosun sen falan dedim..sonra miksri eline verdim..korkma,bak bu mikser falan..
ama sonra mikser,blendır falan ne zaman çalışsa korktum diyo..ama anlamadığım..çekmeceyi açıp blendırı eline alıp anne korktum diyokorktuysan elinde ne işi var diyorum
şimdi handan gerçekten korkuyo mu ya da bunu oyun haline mi getirmiş 

Gönülcümmmmm bence Handan korkmamış.
Nesnenin adını ''korktum'' olarak algılamış

(Nasıl tespit ama)

ruhan sen dedikten sonra aylini bi daha dikkatli incelemeye başladım1,5 saat parkta geçirdim.sürekli takip ettim.kolombo gibifazla yanına yaklaşmak istemedim.kendi halinde neler yapıyor die.bugün cumartesi malumm park da  çocuk bolluğu vardı.ama hepsi aynı siteden.neyse ilk 15 dk yine aylin her zamanki utangaç halleri takındı. sonra bi bayan oyuncak verdi ona bana eliyle onu al işareti yaptı.almadım. kendin al dedim. çekinerek aldı. 15 dk sonra bi baktım ortama alıştı.bağrıp kendi yaşındaki çocuğa bişeyler anlatıyordu.işte ben burdan kaycam gibi.ama kendinden büyük ablalarıyla yine konuşmadı.hep yaşıtları ile konuştu. bir de tabi benle. bu biraz içimi rahatlattı ama yine de uzmanla mutlka görüşecem. (bir de aylin bi ortama girince herkes üstüne gelio. aşırı ilgi oluyo.acaba o ilgiden de rahatsızlık duyuyo olabilr mi)

Sümeyyecim şimdi ben görmeden bir şey diyemem.

Sen yine de içinin rahat etmesi için mutlaka bir uzmana götür.

Ama uzmanın  da önerecegi daha çok akranlarıyla bir arada bulunması, kreşe gitmesi vs şeklinde olacaktır...

eylüldeizmir

• Tüm gönderiler : 1272
Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 01.06.2008 23:13:25 ( #50 )
Ruhancim Gönül´ün anlattiginin hemen hemen aynisi bizde de yasaniyor iste..  Yani hem aninda olayi aciklamaya basliyorum, bebekten korktuysa sevdiriyorum, tv den korktuysa kucagima alip birlikte izliyoruz falan ama ilaki cümlenin bir yerinde Gönül´ün yazdigi gibi ´´korkma,bak bu mikser falan..´´ tarzi birsey geciyor(du).. Acikcasi su an her ´korkmak´ ile ilgili bir kelime dilime gelse hik susuyorum.. Hatta bugün dedesiyle böyle bi konusma gecti, senden aldiklarimi onlara sattim..  Ama kaynak belirttim valla..  Bir yandan diyorum ki her gaz-uykusuzluk-inat dönemi gibi bu da bir dönem ve gececek.. Her yasin belli zorluklari var, bununda cok etkilmeden gecmesini dilerim..  

Bu arada sizi de tebrik ederim, hayirlisi olsun yeni yeriniz...

ELIF & ARDA EGE

E V R E K A

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 01.06.2008 23:51:43 ( #51 )
Elifcim demek kaynak belirttin 
(Çok hoşuma gitti bu cümlen)

Tabi ki geçecek. Dediğin gibi önemli olan onların psikolojik ve duyuşsal gelişimi için en az zararla geçmesi

Tebriğin için de çok teşekkür ederim.
<mesaj tarafından düzenlendi E V R E K A on 02.06.2008 08:36:21>

bastet

• Tüm gönderiler : 1997
Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 02.06.2008 09:03:05 ( #52 )
Ruhancığım günaydın hayırdır tayininiz mi çıktı ? 
E V R E K A

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 02.06.2008 14:27:01 ( #53 )

Orjinalden alıntı: Bastet

Ruhancığım günaydın hayırdır tayininiz mi çıktı ? 

Evet Fundacım, Adana'ya tayinim çıktı

"KAKULE"

• Tüm gönderiler : 527
  • Bölge: mersin
Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 02.06.2008 17:00:17 ( #54 )
oo ne güzel bize yakınlaşıyorsun
yazıları büyük bi dikkatle takip ediyorum çok faydalı bilgiler aktarıyorsun çok sağol
ben de bişey anlatıcam müsade ederseniz
benim oğlum 19 aylık fakat sosyalliği çok fazla yani haddinden fazla gibi geliyor bana.bir yere gitsek hiç yanımızda oturmaz gider başkalarının masasına onlarla oturur sohbet eder(bıcır bıcır bişiler anlatır ne dediği anlaşılmaz)onlarla yemek yer.biri elinden tutsa onunla gider dönüp bide bize el sallar annem nerde onun yanına gideyim demez.hiç farketmez durakta hastanede cafede birilerini buldumu hemen kucağına gider oturur.sinir oluyorum bu huyuna ama onu korkutmadan nasıl vazgeçirebilirim.çok canayakın bi çocuk ama başkalarının onu öpmesi yediği şeyleri vermesine sinir oluyorum müdahale edince zaten ağlıyor ben de rezil olmamak birazda bak bak iyki bi çocuğu var sakınıyo demesinler diye bırakıyorum.
ne yapsam ne etsem
bi de şu sınırlama meselesine gelince ben de çok rahatım galiba yanlış mı yapıyorum diye düşünüyorum
ruhan taşınınca görüşelim mutlaka.senin gibi biriyle tanışmaktan memnun olurum
E V R E K A

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 02.06.2008 22:49:36 ( #55 )
Tugba; umarım bir gün tanışırız

Çocugun girişken olması, çekingen olmasından her zaman çok daha iyidir.

Fakat ben mesajının şu kısmına takıldım ve yazma ihtiyacı hissettim...

bi de şu sınırlama meselesine gelince ben de çok rahatım galiba yanlış mı yapıyorum diye düşünüyorum

Aşırı sevgi ve disiplinsiz  eğitim veren  aileler; çocuga şımartılacak kadar sevgi ve ilgi gösterir.
Çocugun her dediği anında yapılır ve disiplin çok azdır.

Verilen sevgi aşırı korumacıdır, verilen disiplin ise yalancı bir hoşgörüden öteye gitmez.

Böyle yetişen çocuklar yetişkinlik dönemlerinde  sorumluluk taşımayan,doyumsuz,bencil ve  
hep alıcı bireyler olarak karşımıza çıkarlar.

Bu nedenle çocuklara mutlaka sınırların belirtilmesi gereklidir.
<mesaj tarafından düzenlendi E V R E K A on 02.06.2008 22:51:05>

"KAKULE"

• Tüm gönderiler : 527
  • Bölge: mersin
Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 03.06.2008 08:51:22 ( #56 )
ruhancım aslında istediği herşey olmuyor yani biz kurallar koyduk evimizde onlara uyuyoruz ne biliyim belli saatte uyuma yemeğe hep beraber oturma gibi
benim dediğim mesela boya yapmayı çok sever oğlum duvarları boyamasına bişey demiyorum yada ne kadar yiyeceğine kendi karar veriyor asla zorlamam yada çok dağattı ortalığı pek kızmam dağıtmayı bitirince toplayalım derim birlikte toplarız hani bi konu vardı oğlum çok yaramaz diye orda anlatıyolardı şunu dağıtıyo burayı kirletiyo diye ben pek takmam yaparken yaptıktan sonra temizleriz.bunu diyorum acaba izin vermesem mi.bi de şu var bizim evde ne yaparsa yapsın çekmeceleri karıştırmak yere su dökmek yastıkları atmak gibi başkasının evinde hayır oğlum burda yapılmaz diyince kesinlikle hiçbirşeye dokunmuyor.ben biblo mimlo herşeyi kaldırdım başkasında görünce de almıyor ama.
acaba ben evde izin verirsem başka yerde yapmaya da başlar mı alışır mı buna diye sordum.
E V R E K A

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 03.06.2008 14:43:34 ( #57 )
Tugba evet ben de aynı senin gibiyim.Bunlar dogru şeyler.

Daha önce de söyledim. Ortalıgı dagıttı diye, yemegini kendi yemek istedi diye, duvarları boyadı diye çocuga kızılmaz.

Yalnız evde izin vermediğin şeye dışarıda da izin vermemen gerek. Eger evde izin veriyorsan dışarıda ya da farklı bir ortamda yaptıgında da izin vermen, göz yumman gerek.
Kural kuraldır. Yoksa o kural olmaktan çıkar, tavizler, istisnalar başlar...

Bizler tutarlı tutum sergileyelim ki; çocuklarımızın da kafası karışmasın, afallamasınlar...

_bartu39_

• Tüm gönderiler : 1889
  • Bölge: kırklareli
Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 03.06.2008 14:55:35 ( #58 )
ruhancım verdiğin bilgilerin sıkı takipçisiyim...
bizdede inatlaşma kendi istediğini yaptırmya çalışma çatışmaları var...
senin yazılarını okuyunca bazen yanlışlar yaptığımı farkettim...
yol gösterici olduğun için çok sağol...

E V R E K A

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 03.06.2008 15:00:17 ( #59 )

Orjinalden alıntı: _bartu39_

ruhancım verdiğin bilgilerin sıkı takipçisiyim...
bizdede inatlaşma kendi istediğini yaptırmya çalışma çatışmaları var...
senin yazılarını okuyunca bazen yanlışlar yaptığımı farkettim...
yol gösterici olduğun için çok sağol...

Gülşahcım hepimizin mutlaka hataları vardır.

Önemli olan bunların farkına varıp, tekrarlamamaktır.

Umarım faydalı olmuştur

jandan

• Tüm gönderiler : 11164
  • Bölge: A N K A R A
Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 06.06.2008 09:05:02 ( #60 )
VAYYY BEEEE 1 YILDA BUKADAR DEĞİŞİYOLAR MI ŞAŞKINLIKLA OKUYORUM SAYFALARI..
Sayfayı değiştir: < 123456789 > | Sayfayı gösteriyor 3 of 9, mesajlar 41 to 60 of 180

Hızlı ulaşım:

Şu andaki aktif kullanıcılar
0 adet üye ve 2 misafir var.
İkonların Anlamları ve İzinler
  • Yeni mesajlar
  • Yeni mesaj yok
  • Yeni Konu ve Yeni Mesajlar
  • Yeni mesajı olmayan yeni konu
  • Yeni mesajlarla kilitlendi
  • Yeni mesajlar olmadan kilitlendi
  • Mesajı oku
  • Yeni konu başlat