Forum Bebeği Forum Ana Sayfa

Bebek.com Forum'a Hoş Geldiniz...

Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.
Bebek.com forumunu ilk ziyaretiniz ise; Forum Kuralları için tıklayınız.

MOLA YÖNTEMİ

Sayfayı değiştir: < 123456789 > | Sayfayı gösteriyor 7 of 9, mesajlar 121 to 140 of 180
Yazar Mesaj
hasanefe

• Tüm gönderiler : 162
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: İstanbul/Avrupa yakası
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 07.08.2008 09:38:15 ( #121 )
günaydın ruhan hanım,

şimdi ne kadar yanlış davrandığımın farkına vardım.verdiğiniz bilgiler içimi rahatlattı diyebilirim.size çok teşekkür ederim.
<mesaj tarafından düzenlendi hasanefe on 14.08.2008 10:25:50>
Efe 05/02/2006
Gül 13/02/1971
E V R E K A

• Tüm gönderiler : 8317
  • Bölge: Küçük Prensimin Yüreğinden :))
Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 07.08.2008 10:58:06 ( #122 )
Rica ederim Gül Hanım

*bahar*

• Tüm gönderiler : 4948
  • Bölge: mutluluğun göbeğinden:)))
Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 07.08.2008 11:30:20 ( #123 )
ruhan benim de son zamanlarda büyük oğlumla ilgili şikayetlerim artıyor malesef..3.5 yaşında hemen hemen 2 yaş sendromunu atlattık sayılır..o eski asabi halleri sinir krizleri kayboldu yavaş yavaş..şimdide kardeşine çok fazla sert davranmaya başladı..e kardeşi 14 aylık oldu ve bi çok oyunu beraber oynuyorlar..özellikle oyuncak seçiminde küçük oğlum da bilinçli olmaya başladı..önce eline hangisini verirsek onunla oynardı..artık abisinin elindekini istiyor mutlaka..bu yüzden çok anlaşmazlıklar çıkıyor..oğlum hemen kardeşine vurmaya başlıyor..ama öyle basit bi vurma değil..üstüne çıkıyor boğazını sıkıyor..benim bakmadığım bir anda hallediveriyor..üstelik çok da seviyor..konuşuyorum.annecim bak o senin kardeşin sevmiyorsan verelim başkasına dedim geçen ağlamaya başladı hayır vermeyin bi daha vurmuycam diye..ama yine devam etti tabii..ben vurduğu zmanlarda çok fazla tepki vermemeye çalışıyorum ama öyle abartıyorki bazen mecburen ya sesimi yükseltiyorum yapma diye yada odaya götürüyorum burda oyna o zmaan sen burda oynayacaksın kardeşinle oynamak yok diyorum..hatta şu anda bile bunları yazarken yine araba kavgası yapıldı..ve şu anda arabalar havada uçmakla meşgulbenim korkum aslında belki bu davranışları geçecek bi süre  sonra belki  ama küçük oğlum şu anda tam etrafını taklit etme öğrenme döneminde abisinin bu asi hareketlerini örnek almasını onun gibi davranmasından korkuyorum..hatta sinirlendiği zmaan o da başaldı atmaya fırlatmayaayrıca tvde mayolu hatunlar çıkıyor bazen denk geliyor yada öpüşen bir çift çıkıveriyor ben hemen değiştirmek istiyorum anne değiştirme diyor bana..of of daha çook işim var galiba bu erkeklerle
<mesaj tarafından düzenlendi B@H@R on 07.08.2008 11:31:25>

E V R E K A

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 07.08.2008 15:44:23 ( #124 )
Baharcım kardeşler arası kışkançlık, anne babanın ilgisini, sevgisini, takdirini daha fazla çekmek  amacı ile kardeşler arasında yaşanan iletişim çatışmasıdır.

Yaşı birbirlerine çok yakın. Bu nedenle kavgalar, çatışmalar çok daha fazla olacaktır.Dışa dönük çocuklar genelde bu durumlarda öfke, saldırganlık vb dışavurum davranışları daha sık sergilerler.Aynen büyük oglunda oldugu gibi...

Bu iletişim çatışmasının en önemli nedeni sizin anne-baba olarak sergilediğiniz tavır ve tutumlardır.

Kesinlikle '' Bak sen büyüksün, o küçük'' gibi ifadeler kullanıp ona rol vermeyin. Bu durum kardeşinin daha çok sevildiği mesajı  verir ve kendisini degersiz hissetmesine, kardeşine karşı daha çok öfkeyle yaklaşmasına sebep olabilir.

Ayrıca kardeşlere her zaman ve her durumda eşit davranma kaygısı hem anne babayı çocukların karşısında tutuklaştırır, hem de çocukların, kendi aralarındaki farklılıkları kabullenmelerini güçleştirir.

Onların aralarında çıkan  anlaşmazlıkları kendi içlerinde çözmeyi öğrenmeleri için fırsat vermen  gerekir. Anlaşmazlık durumunda siz karıştıgınız sürece her kavgada hakem rolü üstlenirsiniz , bu da tartışmayı daha da alevlendirmekten başka işe yaramaz. 

Müdahale etmeden ve onları görüş alanından çıkarmadan başbaşa bırakın. ( Tabi bu durum diğerine zarar veriyorsa o ayrı. )

Kendisine ve kardeşine zarar veren davranışları için de mola yöntemini deneyebilirsin.

Küçük oglun tabi ki abisini taklit edecektir. Ama sen işe önce büyük oglunla başla. 

Cinsel gelişimle ilgili arka sayfada bir mesajım vardı. Onu okumanı tavsiye ederim

*bahar*

• Tüm gönderiler : 4948
  • Bölge: mutluluğun göbeğinden:)))
Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 07.08.2008 16:18:19 ( #125 )
'' Bak sen büyüksün, o küçük''

ah ah işte bu cümleyi çok sık kullanıyoruz hem babası hem de benama artık dikkat etmeye başlayacağız..kavga sırasın da müdahele etmemeye çalışacağım ayrıca..zaten genelde öyle yapmaya çalışıyorum ama dayanamıyor insan bazen..evet bende bugünden itibaren mola yöntemine başlasam iyi olacak..cinsel gelşimle ilgili bölümü okudum..çok sağol..gerçekten müthiş yardımcı oluyorsunemeğine sağlık

eda2006

• Tüm gönderiler : 1889
Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 07.08.2008 18:46:50 ( #126 )
Merhaba Ruhan Hanım, sonunda fırsat bulup konunun hepsini bitirebildim. Yazılarınızın oldukça bilgilendirici olduğunu düşünüyorum. Okudukça hatalarımızı anlayıp yapmamamız gerekenleri görüyoruz. Mola yöntemi işin biraz kibarcası cezalısın otur demek yerine moladasın kulağa daha hoş gelen bir kelime. 2 yaş civarında istediklerini yaptırmak ve bağımsız bir birey olduklarını göstermeye çalışmak çocuklar için de bizim içinde zor bir döneme neden oluyor gerçekten. Özelden de mesajlaştığımız için burda başka birşey sormak istiyorum. Bir şeyin onun olmadığını nasıl anlatabiliriz? Canının istediği herşeyi alıp bebim (Benim) diyor ve geri vermek istemiyor. Bunlar bazen tehlikeli şeylerde olabiliyor. Başka birşey vererek onu bırakmasını istiyorum bu yöntem önceden işe yarardı ama artık başarılı olmuyor. Mesela bana ait evrak var diyelim alıyor kalem istiyor, bende çizmesi için başka bir kağıt ve kalem veriyorum onlar benim ama sen bunu çizebilirsin diyorum ama o bana ait olanı istiyor.  
<mesaj tarafından düzenlendi eda2006 on 07.08.2008 18:48:48>
E V R E K A

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 07.08.2008 23:28:37 ( #127 )

Orjinalden alıntı: B@H@R

'' Bak sen büyüksün, o küçük''

ah ah işte bu cümleyi çok sık kullanıyoruz hem babası hem de benama artık dikkat etmeye başlayacağız..kavga sırasın da müdahele etmemeye çalışacağım ayrıca..zaten genelde öyle yapmaya çalışıyorum ama dayanamıyor insan bazen..evet bende bugünden itibaren mola yöntemine başlasam iyi olacak..cinsel gelşimle ilgili bölümü okudum..çok sağol..gerçekten müthiş yardımcı oluyorsunemeğine sağlık

Rica ederim Baharcım.Umarım yardımcı olabilmişimdir

Merhaba Ruhan Hanım, sonunda fırsat bulup konunun hepsini bitirebildim. Yazılarınızın oldukça bilgilendirici olduğunu düşünüyorum. Okudukça hatalarımızı anlayıp yapmamamız gerekenleri görüyoruz. Mola yöntemi işin biraz kibarcası cezalısın otur demek yerine moladasın kulağa daha hoş gelen bir kelime. 2 yaş civarında istediklerini yaptırmak ve bağımsız bir birey olduklarını göstermeye çalışmak çocuklar için de bizim içinde zor bir döneme neden oluyor gerçekten. Özelden de mesajlaştığımız için burda başka birşey sormak istiyorum. Bir şeyin onun olmadığını nasıl anlatabiliriz? Canının istediği herşeyi alıp bebim (Benim) diyor ve geri vermek istemiyor. Bunlar bazen tehlikeli şeylerde olabiliyor. Başka birşey vererek onu bırakmasını istiyorum bu yöntem önceden işe yarardı ama artık başarılı olmuyor. Mesela bana ait evrak var diyelim alıyor kalem istiyor, bende çizmesi için başka bir kağıt ve kalem veriyorum onlar benim ama sen bunu çizebilirsin diyorum ama o bana ait olanı istiyor.  

Eda Hanım;

Çocuklarda sahiplenme duygusu 2 yaş civarında başlar ve 3-4 yaş civarına kadar devam eder.
Bu gelişimin bir parçasıdır.Dediğiniz gibi sadece kendisinin olan şeyler degil, başkalarına ait olan şeyleri de sahiplenirler.

Paylaşmayı ise genelde 3 yaşından sonra ögrenirler.Sahiplenme istekleri engellenmiş, bastırılmış çocuklar paylaşmayı da öğrenemezler.

Bu nedenle onu çok fazla engellemeye çalışmayın.

Öncelikle ona paylaşma konusunda siz model olun.
Ben dilini kullanarak paylaşma oyunları oynayın.
Mesela '' Bu benim kitabım ama sen de bakabilirsin, seninle kendi eşyalarımı paylaşmaktan mutlu oluyorum'' gibi ifadeler kullanın.

Ona ait bir şeyi ondan izin almadan başkasına vermeyin.

Unutmayın ki; kendisine ait şeyleri sevmesi ve  sahiplenmesinin , ileride başka insanların mülkiyet haklarını anlamasına ve bunlara saygı göstermesine de zemin hazırlayacaktır.

eda2006

• Tüm gönderiler : 1889
Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 08.08.2008 10:38:16 ( #128 )
Bahadır benim ve senin kavramlarını uzun zamandır biliyor.Mesela oda takımı aldık düzenleyince burası senin odan, senin halın vb dedik. Halısı oda takımından epeyce erken gelmişti onu getirttirip salonun ortasında açtırıp üzerine oturuyordu.1,5 yaşında bile değildi o dönemde üstelik. Odası düzenlendiğinde de hep orda oynamak istemişti. ama herşey ona ait olsun istiyor. Kitapları yırttığı için beraber bakalım, gel sana anlatayım diyorum ama istemiyor. Peki o zaman sen bak dediğimde bir süre bakıyor sonra yırtıyor. Bana ait olan ve dokunmaması gereken sınav evraklarım olabiliyor ani uyanınca kaldıramamış olabiliyorum.
E V R E K A

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 13.08.2008 00:24:17 ( #129 )
Çocuk Resminin Gelişim Aşamaları

Çocuklar büyüyüp, olgunlaştıkça resimleri daha ayrıntılı oranlı ve gerçekçi olur. Her yaş dönemi resimlerinin belirgin özellikleri vardır. Kısaca onlara değinelim.
1-KARALAMA DÖNEMİ (1-4)YAŞ ARASI
Çocuklar bu yaşlar arasında gelişi güzel çizimler yaparlar. Resimler daha çok oyun amaçlıdır. Çizgiler,tren rayı vb. dir.
Karalama Örneklerinden bazıları şunlardır.
...
....... !!!
!!!!!!! ---------- /////////////////

2-ŞEMA ÖNCESİ DÖNEM (4-7) YAŞ ARASI
Üç yaş çocuğu tipik yuvarlak kafa çizebilir. İnsan çiz değince baş ve ayakları olan insan çizebilirler. Yüz hatlarını belirleyebilir. Dört yaş çocuğu kolları ve bacakları olan çöp adam çizebilirler. Beş yaşındaki çocuğunun yaptığı insan ve evler daha belirgin olmaktadır. Altı yaş çocuğunun yaptığı resimler de artık yavaş yavaş konuda vardır. Resimlerde yer zemini çizgisi mevcuttur. Resimlerde saydamlık da vardır. Örneğin ev çizimlerinde evin içindeki eşyalarında çiziliyor olması gibi.

RENKLERİN ANLAMLARI (4-7) YAŞ ARASI

Dört beş yaşlarındaki çocuklar genelde renk ayrımı yapmadan resmi boyarlar. Bu yaşlarda ana ve ara renkleri öğrenebilirler. Mutlu resimlerde genelde sarı renk, üzüntülü resimlerde genelde kahverengi renk daha ağırlıktadır. Unutulmamalıdır ki çocuk hangi rengi seviyorsa ,resimlerde ağırlık o renge doğrudur. Resimlerde ağırlık kırmızı renkse iddiacılığı ve saldırganlığı temsil eder. Pembe,sarı,turuncu......gibi sıcak renkleri seçen çocuklar sevecen,uyumlu,işbirlikçi......dir. Siyah,mavi,yeşil,kahverengi gibi soğuk renkleri seçen çocuklar, baskıcı aile ortamında yetişen iddiacı,çekingen,güçlükle kontrol edilen,uyumsuz,gerçek duygularını bastıran .... çocukları temsil edebilir.
3-ŞEMATİK DÖNEM (7-9) YAŞLAR ARASI
Resimler daha belirgin ve ayrıntılıdır. İlk bakışta resmin ne olduğu kolaylıkla anlaşıla bilinir . Resimler daha gerçekçidir. Resimde mekansal ilişki vardır. Çocuklar yer çizgisi kullanırlar. Yer çizgisi çocuğun kendisi ve çevresiyle olan ilişkinin boyutunu temsil eder. Bu dönemde kuşbakışı resim çizimleri ağırlıktadır.
4-GERÇEKÇİLİK DÖNEMİ (9-12)YAŞLAR ARASI
Bu dönemde resimlerde daha ayrıntılı çizimler ve gerçekçi bir yaklaşım görülür. Resim konularında kızlar ve erkekler arasında farklılıklar gözlemlenir. Kız çocukları daha çok bebek resmi,portreler,elbiseler...erkek çocukları ise araba,gemi,uçak...çizerler. Resimleri beğenmeme , aşırı hassasiyet ve kendini ifade güçlüğü görülür.
5-DOĞALCILIK DÖNEMİ(12-14)YAŞLAR ARASI
Nesneler orantılıdır. Resimler perspektiftir. Yakın çevrede gördüğü objelerin orantılarını,boyutlarını ve derinliklerini çizgileriyle yansıtmaya çalışır. Renkleri ise en iyi şekilde kullanırlar.

ZİHİNSEL YETERSİZLİĞİ OLAN ÇOCUKLARIN
RESİMLERİ

Resimlerde belirgin herhangi bir konu yoktur. Plansızdır. Yaşıtlarının resim özelliklerinden oldukça gerilik gösterir. Resim cılız ve ilkeldir. Çoğunlukla kağıda resim yerine çeşitli karamalar yaparlar. Ayrıntılar bulunmaz .Örneğin insan resmi çiz dediğimizde sadece sınır belirten bir çizgi çizilir.Gözler,ağız,burun vs. çizilmez.Ev çizdiğinde çatısı kapısı,bahçesi başka bir yere çizilir.Çocukta resimleri ters çizme sıklıkla karşılaşılıyorsa öğrenme güçlüğü çekebileceği düşüne bilinir. Örneğin ağaçların ters çizilmesi gibi.
ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLARIN RESİMLERİ
Üstün kabiliyetli kişi diğer insanlardan farklı düşünebilme davranabilme kabiliyetine sahiptir. Resimlerde dikkati çeken ortak özellikler kısaca, akranlarından üstün bir performans göstermeleri, farklı kavramlar arasında mantıklı ilişkiler kurabilmeleri,gelişmiş hayal gücü ,çizilen figürlerin hareket halinde olabilmesi,renklerin genelde canlı olması kağıdın tamamının kullanılması gibi......
UNUTULMAMALIDIR Kİ
Çok güzel resim yapan çocuk zekidir,zeki çocuklar güzel Resim yaparlar DENİLEMEZ.

ÇOCUĞUN PSİKOLOJİK ÖZELLİKLERİNİ
YANSITAN RESİMLER

OKUL FOBİSİ :Resimlerde aile bireyleri ağırlıklı olarak çizilir. Okul ,öğrenci resmi çizmek istemezler.Ev ve evde mutlu çocuk resimleri çizerler.Resimler saydamdır.
GÜVENSİZLİĞİ YANSITAN RESİMLER: Kağıdın tamamı kullanılmaz,boşluklar fazladır. Çizimler yarımdır. Küçük figürler çizme ve kağıdın bir bölümünü kullanma eğilimindedirler. İnsan figürlerinde el ve ayakların çizilmemiş olması güvensizliği ve çevreye uyumda yaşanılan güçlüğü,iletişim eksikliğini,paylaşım azlığını,kendinden başka insanlarla birlikte olmamayı,bencilliği de ifade etmektedir. Güvensiz çocuğun resimlerindeki çizgiler daha çok silik ve kesik kesiktir.
HİPERAKTİF ÇOCUKLARIN RESİMLERİ:Taşkın ve çok renkli resim çizerler.Gerilimli oldukları için genelde karalamayı tercih ederler ve resimleri hep yarım kalır. Çizdiklerinde ise resimleri çok büyük olur.
CİNSEL KİMLİK KARMAŞASI : Anne ve babaya aşırı yaklaşılması, zıt cinsel kimlikte çizimlerde yoğunlaşma, ev resimlerinde yatak odasının çizimi, etek giyen,çocuk emziren baba , ava giden sakal bırakan anne figürlerinin çizilmiş olması bize bazı ipuçları vermektedir.

AİLEDE İLETİŞİM KOPUKLUĞU VE PROBLEMLERİN OLDUĞUNU İFADE EDEN RESİMLER

Ailede iletişim kopukluğu ,aileyi konu alan resimlerde açıkça görülmektedir. Resimde aile üyelerinin birinin veya birkaçının eksikliği.. ,( annenin,babanın,kardeşlerin,aile içinde yaşayan diğer fertlerin hala,amca,dede,ninenin ..... çizilmemiş olması ) Aile fertlerini çizmeyi rededmesi,ebeveyn figürlerinin olmaması parçalanmış aileyi ,sevgi eksikliğini , Anne baba ve çocukların arasına nesnelerin yerleştirilmesi,aile bireylerinin arasına köprü , gökdelen evler ,yol, ırmak ,ağaçların................. çizilmesi, iletişim problemlerinin bir göstergesi olarak kabul edile bilinir.
Anne babanın çok büyük çocuğun çok küçük veya anne babadan birinin büyük diğerinin küçük çizilmiş olması ailede baskıyı aile fertleri arasında problemin olduğunu baskıcı ve otoriter tutumu,anne babanın çok abartılı çizimi onlara duyulan hayranlığı da temsil edebilir.
Resimde küçük kardeşin anne babanın elinden tutuyor olması ve diğer çocuğun çok uzaklarda çizilmesi veya hiç çizilmemiş olması,sevgi yoksunluğunu ,kardeş kıskançlığını ,kendisini yok saydığını, iç çatışmaların bir göstergesi olabileceği düşüne bilinir.

RESİMLERDE Kİ FİGÜRLERİN ANLAMLARI
İNSAN FİGÜRÜNDE Kİ KISIMLARIN ANLAMLARI

Büyük veya çok küçük kafanın çizilmesi zihinsel aktivite de problemlerin olduğunu,zihinsel geriliği ifade eder.
Vücudun organlarının çizilmemesi veya eksik bırakılması endişe duyulan,rahatsızlık hissedilen kısımları yansıtır.
Kolların abartılı çizimi aile içi ve çocuğa yönelik şiddeti, Kolların çizilmemesi ise güç ve kuvvetin azlığını,
Ağzın büyük veya küçük çizimi dil ve konuşma problemi

Ağzın çizilmemesi iletişim problemlerini....
Gözlerin büyük çizimi merakı,boş ve anlamsız bakan gözlerin olması görme problemini ve görmeye bağlı öğrenme problemlerini...
Burunun abartılı çizimi astım ,bronşit vb. solunum yoluna bağlı problemlerin olduğunu...burunun çizilmemesi güç savaşını,güçsüzlüğü,desteksizliği..
Kulakların normalinden farklı ,büyük veya küçük çizimi işitmeye bağlı problemlerin olduğunu....
Ellerin çok büyük çizilmesi dayağı ,şiddeti,çalma eylemlerini,çok küçük çizilmesi ise güvensizliği,çevreye uyum güçlüğünü ....
Ayakların abartılı çizimi kendine olan güveni,küçük çizilmesi ise güvensizliği ve yardımsızlığı,
Cinsel organların çizimi saldırganlığı,aşırı endişeyi ve anne babayı çıplak görmüş olmayı temsil etmektedir.

EV FİGÜRLERİNİN YORUMLANMASI

Ev çocuğun duygusal yaşamının oluştuğu merkezdir. Evin saydam olarak çizilmesi,yaşamı canlılığı , içini göstermeyen duvarların çizilmiş olması ise karamsarlığı,yaşam ifadesinde ki güçlükleri,kendini anlatmakta karşılaşılan zorlukları ifade etmektedir.
Evlerdeki bacalardan yükselen kalın dumanlar aile için de yaşanılan kavgaları,çatışmaları ,sürtüşmeleri gösterir.
Yüksek binalar ve gökdelenler çocuktaki özlem ve komplekslerin ,gerginliğin yansımasıdır .
Ezilme ve başkaldırı vardır.
Evlerden çıkan yollar rehberliğe ,yol gösterilmeye duyulan ihtiyaçtır.
Resimlerde, insan resimlerinin azlığı veya yokluğu sosyal ilişkilerde kopukluğu belirtir.İnsan figürünün çokluğu ise sosyal ilişkilerde ki gelişmişlik düzeyini belirtir.
Çizilen kuş resimleri özgürlüğe duyulan ihtiyaç hasrettir
Çizilen ağaçlarda meyve olması verimli olma isteği yeşil yapraklı ağaçlar canlılığı,solmuş yapraklı ağaçlar ve yaprak dökümü ölüm isteğini,ağaç köklerinin olması içgüdüye önem vermesi ve bağımlılık duygularını yansıtır.
Resimlerde çok bulut veya koyu renkli bulutların olması çözülemeyen problemleri ifade edmektedir.

ÇOCUK RESİMLERİNİN GENEL OLARAK YORUMLANMASINDA
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Çocuğun bize kendisini yansıtması ve olaylar hakkında duygu ve düşüncelerini ifade etmesinde,yalın bir anlatım aracı olan resmim önemi büyüktür.
Resim etkinliğinin aynı zamanda sözsüz dili oluşturması ve bu yolla anlatımın kolay olması, yaşı ve kişilik özellikleri nedeniyle sözlü iletişim kurmakta güçlük çeken çocukları tanımada da önemli bir teşhis aracı olmasını sağlamaktadır.
Çocuk resimlerini yorumlarken ,dikkat etmemiz gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır.
Tek resimden yola çıkarak yapacağımız bir değerlendirme bize hatalı sonuç verebilir. Çocuğun diğer resimlerinede dikkat etmeli ve toplu bir değerlendirme yapılmalıdır. Resim değerlendirmesine başlamadan önce.....Çocuğun genel tutum ve davranışlarını ,içinde yaşadığı Psikolojik sosyo-kültürel ve ekonomik durum,arkadaşlarıyla kardeşleriyle ilişkileri,okul ve aile içi ilişkileri çocuğun yaşını,cinsiyetini,ailede kaçıncı çocuk olduğunu varsa uyum ve davranış sorununun türünü, ailesinin genel özelliklerini,okul başarısını,çocuk hakkındaki genel izlenim ve görünüm ,diğer önemli özellikleri de göz önünde bulundurulmalıdır.
Resim aynı zamanda öğrenilen bir davranıştır. Resim çizmede öğretmen faktörü de önemlidir. Çocuklar resim çizmeyi kendi kendilerine,ailelerinden,öğretmenlerinden veya arkadaşlarından öğrenebilirler.
Konu seçimi yapmadan 'Hadi bakalım bize bir resim çiz' dediğimizde ,çocuk ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda içinde yaşadığı psikolojik duruma ve hayal gücünün de etkisiyle resim çizebilir .Serbest konu verdiğimizde çocuğun çizmiş olduğu resimdeki tema da çok önemlidir .
Unutulmamalıdır ki, resim değerlendirilmesi projektif bir tekniktir.Yorumlar, yorumlayana göre değişkenlik gösterebilir.

Alıntıdır...

<mesaj tarafından düzenlendi E V R E K A on 13.08.2008 00:27:28>

hasanefe

• Tüm gönderiler : 162
  • Bölge: İstanbul/Avrupa yakası
Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 13.08.2008 10:02:09 ( #130 )
günaydın ruhan hanım,
biz annelere o kadar yardımcı oluyorsunuz ki,sizin için ne desem az gibi geliyor.
bizde bu günler de resim yapmaya başladık.oğluma önce çocuk,ev,araba,güneş resimleri yaptım.ve daha sonra ona verdim yapması için,efe kalemi alıp karalamaya başladı.sonra sıkıldı kalemi bana verdi anne çocuk yap diye.bende yapıyordum.sonradan sizin yazınızı okudum ve yanlış yapdığımı gördüm.
artık ben çizmiyorum,karalamada yapsa alkış yapıyoruz ve bu onun çok hoşuna gidiyor.

Efe 05/02/2006
Gül 13/02/1971
E V R E K A

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 13.08.2008 15:02:36 ( #131 )

Orjinalden alıntı: hasanefe

günaydın ruhan hanım,
biz annelere o kadar yardımcı oluyorsunuz ki,sizin için ne desem az gibi geliyor.
bizde bu günler de resim yapmaya başladık.oğluma önce çocuk,ev,araba,güneş resimleri yaptım.ve daha sonra ona verdim yapması için,efe kalemi alıp karalamaya başladı.sonra sıkıldı kalemi bana verdi anne çocuk yap diye.bende yapıyordum.sonradan sizin yazınızı okudum ve yanlış yapdığımı gördüm.
artık ben çizmiyorum,karalamada yapsa alkış yapıyoruz ve bu onun çok hoşuna gidiyor.

Teşekkür ederim Gül Hanım.

Siz diğer sayfada yazdıgım mesaj için dediniz sanırım.

O sayfada ''Bir annenin dahi kafasında bir ışık yandıysa ne mutlu bana'' demiştim.

Ve görüyorum ki sizin gibi bir çok annenin kendisine özeleştiri yaparak kafasında bir soru işareti oluşturmuşum.

Gerçekten ben de çok mutluyum.

<mesaj tarafından düzenlendi E V R E K A on 13.08.2008 15:05:06>

corsa7

• Tüm gönderiler : 324
Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 13.08.2008 15:26:05 ( #132 )
merhaba ruhan hanim,
yazilarinizi ilgiyle okuyorum, gercekten cok yardimci oluyor aciklamalariniz, size ilk defa yaziyorum, ögrenmek istedigim bir konu var,
oglum 2 yas 4 aylik, iki kuzeniyle büyüyüor, biri 9 kiz digeri 7 yas erkek,
dün aksam birden erkek olanin kafasina oyuncak atti, tabii zavalli yegenim cok agladi, kafasi siyrildi, eren'e yaptiginin yanlis oldugunu anlattim, inadina atmaya devam etti, tek carem onu oradan uzaklastirmak oldu, mesela 4 yasinda anlastigi bir arkadasi var, onunla da cok güzel oyunlar oynuyor ama bazen pat diye kiza tokat filan atiyor, bu davranislari niye yaptigini anlamis degilim, evde cok sevecen, onunla ilgili bir aileyiz, acaba henüz tam olarak konusmadigindan mi diyorum, isin icinden cikamadim, birde bu tip hareketleri yaptiginda ilgilenmeyin üstüne gitmeyin diyorlar ama ilgilenmesem daha kötü yapacak, bana ve babasina, dedesine, anneannesine de istedigi yapilmayinca vuruyor bazen her zaman olmasa da, tepkimiz nasil olmali?
simdiden tesekkürler...
aynur29

• Tüm gönderiler : 5030
  • Bölge: FINLANDIYA/ESKISEHIR
Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 13.08.2008 21:27:15 ( #133 )
Ruhancim uzun sure oldu forumu takip edemiyordum bu sayfayi okumaya baslayinca basindan kalkamadim dogrusu ellerine saglik cok guzel bilgiler vermissin.
Benim oglusumda 3 yasini dört ay gecti kagit kalem verdigimde sadece karaliyordu bende cizmesi gerektigini dusunuyordum bak bu araba onu cizmeye calis diyordum.O sadece karalayip birakiyor ayni sekildede krestede ayni cizdiklerini veriyorlar sadece karalama oluyor.Bundan sonra israrci olmayacagim istedigini cizsin.
Benim oglusum sadece kossun ordan oraya atlasin surekli oynasin hic yerinde durmayi sevmiyor.Cizgi film seyretmesini bile sevmiyor oturarak seyretme aliskanligi yok.su siralar araba cd sine takmis durumda ama elinde arabalar surekli hareket halinde seyrediyor.
Birde bazen birsey yapmak istediginde sen yapamazsan diyor onu engelliyordum simdi bunu yapmiyorum.surekli oglusum sen bunu kendinde yapabilirsin diyorum ama bazen isine gelmezse ben yapmam deyip isin icinden cikmaya calisiyor.Bunda benim hatam var galiba hatami duzeltmeye calisiyorum.
Yazilarinin takipcisiyim bizi yönlerdigin icin tesekkurler arkadasim bazi seylerde eksik kaliyoruz bunun etkisi yabanci ulkede yasamak ve dili tam olarak bilmemenin verdigi eksiklikler.Allahtan bu internetler var arastiriyoruz ve bilgileniyoruz.

E V R E K A

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 14.08.2008 00:30:32 ( #134 )

Orjinalden alıntı: corsa7

merhaba ruhan hanim,
yazilarinizi ilgiyle okuyorum, gercekten cok yardimci oluyor aciklamalariniz, size ilk defa yaziyorum, ögrenmek istedigim bir konu var,
oglum 2 yas 4 aylik, iki kuzeniyle büyüyüor, biri 9 kiz digeri 7 yas erkek,
dün aksam birden erkek olanin kafasina oyuncak atti, tabii zavalli yegenim cok agladi, kafasi siyrildi, eren'e yaptiginin yanlis oldugunu anlattim, inadina atmaya devam etti, tek carem onu oradan uzaklastirmak oldu, mesela 4 yasinda anlastigi bir arkadasi var, onunla da cok güzel oyunlar oynuyor ama bazen pat diye kiza tokat filan atiyor, bu davranislari niye yaptigini anlamis degilim, evde cok sevecen, onunla ilgili bir aileyiz, acaba henüz tam olarak konusmadigindan mi diyorum, isin icinden cikamadim, birde bu tip hareketleri yaptiginda ilgilenmeyin üstüne gitmeyin diyorlar ama ilgilenmesem daha kötü yapacak, bana ve babasina, dedesine, anneannesine de istedigi yapilmayinca vuruyor bazen her zaman olmasa da, tepkimiz nasil olmali?
simdiden tesekkürler...

Merhaba Berna;
Çocuğun sergilediği bu davranışları ne sıklıkla yaptığı ve ne düzeyde olduğu çok önemlidir.
Küçük çocukların büyük bir kısmında bu tarz hareketler gözlenebilir; ancak çocuk bu davranışları sürekli ve yineleyerek sergiliyorsa, bulunduğu ortamlarda özellikle arkadaşlarına karşı saldırgan davranıyorsa bu davranışların aile tarafından dikkate alınması gerekir.

Saldırganlık küçük çocuklarda normal bir tepki biçimidir.Çocuğun güvenlik,mutluluk ya da başka bir gereksiniminin şekil değiştirerek başka bir biçimde ortaya çıkmasıdır.

Genellikle erkek çocuklar daha saldırgandırlar.

Nedenleri çok fazladır. Televizyon, anne-baba tutumlarının olumsuzluğu,çocukla aralarındaki iletişimin iyi olmaması,çocuğun yetişkinlerden katı ceza,anlayışsızlık ve yetersiz sevgi görmesi gibi...

İstediği yapılmadıgında vurması, istedigini elde etmenin vurmak oldugunu ögrendiğini gösteririr.
Yani istediklerini yaptırmak için bu yolu araç olarak kullanmaya başlamış.Bu nedenle vurma davranışı ödüllendirilmemeli ve onun bu davranışının istenmeyen bir davranış olduğu hemen gösterilmelidir.
Bu noktada mola yöntemi çok işine yarayacaktır.Yöntem ile ilgili dikkat etmeniz gerekenler var. Bunun için arka sayfalara bakabilirsin.

Diğer yandan olumlu davranışını pekiştirmeniz gerekir.
Mesela; 5 dk arkadaşına vurmadan oynuyorsa  anında sözel pekiştireç veya etkinlik pekiştireçleri kullanmalısınız.
Ancak sözel pekiştireç kullanırken  kesinlikle ''vurmadın'' gibi olumsuz betimlemelerde bulunmayın.

Ayrıca davranış anında ben dilini kullanmalısınız.
Örn: Böyle kavga ettiğin zaman rahatsız  oluyorum, üzülüyorum gibi.

Ruhancim uzun sure oldu forumu takip edemiyordum bu sayfayi okumaya baslayinca basindan kalkamadim dogrusu ellerine saglik cok guzel bilgiler vermissin.
Benim oglusumda 3 yasini dört ay gecti kagit kalem verdigimde sadece karaliyordu bende cizmesi gerektigini dusunuyordum bak bu araba onu cizmeye calis diyordum.O sadece karalayip birakiyor ayni sekildede krestede ayni cizdiklerini veriyorlar sadece karalama oluyor.Bundan sonra israrci olmayacagim istedigini cizsin.
Benim oglusum sadece kossun ordan oraya atlasin surekli oynasin hic yerinde durmayi sevmiyor.Cizgi film seyretmesini bile sevmiyor oturarak seyretme aliskanligi yok.su siralar araba cd sine takmis durumda ama elinde arabalar surekli hareket halinde seyrediyor.
Birde bazen birsey yapmak istediginde sen yapamazsan diyor onu engelliyordum simdi bunu yapmiyorum.surekli oglusum sen bunu kendinde yapabilirsin diyorum ama bazen isine gelmezse ben yapmam deyip isin icinden cikmaya calisiyor.Bunda benim hatam var galiba hatami duzeltmeye calisiyorum.
Yazilarinin takipcisiyim bizi yönlerdigin icin tesekkurler arkadasim bazi seylerde eksik kaliyoruz bunun etkisi yabanci ulkede yasamak ve dili tam olarak bilmemenin verdigi eksiklikler.Allahtan bu internetler var arastiriyoruz ve bilgileniyoruz.

Aynurcum canım benim, rica ederim.

Önemli olan yaptıklarımızın dogru olup olmadıgını degerlendirip, varsa yanlışlarımızı tekrarlamamaktır.

Sen de bunu çok güzel başarmışsın.

corsa7

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 14.08.2008 10:48:45 ( #135 )
ruhan hanim cevabiniz icin cok tesekkürler, önerdiginiz yollari zaten yapiyoruz, ayrica vurmanin cocuk-aile arasindaki bazi problemlerin sonucu olabilicegini belirtmissiniz, ama inanin biz anne-baba olarak cok ilgiliyiz, zaten tek cocuk oldugu icin bütün ilgi onda, televizyon tabii ki seyrediyor ama yalnizca baby tv, o da sınırlı, tek düsündügüm benim calisiyor olmam, acaba bunun etkisi olabilir mi? sonucta beni gördügü saatler sınırlı. bu sene yuvaya baslayacak yarim gün, belki orada kendi yasitlariyla beraber paylasmayi vs. ögrenir. tavsiyelerinizi uygulamaya devam edicem.
ilginiz icin cok tesekkürler,

E V R E K A

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 14.08.2008 15:06:56 ( #136 )

ruhan hanim cevabiniz icin cok tesekkürler, önerdiginiz yollari zaten yapiyoruz, ayrica vurmanin cocuk-aile arasindaki bazi problemlerin sonucu olabilicegini belirtmissiniz, ama inanin biz anne-baba olarak cok ilgiliyiz, zaten tek cocuk oldugu icin bütün ilgi onda, televizyon tabii ki seyrediyor ama yalnizca baby tv, o da sınırlı, tek düsündügüm benim calisiyor olmam, acaba bunun etkisi olabilir mi? sonucta beni gördügü saatler sınırlı. bu sene yuvaya baslayacak yarim gün, belki orada kendi yasitlariyla beraber paylasmayi vs. ögrenir. tavsiyelerinizi uygulamaya devam edicem.
ilginiz icin cok tesekkürler,

Berna mutlaka bu davranışı ya arkadaş ortamında, ya televizyonda vs. görmüştür.Bu tür davranışlar, ögrenilmiş davranışlardır.

Ayrıca bir önceki mesajımda ''Çocuğun güvenlik,mutluluk ya da başka bir gereksiniminin şekil değiştirerek başka bir biçimde ortaya çıkmasıdır.'' demiştim.Henüz tam olarak ifade edici dili gelişmediğinden bu tür davranışlar sergileyebilir.

Ancak daha önce söylediğim gibi evde  veya farklı bir ortamda her zaman aynı tutumu sergilemelisinz. Yoksa davranışın sönmesi uzun zaman alır.

Kreş de tabi ki çok iyi olacaktır. Orada kendini ifade etmenin fiziksel güç degil, konuşmak oldugunu görecek ve böylece dil gelişimi hızlanacaktır.

corsa7

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 14.08.2008 15:31:28 ( #137 )
ya simdi söyle kuzenleriyle birlikte büyüdügü icin kuzenler tabii arada birbirleriyle kavga ediyor bazen birbirlerine vuruyorlar, onlardan ögrendigini tahmin ediyorum ama kuzenleri 1 ay yoktu burada yeni geldiler, ve eren durduk yerde pat diye indirdi kuzenine, zaten böyle bir olay sonrasi tepkimiz hep ayni,
yuvaya baslayinca düzelecegini umuyorum.
yorumlariniz icin cok tsk.
E V R E K A

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 14.08.2008 23:22:26 ( #138 )

ya simdi söyle kuzenleriyle birlikte büyüdügü icin kuzenler tabii arada birbirleriyle kavga ediyor bazen birbirlerine vuruyorlar, onlardan ögrendigini tahmin ediyorum ama kuzenleri 1 ay yoktu burada yeni geldiler, ve eren durduk yerde pat diye indirdi kuzenine, zaten böyle bir olay sonrasi tepkimiz hep ayni,
yuvaya baslayinca düzelecegini umuyorum.
yorumlariniz icin cok tsk.

Evet işte olayın kilit noktası burada.
Çocuk 1 ay önce aynı kişilerde gördüğü davranışı, aynen uygulamış.

corsa7

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 15.08.2008 10:13:35 ( #139 )
evet öyle ruhan hanim ama bu 1 ay icinde devamli görüstügümüz arkadaslarimiz var kizlari var 4 yasinda, mükemmel anlasiyorlar, cok güzel oyunlar oynuyorlar ama arada kiza da pat diye indiriyordu, cocuklar yoktu o sirada, örnek alabilecegi kimse yoktu yani, 
E V R E K A

Ynt: MOLA YÖNTEMİ - 15.08.2008 16:24:58 ( #140 )

evet öyle ruhan hanim ama bu 1 ay icinde devamli görüstügümüz arkadaslarimiz var kizlari var 4 yasinda, mükemmel anlasiyorlar, cok güzel oyunlar oynuyorlar ama arada kiza da pat diye indiriyordu, cocuklar yoktu o sirada, örnek alabilecegi kimse yoktu yani, 

Berna olayın özünde yine arkadaş ortamı yatıyor.

Sayfayı değiştir: < 123456789 > | Sayfayı gösteriyor 7 of 9, mesajlar 121 to 140 of 180

Hızlı ulaşım:

Şu andaki aktif kullanıcılar
0 adet üye ve 12 misafir var.
İkonların Anlamları ve İzinler
  • Yeni mesajlar
  • Yeni mesaj yok
  • Yeni Konu ve Yeni Mesajlar
  • Yeni mesajı olmayan yeni konu
  • Yeni mesajlarla kilitlendi
  • Yeni mesajlar olmadan kilitlendi
  • Mesajı oku
  • Yeni konu başlat