PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR

Sayfayı değiştir: << < ..1112131415161718 > | Sayfayı gösteriyor 11 of 18, mesajlar 401 to 440 of 691
Yazar Mesaj
sevgii
  • Tüm gönderiler : 10470
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: ANKARA
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 09.02.2008 13:42:26
teşekkür ederim emelcim yardımın için canım doğum günü nasıl geçti miniğin, eminim çok güzel geçmiştir

bhr
  • Tüm gönderiler : 1680
  • Bölge: istanbul, avrupa yakası
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 09.02.2008 13:54:21
teşekkrüer emelciğim, her yanından ayrılışımda bay bay mı demeliyim peki. mesela mutfağa bir şeyler bırakıp dönüyorum, bir kaç sefer yapıyorum ard arda, bazen aldırmıyor, odada kalıyor, bazen bir anda çığlık atarak ve ağlamaya çalışarak peşimden koşuyor, bazen de oyun oynayarak, şarkı söyleyerek, eğlenerek beni takip ediyor.

ben yatağında emzirerek uyutuyorum. uyuduğunda biliyor ki be yanındayım, uyandığında beni göremediği için de çok ağlıyor olabilir mi

EmPar
  • Tüm gönderiler : 1889
  • Bölge: b-fit'den:)
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 10.02.2008 14:17:14

Orjinalden alıntı: sevgibasol

teşekkür ederim emelcim yardımın için canım doğum günü nasıl geçti miniğin, eminim çok güzel geçmiştir

Rica ederim, herzaman...
doğum gününün ilk partisi çok güzel geçti. şimdi sırada ikinci parti var 40 gün 40 gece kutlarım ben artık
b-fit!
sağlıklı bir yaşam, sağlıklı bir yaşlılık için!
Sadece kadınlara, Sadece 30 dakika...

EmPar
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 10.02.2008 14:19:49

Orjinalden alıntı: bhr

teşekkrüer emelciğim, her yanından ayrılışımda bay bay mı demeliyim peki. mesela mutfağa bir şeyler bırakıp dönüyorum, bir kaç sefer yapıyorum ard arda, bazen aldırmıyor, odada kalıyor, bazen bir anda çığlık atarak ve ağlamaya çalışarak peşimden koşuyor, bazen de oyun oynayarak, şarkı söyleyerek, eğlenerek beni takip ediyor.

ben yatağında emzirerek uyutuyorum. uyuduğunda biliyor ki be yanındayım, uyandığında beni göremediği için de çok ağlıyor olabilir mi

evet Baharcım her ayrılışında yapmalısın. mutfağa ya da diğer odaya giderken de evden çıkarken de hep bay bay. Ama ev içindeki kısa sürelere alıştıktan sonra ev dışı uzun sürelere geçilmeli.

uyku konusunda ise şöyle düşün, sen de yatağında yastığın yorganınla uykuya daldıktan sonra, gece uyanıp kendini mutfakta yerde yatiyor bulsan muhtemelen çok korkar ve ağlardın
b-fit!

EmPar
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 10.02.2008 14:23:52
17.hafta:

İŞTE YENİ BİR HAFTA
İŞTE YENİ BİR YAZI...

BEBEKLİK DÖNEMİ DEDİĞİMİZ İLK 2 SENE BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR. BU ÖNEME VURGU YAPAN BİR YAZI ALINTILADIM BU HAFTA.
PROF.DR.SABİHA PAKTUNA KESKİN YAZMIŞ...

"İlk İki Yaş ve Çocuğun Yetiştiği Ortam..."

<mesaj tarafından düzenlendi EmPar on 17.02.2008 21:37:13>
b-fit!

EmPar
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 10.02.2008 14:25:34
   Beynin kopyalama yeteneği muhteşem bir olaydır. Fakat bu muhteşem doğa olayının bir fotoğraf makinesine yenildiğine şahit olduğumuz çok olmuştur.
Ölümsüzleştirmek istediğimiz bir anın fotoğrafına bakarken dibine uzandığımız ağacın dallarındaki kıvrımların inceliğine o anı yaşarken dikkat etmediğimizi fark edersiniz.
Fotoğraf makinesi sizin beyninizin o muhteşem kopyalama yeteneğinin çok üzerinde bir iş başarmış ve görüş açısı içindeki tüm detayları sizden daha mükemmel bir şekilde kaydetmiştir.

Bu mantıkla “bir fotoğraf makinesi beynimizin kopyalama yeteneğinden daha mükemmeldir” sonucuna varmak yanlış olur. Çünkü fotoğraf makinesinden farklı olarak beynin çevresel uyaranları* algılaması seçici bir özellik gösterir.
Şöyle ki bu yazıyı okumaya bir an ara verin ve oturduğunuz yerden kalkmadan etrafa bir göz atın. Görebildiğiniz tüm detaylara dikkat etmeye çalışın. Ayaklarınızın bastığı zemine, altında bulunduğunuz kubbeye, renklerdeki  çizgilerdeki detaylara şöyle alıcı gözle bir bakın. Az önce hiç fark etmediğiniz sayısız detay gördüğünüzü itiraf edin.
Her an bu tür bir dikkatle çevrenize bakmaya ve görmeye devam etseniz bir süre sonra beyninizin gereksiz detaylara ne kadar fazla yorulabileceğini bir hayal edin. İşte beynin gereksiz detayları ayıklayıcı, bu seçici özelliği onun bu fotoğraf makinesi ile karşılaştırılamayacak olan muhteşem seçici kopyalama yeteneği ile mümkün olabilmektedir.

Bebeğin çevreden gelen tüm uyaranlar arasından annesinin kokusunu, sesini ayırt ederek seçebildiği bir gerçektir. Ancak yeni doğan bebek beyninin gereksiz detayları seçici yeteneğinin henüz biz yetişkinlerin sahip olduğu seviyede olmadığı açıktır. Yeni doğan bebeğin yürüme yeteneğinin henüz olmadığı gibi çevresel uyaranları ayırt etme yeteneğinin sınırlı olacağı da anlaşılabilir bir durumdur.
Söz gelişi bebeklerin yürüme yeteneği bir yaş civarında gelişir.
Peki bebeğin uyaranları yetişkin bir insan derecesinde seçici olarak algılama yeteneği ne zaman gerçekleşmektedir.
Başka bir deyişle insan beyninin seçici algılama yeteneğini kazanabilmesi ne kadar sürede gerçekleşmektedir. Ya da beyin bu gelişme süreci içerisinde nasıl bir değişiklik ile karşı karşıyadır.

<mesaj tarafından düzenlendi EmPar on 10.02.2008 14:28:07>
b-fit!

EmPar
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 10.02.2008 14:26:06
Bu soruya ilk yanıtlardan biri K.Lorenz’den gelmiş ve bu gözlemiyle Lorenz 1973 Fizyoloji ve Tıp dalında Nobel Ödülüne layık görülmüştür. Lorenz ördek yavrularının doğduktan kısa bir süre içinde annelerinin ardından ip gibi tek sıra halinde tıpkı anneleri gibi sağa sola sallana sallana yalpalayarak (paytak paytak) yürüdüklerini gözlemlemiştir. Lorenz anne ördek büyüklüğünde ve tıpkı anne ördek gibi yalpalayarak giden tekerlekli bir kutu yapmış ve yumurtadan yeni çıkan ördek yavrularının önünde bu kutuyu tıpkı anne ördek gibi hareket ettirmiştir. Yavrular anneleri yerine kutuyu takip etmişlerdir. Lorenz bu kez kendisi tıpkı anne ördek gibi yalpalayarak yumurtadan yeni çıkmış ördek yavrularının önünde yürümüş, yumurtadan yeni çıkmış yavrular bu kez tıpkı annelerini takip edercesine Lorenz’i takip etmişlerdir. O halde ördek yavrularının sallana sallana arkasından yürümeleri için anne ördek gereksizdir. Ördek yavrularının ip gibi tek sıra halinde yürümeleri için canlı ya da cansız ancak sallanarak hareket eden bir obje olması yeterlidir. Böyle bir uyaran varlığında ördek yavruları ip gibi bir sıra halinde yürüme ve önde gideni takip etme yeteneğine sahip olabilmektedirler.

Lorenz’in gözlemi bu kadarla kalmamıştır. Lorenz hemen ayaklanamayıp birkaç gün sonra ayağa kalkabilen ördek yavrularının ne annelerinin ne de önlerinde  sallanarak giden canlı ya da cansız bir objeyi takip edebilme yeteneğine kavuşamadıklarını gözlemlemiştir.  O halde ördek yavrularının öndeki objeyi takip edebilme yeteneklerini kazanabilmeleri yumurtadan çıktıktan sadece birkaç saat içerisinde olabilmektedir. İşte Lorenz’e Nobel’i kazandıran gözleminin yorumu bu noktadadır. Canlı beyni doğumdan sonra süresi her canlıya göre değişen “KRİTİK YAŞ” denen bir süreç geçirir. Bu süreç içinde canlı yavrusunun beyni karşılaştığı uyaranlar ölçüsünde yeni yapılara kavuşur. Bu yeni yapılanma o canlıyı hayat boyu devam edecek şekilde etkiler. Bu süreç içinde beyinde moleküler ve hücresel boyutta değişiklikler meydana gelir. Kritik yaş denen bu süreç her canlı için değişik bir süreyi kapsamaktadır. İnsan için bu süre kesin olarak belirlenene kadar doğumdan itibaren ilk 18-24 aylık dönem olduğunu şimdilik kabul edebiliriz. İşte bir Çocuk Hekimi ve Çocuk Nöropsikiyatrisine gönül vermiş bir Çocuk Nöroloğu olarak benim için en önemli nokta da buradadır. Çocuk beyni ilk 18-24 ay içinde bulunduğu ortamdan geriye dönüşü olmayan bir şekilde etkilenmektedir.

b-fit!

EmPar
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 10.02.2008 14:27:05
Otistik çocuk **ailelerinin hatırı sayılır bir çoğunluğu her bakımdan sağlıklı olan çocuklarının ilk 18 ay içinde ailenin yaşantısındaki bir değişiklikten sonra konuşma ve sosyalleşme yeteneklerini yitirdiğini ısrarla söylerler. Bu bir ev değişikliği, bakıcı değişikliği ve hatta bir süre anneden ayrılarak ve hatta anneanne babaanne gibi candan bir kişinin bakımında olmak gibi hepimiz için sıradan olabilecek bir değişiklik olabilir. Otizmin “buzdolabı anne” çocuklarında görüldüğü kavramı, otistik çocuk anneleri için yıllarca yıpratıcı olmuştu. Bu anneler çocuklarının rahatsızlığından kendilerini sorumlu tutarak yıprandılar. Sonunda bu kavram ortadan kalktı, ancak aileler çocuklarının ilk iki yaş içinde ruhsal bir travma ile örselendikleri konusundaki gözlemlerini söylemeye devam ettiler. Bunların ısrarla üzerinde durdukları çocuklarının “insan beyninin kritik yaş” döneminde geriye dönüşü olmayacak şekilde örselenmesiydi. Yoksa annelerinin “buzdolabı” diye nitelendirilecek soğuk ve duygusuz olmaları değil.

Üzerinde durmak istediğim bir başka nokta televizyon ve ilk 18-24 ay içinde ki çocuk ilişkisidir. Evinizde kedi köpek gibi evcil hayvan besliyorsanız,  onların televizyondan gelen hemcinslerine ait seslere kayıtsız kaldığını, fakat sokaktan gelen hemcinslerine ait en ufak sese duyarlı olduğunu gözlemlemişsinizdir. Televizyondan gelen ses canlı sesten çok farklı metalik bir sestir. Evcil hayvanınızın beyni bu sese aşina değildir. Çünkü beyninin “kritik yaş” döneminde annesinin varsa kardeşlerinin sesini tanımıştır. Otistik çocukların genel bir ortak özelliği olan televizyona kilitlenme olayı da çocuğun beyninin bu kritik yaş döneminde  televizyon sesine duyarlaşması nedeniyle insan sesi ve yüzü ile iletişim kurma yeteneğini geliştirememesidir. Bunun sonucunda da beyin geriye dönüşü olmayan bir şekilde yapılanmaktadır denilebilir.

Çocuk beyninin yeniden yapılanabilir, yeniden şekillenebilir yeteneğinin yüksek olduğu ilk 18-24 ay çocuk gelişiminde çok önemlidir. Bu dönemde beyin çevresel uyaranları seçici olamadan tıpkı bir fotoğraf makinesi gibi algılar ve kaydeder. Bu dönemde beyin algıladığı uyaranlara göre geriye dönüşü olmayacak yapıda şekillenir. Bu nedenle insan için kritik yaş olan ilk iki yaşta anne çocuk ilişkisi olabilecek en doğal haliyle korunmalı ve çocuğun çevresel uyaranlardan örselenmesine hiçbir şekilde fırsat verilmemelidir diyor ve annelere, anne adaylarına bebeklerinin tadını doyasıya ve katıksız annelik içgüdüleriyle çıkarmalarını diliyorum.

Bu arada Lorenz bir çoğumuz gibi ördekler zaten yalpalayarak yürür diye düşünüp bu olayı takip etmeseydi Nobel ödülünü alamazdı. Ona ve onun gibi gözlemcilere olan kıskançlığımı da belirtmeden geçemeyeceğim J

---------BİTTİ----------
b-fit!

artemisse
  • Tüm gönderiler : 3297
  • Bölge: paris
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 10.02.2008 19:20:18
bùtùn bebekler dahi dogarmis.
bunu kôreltmek ya da ilerletmek bizim elimizde olan bir seydir.
ilk ya$ dôneminde kullanilmayan beyin hùcreleri olùyormus.
bunun farkindaydim ve geri dônùsù olmayan bir yolda oldugumu biliyorum, o yùzden bebegin bakimindan  (alt-ùst degistirme, bazilarinda takintiliga varacak kadar hijyen ônemi) cok o'nun beyin gelisimi, yaptigimiz aktiviteler daha ônemli.
cocuklarimiz icin geri dônùlemeyecek yillardayiz.

verdiginiz bbilgiler icin tesekkurler Emel hanim

Güneşin olsun gönlünde
Kar bile yağsa, ya da fırtına olsa
Gök bulutlarla ve dünya kavgayla dolsa
Güneşin olsun gönlùnde

hanifeyavuzm
  • Tüm gönderiler : 228
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 10.02.2008 22:28:09
merhaba Emel
Uzun zamandır foruma giremiyorum.
Umarım unutmamışsınızdır beni
Sevgili piskoloğumuz ben sana bişey sorucaktım...
Ben yapı itibarıyla çok sinirli bi insanım, sabırsızım.
Tahmin etmişsindir çocuğum konusunda da herşeye hemen sinirlenip öfkelenebiliyorum.
Fakat şöyle bir durum varki, bunu yeni farkettim,
oğlumla yanlız olduğum zamanlarda (hafta içi) gayet sabırlıyım çok güzel vakit geçiriyoruz. Hiç kızmıyorum. öfkelenmiyorum. Tabi yapmaması gereken bişeyi yaptığında tepkimi belli
etmek amacıyla kızdığım oluyo
fakat haftasonu,
eşim evde olduğunda veya babanne dedeler evde olduğunda
farkettimki daha sinirli oluyorum
olmadık ufak bişeye gereğinden fazla tepki gösterebiliyorum.
Sonrada çok pişman oluyorum.

Ne yapabilirim.

direm
  • Tüm gönderiler : 222
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 11.02.2008 16:06:41
uyku konusunda ise şöyle düşün, sen de yatağında yastığın yorganınla uykuya daldıktan sonra, gece uyanıp kendini mutfakta yerde yatiyor bulsan muhtemelen çok korkar ve ağlardın

emel hanım, yeni okudum, işyerindeyim ve istemeden biraz sesli bir gülücük attım  çok hoşsunuz valla, yazmadan edemedim.

Delal...
  • Tüm gönderiler : 388
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 11.02.2008 16:53:54

Orjinalden alıntı: EmPar

Bu bir ev değişikliği, bakıcı değişikliği ve hatta bir süre anneden ayrılarak ve hatta anneanne babaanne gibi candan bir kişinin bakımında olmak gibi hepimiz için sıradan olabilecek bir değişiklik olabilir.

merhabalar,
yazılarınızı takip ediyorum ve çok faydalı buluyorum. bunca emek için çok teşekkürler.

yukarıdaki alıntı ile ilgili birşey sormak istiyorum. siz otizmle ilgili yazmışsınız, bizim herhangi bir sorunumuz yok. oğlum 17 aylık insanlarla iletişim konusunda çok başarılı (benden çok ) ama uzunca bir süredir kafamı kucalayan bir durum var.

doğumdan sonra ilk 6 ay annemle birlikte kaldık, daha sonra ben çalışmaya başladım ve baran'a annem bakıyor. pazartesi sabah geliyor anneannesi, cuma akşam gidiyor, bu arada akşamları da bizimle kalıyor. oğlumla annemin arası çok çok iyi, gözüm hiç arkada kalmıyor. acaba diyorum haftasonu bu ayrılıktan etkileniyor olabilir mi, çünkü annemi cidden çok seviyor, harika vakit geçiriyorlar.

arkasında ağlama filan gibi bir durum yok, bana çok düşkün zaten. ne yapayım yine de endişeleniyorum. şimdiden çok teşekkür ederim.

EmPar
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 11.02.2008 23:22:11

Orjinalden alıntı: artemisse

bùtùn bebekler dahi dogarmis.
bunu kôreltmek ya da ilerletmek bizim elimizde olan bir seydir.
ilk ya$ dôneminde kullanilmayan beyin hùcreleri olùyormus.
bunun farkindaydim ve geri dônùsù olmayan bir yolda oldugumu biliyorum, o yùzden bebegin bakimindan  (alt-ùst degistirme, bazilarinda takintiliga varacak kadar hijyen ônemi) cok o'nun beyin gelisimi, yaptigimiz aktiviteler daha ônemli.
cocuklarimiz icin geri dônùlemeyecek yillardayiz.

verdiginiz bbilgiler icin tesekkurler Emel hanim

kesinlikle haklısınız.
rica ederim.
sevgilerllee.
b-fit!

EmPar
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 11.02.2008 23:23:38

Orjinalden alıntı: hanifeyavuzm

merhaba Emel
Uzun zamandır foruma giremiyorum.
Umarım unutmamışsınızdır beni
Sevgili piskoloğumuz ben sana bişey sorucaktım...
Ben yapı itibarıyla çok sinirli bi insanım, sabırsızım.
Tahmin etmişsindir çocuğum konusunda da herşeye hemen sinirlenip öfkelenebiliyorum.
Fakat şöyle bir durum varki, bunu yeni farkettim,
oğlumla yanlız olduğum zamanlarda (hafta içi) gayet sabırlıyım çok güzel vakit geçiriyoruz. Hiç kızmıyorum. öfkelenmiyorum. Tabi yapmaması gereken bişeyi yaptığında tepkimi belli
etmek amacıyla kızdığım oluyo
fakat haftasonu,
eşim evde olduğunda veya babanne dedeler evde olduğunda
farkettimki daha sinirli oluyorum
olmadık ufak bişeye gereğinden fazla tepki gösterebiliyorum.
Sonrada çok pişman oluyorum.

Ne yapabilirim.

Al eline bir kağıt kalem, liste yap. haftasonu ne oluyor nelere kızıyorsun.
sonra okuduğunda herşey kafanda netleşecektir.
kolay gelsin
b-fit!

EmPar
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 11.02.2008 23:25:25

Orjinalden alıntı: direm

emel hanım, yeni okudum, işyerindeyim ve istemeden biraz sesli bir gülücük attım  çok hoşsunuz valla, yazmadan edemedim.

merci
mucks!
b-fit!

EmPar
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 11.02.2008 23:28:48

Orjinalden alıntı: eylul78

Bu bir ev değişikliği, bakıcı değişikliği ve hatta bir süre anneden ayrılarak ve hatta anneanne babaanne gibi candan bir kişinin bakımında olmak gibi hepimiz için sıradan olabilecek bir değişiklik olabilir.

merhabalar,
yazılarınızı takip ediyorum ve çok faydalı buluyorum. bunca emek için çok teşekkürler.

yukarıdaki alıntı ile ilgili birşey sormak istiyorum. siz otizmle ilgili yazmışsınız, bizim herhangi bir sorunumuz yok. oğlum 17 aylık insanlarla iletişim konusunda çok başarılı (benden çok ) ama uzunca bir süredir kafamı kucalayan bir durum var.

doğumdan sonra ilk 6 ay annemle birlikte kaldık, daha sonra ben çalışmaya başladım ve baran'a annem bakıyor. pazartesi sabah geliyor anneannesi, cuma akşam gidiyor, bu arada akşamları da bizimle kalıyor. oğlumla annemin arası çok çok iyi, gözüm hiç arkada kalmıyor. acaba diyorum haftasonu bu ayrılıktan etkileniyor olabilir mi, çünkü annemi cidden çok seviyor, harika vakit geçiriyorlar.

arkasında ağlama filan gibi bir durum yok, bana çok düşkün zaten. ne yapayım yine de endişeleniyorum. şimdiden çok teşekkür ederim.

Öncelikle rica ederim, benim için işe yaraması büyük mutluluk.
Yazım otizm le ilgili değil. ilk 2 yaş ile ilgiliydi. otizmi de içeriyordu sadece.
Bir sorun olursa bebeğiniz davranışlarıyla bunu size gösterir. böyle birşey yoksa enşiye de gerek yoktur.
sevgiler
b-fit!

insaallah2
  • Tüm gönderiler : 120
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 12.02.2008 20:27:03

Bugün benim doğumgünüm...
"Emel" olarak doğduğum gün.
Kızımın doğduğu gün ise, "anne " olarak doğdum...

Bu yazı da anne olarak yaşadığım ilk doğumgünü şerefine...

Emel hanım doğum gününüz kutlu olsun. Bütün Yazılarınızı bu akşam okudum hepsi çok güzel bundan sonra hep takip etmeye çalışacağım. Bizleri bilgilendirmek uğruna böyle sayfa açtığınız için size çokkkk teşekkür ederiz.
 Benim kızım 15 gün sonra 1 yaşına girecek inşaallah. Benimde size bir sorum olacak kızımıza ağlayan, gülen ve konuşan bebek aldık çok tepki verdi yani bebek ağladığı zaman veya konuştuğu zaman kendisi içlenerek ağlıyor. Başka sesli yani hayvan sesleri çıkaran oyuncaklarıda var onları çok severek oynuyor. sizce neden olabilir. şimdiden çok teşekkür ederim.

nazan samıt
  • Tüm gönderiler : 6938
  • Bölge: http://ordeklerim.blogspot.com/
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 12.02.2008 22:52:22
inşallah hepimiz çocuklarımızı iyi birer insan olarak yetiştiririz bunun için yazılarınızı hiç kaçırmıyorum bir haftadır ankaradaydım üç konu geçmiş okudum hepside yine çok güzeldi yüreğinize elinize sağlık

C U D A N A
  • Tüm gönderiler : 3943
  • Bölge: Deutschland
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 13.02.2008 23:33:31
[sm=kiss.gif]
tesekkürler...

www.portakalradyo.de

sevgii
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 14.02.2008 09:18:40
Emelcim yazını dikkatle okudum ilk 2 yaş gerçekten önemli ama ben işe dönmek zorundayım  ücretsiz izinim başladı ve bebeğimi bırkatıgımda 6 aylık olacak bu yazı sanki bana "işten çık diyor" nasıl dayanırım onu bırakıp gitmeye, ne yapmam lazım bu evrede şimdiden kendimi alıştırmak istiyorum ama bir türlü anne yüreğime söz geçiremiyorum ya ona yeterli sevgiyi veremezsem, ya onu mutlu edemezsem diye içim içimi yiyor

emelcim  birde sana sormak istediğim bir konu var yardımcı olursan sevinirim.. Miniğim artık gün içinde 2-3 saat uyuyor ve karşısında durmadan şebeklik yapıp onu güldürüyorum, ninni cd miz açık, dönenceyi çalıştırıyorum başka neler yapabiliriz acaba yardımcı olurmusun canım teşekkürler.  Bide sende dönence ve ninni cd sini uyurkenmi çalıştırıyım sadece..
<mesaj tarafından düzenlendi sevgibasol on 14.02.2008 09:50:01>

st9tr
  • Tüm gönderiler : 499
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 14.02.2008 12:32:37
Çooook çoook sağol devamını bekliyorum merakla . Biraz bencillik olacak ama 1 yaş dönemiyle ilgi bilmemiz gereken özel şeyler var mı?

EmPar
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 15.02.2008 13:42:00

Orjinalden alıntı: inşaallah2

Bugün benim doğumgünüm...
"Emel" olarak doğduğum gün.
Kızımın doğduğu gün ise, "anne " olarak doğdum...

Bu yazı da anne olarak yaşadığım ilk doğumgünü şerefine...

Emel hanım doğum gününüz kutlu olsun. Bütün Yazılarınızı bu akşam okudum hepsi çok güzel bundan sonra hep takip etmeye çalışacağım. Bizleri bilgilendirmek uğruna böyle sayfa açtığınız için size çokkkk teşekkür ederiz.
 Benim kızım 15 gün sonra 1 yaşına girecek inşaallah. Benimde size bir sorum olacak kızımıza ağlayan, gülen ve konuşan bebek aldık çok tepki verdi yani bebek ağladığı zaman veya konuştuğu zaman kendisi içlenerek ağlıyor. Başka sesli yani hayvan sesleri çıkaran oyuncaklarıda var onları çok severek oynuyor. sizce neden olabilir. şimdiden çok teşekkür ederim.

henüz hazır olmayabilir. bu bebeği bir süre ortadan kaldırın. mesela 2 hafta. sonra yeniden verin.
benim kızım da 2 ay önce aldığım yumurtlayan tavuktan korkup ağlamıştı. şimdi en sevdiği oyuncak o.
b-fit!

EmPar
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 15.02.2008 13:42:08

Orjinalden alıntı: nazan samıt

inşallah hepimiz çocuklarımızı iyi birer insan olarak yetiştiririz bunun için yazılarınızı hiç kaçırmıyorum bir haftadır ankaradaydım üç konu geçmiş okudum hepside yine çok güzeldi yüreğinize elinize sağlık

daimi müşterilerimizden birisin
mucks!
b-fit!

EmPar
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 15.02.2008 13:42:15

Orjinalden alıntı: C U D A N A

[sm=kiss.gif]
tesekkürler...

mucks[sm=kiss.gif][sm=kiss.gif][sm=kiss.gif]
b-fit!

EmPar
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 17.02.2008 20:36:22

Orjinalden alıntı: sevgibasol

Emelcim yazını dikkatle okudum ilk 2 yaş gerçekten önemli ama ben işe dönmek zorundayım  ücretsiz izinim başladı ve bebeğimi bırkatıgımda 6 aylık olacak bu yazı sanki bana "işten çık diyor" nasıl dayanırım onu bırakıp gitmeye, ne yapmam lazım bu evrede şimdiden kendimi alıştırmak istiyorum ama bir türlü anne yüreğime söz geçiremiyorum ya ona yeterli sevgiyi veremezsem, ya onu mutlu edemezsem diye içim içimi yiyor

emelcim  birde sana sormak istediğim bir konu var yardımcı olursan sevinirim.. Miniğim artık gün içinde 2-3 saat uyuyor ve karşısında durmadan şebeklik yapıp onu güldürüyorum, ninni cd miz açık, dönenceyi çalıştırıyorum başka neler yapabiliriz acaba yardımcı olurmusun canım teşekkürler.  Bide sende dönence ve ninni cd sini uyurkenmi çalıştırıyım sadece..

Bilirim biliriiiimmm, bu aylarda her şey "işten çık", hatta hayatını kızına ada der insana ama zaman geçtikçe, hormonlar ve yeni yaşam temposu düzene oturdukça düşünceler de yerine oturuyor. biraz zaman.
İşe dönmeye tam hazır olmak ve alışmak da mümkünmü o da yarı tabii. alışana dek sıkıntı yaşaman, onu çok özlemen, bakan kişiden kıskanman çok doğal.sabır ve zamanla hallolur herşey. kitaplara da başvurabilirsin.anne iş'te güzel bir kitap.

onu güldürmenin yanısıra, ona sarıl, okşa. her bir uzvunu adını söyleyerek ne yaptığını anlatarak okşa. sesin ve dokunuşun ona iyi gelir. onunla sohbet et. gözlerinin içine bakarak konuş. bol bol sarıl, kucağında tut.

dönence ve ninni senin ve bebeğinin tercihine kalmış bir şey.
b-fit!

EmPar
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 17.02.2008 20:37:05

Orjinalden alıntı: st9tr

Çooook çoook sağol devamını bekliyorum merakla . Biraz bencillik olacak ama 1 yaş dönemiyle ilgi bilmemiz gereken özel şeyler var mı?

Rica edrim
hoş geldin ayrıca da
b-fit!

EmPar
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 17.02.2008 20:39:53
18.hafta:

BU HAFTA KENDİM İÇİN ARAŞTIRDIĞIM BİR KONUYA DEĞİNECEĞİM: MEMEDEN KESME.
PSİKOLOJİK OLARAK KENDİMİ HAZIRLAMAYA ÇALIŞIYORUM. BEN HAZIR OLDUKTAN SONRA DA SIRA KIZIMI HAZIRLAMAYA GELECEK.

BAŞTAN SÖYLEYEYİM, SORULARINIZI CEVAPLAYACAK KADAR EHİL OLDUĞUM BİR KONU DEĞİL.
BU KONUDA DÜŞÜNCELERİM DEĞİL HORMONLARIM ÖN PLANDA

ALINTI PEDİYATRİ PORTALINDANDIR.
İYİ OKUMALAR...
<mesaj tarafından düzenlendi EmPar on 17.02.2008 21:37:48>
b-fit!

EmPar
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 17.02.2008 20:40:37
Memeden Kesme

Memeden kesme: Ne zaman ve nasıl?

Memeden kesme bebeğin yaşamında önemli bir dönemeçtir ve bebek anne memesini emmeyi tamamen bırakarak, tüm gıdasını diğer besinlerden almaya başladığında memeden kesilmiş demektir. Anne için de, bebeği ile arasındaki çok özel bir ilişkinin sonlandırılması anlamına gelen memeden kesme kararı tamamen kişisel olarak verilecek bir karardır ve bu kararda annenin işe başlaması, annenin veya bebeğin sağlık sorunları ya da sadece artık zamanın geldiğinin düşünülmesi gibi nedenler etkili olabilir.

Memeden kesme kararınızın nedeni ve zamanı ne olursa olsun, bunun aşamalı ve yavaş yavaş gerçekleşmesi gereken bir süreç olduğunu ve hem annenin hem de bebeğin sabır ve anlayışını gerektirdiğini unutmamalısınız.

Ne zaman memeden kesmek gerekir?
Bu tamamen sizin vereceğiniz bir karardır ve siz ne zaman memeden kesmeye karar verdiyseniz, doğru zaman o zamandır.

Ancak uzmanlar bebeğin sağlığı açısından ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmesini, altı aydan sonra ise en azından bir yaşına kadar katı gıdalarla birlikte anne sütüne devam edilmesini önermektedirler.

Bazı uzmanlar da ilk doğum gününden sonra memeden kesme sürecine başlanmasını, bu dönemde bebeklerin değişimlere daha kolay uyum sağladıklarını belirtmektedirler. Örneğin 2 yaşında bir çocuğun memeye bağlılığının daha kuvvetli olacağı ve bırakmasının daha zor olacağı düşünülmektedir.

Bunun yanında 1 yaşındaki çocuk daha fazla katı gıda aldığından memeye ilgisinin doğal olarak azalacağı ve bu dönemde anne sütü talebinin azalması nedeniyle süt üretiminin de azalma gösterdiğini ve dolayısıyla emzirmemekten dolayı memelerde şişkinlik ve ağrı oluşma riskinin düştüğü de belirtilmektedir.

b-fit!

EmPar
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 17.02.2008 20:41:31

Hazırlık süreci

Memeden kesmenin birden bire gerçekleşmesi gereken bir “ya hep ya hiç” meselesi olması gerekmez. Genellikle çalışan kadınlar önce gündüz emzirmeyi sonlandırırlar ve gece emzirmeye devam ederler. Bu tamamen anne ve bebeğin tercihine bağlı bir durumdur.

Bazen de anne henüz memeden kesmeyi planlamadığı halde, çocuk emmeyi bırakabilir. Memeden kesme konusunda olabildiğince esnek olmak ve çocuk ve anne için en uygun çözümü bulmak en doğrusudur.

Çocuğun memeden kesme devresinden önce anne memesi dışında bir kaynaktan süt almaya alışması yararlı olabilmektedir. Bu nedenle 4-7 aylar civarında anne sütünün arada sırada biberonla verilmeye başlanması iyi bir fikir olacaktır. Ayrıca bu diğer aile üyelerinin de bebeğin beslenmesine katılımda bulunmalarını sağlayacak ve annenin de bebeğini başka bir bakıcıya bırakmasını kolaylaştıracaktır.

Sütünüzün bebeğinizi beslemeye yetecek ölçüde olmadığı düşüncesi ile 1 yaşından önce memeden kesmeye karar vermeniz durumunda formül mamaya geçmeniz gerekebilir. Çocuğunuz 1 yaş civarındaysa formül mama ya da anne sütünü biberon yerine bardakla vermeyi de düşünebilirsiniz.

Bazı çocuklar emmekten hiç vazgeçmeyecekmiş gibi gözükebilirken, bazıları da memeden kesmeye hazır olduklarına dair güçlü sinyaller verebilirler. Örneğin meme sunulduğunda kayıtsız davranabilir veya huzursuz olabilirler ya da eskisinden çok daha kısa süreyle emebilirler.

b-fit!

EmPar
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 17.02.2008 20:42:09

Çeşitli yöntemler

Anne ve bebeğin fiziksel ve duygusal olarak hazırlanmaları için memeden kesmenin aşamalı bir süreç olması gerekir.

Bir öğünün atlanması
Memeden kesmede başvurulan yöntemlerden biri bir hafta boyunca bir beslenme öğününün atlanması ve bu öğünde bebeğe katı gıda veya formül mama verilmesidir. Bu yöntemi uygulamayı tercih etmeniz durumunda memelerde şişkinlik ve ağrı olmaması için sütünüzü sağmanız gerekebilir.

Çoğunlukla en kısa süren ve zaman açısından (annenin çalışması ya da başka işleri nedeniyle) en zor olan öğün gün ortası öğünüdür. Öte yandan anne-bebek arasındaki bağlanma deneyiminin çok özel bir parçası olması nedeniyle annelerin çoğu en son gece uyku öncesi emzirmeyi bırakırlar. Ayrıca bu çocukların da duygusal olarak en fazla bağımlı oldukları emzirme öğünüdür.

Emzirme süresinin kısaltılması
Emzirme ile geçen süreyi kısaltmak da bir başka yöntemdir. Örneğin çocuk genellikle beş dakika süreyle emiyorsa, artık bu süre üç dakikaya düşürülebilir. Çocuğun yaşına bağlı olarak emzirmenin ardından bir bardak süt ya da formül mama veya meyve gibi atıştırmalık sağlıklı bir yiyecek verebilirsiniz.

Geciktirme ve dikkatini dağıtma
Günde sadece birkaç kez emziriyorsanız, emzirmeleri geciktirmeye çalışın. Bu yöntem özellikle sizinle münakaşaya girebilecek büyük çocuklar için yararlıdır. Çocuğunuz meme isterse, daha sonra vereceğinizi söyleyin ve dikkatini dağıtın. Akşamüzeri emzirmek yerine uyku öncesini beklemesi gerektiğini söyleyin.

Kararı çocuğa bırakmak
Bir başka yaklaşım da memeden kesme kararının tamamen çocuğa bırakılmasıdır. Çocuğunuz günde üç ana öğün ve iki ara öğün şeklinde beslenmeye başladıktan sonra, sadece çocuğunuz istediği zaman meme verin. Bu durumda süt talebi olmadığı için sütünüz çekilebilir. Süt üretiminin devam etmesi için pompayla sütün sağılması gerekebilir.

b-fit!

EmPar
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 17.02.2008 20:43:01
Geçiş dönemini kolaylaştırmak için

Birçok anne memeden kesme konusunda karışık duygular yaşar. Öte yandan memeden kesme anneye daha fazla esneklik ve özgürlük sağlar. Ayrıca çocuğunun önemli bir dönüm noktasını aşmasından dolayı gurur da verir.

Buna karşın emzirme anne ve çocuk arasında güçlü bir bağın oluşmasını sağlayan çok özel bir ilişkidir ve bazen anneler bu ilişkiden vazgeçmekte zorlanırlar. Birçok anne çocuklarının bir daha hiçbir zaman ilk aylarda olduğu gibi kendilerine bağımlı olmayacağını ilk olarak memeden kesme aşamasında hisseder.

Çok farklı duygular yaşamaya hazırlıklı olun. Ayrıca çocuğunuzun da sizin gibi kararsız olabileceğini unutmayın. Ancak önünüzdeki günler, aylar ve yıllar boyunca çocuğunuzla ilişkinizi besleyebileceğiniz sayısız başka yol olduğunu da unutmamalısınız.

Bu süreci kolaylaştırmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları:

Genellikle emzirdiğiniz saatlerde çocuğunuzu eğlenceli bir oyunla veya dışarı çıkararak meşgul edin.

Çocuğunuzu emzirme pozisyonunda kucaklamaktan ve emzirirken giydiğiniz giysileri giyinmekten kaçının.

Çocuğunuz başka bir değişime uyum sağlamaya çalışıyorsa memeden kesmeyi erteleyin.

Çocuğunuz tam kreşe başlarken veya dişleri çıkmaya başladığında memeden kesmeye çalışmak doğru olmayacaktır.

b-fit!

EmPar
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 17.02.2008 20:43:38
Bebeğiniz bir yaşından küçükse, emzirme saatinde biberon veya bardak vermeye başlamak yararlı olabilir. Bir yaşından büyükse atıştıracak bir yiyecek vermek ya da daha fazla sevgi ve ilgi gösterip, bol bol okşamak bile yeterli olabilir.

Günlük rutininizi emzirme zamanınızda meşgul olacağınız biçimde değiştirmeye çalışın.

Tipik emzirme saatlerinde çocuğun dikkatini dağıtma konusunda eşinizden yardım alın.

Çocuğunuz parmak emme ya da bir battaniyesine bağlanmak gibi rahatlatıcı başka bir davranış geliştirirse, engel olmayın. Çocuğunuz memeden kesmeden kaynaklanan duygusal değişimlere uyum sağlamaya çalışıyor olabilir.

Memeden kesme mücadeleye dönüştüğünde

Çocuğunuzu memeden kesmek için her yöntemi denediyseniz ve hiçbiri işe yaramadıysa, zamanlamanız yanlış olabilir. Yakın tarihlerde işe dönüş yapmış olabilirsiniz ve çocuğunuz bu yeni gelişmeye uyum sağlamaya çalışıyor olabilir. Bebeğiniz hasta olabilir. Genellikle bebekler kendilerini iyi hissetmediklerinde daha sık emmek isterler ve anne sütü hasta bebek için çok yararlıdır.

Evinizde taşınma ya da boşanma gibi önemli bir değişim yaşanmış olabilir. Bu gibi değişim dönemlerinde memeden kesmek daha da güç olur. Ayrıca çocuğunuzun yeni bir gelişimsel dönemden geçiyor olması bile memeyi bırakmasını zorlaştırabilir.

Bu gibi hallerde, durumunuzu değerlendirdikten sonra, çabalarınıza bir süre ara vererek, başka bir zamanda yeniden deneyin.

Unutmayın, çocuğunuzu memeden keserek, aranızdaki yakın ilişkiyi emzirme yerine çok başka yollarla güçlendirerek sürdüreceğiniz günler eninde sonunda gelecektir.

-----BİTTİ----
b-fit!

EmPar
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 17.02.2008 20:44:45
BU KONUYLA İLGİLİ KENDİNİ EHİL GÖREN, DENEYİMLİ OLAN ARKADAŞLAR DA BİLGİ VE DENEYİMLERİNİ YAZARLARSA DAHA İYİ OLUR SANIRIM.

SEVGİLERLE...
b-fit!

bengül
  • Tüm gönderiler : 1964
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 18.02.2008 13:20:59
bugün 5. gün emzirmeyi tamamen bıraktık ...

önce karar verdik herhangi bir sorunumuz yokken  (ortam değişikliği ,diş çıkarma ,hastalık v.s )

ilk zamanlarda gündüzü bıraktık ilk günler emzirme saatlerini dışarıda geçirdik dört gün kadar sürdü bazı günler gündüz hiç uyumadı akşam olunca emerek uyuyabildi. onbeş güne yakın süre gündüz vermeden geceleri emzirmeye devam ettim..... son günlerde gece yatarken emiyordu gece uyandığında vermedim bir iki gün sonra kendide alıştı ve uyanmadı ...son üç gün sadece yatarken emdi en son günde hiç vermedim ...yaklaşık yirmi gün gibi sürede bu sorunu yavaş yavaş bırakarak hallettik .....daha çok sarıldı meme uf oldu bitti diyerek açıklamaya çalıştım ..bu arada yavaş bırakarak gögüslerde sorun yaşamadım ...kararlı olmak doğru zaman olduğuna inanmak çok önemli .....aslında geceyi daha uzun süre devam ettirmeyi düşünmüştüm fakat isteğinin azaldığını görünce ısrarcı olmadım herşeyi oluruna bıraktım .....

akşamları pastörize sütünü bardaktan içirip yatırıyorum ...bu durumda olan arkadaşlara sabır ve kolaylıklar diliyorum ...

sevgiler.........

nazan samıt
  • Tüm gönderiler : 6938
  • Bölge: http://ordeklerim.blogspot.com/
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 18.02.2008 16:08:13
benim şu an için ilgilenmediğim bir konu olsada okudum ve ilerde işime yarayacak mutlaka teşekkür ederim
ben büyük kızımı annemlerin yanında ayırmıştım kalabalık ortamda çocukla ilgilenebilecek biri olursa daha iyi oluyor krizler tutuyor özellikle geceleri o zamanda seni görmemesi başkasının sakinleştirip karnını doyurması daha iyi oluyor gündüz çok sorun olmamıştı eski yöntemlerle bıraktırdık salça sürüp acıdı diyerek çok işe yaradı ama doğrumu bilmiyorum çocuğun psikolojisi açısından anem öyle dedi öyle yaptım o zaman çokta düşünmedim açıkçası ama kesinlikle yanınızda birileri olsun derim özellikle çocuğunuzun sevdiği birileri

sevgii
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 18.02.2008 17:00:20
canım bana verdiğin cevap için teşekkür ederim

meme konusuna daha var bilgim yok tek bildiğim ablam birden bırktırdı ve kızı 1 ay sebepsiz yere hastalandı dr psikolojik demişti ama şükür geçti...

EmPar
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 18.02.2008 17:31:49
KATKILAR İÇİN TEŞEKKÜRLER ARKADAŞLAR
ÇOK KİŞİ ÇOK TECRÜBE DEMEKTİR

BEN DE BİR BLOGDA DERLENMİŞ  YAZILAR BULDUM. ONLARI DA EKLEYEYİM:
(
www.zenciblogcu.com dan alınmıştır)

p.s.:bebeklerin isimlerini kızım veya oğlum ibaresi ile değiştirdim, olası imla hataları için özür.

***1 yaşını doldurduğunda etrafımızdaki tüm arkadaşları ardarda memeden kesildiler, geriye bir tek biz kaldık. Oyun grubu toplantılarında beni emzirirken gören annelerin soru dolu bakışlarıyla karşılaşıyordum. Türkiye’deki kadar sözlü müdahale burada gelişmiş değildi Allah'tan ama bakışlarıyla kendimi garip hissetmeme sebep oluyorlardı doğrusu... Bir kaç kez ebeveyn danışmanıyla memeden kesme konusunu konuşmama rağmen uygulamaya alacak kararlılığı kendimde bulamadım ve 2 yaşına kadarki sürede uygun bir aralıkta bırakma düşüncesiyle emzirmeye devam ettim.
Son dönemde emme konusunda bazı değişiklikler olmaya başladı. Kızım artık iyice bağımlı bir görüntü çiziyordu. Sokakta veya uygunsuz bir anda emme isteği geldiğinde onu hemen emziremezsem, topluluk içinde resmen krize giriyordu. Dikkatini dağıtmak ve onu başka bir şeye yönlendirmek her zaman mümkün olmuyordu. Bu da beni kızdırmaya başladı. Emme konusunda kavgalar çoğalmaya başlayınca bir sona yaklaştığımızı anladım.

Türkiye’ye tatil için geldiğimizde çevremde bana yardımcı olmaya hazır kişilerin olduğunu görünce memeden kesme işlemini başlattım. Önce meme ucuna kahve sürdüm, Kızım’ye mememin artık pis olduğunu söyledim. İğrenerek baktı ve memenin hastalığı geçene kadar beklemeye karar verdi. 2 gün boyu sadece sabahları uykudan uyanır uyanmaz verdim. Bu sayede mememdeki süt miktarının aşamalı olarak azalmasını ve bana çok acı vermemesini sağladım. İlk 1 hafta Kızım’nin emmek için sürekli denemeler yapması dışında iyi geçti. 1.haftanın sonunda bir türlü uykuya dalamadığı bir gece yardımcı olmak için meme verme gafletinde bulundum. Çok sevindi hastalık bitti diye ve ertesi sabah ısrarlı bir şekilde meme istedi. Vermeyince de krizler başladı. Gece yarısı örneğin, çığlıklarla uyanıp tam 1 saat kendisine dokunmama da izin vermeyip kasılıp gerilerek, kendini yerden yere vurarak ağladı. Herhalde bütün apartman sakinleri kıza işkence uyguladığımızı düşünmüşlerdir, zira hiç normal bir ağlama türü değildi. 2.hafta boyu çok bedbaht ve sinirliydi. Memenin yerine alışkanlık yapmayacak (emzik gibi) başka bir şey sunabilmek için çok düşündüm. Oyun hamuru yoğurduk, gazete kağıtları parçaladık, lavabo ve küvette su oyunları oynadık, toplara vurduk, kum havuzunda oynadık. O hafta Kızım’yle karşılaşan tüm çocuklar çok şanssızdı, ters baksalar tokat yiyorlardı. Sonra babası geldi İsviçre’den ve memenin yerini kolayca alıverdi. Onunla oynayıp eğlenirken beni unuttu uzun süreler... Sonrasında da tatile çıktık ve tamamen unuttu artık...

b-fit!

EmPar
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 18.02.2008 17:32:16
devamı:
Şimdi size kendi tecrübemden yola çıkarak naçizane bazı önerilerim olacak:
1) Memeyi siz ve çocuğunuzun şartları mümkün olduğu ve istekli olduğunuz sürece verin. Taraflardan birinin vazgeçmesi bırakmak için yeterli bence, ama dışarıdan etkilendiğiniz için değil gerçekten kendiniz istediğiniz için bırakın. Çünkü kararlılık bu işte de çok önemli.
2) Memeden keseceğiniz dönemi iyi planlayın. Özellikle memeye Kızım gibi bağlı (ya da bağımlı) olan çocukların yerine koyabilecekleri başka duygusal ya da aktivite bazında alternatiflere ihtiyaçları oluyor. En az 1 haftanızı ağırlıkla bu işe ayıracağınızı hesaba katın.
3) Kararınızı alıp uygulamaya başladıktan sonra geri dönüş yaşamayın. (ben yaptım siz yapmayın) Bu onları çok öfkelendiriyor ve mukavemetlerini artırıyor.

4) Bu dönemde onları bolca kucaklayın, sevin, oyunlarına katılın. Memeden kesmenin duygusal bir uzaklaşma olmadığını, onu hala çok sevdiğinizi hissettirin. Çok fevri ve sinirli olabiliyorlar, siz de sinirlenmeyin, çevrenizden destek ve anlayış talep edin.

5) Kendiniz de bu süreçte en az çocuğunuz kadar duygusal yoğunluk yaşıyorsunuz. Bunları dile getirin, çevrenizle paylaşın. Meme bağlantısı olmadan da çocuğunuzla aranızda güzel bir bağ oluştuğunu görerek rahatlayın. Çocuğunuzun gelişiminde çok önemli bir aşamayı geride bıraktınız, gurur duyun. Emzirebildiğiniz her gün için minettarlık duyun, kendinizi başka hiçbir anneyle karşılaştırmayın.
b-fit!

EmPar
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 18.02.2008 17:33:23
Henüz çok yeni atlatmış biri olarak bu devreyi yazını okurken acaip mutlu oldum.Çünkü umarım sana yardım edebilirim.Ben Oğlum'un 2 hafta öncesine kadar uyuduğu!!!!! o yarım yamalak uykuları , benim nasıl enkaz halinde dolaştığımı,gecenin bir vakti sen camdan atlamak isterken benim kafamı (abartmıyorum) duvarlara nasıl vurduğumu,sinirlerim harap biçimde dolaştığımı,Oğlum'un sırf zevk için bir gecede ort 9 kere kalktığını,aslında benimde 2 yaşına kadar emzirmek istediğimi ama artık dayanacak gücümün kalmadığını detayları ile anlatmayacağım.Şimdi gelelim nasıl hallettiğime.Doktorumuza danışarak başladık eğitime.Düzen şu şekilde idi.Akşam çok sıkı bir yemek+biraz oyun+banyo ve ben ortadan yok oluyordum.İşte bu konumda babaya çok iş düşecek.Babamız ile Oğlum hem süt içip hem biraz daha hafif oyunlarla uykuya hazırlanıyordu.Ama bebişin seni kesinlikle görmemeli.O oyun sırasında seni unutucak ve baba bebişini uyutacak.İlk bir hafta gece kalkmalarına da maalesef cevap verecek.Sadece SABIR başka bir şey yok.1-2 gün sonra öyle bir süte alışır ki sen bile şaşarsın.Oğlum meme emerken ağzına bile sokmazdı inek sütünü.Şimdi Maaşallah.Bu arada sadece baba olmayabilir.Bu devrede bir arkadaşınızdan veya orada varsa bir akrabanızdan mutlaka yardım isteyebilirsin.Çünkü bazen sallamakta gerekti benim maymunu.2 hafta yine baba devrede olsun.Ama bu sefer babanın yanında sen de ol.Aynı düzende tabii.Biz eğitimi geçen cumartesi bitirdik.Sonuç nazar değmesin Maaşallah gece 2 sefer kalkıyor ve sadece susadığı için.Tabiki bazen biraz huysuzluk yapıyor.DAYAN VE SABRET.Sonu çok iyi olacak.Bu arada ilk hafta doktorumuz bize sakinleştirici bir şurup ta verdi.Çok daha rahat uykuya dalabilsin diye.Şimdi ben uyutuyorum ve Oğlum kesinlikle meme krizine girmiyor.Hatta geçen hafta yorum yapan , destek veren herkese teşekkür etmek için bir forum daha açmıştım bu konu ile ilgili.Detaylar için ons da bakabilirsin.HADİ GAYRET...
b-fit!

EmPar
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 18.02.2008 17:33:44
***Arkadaşlar, ben 16 aylıkken bıraktırdım.daha önce arkadaşların uyguladığı bir yöntem denedimve çok başarılı oldu. Tavsiye ederim. Arkadaşlar bant yapıştırdım tamamen kapattım emecek bir şey bulamayınca zamanla vazgeçiyorlar. Her istediğnde açtım bak uf olmuş bitmiş dedim böylece topu ona attım istersen ememebiliyorsan em diye bir hafta kadar istedi baktı ememdi daha sonrada aramadı yani aslında böylece unutturmak için stress yapmadın o da anladı. Çünkü engin artık abarttıp geceleri 15 dakikada bir kalkmaya başlamıştıo zaman da çok zoroluyor uykusuzluk insanı çok etkiliyor baktım bende çok sinirli ve agresif olmaya başlamıştım herşeyi herkesi insan yanlış anlamaya başlıyor zamanla.Hepinize kolay gelsin.
b-fit!

Sayfayı değiştir: << < ..1112131415161718 > | Sayfayı gösteriyor 11 of 18, mesajlar 401 to 440 of 691