Forum Bebeği Forum Ana Sayfa

Bebek.com Forum'a Hoş Geldiniz...

Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.
Bebek.com forumunu ilk ziyaretiniz ise; Forum Kuralları için tıklayınız.

PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR

Sayfayı değiştir: 12345678910.. > >> | Sayfayı gösteriyor 1 of 35, mesajlar 1 to 20 of 691
Yazar Mesaj
EmPar

• Tüm gönderiler : 1889
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: b-fit'den:)
  • Durum: çevrimdışı
PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 08.10.2007 15:50:17 ( #1 )
MERHABALAR

ŞU GÜNLERDE BİR KİTAP HAZIRLIĞI İÇİNDEYİM. YAŞAYIP GEÇİRDİĞİM BİRÇOK KONUYU HEM ANNE HEM DE PSİKOLOG BAKIŞ AÇISIYLA YENİDEN ELE ALIYORUM. İSTEDİMKİ BUNLARDAN BAZILARINI BURADA SİZLERLE DE PAYLAŞAYIM. UMARIM İŞİNİZE YARAR...

HAFTALIK YAZILAR BİRKAÇ HAFTA ÖNCE BİZİM SAYFAMIZDA BAŞLATTIĞIM BİR UYGULAMAYDI. AMA DAHA ÇOK KİŞİYE ULAŞSIN DİYE BURAYA TAŞIMAYA KARAR VERDİM. BU HAFTA BİZİM SAYFADA KONUŞTUĞUMUZ BİR KONUYA DEĞİNMEK İSTEMİŞTİM; BEBEKLERİMİZ İÇİN OYUNLAR.
BU SAYFAYI DA BU KONUYLA BAŞLATAYIM DEDİM. ESKİ YAZILARIMI DA UYGUN KONU GELDİKÇE EKLERİM.
SEVGİYLE YAZILDI, SEVGİYLE OKUNSUN.....
b-fit!
sağlıklı bir yaşam, sağlıklı bir yaşlılık için!
Sadece kadınlara, Sadece 30 dakika...
EmPar

Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 08.10.2007 15:51:13 ( #2 )
1nci hafta:
BEBEKLER İÇİN OYUNCAKSIZ OYUNLAR
Yazdığım bu oyunlar, bebeğiniz ile oyuncaksız oynayabileceğiniz oyunlardır. İhtiyacınız olan tek şey, biraz zaman.
Bu oyunlar, bebeğinizin büyük ve küçük kas gelişimine katkıda bulunacak, onlara dengeyi, koordinasyonu, problem çözmeyi, akılda tutmayı, şekil-boyut ayırt etmeyi, mekan farkındalığını gösterecek, işitsel, görsel ve duygusal zekalarını geliştirecektir.
Bu oyunlar 6 aydan büyük bebekler ile oynanabilir.
(Kaynak: Gymboree’nin Baby Play kitabı)

Yastık yığını: Yastıkları üst üste yığın ve tepe haline getirin. Tepeye tırmanırken eğlenecek, sizi tepenin arkasında arayacak, ce-e yaptığınızda mutlulukla gülecektir.
(Ben bu oyunu oynatmıyorum. Çünkü Parla yastıklarla oynamayı çok seviyor. Yastığı kaldırıp ağzına götürmek istiyor ve doğal olarak yastık suratına kapanıyor! Ben görmeden de böyle bir şey yapabilir diye yastıkları oyuncak olarak kullanmıyorum. Bebeğiniz de böyle bir yatkınlık gösterirse dikkatli olun.)

Obje Saklama: Sevdiği bir objeyi ona göstererek battaniyenin altına saklayın. “nereye gitti” diye sorun. Sonra battaniyeyi açıp oyuncağı çıkarın. Birkaç denemeden sonra neşeyle battaniyenin altına dalacaktır.
(Parla bu oyuna çok gülüyor. Oyuncağın çıkışını ise hayretle izliyor. Oyuncağı geri geldiği için çok mutlu oluyor. Ama henüz battaniyeyi kaldırmış değil. Bu oyun nesne devamlılığını kazanması ve ayrılık kaygısını azltması açısından da bebeğiniz için çok faydalı olacaktır. Görüş alanından çıkan nesnenin kaybolbadığını, geri geleceğini öğrenmesi bebeğinizi çok rahatlatacak bir kazanımdır. Bu ileride anneden ayrılmayı da kolaylaştırır; anne gitse de tekrar geleceğini öğrenmiş olur.)
<mesaj tarafından düzenlendi EmPar on 17.02.2008 21:18:02>
b-fit!
EmPar

Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 08.10.2007 15:54:21 ( #3 )
Salla, Yuvarla: Biberonun içine su, buğday salanınca ses çıkaracak bir şey koyun ve biberonu yuvarlamasını öğretin. Biberonu sallarken çıkardığı sesle keyiflenecek, öne arkaya yuvarlayacak veya öne yuvarlayıp peşinden gidecektir.
(Bunu da denedim. Parla bayıldı. Hatta o günlerde evimize gelen üç bebek de öncelikle bu oyuncağı tercih edip bununla oynadı)

Yakalama: Bebeğiniz emeklerken  arkasından “yakalayacağım seniiii” diyerek siz de emekleyin.
(Bunu deneyemedik, Parla henüz emeklemiyor, yuvarlanıyor.Ama tabi, ben onun arkasından yuvarlanamıyorum)

Davul Çalma: Mutfaktan irili ufaklı birkaç tencere çıkartıp bebeğin önünde ters çevirin. Eline de iki tane tahta kaşık verin. Kendinden geçerek tencereler vuracaktır.
(Annesi mutfakta iş yaparken kafasını gözünü çarpa çarpa araştırmacılık yapan, kovaları deviren minikler için ideal anladın sen onu)

Işık Nerede: Bebeğin gözünü rahatsız etmemesi için el fenerini ince bir kağıtla kaplayın. Önüne sevdiği birkaç nesneyi koyup, bebeğinizi kucağınıza oturtun. Işığı yavaş yavaş nesnelere yöneltin. “ışık nerede?”, “işte orada”, “topun üstündeee” diye anlatın.
(Bir kez denemeye niyetlendim bu oyunu. Onda da Parla’nın ilgisi tamamen saçlarımdaydı ve saçlarımı yolmayı tercih etti)
b-fit!
EmPar

Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 08.10.2007 15:55:28 ( #4 )
Eşarp Nerede: Renkli bir eşarbınızı kağıt havlu silindirinin içine sokun ve bebeğe eşarbın ucunu gösterin. Keyifle eşarbı silindirden çekecektir. Bir süre sonra ucunu göstermeseniz de parmaklarını silindirin içine sokup, eşarbı arayacaktır.
(Bu oyunu Parla çok seviyor. Kağıt havlu silindirinin yanı sıra, boş kağıt mendil kutusu ile de oynayabilirsiniz. Bazen eşarbı çıkarıp attığı ve kutuyu kemirmeye başladığı da oluyor)

Doldur, Boşalt: Bebeğiniz oyuncak veya çamaşır sepetini heyecanla doldurup boşaltacaktır.
(Özellikle de çamaşır sepetine renkli bazı giysiler doldurup verebilirsiniz. Oyuncakları çok tanıdık olduğundan giysiler daha heyecan verici oluyor.)

Sürpriz: Herhangi bir oyuncağı kağıda sararak, bebeğinizin eline verin. Bebeğiniz kağıdı yırtarak oyuncağa ulaşmaya çalışacaktır. Aylardır oynadığı oyuncak, kağıda sarılı haliyle ona değişik görünecek, kağıtların arasından ona kavuşunca mutlu olacaktır.
(Yazdım ama bu oyunu önermiyorum. Çünkü kağıt bebeğimizin ellerini kesebilir. Ben bu oyunun renksiz bir kumaş veya eşarpla oynanmasını öneriyorum. Veya ağzına sokmasını denetim altında tuttuğunuz sürece, kağıt havlu da olabilir.)

b-fit!
EmPar

Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 08.10.2007 16:09:59 ( #5 )
Ayrıca, 8-10 ay evresinde en önemli uyaran sestir. Sesi nasıl kullanabilirsiniz:

Bebeğinizi mümkün olduğunca sesli oyuncaklar ile oynatın. Özellikle de tuşlarına basınca çeşitli tınılar, hayvan sesleri çıkaran oyuncaklar idealdir.

Kendi sesinizi de sıklıkla kullanın. Ev içerisinde onunla değişik tonlarda konuşun. Bazen fısıldayın, bazen normal bazen de coşkulu konuşun.

El hareketleri de yapın konuşurken. O-hooo, amaaannn, hadiiii, gibi kelimeleri söylerken yaptığımız el hareketleri bebek için çok ilgi çekicidir. Bunlar da, tel sarar oyununda olduğu gibi, bebeğin taklit etmesini sağlar ve motor gelişimine katkıda bulunur.

Babası ile konuşurken bebeği kucağınızda ikinizin de yüzlerini görecek şekilde tutun. Ağız hareketlerinizi, mimiklerinizi görsün.

Çıkarabiliyorsanız doğa sesleri de çıkarın oynarken. Su şırıltısı, rüzgar uğultusu, kuş cıvıltısı gibi. Hatta rüzgarda hafifçe üfleyin yüzüne ( tam karşısından yapmayın nefes alması zorlaşır. )
Şarkı söyleyin sık sık, tekerlemeler söyleyin. Şarkılara el çırparak eşlik edin.

Mümkünse evde müzik çalsın. Her ne kadar klasik müziğin bebeklerin zekasın aolumu katkı yaptığı söylense de ben müzikte çeşitlilikten yanayım. Tekno, Metal, Rock gibi keskin ezgilere kaçmadan  müzik dinletin bebeğinize.

Zaman zaman TV izletin. Ama klipler gibi sık geçişli şeyleri değil. Daha çok çocuklara yönelik hazırlanan programları seyrettirin. Ama mutlaka ana dili neyse o dilde yayınlar seyrettirin. Ana dil gramer yapısı oturmadan bir başka dilde yayın izlemesi, konunun uzmanları tarafından önerilmemektedir.

b-fit!
EmPar

Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 08.10.2007 16:13:10 ( #6 )
Bu haftalık bu kadar.
Haftaya yeni bir konuya geçene kadar gündemimiz oyunlar.
Katkıda bulunmak isteyen herkesi bekliyorum. Bu sayfa hepimizin........

Nilll sende de bir sürü oyun vardı, yazarmısın lütfen.
Ayaşebahar, senin verdiğin linki izinsiz kullanmak istemedim, buraya da kopyalarmısın lütfen oradaki oyunları.

b-fit!
beklenengun

• Tüm gönderiler : 2852
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 08.10.2007 16:17:35 ( #7 )
çok beğendim bu forumu tebrik ederim. çoğunu denedim ama yine de okuduklarımı uygulayacağım. başarılar diliyorum.
<mesaj tarafından düzenlendi beklenengun on 08.10.2007 16:18:48>
ayseloz

• Tüm gönderiler : 1452
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 08.10.2007 16:22:11 ( #8 )
bende zaman ayırıp bu konuları bizlere paylaştığın için emeğine teşekkür ederim
devamını bekliyoruz
gokten

• Tüm gönderiler : 80
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 08.10.2007 16:45:19 ( #9 )
Emel'cim Merhaba,
Nill değil ama ablası olaraktan ben İlkim'le oynadığım ve onun sevdiği bir kaç oyunu yazmak istiyorum. Bu arada benim kızım 9 aylık.

Yuvarlak halka gibi bir dişliği var, Simit şeklinde yanii. Onu önce kendi kafama koyuyorum ve "simiiitttçii" diye hafif yüksek sesle bağırıyorum. Hemen kafamdan almak istiyor, eğilip alıyor tabii saçlarımın bir kısmı da gidiyor, ya da düşürüyorum ben bilerek, sonra oyuncağı elime alıp ham ham ham yaparak yermiş gibi yapıyorum, maksat dişliğe alışsın. Daha sonra aynı şeyi onun kafasına koyup yaptırıyorum, düşürünce hemen ağzına sokuyor benim gibi.

Bir de evde saklambaç benzeri bir oyun oynuyoruz. Salonda ortaya oturtuyorum, sonra ben muhtelif yerlere saklanıp sesleniyorum. Bir süre daha saklanıp, ceee diyip çıkıyorum, acayip heyecanlanıyo, kıkırdıyo.

Bazen de yüzünü yüzüme yaklaştırıp mimik hareketleri yapıyorum, ağlama, gülme, şaşırma, korkma gibi. taklit etmeye çalışıyor beni sürekli. Eğleniyoruz kısıtlı zamanlarımızda kızımla işte. Şimdilik bu kadar benden aklıma gelince tekrar yazarım.
Herkesin faydalanacağı ve katılacağı ,yararlı bir sayfa olacak eminim. Teşekkürler Emelcim.

zseker

• Tüm gönderiler : 4544
  • Bölge: b.paşa/istanbul
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 08.10.2007 17:37:41 ( #10 )
çok güzel olmuş..bize en kısa zamanda uygulamaya başlıyalım..
bakalım neler yaşıcaz böceğimle..

yakala oyununu oynuyoruz kaçıyor emekleyerek..gıdıklıyorum birde gülüyor
ce-ee yide oynuyoruz..elimze ne geçerse onunla

25nisan

• Tüm gönderiler : 308
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 08.10.2007 22:41:01 ( #11 )
ÇOK GÜZEL BİR KONU AÇMIŞSIN.BURADAKİ BÜTÜN ANNELERİN AYNI FİKİRDE OLDUĞUNA EMİNİM.BENİM OĞLUM DA 17 AYLIK.BİLMEDEN BAHSETTİĞİN BİR ÇOK OYUNU OYNAMIŞIZ.BEN DE BALONLARI ÇOK AZ ŞİŞİRİP İÇİNE PİRİNÇ FALAN KOYUP OYNATIYORDUM MESELA.GERÇEKTEN ÇOK HEYECANLANIYORDU.AMA YAŞIMIZ İTİBARİYLE ARTIK SAKLAMBAÇ,LEGO FALAN DAHA ÇOK İLGİSİNİ ÇEKİYOR.GECE YATMADAN ÖNCE OYUNCAKLARINI BERABER TOPLUYORUZ.HASTA OLDUĞU ARABALARINI İSE LEGOLARDAN GARAJ YAPIP TEK TEK PARKEDİYORUZ...
egefem

• Tüm gönderiler : 52
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 08.10.2007 23:40:21 ( #12 )
Çok güzel bir sayfa olmuş emeğinize sağlık ancak devamı neden gelmedi acaba [sm=rolleyes.gif]
EmPar

Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 09.10.2007 00:24:01 ( #13 )
Geldiğiniz, okuduğunuz, eklediğiniz için de bizden teşekkürler efendiiimmm.

Gokten ne güzel oyun o öyle teşekkürler.

25Nisan iyi hatırlattın, unutmuştum; balonu az şişirip içine su (sen pirinç koymuşsun eminim o da hoş olmuştur) koyup, bebeğin dokunma duyusuna hitap eden bir oyuncak yapılabilir.

Zeynepseker, ce-e deyip geçme, bu aylar için en önemli oyunlardan birisidir. Bebek, görünmeyen nesnenin kaybolmadığını öğrenir, nesne devamlılığını kazanır.
Ayrıca senin bebeğin 7 aylıkmış, ocak 07 annelerinden değilmisin sende?
b-fit!
eda2006

Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 09.10.2007 01:15:49 ( #14 )
Paylaşımların için tşk ederim. Bizimki 15 aylık olacak zor öğrendiğini düşünüyorum tsbi benimde iyi bir öğretici olduğum söylenemez. bay bayı bile yeni yeni öğrendi sürekli yapmıyor ama tel sarar vs de öğrenmedi. Lambayı aç kapa yap deyince 2-3 denemede öğrendi şimdi aç bahadır deyince açıyor kapa deyince kapıyor. Öğrendiklerinde çok seçici. Babamdan 1 güne tokalaşmayı öğrenmişti unuttu. Ben pet şişeye koymuştum bnakliyatları sevmişti sesini. Leğene yada sepete oturtup ileri geri gitmeyi tencere kapaklarını aç kapayı seviyor.
fer

• Tüm gönderiler : 1868
Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 09.10.2007 11:31:50 ( #15 )
emelcim böyle bir sayfa açtığını görünce çok sevindim. benim için bugünlerde önemli bir gündem maddesiydi bu konu.bence çocuk büyütmek ve çocuk yetiştirmek çok ayrı durumlar. çocuk zaten büyür. önemli olan onu yetiştirmektir. bir ebeveyn için zor olan ve yaratıcılık gerektiren de budur.
bütün yazdıklarını büyük bir heyeceanla okudum. ne mutlu ki bana bu oyunların bir çoğunu oğlumla oynamışız
evet bende bir link vermiştim oyunlarla ilgili. aslında vereblirdin ama mademki vermedin ben vereyim

Orjinalden alıntı: ayşebahar

kızlar leoyla daha nitelikli zaman geçirebilmek için internette bebeklere uygun oyunlar arıyordum ki bu adreste bir sürü oyun buldum. ilgilenenlere...

http://ismihan.blogcu.com/1851340/

bugünlerde oğlumla oynadığımız bir oyun var. oğlum bu oyunu oynarken kahkahalara boğuluyor resmen 
küçük yumuşak bebeğin elde tutabileceği gibi bir topumuz var. oyunumuzun ismi al topu, ver topu. biz uydurduk al topu al topu diyoruz, topu ona uzatıyoruz alıyor. sonra biz elimizi ona uzatıp ver topu, ver topu ver topu deyip elimizi uzatıp topu istiyoruz. oda kahkahalarla topu uzatıp bize veriyor
<mesaj tarafından düzenlendi ayşebahar on 09.10.2007 11:38:48>
FERİDE
EmPar

Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 09.10.2007 13:39:17 ( #16 )
Bakın sizler palaştıkça ben de yeni şeyler hatırlıyorum.
Mesela top oyunu, Ayşebahar yazmış, ben de şöyle bir ekleme yapayım;

Bebeğiniz ile sık sık top oynayın. Bebeğinizi kucağınıza alın ve babayla karşılıklı oturun. Topu bir siz babaya yuvarlayın, bir baba size yuvarlasın. Bazen yuvarlayacak gibi yapsın ama atmasın. Bazen hızlı bazen yavaş yuvarlasın. Siz de bebeğinizi oynatın bu sırada, "ay ay ay top geliyo geliyo", "tuttuk  tuttuukk" , "hani top, geliyooooo geliyooooo geldiiii" gibi. yani ver coşkuyu , ver coşkuyu
Bebek bu oyunla hem eğlenecek hemde sıralı iş yapmayı ve beklemeyi öğrenecektir. 
b-fit!
EmPar

Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 09.10.2007 13:41:34 ( #17 )
İsmihan arkadaşa eline sağlık deyip, onun yazdığı oyunları da kopyalayalım buraya. Linkle uğraşmayalım.

( 0-1 yaş ) Süt çağı işlev oyunları

Bip Bip Oyunu
Araba oyunu gibi oynanır; sözler söylendikçe, çocuğun aynı yerlerine dokunulur.
Araba geldi,
Durakta durdu,
Bip bip.

Çevren çevren çemberlik oyunu
Çevren çevren çemberlik ( Parmakla, avuç içine halkalar çizilir )
Ortasında pınarcık ( Parmakla, avuç ortasına vurulur )
Bir kuş gelmiş su içmiş ( Parmak avuç ortasına vurulur, yukarıya kaldırılır,kuşun su içerken yaptığı gibi ) 
Sonra pırrr diye uçmuş ( Denir, elle kuşun uçup gitmesi canlandırılır )

Araba Oyunu
Araba (denir çocuğun çenesine dokunulur)
Maraba (denir çocuğun çenesine dokunulur)
Cip (denir çocuğun çenesine dokunulur)
Bip (denir çocuğun çenesine dokunulur)
<mesaj tarafından düzenlendi psk.emel on 09.10.2007 13:42:58>
b-fit!
EmPar

Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 09.10.2007 13:43:35 ( #18 )
Beş kardeş oyunu

Beş minik kardeş varmış  ( Beş parmak gösterilir )
Bir gün ava gitmişler
Bir kuş görmüşler
Bu tutmuş ( Baş parmak tutulur, sağa sola sallanır )
Bu temizlemiş ( İşaret parmağı tutulur, sallanır )
Bu pişirmiş ( Orta parmak tutulur, sallanır )
Bu yemiş ( Yüzük parmağı tutulur, sallanır )
Bu da ( Küçük parmak tutulur )
"Hani bana, hani bana ?" demiş. ( Küçük parmak sallanır )
"Yok sana, yok sana" demişler.
"Ben de gider ararım, Ben de gider ararım" ( Bu sözler yinelenirken, uygulayıcı ikinci ve üçüncü parmakları ile yürüyüş öykünmesi yaparak, çocuğun bileğinden koluna doğru parmaklarını yürütür ve koltuk altına vararak çocuğu gıdıklar, gıdıklarken de aşağıdaki sözleri söyler : )
"gıdı gıdı, gıdı gıdı "

Tel sarar oyunu
Tel sarar Ayşe tel sarar ( Eller yukarı kaldırılarak, sağa sola döndürülür )
Tel bulamazsa ne sarar ( Ellerle soru devinimi yapılır )
Komşunun oğlunu sarar ( Çocuğa sarılma devinimi yapılır )
Not : Ayşe yerine, çocuğun adı neyse o söylenir. Çocuk erkekse son satırda "Komşunun kızını sarar" denilir.

Köşe Bakkalı Oyunu
Köşe bakkalı ( denir, çocuğun çenesi elle tutulur )
Kapalı çarşı ( denir, ağız gösterilir )
Horhor çeşmesi ( denir, burun tutulur )
Elmacılar ( denir, yanaklara değilir )
Aynacılar ( denir, gözler gösterilir )
Kemancılar ( denir, kaşlar sıvazlanır )
Düz bayır ( denir, alna dokunulur )
Karışık çayır ( denir, saçlar karıştırılır )

b-fit!
EmPar

Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 09.10.2007 13:45:48 ( #19 )
Sar makarayı oyunu
Sar sar makarayı ( Eller önde tutulur, birbiri çevresinde yün sarar gibi döndürülür )
Çöz çöz makarayı ( Devinim tersine yapılır )
On kilo yağ ( İki el on parmak açılarak ileriye uzatılır )
On kilo bal ( Aynı devinim yinelenir )
Yala yala bitmez ( Avuçları yalama devinimi yapılır )
Beşi sana ( Beş parmak açılır ve çocuğa gösterilir )
Beşi bana ( Beş parmak açılır ve göğse konur )
Kediye cık cık ( Yok anlamına gelen cık cık sesi çıkarılır, Baş ve ellerle yok devinimi yapılır )
Yukarıda verilen tekerlemeli örneklerden başka tür işlev oyunları da uygulanabilir. Örneğin top oyunu, gazete oyunu vb.

Top oyunu
Oturabilen bir çocuğun önüne topu yuvarlayınız. Çocuğun bu topu tutmaya size doğru yuvarlamaya çalışacağını görürsünüz. Çocuk emekleyebiliyorsa, bu kez de topu yakalayabilmek için ona doğru sürünmeye çalışacaktır. Bunlar gibi başka devinimler de oyun sırasında bulunabilir.

b-fit!
EmPar

Ynt: PSİKOLOG BİR ANNEDEN HAFTALIK YAZILAR - 09.10.2007 13:46:44 ( #20 )
Özerklik dönemi işlev oyunları ( 1-3 yaş )

Parmak Oyunları

Çal Kapıyı
Çal kapıyı çal ( Sağ elin işaret parmağıyla alna vurularak, kapı çalma öykünmesi yapılır )
Bak pencereden ( her iki elin işaret ve baş parmakları iki gözün önünde birleştirilir, gözlük gibi halka yapılır )
Çevir mandalı (Burun el ile bükülür )
Gir içeri ( sağ elin işaret parmağı, ağzın içine sokulur )
Al bir iskemle ( Kulak memelerinden biri tutulur, çekilir )
Otur şuraya ( Öteki kulak memesi tutulur, çekilir )
Nasılsın bu gün Ayşe ? ( Çene tutulur, sallanır )
   ( Ayşe adı, çocuğun adına göre değiştirilerek söylenir )

Ben bir ağacım ( Öykünme )
Ben bir ağacım ( Ayakta, eller yanda, dik durulur )
Dallarım var benim (kollar, başın yukarısına kaldırılır, avuçlar kapatılır )
Dallarım BİR çiçek açtı ( Bir parmak açılır )
Dallarım İKİ çiçek açtı ( ikinci parmak açılır )
Dallarım ÜÇ çiçek açtı ( üçüncü parmak açılır )
Dallarım DÖRT çiçek açtı ( dördüncü parmak açılır )
Dallarım BEŞ çiçek açtı ( beşinci parmak açılır )
Dallarım ALTI çiçek açtı ( altıncı parmak açılır )
Dallarım YEDİ çiçek açtı ( yedinci parmak açılır )
Dallarım SEKİZ çiçek açtı sekizinci parmak açılır )
Dallarım DOKUZ çiçek açtı dokuzuncu parmak açılır )
Dallarım ON çiçek açtı ( onuncu parmak açılır )
Bir rüzgar çıktı Yukarıdaki kollar, bedenle birlikte öne doğru eğilir, sağa sola sallanır ; rüzgardan sallanan ağaç öykünmesi yapılır )
Vuvvv… vuuuvvv..  vuuuuvv… ( sesle rüzgar öykünmesi yapılır )
Yağmur yağdı ; şıp şıp şıp ( parmaklarla yağmur öykünmesi yapılır )
Tüm çiçekler döküldü ( parmaklar, kollar indirilir )

b-fit!
Sayfayı değiştir: 12345678910.. > >> | Sayfayı gösteriyor 1 of 35, mesajlar 1 to 20 of 691

Hızlı ulaşım:

Şu andaki aktif kullanıcılar
0 adet üye ve 65 misafir var.
İkonların Anlamları ve İzinler
  • Yeni mesajlar
  • Yeni mesaj yok
  • Yeni Konu ve Yeni Mesajlar
  • Yeni mesajı olmayan yeni konu
  • Yeni mesajlarla kilitlendi
  • Yeni mesajlar olmadan kilitlendi
  • Mesajı oku
  • Yeni konu başlat