Forum Bebeği Forum Ana Sayfa

Bebek.com Forum'a Hoş Geldiniz...

Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.
Bebek.com forumunu ilk ziyaretiniz ise; Forum Kuralları için tıklayınız.

 ev yapımı zeytin

Yazar Mesaj
cemre07

  • Tüm gönderiler : 563
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Durum: çevrimdışı
ev yapımı zeytin - 02.01.2008 10:50:31 ( #1 )
arkadaşlar özellikle akdeniz bölgesinde yaşayanlar bilir. evde yeşil zeytin yapılır. ben de bu sene yaptım ama tadı çok hoşuma gitmedi. bu konuyla ilgili püf noktaları bilenlerden yardım isityorum. sizler nasıl yapıyorsunuz?
eliffcik

  • Tüm gönderiler : 1568
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: Kocaeli / İzmit
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: ev yapımı zeytin - 02.01.2008 10:52:52 ( #2 )
Bizim bahçemizde de siyah zeytin ağacı var. Kayınvalidem her sene yapmak için uğraşıyor ama zeytinler ezik ezik oluyor. Ben de bilenlerden bu işin püf noktasını rica ediyorum
Ben Aynur


E V R E K A

  • Tüm gönderiler : 8317
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: Küçük Prensimin Yüreğinden :))
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: ev yapımı zeytin - 02.01.2008 10:56:49 ( #3 )
Kayınvalidem çok güzel yapıyor. Bize her sene yapar. Ben pek ayrıntısını bilmiyorum.
 
Eşim de biliyordur belki(Adana'lı ya o bakımdan yani)ögle arası gelince sorarım ya da bir ara kayınvalideme sorayım
 

 
E V R E K A

  • Tüm gönderiler : 8317
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: Küçük Prensimin Yüreğinden :))
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: ev yapımı zeytin - 02.01.2008 13:36:53 ( #4 )
Evet ögrendim
 
Önce zeytinlere bıçakla bir-iki yerinden çizik atılıyormuş. Sonra artık hangi kaba koyduysanız suyunu ve tuzunu koyuyorsunuz.
 
Bir kaç gün orada bekliyormuş. Daha sonra tadlandırılıyormuş. Bunun içinde zeytinin acılığı gidene kadar suyunu degiştirip yine tuzlu suya koyuyorsunuz.
 
Tamamen acılıgı gittikten sonra da bir daha dokunmuyormuşsunuz. Öylece kalacakmış.
 

 
sidarr

  • Tüm gönderiler : 2906
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: antalya
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: ev yapımı zeytin - 02.01.2008 15:07:59 ( #5 )
tam olarak nasıl yapıldığını bilmiyorum ama arkadaşım bana bir kola şişesi getirimş...çizik yeşil zeytin...şişenin ağzını açtım tatalana kadar suyunu değiştirecem...sonrada tuzlu su yap içinede limon dilimleri koy dedi....bölece yemeye hazır oluyomuşşş...ama öncesini bilmiommm
ALLAHIM SENDEN HAYIRLI SAĞLIKLI SALIH NESILLER DİLİYORUM..(amin)
eliffcik

  • Tüm gönderiler : 1568
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: Kocaeli / İzmit
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: ev yapımı zeytin - 02.01.2008 15:17:00 ( #6 )

Orjinalden alıntı: EVREKA :)

Evet ögrendim
 
Önce zeytinlere bıçakla bir-iki yerinden çizik atılıyormuş. Sonra artık hangi kaba koyduysanız suyunu ve tuzunu koyuyorsunuz.
 
Bir kaç gün orada bekliyormuş. Daha sonra tadlandırılıyormuş. Bunun içinde zeytinin acılığı gidene kadar suyunu degiştirip yine tuzlu suya koyuyorsunuz.
 
Tamamen acılıgı gittikten sonra da bir daha dokunmuyormuşsunuz. Öylece kalacakmış.

 
Ruhan bu sadece yeşil zeytin içinmi geçerli yoksa siyah zeytinde de olur mu?
Ben Aynur


*bahar*

  • Tüm gönderiler : 4948
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: mutluluğun göbeğinden:)))
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: ev yapımı zeytin - 02.01.2008 15:26:44 ( #7 )
bildiğim kadarıyla siyahda oluyor.benim kaynanamda böyle yapar.birde çıtlatma denir.taşla hafifçe ezilerek yapılıyo.bu daha lezzetli oluyor.benim zeytnlerimi hep kaynanam yapar.daha hiç marketten almadım.


LİVAN*

  • Tüm gönderiler : 4221
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: ru_mey_sa dan :)))
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: ev yapımı zeytin - 02.01.2008 16:00:26 ( #8 )
şu an zeytinimi yapma aşamasındayım bu üçüncü günü. bir akdenizli olarak zeytin turşusuna bayılırım.
 
pazardan aldım ben. yeşil yada siyah farketmez. benimki karışık mesela. ama siyah zeytin bildigimiz kutularda hazıır aldığımızdan değil, dalından tazecik toplanmış olan .. siyah olursa daha çabuk tatlanır sadece.
 
işleme gelince, bıçak yardımıyla zeytinlerimizi çizik atmak dediğimiz gibi dilimliyeceğiz, ben 4-5 tane atıyorum daha çabuk tatlanırmış böylece. annem on gün kadar suyunu hergün değiştirmemi söyledi. sonra tadına bakacagım tatlanmış ise, suyunu tekrar değiştirip tuzunu damak zevkimize göre ayarlayacağız ve afiyetle yiyegiz.
 
ben yeşil zeytini zeytin yagının içine biber ve limon katarak, ekmegimi bandırıp yiyorum bayıldıgım bir tat oluyor denemek isteyenlere...




muzaffer eren'im, ömrüm hoşgeldin
@ÖYKÜ@

  • Tüm gönderiler : 4027
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: ev yapımı zeytin - 02.01.2008 16:11:17 ( #9 )
Yeşil zeytin hastası olarak yazabilirim Ama siyah zeytinde olur mu bilmiyorum

Kırma yeşil zeytin : Zeytinleri taş ile çok ezmeden kırıyorum Kavanoza su koyuyorum içine kırdığım zeytinleri atıyorum Eğer hemen yemeği düşünüyorsam çabuk tatlansın diye hergün suyunu değiştiriyorum Ama bekleteceksem zeytinlerin suyunu 8-9 günde bir değiştiriyorum Tatlandıktan sonra çok dayanmıyor yumuşuyor Aslında yağ + tuz + limon koyuncada dayanıyor Ama suyunu az değiştirince daha çok sert kalıyor Tatlandığında tabağa çıkarıp yağ + limon + tuz koyup yiyiyoruz

Çizme zeytin : Bıçak ile zeytinlerin üzeriene 2-3 kere kesiyoruz Portakal ayıklarken yaptığımız gibi  Kırma zeytindeki gibi kavanoza koyuyorum 8-9 gün suyunu hiç değiştirmiyorum Sonra suyunu 2-3 günde bir değiştiriyorum Azıcık tatlandığında yağ + limon tozu + tuz + limon kesip koyuyorum birde

Ayy bu sene kayınvalidemlerin zeytinleri olmadığı için yapamadım Anneanneme gittikçe yiyiyorum Şimdi olsa 16:00 çayında ne güzel giderdi valla
eliffcik

  • Tüm gönderiler : 1568
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: Kocaeli / İzmit
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: ev yapımı zeytin - 02.01.2008 17:21:12 ( #10 )
Öykü bende senin gibi zeytini kahvaltı dışında da günün her saatinde çayın yanında çok severim. Yazdıklarınızı kayınvalideme anlatayım, bir daha ki sefere öyle yapsın. Her sene yazık oluyor. Bahçemizdeki zeytin ağacı oldukça büyük ve bayağı bi zeytin çıkıyor ama dediğim gibi tam olarak yapamadığımızdan ezik ezik oluyor. Ben hiç sevmem öyle ağızda patlayan yumuşak zeytini bu yüzden hiç yemiyorum ama kayınvalidem ziyan olmasın diye yiyor.
Ben Aynur


E V R E K A

  • Tüm gönderiler : 8317
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: Küçük Prensimin Yüreğinden :))
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: ev yapımı zeytin - 02.01.2008 22:14:36 ( #11 )

Orjinalden alıntı: eliffcik

Ruhan bu sadece yeşil zeytin içinmi geçerli yoksa siyah zeytinde de olur mu?

 
Sanırım siyah zeytin için olmuyormuş. Siyah zeytinin salamurası daha farklıymış. Siyah zeytine çizik atılmazmış ve büyük fıçılarda yapılırmış.
 
Eşim öyle dedi.
 

 
anzer balım

  • Tüm gönderiler : 3551
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: ev yapımı zeytin - 03.01.2008 02:17:32 ( #12 )
Kırık olmayan yeşil zeytin köstük denir Hatayda(kostik)aslında zehirli sabun yapımında kullanılan bişey.hatta köstük içip de yemek borusu parçalanan zedelenen çocuklar bile oluyor yanlışlıkla Hatayda malesef.Köstükle tadlandırılıyor.yada kırılara çekirdeği çıkarılıyor.kayınvalidem köstükle tadlandırdı köyde.Sonra o köstüklü suyu gidene dek tekrar tekrar değişti suyu sonra da tuzlu suya kondu.Birde çekrdeği kırılıp çıkarılır.Normal suya konur arada suyu değişir sonra tadlanınca tuzlu suya konur.Salatası yapılır daha önce tarifini vermiştim.


Hızlı ulaşım:

Şu andaki aktif kullanıcılar
0 adet üye ve 2 misafir var.
İkonların Anlamları ve İzinler
  • Yeni mesajlar
  • Yeni mesaj yok
  • Yeni Konu ve Yeni Mesajlar
  • Yeni mesajı olmayan yeni konu
  • Yeni mesajlarla kilitlendi
  • Yeni mesajlar olmadan kilitlendi
  • Mesajı oku
  • Yeni konu başlat
  • Mesaja cevap ver
  • Yeni anket gönder
  • Oy gönder
  • Post reward post
  • Gönderilerimi sil
  • Konularımı sil
  • Gönderiyi derecelendir

© 2000-2009 ASPPlayground.NET Forum Version 3.4