...
-
Tüm gönderiler
:
1860
-
Ödül puanları
:
0
- Katıldı: 01 January 0001
|
Ynt: 4. AYA GİRDİK EK GIDAYA BAŞLIYCAZ
-
23.05.2008 12:40:45
birtanesi33 nickli üyenin 4. aydan sonraki ek besinler isimli konusundan kopyalanmıştır. Orjinalden alıntı: birtanesi33 Herkese Selam 4 bucuk aylık bir bebegim var ben artık ek besinler vermeye basladım. Simdiye kadar sadece emzirmistim sizce erkenmi? Orjinalden alıntı: C U D A N A ilk 6 ay yalnizca anne sütü!!!! anne sütü yoksa formül mama... 4bucuk aylik bebeginizin midesine, bagirsaklarina ve bosaltim sistemine daha fazla kötülük yapmayin... Orjinalden alıntı: gülarınsim anne sütüne ek besın verılebılır bence ,bende 3 gundur ek besınler vermeye başladım muhallebı sütlü pirinçli muhallebı verdım çok sevdı, ben anne sütüyle yaptım muhallebıyı ,sakıncası olacağını sanmıyorum elma suyu havuç suyu uzum suyu armut suyu bu aylarda verılebılır az mıktarlarda, herşeyın tadına varsınlar ıstemezseler yemezler zaten, anne sütüm yetmesıne rağmen doktorumuz önermıstı hafıf hafıf verebılırsın dedı sakıncası yok, Orjinalden alıntı: desree Sütün yeterli ise ilk 6 ay annesütü ver sadece eğer yetmiyorsa dr un tavsiyesi ile meyve püresi ve yoğurtla başlayabilirsin dr bana beslenme listesi vermişti adım adım ne vermem gerektiği yazıyordu çok işime yaramıştı Dr ların genel olarak söylediği ilk 6 ay anne sütü yetmemeye başlamışsa 4. aydan itibaren yavaş yavaş ek gıdalara başlamandır Orjinalden alıntı: ozsureyya bencede ilk altı ay yalnızca anne sütü ama yetmediği durumlarda doktor tavsiyesiyle mama Orjinalden alıntı: sultan bebegim:) slm kizlar.. bende ilk 6 ay anne sütü taraftayim fakat sütüm yetmedi 3,5 aylikken bi azalma oldu..kizim huysuzlandi uykulari cok düzensizlesti malesef..hayallerim suya düstü:((mama takviye ettim hic bir mamayi kabul etmedi benim kizim..devam mamasini almadi..halen deniyorum fakat kabul etmiyo..kasik mamalarini kabul etti ve anne sütü kasik mamalari meyve püreleri olmak üzere devam ediyoruz..yanliz benim drumda 4. aydan sonra baslanmali ek gidaya dedi... Orjinalden alıntı: cagla_kayra sütünüz yetiyorsa neden ek gıdalara başlıyasınızki?ek gıdaları herzaman yer bebğiniz ama anne sütünü nezamana kadar içebilir?bu mucizeden sonuna kadar yararlanın.bende ilk 6 ay sadece anne sütü taraftarıyım.azıcak sadece tattırmak amaçlı bişeyler verilebilir benim fikrim bu. Orjinalden alıntı: MüGe__ bence erken değil... tam zamanı...4. aydan itibaren bebeğin hareketleri buna bağlı olarakta harcadığı enerji arttığı için ek besinlere geçilebilir...anne sütü yada mamanın yanına sabahları yarım elmanın püresi ve ikindi gibi yoğurt yeterli olur dedi benim dr um... kilosu zaten iyiymiş ama hem kaşıkla beslenmeye, hemde pürtüklü gıda yemeye alışmalı, ve yeterli enerjiyi almalıymış... yoğurdu evde yapıyorum elmayıda yıkayıp soyup cam rendede rendeliyorum... gmaktürk; sütlü prinçli muhallebiyi anne sütüyle yapıyorum demişsin.. bu çok sakıncalı, zaten o muhallebinin içinde bolca süt var..yani dolayısıyla süt proteini var...ayrıca bu muhallebilerin içine inek sütü 1 yaşına kadar sakıncalı olduğundan anne sütüne en yakın olan formül sütler ekleniyor...ve kesinlikle kaynamış ve ılınmış suyla yapılması gerekiyor...sen sütü sütle yapıyorsun.. böyle bebeğine fazladan protein yüklüyorsun... ve biliyorsun ki insan vücuda fazladan alınan mineral, vitamin, proteinleri dışarı atar... kısacası senin muhallebiyi yaptığın anne sütün boşa gitmiş olur ve bebeğede beslenmesinde sakınca oluşturur... Orjinalden alıntı: durusukuzu Orjinalden alıntı: birtanesi33 Herkese Selam 4 bucuk aylık bir bebegim var ben artık ek besinler vermeye basladım. Simdiye kadar sadece emzirmistim sizce erkenmi? arkadaşım tv de geçenlerde bi doktor konuştu, zaten araştırdığım kadarıyla da biliyordum ama, diğer arkadaşların da dediği gibi ilk 6 ay sadece anne sütü. sütünüzün yetmediğini düşünüp ek besinlere geçmeyin diyor. siz emzirdiğiniz sürece sütünüz daha da artar. örneğin 6 kere emiyor 1 öğün mama veriyorsanız, bir de bakmışsınız farkında olmadan 1 kere meme, 6 kere mamaya dönmüşsünüz diyor doktor. nasılsa 2 ayın kalmış, 6 aydan sonra çoook mama hazırlayacağız zaten  Orjinalden alıntı: M+S=B ilk 6 ay kilo alımı ve gelişimi iyiyse sadece ve sadece anne sütü yetmiyorsa 6 ayı tamamlayana kadar dr.önerisine göre formül mama o da yetmiyorsa anne sütü ağırlıklı kesinlikle!!! ek gıdalar o da pirinç içerikli kaşık mamaları(bebeğin en kolay tolere edebildiği, anne sütü tadına yakın,hazmı kolay mamadır.kabızlığa dikkat ederek ) ile başlanabilir.. Orjinalden alıntı: senempeh Aslında nasılsa 6 ayın bitmesine 2 ay kaldı diye düşünmemek lazım, aslolan İlk 6 ay sadece anne sütü sonra ek gıda takviyeli anne sütüdür, ve 2 yaşına kadar emzirmek esastır.. Yani formül mamaya ne kadar geç başlarsak o kadar iyidir diye düşünüyorum..Kızıma hiç formül mama vermeyi düşünmediğim için belki sütüm azalmadı ve hala emziriyorum.Yani sütümüz bizim düşüncelerimiz yönünde artıyor ya da azalmıyor bence.. Umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir.. Gülce sen tercüme edebilirsin değilmi anlatmak istediğimi :)) Orjinalden alıntı: C U D A N A Gülce sen tercüme edebilirsin değilmi anlatmak istediğimi :)) ek gidaya bu kadar erken baslamayi bi tarafa birakalim; "sütüm yetmezse nasil olsa mamaya baslarim..." diyorsa bi ana, zaten yüzde elli sütünü kaybetmis demektir... bu isler beyinle ilgili biraz... prolaktinin yeterli salgilanmasi, genellikle emzirmeye sonuna kadar gönüllü olmaktan gecer... Orjinalden alıntı: S!BEL merhabalar....ben 2 hafta önce iş başı yaptım...iş başı yapana kadar anne sütü ile beslendi bebeğim...fakat şimdi sütümü sağıyorum fakat gün içinde 1 kez milupanın sütlü prinçli muhallebisinden (biberona uygun) veriyoruz.akşamda zaten erken çıkıyorum...gece boyu başka takviye yok....yinede zararlımıdır acaba... bide arkadaşlar bu sütü sağıp buzluğa koyma olayı ile ilgili bilgi almak istiyorum...ne kadar sağlıklı... teşekkürler... Orjinalden alıntı: C U D A N A bebeginizin kilo aliminda sorun yoksa ilk 6 ay kesinlikle hicbi takviyeye gerek yok... aksine; ilk 6 aydan önce bebegin agzina deyip midesine inen anne sütü disindaki sivi-kati her tür madde mide, bagirsak ve bosaltim sistemine zararli... siz onlara iyilik yaptiginizi düsünerek, ic organsal islevlerini zora sokuyorsunuz... dünyadaki tek mucizevi sivi anne sütüdür... bebeginizi bundan mahrum etmeyin... sütü derin dondurucuda üzerine tarih atarak maximum 6 ay saklayabilirsiniz... Orjinalden alıntı: senempeh Bence günde 1 defa verdiğin sütlü pirinçli muhallebiyi vermemelisin ki zaten şu an bebeğin o besini almak için çok küçük..Doktorun zaten bebeğinin aylık kontrollerinde ek besine ihtiyacın olup olmadığını sana söyleyecektir. Diyelimki ek besine bebeğinin ihtiyacı olduğunu doktorun söyledi. O zaman da vereceğin ek besin kesinlikle formül mama olmalıdır sütlü pirinçli muhallebi değil... Süt sağma konusuna gelince.. İşe başladığımda kızım 3 aylıktı..İşe başlamadan 1 ay evvel sütümü stoklamaya başladım. Geceleri emzirdiğim zaman emzirmediğim göğsümü sağıp buzluğa atıyordum. İşyerimde de günde 2 defa sütümü sağıyordum. Bende süt iznimi her gün 16:00 da çıkarak kullandım.. Sağılmış süt buzdolabında 72 saat buzlukta ise 3 ay kalabiliyor ( benim buzluğum deep freze olmadığı için bu süreleri veriyorum ) . Donmuş sütün erimesi 10 saat sürüyor. Buzluktan çıkardığın sütü akşamdan buzdolabına ( sütleri kesinlkle buzdolabında kapak raflarına koymamalısın ) indirirsen sabaha erimiş oluyor. Sütü benmari usulü ile ısıtıp bebeğine verebilirsin. Bir defa ısıttığın sütü bebeğin bitirmediyse o sütü sadece bir defa daha ısıtma hakkın var. Buzluktan indirdiğin süt eridikten sonra 24 saat içinde tüketilmeli. Bu şekilde sütünü saklayıp bebeğine verdiğin sürece sağlıklı olduğundan emin olabilirsin. Orjinalden alıntı: bizzz Orjinalden alıntı: birtanesi33 Herkese Selam 4 bucuk aylık bir bebegim var ben artık ek besinler vermeye basladım. Simdiye kadar sadece emzirmistim sizce erkenmi? Anne sütü alan bebeklere 4. aydan sonra ek gıda başlanmalı mı? ...Bebeğimi beş aylık oluncaya kadar anne sütü ile besledim. Boy ve kilo gelişimi hep normalin üstünde idi. Ama bu ay doktorumuz “Ek gıdalara başlayalım artık” dedi. Oysa ben her şey yolunda gittiği sürece anne sütü verebileceğimi düşünüyordum. Bu konuda tereddüt ediyorum… ...Bebeğim 4. ayından bir hafta aldı. Doktorumuz bebeğimizin normal büyüdüğünü söylüyor. Ben ek gıdalara başlanır diye düşünüyordum ama, “İsteseniz iki ay daha anne sütüyle besleyelim” dedi. Arkadaşlarım ise dördüncü aydan sonra yoğurt, bisküvi şeyler başladıklarını söylüyorlar. Doğrusu nedir?.. ...Anne sütü bir bebeğin ilk 4-6 aylık dönemde bütün ihtiyaçlarını karşılar. Ancak, bu aylardan sonra bebeğin ek gıdalara alıştırılması gerekir. Anne sütünün besleyici özellikleri bu aydan sonra bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayamayabilir. Her zaman, her bebek ve her anne sütü için bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayacağını söylemek zordur. Bu nedenle bebek anne sütüyle besleniyor olsa da 6. ayda ek gıdalara başlamakta yarar vardır. Ancak, anne sütü hala bebek için besleyici ve değerli bir besindir. Bu nedenle bebek, artan ihtiyaçlarını karşılamak üzere ek gıdalar alırken, diğer taraftan da annesini emmeye devam etmelidir. Bebeğin ikinci yılı içinde bebeğin protein ve enerji ihtiyacının üçte biri anne sütü ile sağlanabilir. Bebek gündüz saatlerinde ek gıdalarla beslenip, gece öğünlerinde ise annesini emmeye devam edebilir. Önemli olan, ek gıdalara başlanırken yaşanan zorluklar nedeniyle annenin, bebeğin beslenmesini ağırlıklı olarak anne sütüyle sürdürmeye devam etmesidir. Bu durum bebeğin en uygun koşullarda büyümesine engel olur... Prof.Dr.Benal AVCI BÜYÜKGEBİZ http://www.istahsizcocuk.com/buyume_dosyalar/Page1183.htm alıntıdır Orjinalden alıntı: bizzz Orjinalden alıntı: gmaktürk anne sütüne ek besın verılebılır bence ,bende 3 gundur ek besınler vermeye başladım muhallebı sütlü pirinçli muhallebı verdım çok sevdı, ben anne sütüyle yaptım muhallebıyı ,sakıncası olacağını sanmıyorum elma suyu havuç suyu uzum suyu armut suyu bu aylarda verılebılır az mıktarlarda, herşeyın tadına varsınlar ıstemezseler yemezler zaten, anne sütüm yetmesıne rağmen doktorumuz önermıstı hafıf hafıf verebılırsın dedı sakıncası yok, ben de sütlü pirinçliyle başladım ve doktorumun önerisiyle anne sütüyle yaptım. 5 ve 6. aylarda ek gıda önerileri nelerdir? ...Beş buçuk aylık bir bebeğim var. Ek gıdalara geçmek istiyorum. Verebileceğim ek gıdalar nelerdir?.. 1.Bu aylarda bebeğin diyetine ilave edilecek ilk ek besin unlu-sütlü mamalardır. Daha önce de belirtildiği gibi, bu amaçla pirinç unu kullanılması tercih edilir. Hazırlanan mamanın yoğunluğu önce sulu olmalı daha sonraki haftalarda kullanılan pirinç unu miktarı arttırılarak yarı katı ve katı muhallebi hazırlanmalıdır. Unlu-sütlü mamaların günde bir öğünden fazla tüketilmesi tercih edilmez. Amaç, bebeğin muhallebi yemesi değil, kıvamlı yiyeceklere alıştırılmasıdır. Bu konuya çok dikkat edilmelidir. Ayrıca inek sütünün de bir yaşından önce kullanılması tercih edilmediği için hazırlanırken biberon maması kullanılabilir. Bu durumda da mamanın enerji yoğunluğu çok artar. Fazla miktarda tüketilecek olursa şişmanlığa yol açabilir. Bebeğin su ihtiyacı da artar. 2.Bebek muhallebi kıvamına alıştırıldıktan sonra, diyetine yoğurt veya meyve suyu da ilave edilebilir. Yoğurt evde hazırlanmalı, ekşi olmamalıdır. 3.Meyve suyu da her meyve için önce ayrı ayrı denenmelidir. İlk günlerde sulandırılarak bebeğe verilmesi, daha sonra sulandırılmadan içirilmesi uygundur. Miktarı da gittikçe arttırılır. Bir haftalık alıştırma döneminden sonra, bir günde bir çay bardağı taze sıkılmış meyve suyu yeterlidir. Daha sonraki aylarda meyve püresi şeklinde de bebeğe verilebilir. Püre hazırlamak için cam rendeden geçirilmesi tercih edilir… Prof.Dr.Benal AVCI BÜYÜKGEBİZ http://www.istahsizcocuk.com dan alıntıdır Orjinalden alıntı: bizzz Orjinalden alıntı: yildiz22 slm kizlar.. bende ilk 6 ay anne sütü taraftayim fakat sütüm yetmedi 3,5 aylikken bi azalma oldu..kizim huysuzlandi uykulari cok düzensizlesti malesef..hayallerim suya düstü:((mama takviye ettim hic bir mamayi kabul etmedi benim kizim..devam mamasini almadi..halen deniyorum fakat kabul etmiyo..kasik mamalarini kabul etti ve anne sütü kasik mamalari meyve püreleri olmak üzere devam ediyoruz..yanliz benim drumda 4. aydan sonra baslanmali ek gidaya dedi... Ek gıdalara ne zaman başlanmalıdır? ...Bebeğim dokuz aylık. Anne sütüyle çok iyi büyüdü. Sütüm de boldu. Bu güne kadar sadece emzirdim. Bir ay önce ek gıdalara başladım. Ama halim perişan. Asla ağzını açıp kaşığı ağzına almak istemiyor. Alırsa da, midesi bulanıp kusuyor. Doktora götürdüm. “Ek gıdalara daha önce başlamanız gerekirdi” dedi. Ne zaman başlamamız gerekirdi? Neden?.. ...Bebeklere ek gıda başlamak için en uygun zaman, 6. aydır. Her bebek 6. aydan itibaren ek gıdalara alıştırılmalıdır. Bu hem bebeğin artan besin ihtiyaçlarının karşılanması hem de beslenmeyle ilgili ağız becerilerinin (yutma, çiğneme gibi) geliştirilmesi için çok gereklidir. Bebek dördüncü aydan sonra destekle, altıncı aydan sonra da desteksiz oturmaya başlar. Yine bu aylarda diş çıkarmaya da başlamıştır. Yakın çevresindeki cisimlere uzanabilir. Eline aldığını amaçlı olarak ağzına götürebilir. Bütün bunlar beslenmeyi mümkün kılan gelişme basamaklarıdır. Diğer taraftan, bebeğin mide-bağırsak sistemi de artık erişkin besinlerini sindirebilecek ve emebilecek duruma gelmek üzeredir veya bu gelişmeyi tamamlamıştır. Örneğin, nişastanın sindirimi için gerekli olan “amilaz” adı verilen enzim 5-6. aydan sonra erişkin düzeyine ulaşır. Bütün bu nedenlerle bebek dördüncü aydan sonra özellikle de altıncı ayda ek gıdalar için artık hazırdır... Prof.Dr.Benal AVCI BÜYÜKGEBİZ http://www.istahsizcocuk.com alıntıdır Orjinalden alıntı: gülarınsim buğün doktora sordum anne sütüyle uhallebı yapmayı cevap çpok ıyı yapıyorsun devam et sakıncası yook dedı, proteın fazlalığı falan dedım alacağını alır gerısını atar zaten dedı rahatladım Orjinalden alıntı: C U D A N A AM SÜTÜNÜZ YETMİYORSA YAVAŞ YAVAŞ EK BESİNLEREBAŞLAYABİLİRSİNİZ . kesinlikle yanlis... burdaki annelere önerilerde bulunurken sizin dogrulariniz diil, bilimin kabul ettigi dogrulardir esas olan... dünya saglik örgütü; ilk 6 ay yalnizca anne sütünü önerirken, sütü az olan yada hic olmayan annelere bebeklerini ac birakmalarini yada sebze-meyveyle tanistirmalarini diil, ilk 6 aylik süreyi bebegin sindirimine uygun formül sütlerle gecirilmesinin dogru oldugunu bilimsel kaynaklara dayanarak söylüyor... lütfen yönlendirrici olurken daha dikkatli davranalim... Orjinalden alıntı: senempeh Basmakalıp düşünce dediğinizi Dünya Sağlık Örgütü öneriyor..3-4 aylık bir bebeğe eğer sütünüz yettiği halde meyve suyu verecekseniz ben buna inatla karşı gelirim. Yazımda da doktorunuz aksini söylemediği müddetçe diye belirtmiştim zaten..Ayrıca ben anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda ki bu ilk 6 ay için sözkonusuysa 6. ayın sonuna kadar aldığı kadar anne sütü ve formül mama ile beslenmesi gerektiğini ve 6. aydan sonra ek gıdaya başlanması taraftarıyım... Bebeğiniz büyünce sizda anlarsınız demişsiniz , kızım şu an 26 aylık..Anlamam için daha ne kadar büyümesi gerekiyor acaba... Anne sütünün bebekler için önemi nedir? Anne sütü, bebeklere gereksinimi olan tüm besin öğelerini tek başına ilk 6 ay sağlayabilen en iyi besindir. Anne sütü ve doğumdan sonra gelen ilk sarı süt, bebek için çok önemlidir, çünkü bebeği hastalıklara karşı korur, bebeğin ilk aşısıdır. Anne sütü bebekler için yaşamsal öneme sahip. Bebeğin annesiyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yolu emzirme. Ayrıca anne sütü ile beslenen bebeklerin IQ düzeyi, diğer besinlerle beslenen bebeklere göre 8 puan daha fazla oluyor. Anne sütü neden bebekler için iyi besindir? Anne sütü, bebeğin ilk 6 ay ihtiyacı olan protein, yağ, demir, vitamin gibi her türlü besin değerine sahiptir. Anne sütünü hazmı kolaydır, kaynatmak gerekmez. Daima taze, temiz ve bebeğe vermek üzere hazırdır. Anne sütü bebekleri hangi hastalıklara karşı korur? Anne sütü ve doğumdan sonra gelen ilk sarı süt ishal, soğuk algınlığı, öksürük gibi hastalıklardan koruyor. Anne sütü ile beslenmiş çocuklar astım, alerji, çocuk diyabeti gibi hastalıklara karşı daha dirençli oluyor ve kanser oranının daha düşük olduğu biliniyor. Anne sütünün içinde yeterli demir olduğu için, emzirilen bebeklerde kansızlık görülmez. Ayrıca anne sütü alan bebeklerde, pişik, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür. Anne sütü verilmeyen bebeklerde görülen riskler nelerdir? Anne sütü ile beslenmeyen çocuklarda ölüm oranları beslenenlere göre 4-6 kat daha fazla. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre emziren kadın oranları yüksek olsaydı yılda 1.5 milyon bebeğin yaşamı kurtulacaktı. Bebekler ne kadar süre anne sütü ile beslenmelidir? Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve UNICEF, anne sütü ile beslenmenin doğumdan hemen sonra ve ilk 6 ayda yapılmasını öneriyor. Anne sütü ile beslenme ilk 6 aydan sonra uygun besin takviyeleriyle 2 yaş ve üzerine kadar devam etmelidir. İdeal emzirme nasıl olmalıdır? Hamilelik döneminde anne adayı emzirme konusunda bilgilendirilmeli ve bilinçlendirilmelidir. Anne ve bebek 24 saat birlikte olmalıdır. Emzirme doğumdan yarım saat sonra başlamalıdır. Annelere emzirme ve bebeklerinden ayrı olduklarında da sütlerini muhafaza etme yöntemleri öğretilmelidir. Yeni doğmuş bebeklere anne sütü dışında herhangi bir yiyecek ve içecek verilmemelidir. Anneler emzirmeye teşvik edilmelidir. Yapay meme veya emzik emzirme döneminde bebeklere verilmemelidir. Emzirmenin anne sağlığına faydaları nedir? Emzirme bebekle anne arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlar. Doğumdan hemen sonra emzirme doğum sonrası kanama riskini azaltır. Bebeğin annesini emmesinin anneyi idrar yolu enfeksiyonlarından, göğüs ve yumurtalık kanserinden koruduğu bilinmektedir. Emzirmenin psikolojik faydaları nedir? Emzirme anne ve çocuk arasında yakın sevgi dolu ilişki sağlar. Annenin duygusal açıdan tatminini sağlar. Bebek daha az ağlar. Anne bebeğine daha sevgi dolu davranır. Bebeği terk etme veya hırpalama olasılığı daha düşüktür. Bebek her ağladığında emzirilmeli midir? Evet, bebek her ağladığında emzirilmelidir. Yeni doğan bebekler genellikle günde 8-10 öğün emmek isterler. Bebeğin emme sıklığı daha sonra giderek azalır. Benim bulduklarım bunlar...Lütfen sizde 3-4 aylık bir bebeğe meyve suyu vermenin yararlarını bizimle burda paylaşırmısınız.... Orjinalden alıntı: BANU-ÇAĞAN Arkadaşlar olabildiğince sadece anne sütü tabii ama bazı bebekler var ki sadece anne sütü ile beslendikten sonra diğer tatları asla kabul etmiyor 6.aydan sonra gelişimleri geri kalıyor katı besinleri almıyor hep meme ile ya da biberon ile doyabileceğini sanıp ona güveniyor siz bu konuda şanslı olabilirsiniz bebişler sorun çıkarmmaış olabilir ama böyle de bir sorun var . onu napıcaz benim 2. bebiş geliyor onun için soruyorum mesela benim çağan 4 aylıkken meme emiyordu arada mama da veriyordum (bir de malesef hiç dondurucuda stok yapacak kadar olmadı benim sütüm ) yani ne kadar sütüm bol süütm bol desende olmayınca olmuyor bun aeminim çünkü ben çok bol olsun istemiştim gönülden ... ne yeterince meme emiyrodu ne mama alıyordu zaten kilo alımı da çok kötüydü... dolayısıyla ek gıdaya yavaş da olsa başlamam kaçınılmazdı yani önerilen ilk 6 ay anne sütü olabilir ama istisnaları var...yani uzmanlar çocuk doktorları ve anneler çocuk bazında değerlendirebilir bu konuyu her çocuk her anne her doğum farklı bu kadar katı yargılar olamaz bence ... Orjinalden alıntı: senempeh Banu bak durumu ne güzel açıklamışsın...Aynı şey en yakın arkadaşımın da başına geldi..Arkadaşımın sütünün yetersiz olduğu kilo alımlarında ortaya çıktı..formül mamaya geçtiler bebek istemedi ve dolayısıyla doktor tavsiyesiyle ek gıdaya geçtiler.. Senin durumunu sen çok güzel açıklamışsın…Ben yazımı tente arkadaşımızın BÜYÜK OĞLUMU 6 AY EMZİRDİM FAKAT İKİNCİ 3 AYLIK VE 4 AYLIK OLUNCA YAVAŞ YAVAŞ MEYVA SULARINDAN TATTIRACAĞIM. cümlesine karşılık yazdım... Hep derim benim şansım vardı diye...Kızım 3 aylıkken işe başladım ve sağdığım sütler kızıma fazlasıyla yetti...Kızım ben işteyken biberonla sütümü içiyordu ve memeden vazgeçmedi..bu benim için çok büyük bir şans ve kızıma bunun için hep teşekkür edeerim...Tam terside olabilirdi, biberonun kolaylığına alışıp memeden vazgeçebilirdi..O zaman kızıma ilk 6 ay sütümü veremeyebilirdim ve emzirme dönemim bu kadar uzun olamayabilirdi...Bunlar hep şartlara bağlı...Ben sütü olan ve emzirme esnasında problem yaşamayan kişilerin anlamsız yere erken dönemde meyve sebzeye geçmesine karşılık yazıyorum bu yazılarımı...En yakın örneği de kendi kardeşimin eşidir. Yeğenimin aylık kilo alımı 1200 gr olduğu halde kardeşimin eşi 4. aydan sonra muhallebi , meyve gibi gıdalara başladı..Ona da çok anlattım ama olmadı sözümü dinletemedim....Ben bu durumdaki insanlar için yazıyorum bu yazımı, yoksa memeyi bırakan, biberon mamasını istmeeyen bebekler için zaten doktorlar en doğru yönlendirmeyi yapıyorlar... Orjinalden alıntı: *mertimm* Orjinalden alıntı: senempeh Ben sütü olan ve emzirme esnasında problem yaşamayan kişilerin anlamsız yere erken dönemde meyve sebzeye geçmesine karşılık yazıyorum bu yazılarımı...En yakın örneği de kendi kardeşimin eşidir. Yeğenimin aylık kilo alımı 1200 gr olduğu halde kardeşimin eşi 4. aydan sonra muhallebi , meyve gibi gıdalara başladı..Ona da çok anlattım ama olmadı sözümü dinletemedim....Ben bu durumdaki insanlar için yazıyorum bu yazımı, yoksa memeyi bırakan, biberon mamasını istmeeyen bebekler için zaten doktorlar en doğru yönlendirmeyi yapıyorlar... Kesinlikle katılıyprum.Benim çevremde de var böyle anneler.Hatta benim oğlum küçük doğduğu için bana da çok baskı yaptılar."mama ver, muhallebi ver..." ama dinlemedim tabii. Ama doktor tavsiyesi ile 5. aydan sonra başlamak zorunda kaldım. Bence süt yeterli ise acele etmeyin, nasıl olsa 6. aydan sonra ömür boyu yemek yiyecek..Ama anne sütünü sınırlı zamanda alacak. Orjinalden alıntı: MüGe__ benim kızım 4 aylıkken dr umuz artık ek gıdalara başlayalım dedi... ilk ay sadece meyve püresi ve yoğurt verdi...3 gün önce 5 aylık oldu buna kahvaltı ( peynir, bebe ekmeği, pekmez, tereyağı, ceviz, badem , devam sütü) , sebze çorbası,sebze püresi, kıyma, gece muhallebisi ekledi... ben burada yazılanlardan bahsettim..ve benim sütüm kesildiği ve devam sütü verdiğim içinmi bu kadar erken başlıyoruz dediğimde kendisi; hayır emzirseydinde ek gıdaya geçecektik,elbetteki anne sütü gibisi yok fakat anne sütü çoğu zaman 4. aydan itibaren bebeğin hareketlenmesine bağlı harcadığı enerjiyi karşılayamıyor dedi.. yani bebeğin ek gıdaya ihtiyacı oluyor dedi...üstelik bebeğin pürtüklü gıdaya alışmasını, ileriki yaşlarda kolay yeme alışkanlığı kazanmasını, kaşıkla yemek yeme yetisinin oluşmasını sağlıyor dedi...eğer annenin sütü yeterli ise o zaman 5. ayda doymayacak kadar ve en basit ek gıdayla mesela 1-2 kaşık meyve püresiyle alıştırmaya başlanabilir dedi...ayrıca 6. aydan önce başlanan ek gıdarın mide bağırsak sistemine zarar verdiğini yazmış bir arkadaşımız.. bunuda araştırdım ayrıca dr umada danıştım ve ek besinlerin mide bağırsak sistemine hiçbirşekilde zarar vermediğini öğrendim.. dr umuzda uygun ek besini uygun şekilde verdiğimz sürece böylece birşeyin olmayacağını söyledi... Orjinalden alıntı: mavibenim birimiz "doktorum 4. ayda ek gıdaya başlamamı önerdi" derken diğerimiz " hayır kesinlikle ilk 6 ay anne sütü dışında birşey verilmemeli, doktorum da bunu söylüyor" diyor, nasıl oluyor da doktorların uygulamaları bu kadar çelişebiliyor (ki bu konuya dair yeni bir başlık açtım). benim de bebeğim 3,5 aylık ve son kontrolde doktoru 4. ayda ek gıdalara başlarız dedi.. ben ise kesinlikle karşıyım.. Orjinalden alıntı: edersoy Bende ilk 6 ay çocuklara anne sütünden başka bir şey verilmesine karşı olanlardanım. Kendimde öyle yapacaktım. Ama işler her zaman öyle olmuyor. Bebeğim 2,5 aylıkken sütüm tamamen kesildi. Biberon maması veriyorum. Şu ansa 3,5 aylık ben ne yapacağımı bilemedim. Bir doktor ek gıdaya başla dedi diğeri 6 ayı doldurana kadar mamanın yanında inek sütü ver dedi. Ben şimdi ne yapıyım???????? Orjinalden alıntı: MüGe__ Orjinalden alıntı: edersoy Bende ilk 6 ay çocuklara anne sütünden başka bir şey verilmesine karşı olanlardanım. Kendimde öyle yapacaktım. Ama işler her zaman öyle olmuyor. Bebeğim 2,5 aylıkken sütüm tamamen kesildi. Biberon maması veriyorum. Şu ansa 3,5 aylık ben ne yapacağımı bilemedim. Bir doktor ek gıdaya başla dedi diğeri 6 ayı doldurana kadar mamanın yanında inek sütü ver dedi. Ben şimdi ne yapıyım???????? İnek sütü 1 yaşına kadar sakıncalı...benimde 3.ayda sütüm kesildi...4 aya kadar sadece mama verdim..4. ayda ek gıdalara başladık.. kilosu iyi olduğu için ilk etapta sadece elma püresi ve yoğurtla başladık 1 ay böyle devam ettik ondan sonra 5. ayda yavaş yavaş herşeye geçtik..kahvaltı sebze çorbası muhallebi vs vs...
|