Epidural normal doğum

Sayfayı değiştir: 12 > | Sayfayı gösteriyor 1 of 2, mesajlar 1 to 40 of 54
Yazar Mesaj
mihrace1222
  • Tüm gönderiler : 18
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
Epidural normal doğum - 18.07.2007 18:23:45
epidural normal doğum yapan var mı? Birinci doğumu normal yaptım ama ikinciyi aynı ağrıları yaşayarak yapmak istemiyorum.epidural normal doğumu düşünüyorum.aranızda yapan var mı?

Panuzova
  • Tüm gönderiler : 1234
Ynt: Epidural normal doğum - 19.07.2007 08:02:23
ben de ısrarla epidural normal doğum isteyenlerdenim...3 arkadaşım vara bu şekilde doğum yaapan 3'ü de çok memnun...umarım bizde de sonuç öyle olur...

azra_m
  • Tüm gönderiler : 409
Ynt: Epidural normal doğum - 21.07.2007 22:25:25
kesinlikle epidural ben çok rahat bir doğum yaptım yüce rabbim tüm annelere öyle kolay doğum nasip etsin. bir avazda kurtulun inşallah.

yedikaranfil
  • Tüm gönderiler : 648
  • Bölge: Almanya
Ynt: Epidural normal doğum - 22.07.2007 23:24:44
Cok rahat tavsiye ederim,tamamen uykusuz gecen bir gecenin ardindan daha fazla dayanamayacagimi anlayinca epidural igne yaptirdim ve dogum ani yaklasana kadar arada biraz kestirdim yoksa yorgunluktan ve uykusuzluktan bayilacaktim.Hic bir agri hissetmedim igne yapildiktan sonra.

Ö Z L E M
  • Tüm gönderiler : 490
  • Bölge: ogltkn'in ruhundan ;o)
Ynt: Epidural normal doğum - 23.07.2007 11:50:36
bence epidural, tibbin, annelere sundugu en harika sey..
doktorum "dogumu konforlu hale getiyor" demisti epidurali önerirken..
gercekten de öyle...
bebegini dünyaya getirdigin ani, sifir agri ile, hic bir saniyesini kacirmadan izleyebiliyorsun..

2. yi de yine ayni sekilde istiyorum kismetse

zumra buyurken
  • Tüm gönderiler : 9598
  • Bölge: Üyelik 2004
Ynt: Epidural normal doğum - 23.07.2007 13:23:31
Arkadaşlar bir de nerelerde doğum yaptığınızı yazarsanız çok memnun olurum şahsen

Ö Z L E M
  • Tüm gönderiler : 490
  • Bölge: ogltkn'in ruhundan ;o)
Ynt: Epidural normal doğum - 23.07.2007 14:29:55
ben istanbul disinda yaptim...
isine yaramaz sanirim.

kamilkubra
  • Tüm gönderiler : 387
  • Bölge: hollanda
Ynt: Epidural normal doğum - 24.07.2007 17:46:49
bende merak ettim buarada azraya zaten ozelmesaj attim sormak icinde igne yapilirken agrimiyormu? birse igneden sonra hicbir sekilde agri duymuyormsunuz ikinirken bebek dogarken felan??????????????

YASHAK26
  • Tüm gönderiler : 293
Ynt: Epidural normal doğum - 27.07.2007 12:06:16

bende merak ettim buarada azraya zaten ozelmesaj attim sormak icinde igne yapilirken agrimiyormu? birse igneden sonra hicbir sekilde agri duymuyormsunuz ikinirken bebek dogarken felan??????????????

Merhaba; igne o kadar inceki hiç acı-agrı hissetmiyorsunuz. Doğum sırasında da hiç ağrı hissetmiyorsunuz sadece bebek cıkarken rahimde bi dolgunluk hissediyorsunuz oda agrı degil zaten. Ben kfk da doğum yapmıştırm. Bahçelievlerde.

kamilkubra
  • Tüm gönderiler : 387
  • Bölge: hollanda
Ynt: Epidural normal doğum - 27.07.2007 14:28:04
ANLADIM YA BIRKAC SAHNE IZLEEDIMDE IGNE YAPILIRKEN KOCAMAN SEYLER TIRSTIM GERCI BURDA HIC KORKMAYA GEREK YOK SEN GEBERENE KADAR IGNE YAPMIYOLAR NORMAL DOGUMDAN BASKA SECIMIN YOK. SADECE YENI BIR SEY KESFETTIM ELEKTRO SOK GOBO BIRSEY BELINE BAGLIYORSUN KENDIN ISMARLIYOIP SATIN ALABILIYORSUN KULLANIMI BASI SANCIN GELDIGI ANDA ACIP KAPATIYORSUN HER ANNE ADAYINDA ISE YARADIGI SOYLENEMEZ DEDI EBEM AMA NBAKALIM HAYIRLIS AY ZATEN KARIN AGIRSINDAN DURAMIYORUM.

esink
  • Tüm gönderiler : 19
Ynt: Epidural normal doğum - 30.07.2007 02:10:03
Ben ilk doğumu çok zor yaptığım için 2.sini epidural istedim ve öyle oldu,yoksa cesaret edemezdim.Gerçektende mükemmel bişeymiş,Hiçbir ağrı acı hissetmiyorsun ve normal yapıyorsun.Kesinlikle tavsiye ederim.Ben Kadıköy şifada yaptım doğumumu epidural yapılırken hiç birşey hissetmedim.

hulyayerli
  • Tüm gönderiler : 334
Ynt: Epidural normal doğum - 30.07.2007 11:21:08
arkadaşlar birşey sorucam epidural normal doğumda da iğne belden mi yapılıyor,yani Allah korusun sinirlere denk gelme,dokunma vs gibi olaylar olabilir mi acaba?Benim arkadaşım epidural sezeryan yaptı sinirlere çok yakın yere iğne vurulduğu için 2 gün bacaklarını hissetmedi,ve doğumdan 15 gün sonra göz sinirleri zarar gördüğü için sağ gözünde kayma oldu 1 ay tedavi ile uğraştı neredeyse.Epiduralde tek korkum bu, doktorun eli milim kaysa hayatımız kayar gibime geliyor yoksa bende çok istiyorum .Acıbadem kadıköyde epidural normal yapan var mı?

PUSAT METE
  • Tüm gönderiler : 2
Ynt: Epidural normal doğum - 30.07.2007 12:42:26
bebeğimi dünyaya getirmek için çaba harcamak istediğimden dolayı hep normal doğum istedim  okuduğum yazılardan dolayı epidurali istememiştim. (felç riski falan...) ama o sancılardan sonra ebe 2. kez sorduktan sonra hemen  .'evet' yanıtını verdim. . öne doğru eğildim dr iğneyi yaptıktan sonra işlem  bitti ben hala o durumda bekliyorum öyle kafamda kurmuşumki. kasılmaları hissediyorsunuz ama ağrı acı hiçbirşey yok.  süper bişey... herkese tavsiye ederim

....... ..........
  • Tüm gönderiler : 2426
Ynt: Epidural normal doğum - 30.07.2007 16:30:24
Merhaba
bende normal dogum istiyordum hep,ama rahimin gec acilmasiyla,sancilarimda uzadikca agrilara dayanamayip epidurali kabul ettim ve sonrasi cok rahat gecti keske daha önce isteseymisim epidurali dedim kendi kendime:)7cm acilma olduktan sonra epiduralle devam ettim.normalinde 3-4 cm acilma olunca epidural yapiliyormus.ben cok memnun kaldim ve kesinlikle tavsiye ederim,....
<mesaj tarafından düzenlendi *Gece gözlüm* on 27.10.2008 21:32:40>

€niS & iR€m
  • Tüm gönderiler : 327
Ynt: Epidural normal doğum - 31.07.2007 16:03:58
Selam...
Bende 5 gün önce epidural normal dogum yaptım cok rahat gecti dogumum şuanda da gayet iyiyim hic bir agrım yok tavsiye ederim ...

Panuzova
Ynt: Epidural normal doğum - 31.07.2007 17:10:22

Orjinalden alıntı: Minigim_

Selam...
Bende 5 gün önce epidural normal dogum yaptım cok rahat gecti dogumum şuanda da gayet iyiyim hic bir agrım yok tavsiye ederim ...

nerede doğum yaptınız acaba?

€niS & iR€m
Ynt: Epidural normal doğum - 31.07.2007 18:15:43
Batı bahat hastanesinde canım cok memnun kaldım .

mceylan
  • Tüm gönderiler : 10
Ynt: Epidural normal doğum - 04.08.2007 13:21:43
merhaba minigim bende ekim ayında dogum yapıcam hastane konusunda kararsız kaldı batı bahatttan memnun kaldıgını yazmışsın doktorları nasıl bana biraz bilgi verirmisin ayrıca emekli sandıgı geciyor mu bu hastanede cevaplarını bekliyorum

€niS & iR€m
Ynt: Epidural normal doğum - 04.08.2007 14:29:54
Merhaba mceylan ben memnun kaldım doktorları iyi ilgileniyolar ama benim sigortam yoktu ara sor bence vardır

duygueliz
  • Tüm gönderiler : 147
Ynt: Epidural normal doğum - 04.08.2007 19:33:47
kesinlikle epudural normal doğumu tavsiye edenlerdenim..çok rahat iğneyi yedikten sonra doğumu gelsin gelmesin umrumda olmadı ve acı hissetmediğinden konuşuyorsun izliyorsun hiç birşeyi kaçırmamış oluyorsun..ben İzmirde Kocaman Hastanesinde yaptım.

aYBÜKE_iLAYDA
  • Tüm gönderiler : 2318
  • Bölge: ***Izmir*** ***Kanada***
Ynt: Epidural normal doğum - 06.08.2007 02:00:00
Selam,

Bende ilk hamileligimde epidural normal dogum ile yaptim. Epidural'a karsiydim, milyonda birde olsa paralizi yapiyormus diye duydugumdan. Son ana kadar reddetmistim, fakat sancilar cekilmez oldugu vakit epidural'i da yanima getirdikleri vakit reddedemedim . Igne yapilirken  kesinlikle kipirdamamak lazim, sancilar cok sIK gelip gidiyordu, sanci gelince soyleyin duralim diyordu doktor. 3-4 sanci aralarinda yapmayi basardilar. Sonra uzandim yatagima, sancilari hala hissediyordum. Ya bu ise yaramamis halaaaa, niye yaptirdim ben bunu diye bagirdigimi biliyorum 10-15 dakika sonra etki yapiyor ve kesinlikle sancilari hissetmiyorsun. Dogum anida cok guzeldi. 3-4 ikinmada geldi bebisim .
Dogumdan sonra 1-2 ay bel agrilarim olmustu. Sonra cok sukur birseyim kalmadi. Igne vurulurken kesinlikle kipirdamamak lazim yanliz. Tir tir titredigimi biliyorum kipirdamayim derken, insan stres oluyo o anda bile .

Simdi ikinci bebegime hamileyim ve bu secenegi reddetmiyecegim kesin gibi,  Allah nasip ederse

Herkese guzel dogumlar dilerim, bir avazda dogurmanizi temenni ederim

Panuzova
Ynt: Epidural normal doğum - 06.08.2007 09:11:11

Günayd
ın herkese,
bu konuyu daha önce de sormu
ştum ama yanıt alamamıştım...şimd bir de bu konunun içinde sorayım dedim...çünkü içim rahat değil ve bir an önce karar vermem gerekiyor...Avcılar Medicana hastanesinde epidural doğum yapan var mı? Benim doktorum dışarıdan oraya gelecek ama epiduralde asıl önemli olan anestezist ve bu hastenenenin anestezisti konusunda fikrim bulunmuyor...
Tecrübesi olan varsa acil yard
ımını rica ediyorumm...

Panuzova
Ynt: Epidural normal doğum - 07.08.2007 12:30:37
anlaşılan medicana tecrübesi olan yok...
peki diğer alternatifim cennetteki Doğan hastanesi,
 burası ile ilgili tecrübesi olan var mı acaba?
bu belirsizlik beni öldürecek, biri bir cevap verse de içim rahatlasa biraz:)

zumra buyurken
  • Tüm gönderiler : 9598
  • Bölge: Üyelik 2004
Ynt: Epidural normal doğum - 08.08.2007 08:55:10
canım ya demek ki tecrubesi olan yok, sen hastanelere gidp görüşsen nasıl olur?

Panuzova
Ynt: Epidural normal doğum - 09.08.2007 00:22:16

Orjinalden alıntı: nurdan**

canım ya demek ki tecrubesi olan yok, sen hastanelere gidp görüşsen nasıl olur?

canım hastanelerle görüştüm zaten de kimse hastanesine kötü demiyor ki...bizzat yaşayanların  tecrübeleri gerekli ve önemli şu an benim için ama bir çok kişinin de şikayet ettiği gibi forum amacından şaşmış sanırım ki bu konuda bir cevap yazan olmuyor ama ihanet, ilişki, dedikodu gibi konular gündeme gelince herkesin bir yorumu var bakıyorum:) neyse foruma neden girdiğimi de tekrar düşünmeme bir fırsat olur bu da benim için...

sevgiler...

ayseloz
  • Tüm gönderiler : 1452
Ynt: Epidural normal doğum - 09.08.2007 10:37:54
slmlar arkadaşlar
ben doğum hemşiresi olarak tecrübelerimi hemen paylaşayım
normal doğum gerçekten zor bir süreç ama epidural bu olayı yumuşak hale getiriyor diyeyimben hiç problem yaşayan hastaya yaşamamıştım,kendim 2 doğumumuda epidural ama sezaryan ile yaptım
normal doğum yapmak istiyorsanız mutlaka epiduralle olsun derim..

"EMEL"
  • Tüm gönderiler : 554
  • Bölge: istanbul
Ynt: Epidural normal doğum - 15.08.2007 01:18:25
Ben 6 ay önce Batı Bahat hastanesinde epidural normal doğum yaptım. Hastaneye sadece 2 saatlik uykuyla gitmiştim. Suyum geldiği için suni sancı verildi. 6 saat suni sancı sonucu 1cm olan açıklık 5cm oldu. Eğer epidural olmasaydım o yorgunlukla doğum yapmam mümkün olmazdı ve sezeryan yapılırdı herhalde. Hiçbir yan etkisini görmedim. Çok memnun kaldım. Tabiki riskler var ama çok düşük. Sonuçta normal doğumda da riskler ortaya çıkabiliyor. İğne videosunu ben de izledim. Göründüğü kadar korkunç değil. İlk yapılan iğne beli uyuşturuyor ve asıl materyal takılırken hiçbir şey hissedilmiyor. Devlet memuruyum ve emekli sandığı ile anlaşması var hastanenin. Bu arada doğumum 15 saat sürdü. Epidural olmasaydım dayanmam mümkün değildi.

mceylan
  • Tüm gönderiler : 10
Ynt: Epidural normal doğum - 15.08.2007 07:42:14
merhaba emel 1980 yazdıklarını okudum allah bebegini sana bagışlasın ben senden fikir almak istedim en sonunda bende batı bahat hastanesinde dogum yapmaya karar verdim 30 haftalık hamileyim hastane nasıl calıştıgım icin daha gidip göremedim sadece internetten baktım bana bilgi verirmisin eger bir aksilik olmazsa bende epidural normal dogum yapmak istiyorum emekli sandıgına baglıyım nekadar ücret ödedin dogum ve özel oda hepsi icinde cevabını bekliyorum

"EMEL"
  • Tüm gönderiler : 554
  • Bölge: istanbul
Ynt: Epidural normal doğum - 15.08.2007 15:22:55
Merhaba mceylan,
Sana e-mail attım. Umarım yardımım dokunur.

nilcor
  • Tüm gönderiler : 248
  • Bölge: England
Ynt: Epidural normal doğum - 15.08.2007 17:11:00
3 dogum yaptim, ikisi epidural normal dogum ile oldu. Gercekten epidural tibbin anne adaylarina sundugu bir kolaylik. Ben ilk dogumumda 17 saat sanci cektigimden, ikincisinde epidural istedim ve cok rahat ettim. Igne yapilirken de sinek isirigi gibi birsey hissediyorsunuz, aci yok yani tabii ama kipirdamamak onemli olan. Iyi bir anestezi uzmaninin olmasi en onemlisi. Ben herkese tavsiye ederim, ozellikle normal dogum yapabilmek icin epidural buyuk kolaylik.

Before you were conceived I wanted you
Before you were born I loved you
Before you were here an hour I would die for you
This is the miracle of life.

Nilay&Yiğit
  • Tüm gönderiler : 3504
  • Bölge: İstanbul
Ynt: Epidural normal doğum - 10.09.2007 21:33:58
herkese merhaba,
bende 37 haftalık hamileyim ve doğum yöntemi konusunda epey tereddütlerim ve korkularım başlamıştı son ayla birlikte. sonra epiduralle ilgili bi araştırma yapıyım dedim ve en önemlisi sizler gibi bunu yaşayanların söyledikleriydi benim için. kendimi burda buldum.
doktorumla konuştum ama eğer doğumun uzun sürerse ıkınmayı tam olarak yerine getiremeyeceğim için hırpalayacı bi süreç olabilir dedi. kafam karmakarışık, sezeryan olmayı bile düşünüyorum sırf bu korkular yüzünden.
ama genelde herkes epiduralden memnun anladığım kadarıyla.
heralde tercihim bu yönde olacak. peki nisa hastanesinde doğum yapanlar var mı aramızda ? birde hiç bişey hissetmezken ıkınmayı nasıl gerçekleştirdiniz???

teşekkürler.

duygutürkuyan
  • Tüm gönderiler : 436
  • Bölge: İZMİR BUCA
Ynt: Epidural normal doğum - 11.09.2007 11:33:51
HİÇ BİR ŞEY HİSSETMEME GİBİ BİR DURUMUN OLMUYOR. AĞRI ÇOK HAFİFLİYOR. BELLİ BELİRSİZ. AMA KASILMAYI İSTER İSTEMEZ HİSSEDİYORSUN. ZATEN HEMŞİRELER VE DOKTORUN DA ÇOK YARDIMCI OLUYOR. BEN HASTANEYE GİTTİĞİMDE RAHİM 4 SANTİM AÇILMIŞTI. ODAYA ALDILAR. BENİ HAZIRLAYIP DOĞUMHANEYE ALDILAR. BU ARADA EPİDURALİM YAPILDI. EPİDURALİ DE GÖZÜNÜZDE BÜYÜTMEYİN. KIL KADAR İNCE BİR BORUYU BELDEN YERLEŞTİRİYORLAR. BEN ANLAMADIM BİLE. İLAÇ VERİLDİKTEN 10 DAKİKA SONRA SANCILAR ÇOK HAFİFLEDİ. EBE YADA DR. SANA IKINMAN GEREKEN ZAMANI SÖYLÜYOR SEN DE HİSSEDİYORSUN ZATEN. SADECE BEBEK ÇIKARKEN İLACI ARTIRIYORLAR. O ÇIKIŞ ÇOK AĞRILI OLUYORMUŞ ÇÜNKÜ. BİR DE KESİK AÇARSA ONU DİKİYOR. HİÇ HİSSETMİYORSUN. ZATEN BEBEK ÇIKMIŞ OLUYOR. ONU SEYRETMEKTEN GERİ KALAN ŞEYLERİ UNUTUYORUN. EPİDURALLİ SEZARYENDE SONRADAN YAN ETKİ ÇOK OLUYORMUŞ. EPİDURALLİ NORMAL DOĞUM DA BEN HİÇ YAN ETKİ AYAŞAMADIM. BEN HEP ŞUNU SÖYLERİM. HERŞEYİN İYİ OLCAĞINA İNANIRSANIZ, HER ŞEY ÇOK İYİ GİDİYOR....

Nilay&Yiğit
Ynt: Epidural normal doğum - 11.09.2007 16:43:28
beyninizi herşeyin iyi gideceğine iyi olacağına şartlandırırsanız öyle oluyor bencede. ama yinede insanın bir kadın olarak hayatında yaşayacağı çok farklı bi deneyim doğum. ve bilinmeyen korkutuyor her zaman. eşimde ya iğne sinirlere denke gelirse diyor. öyle bişey yaşayana hiç şahit olmadım epiduralde ama olabilir mi diyede düşünmeden edemiyorum.

duygutürkuyan
Ynt: Epidural normal doğum - 11.09.2007 20:55:20
ben de çok araştırdım. öyle bir ihtimal çok az diyorlar. her şey de o kadarcık risk olur. bilinmeyen çok korkutuyor. sancılar adet sancılarının bayağı şiddetlisi. ama herşey bebeğin kucağına gelene dek. sezaryen olursan genel anesteziyle sonrasında sıkıntısı çok. gaz problemin olur. doktoruna güveniyorsan eğer rahat ol. olanakların ne bilemiyorum ama iyi araştır. elinden gelen en iyi hastaneyi tercih et ve olumlu düşün. her şey çok güzel olacak.

[image]local://48174/9CBC5D526E704714A5A48E056071B753.JPG[/image]
Eklenen resim(ler)

Nilay&Yiğit
Ynt: Epidural normal doğum - 12.09.2007 14:23:20
hamileliğimin başından beri sürekli gittiğim bir doktorum ve hastane var. ve şimdi artık son noktaya geldim, genelde memnunum. bu yüzden yeni bir arayış içine girmek istemiyorum açıkçası. özel hastanede doğum yapacağım. umarım herşey yolunda gider. normal doğumu ancak epiduralle yapabilirim gibi geliyor, kendimi bu fikre alıştırıyorum şu günlerde. ilk başlarda sezeryan diyordum ama şimdi araştırdıkça ve yeni bilgiler edindikçe fikrim epidural normale doğru kaydı. bir yandan da sabırsızlanıyorum. bir an önce gelsin bebeğim sağlıklı bi şekilde :)

duygutürkuyan
Ynt: Epidural normal doğum - 12.09.2007 17:51:39
allah kolaylık versin. normal doğum her açıdan çok rahat. daha çabuk KİLO VERİYORSUN. merak etme her şey yolunda gidecek. doğum ne zaman? hayırlı haberlerini de duymak isterim en kısa zamanda. içini ferah tut.

[image]local://48174/D1E49532BCFC43F08BD65B18872ECAA2.JPG[/image]
Eklenen resim(ler)

Nilay&Yiğit
Ynt: Epidural normal doğum - 15.09.2007 14:35:13
doğumu her an bekliyoruz ama bebekte tık yok :)) 3,5 kg ı da geçti ağırlığı. bu gidişle normal doğum yapamayacağım sanırım. çünkü doktorum muayene sonucu üst çatılarımında biraz dar olduğunu söyledi. ve bebekte gün geçtikçe kilo alıyor. çok zorlu bi doğum yaşamakta istemiyorum açıkçası. allaha hep hakkımızda hayırlısı nasıl olacaksa öyle olsun diye dua ediyorum. haftaya alacaklar sezeryanla büyük ihtimalle.

**UYUCU**
  • Tüm gönderiler : 1656
  • Bölge: Kalbim Ege'de kaldı...
Ynt: Epidural normal doğum - 19.09.2007 22:44:47
bende istiyorum epidural,önce korkuyordum,aman millet yok felç olursun yok şöyle kalırsın dedi, sonra düşündüm, sanki epiduralsiz normal doğumun yada genel anestezili sezeryanın riski sıfırmı? allahın izniyle bişi olmaz inş. diyorum

Panuzova
Ynt: Epidural normal doğum - 19.09.2007 23:24:11
doğumdan değil de epiduralden korkanlara sözüm:epidural yapılmasına engel birkaç durum var (tiroid,bazı alerjik durumlar, ileri derece bel fıtığı falan gibi) ,onun dışında herkese rahatlıkla uygulanabiliyor...uygulanma anından korkmak ise çok çok yersiz...zira ben kolumda damar yolu açılırken hissettiğimden bile daha az bir acı (acı bile denemez) duydum epidural iğnesi esnasında...özellikle normal doğumda bence epidural yapmamak çok büyük bir nimetten yararlanmamak olur...

**UYUCU**
  • Tüm gönderiler : 1656
  • Bölge: Kalbim Ege'de kaldı...
Ynt: Epidural normal doğum - 27.09.2007 20:29:28
kızlar bende epidural istiyorumda fakat aklıma bişey takıldı, epiduralin doğumun ikinci evresini uzattığını ve ıkınmayı zorlaştırdığını söylüyorlar, bu yüzden bazı durumlarda vakum ve forseps kullanılıyormuş, sizlerde durum nasıldı beni bilgilendirirseniz sevinirim, zaten çok stres oldum ben hem kızımı istiyorum kucağıma biran önce,hemde karnım ağrıyınca Allahım nolur bigün daha diyorum çok tuhaf bir ruh halim var sırf panik oldum, kızımda iyice büyüdü 1 hafta önce 3.5 kg yi geçmişti nası çıkcak bu

Sayfayı değiştir: 12 > | Sayfayı gösteriyor 1 of 2, mesajlar 1 to 40 of 54