kiremit/toprak kap, güveç kullanımı ve tarifleri

Yazar Mesaj
bujene
  • Tüm gönderiler : 3814
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: istanbul
kiremit/toprak kap, güveç kullanımı ve tarifleri - 06.09.2007 14:40:02
bu tatil dönüşümüzde yoldan toprak kaplar aldık  ama hayatımda hiç bu kaplarda yemek yapmadım, nasıl yapıldığını da hiç görmedim. bu tip kaplar kullanan arkadaşlar var mı? kapları kullanmadan önce bir işlemden geçirmem gerekiyor mu? normal elektrikli fırınlara atılabilir mi? nasıl yemek yapılır? bir de bu toprak kabın içini sırlıyorlarmış, bu sır nedir? maddesi nedir? zararlı mıdır? yemeğe bulaşır mı? çok sordum biliyorum :) yanıtlayabilecek arkadaşlara teşekkürler şimdiden...
<mesaj tarafından düzenlendi bujene on 26.09.2007 17:01:52>



prenscim
  • Tüm gönderiler : 2896
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: İstanbul Katılım Zamanı:10/10/2005
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 06.09.2007 15:34:11
Özel bir işlemden geçirildiğini hiç duymadım ,yıkamanan yeterli buji..

Çok da güzel oluyor yemekleri,annem dolmayı bile güveçte yapar:)
bekirin annesi burcu..

28.06.2004
CANIM OĞLUM

•^v^•ay$un•^v^•
  • Tüm gönderiler : 4950
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: Atatürk'ün şehri
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 07.09.2007 00:01:34
babam et işleriyle ilgili birisidir.bizde de güveç kullanılır.ama yeni alındığında yağ ile yakıldığını biliyorum.ama işlem nasıl yapılıyor bilmiyorum.ama yakmadan hiç kullanmadık biz

-Sahara-
  • Tüm gönderiler : 259
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 07.09.2007 00:27:47

Biz de babamlarda kullanırdık güveç tenceresi, çok leziz oluyor güveçte pişen yemekler gerçekten..Komşumuz söylemişti, güveç tenceresi ilk alındığı zaman her tarafına yağ sürülüp, fırında birkaç saat tutulması gerekirmiş.Ama bu işlemin ne amaçla yapıldığını hatırlamıyorum.

B£RRAK
  • Tüm gönderiler : 1308
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: Balıkesir
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 07.09.2007 00:40:24
Bunlardan bazıları yakılmamış oluyor..Eğer yakılmamışsa her tarafını yağlayıp bir pideciye götürün boşken iyice pişsin yansın orda
 
Bu işlemi bir kez yapmak yeterli
 
Ben çok kullanıyorum acaip de memnunum..Zira ani misafir davetlerinde ana yemeğim kolaylıkla elden çıkmış oluyor...



•^v^•ay$un•^v^•
  • Tüm gönderiler : 4950
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: Atatürk'ün şehri
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 07.09.2007 01:07:54

Orjinalden alıntı: adegu

Biz de babamlarda kullanırdık güveç tenceresi, çok leziz oluyor güveçte pişen yemekler gerçekten..Komşumuz söylemişti, güveç tenceresi ilk alındığı zaman her tarafına yağ sürülüp, fırında birkaç saat tutulması gerekirmiş.Ama bu işlemin ne amaçla yapıldığını hatırlamıyorum.

 
evet benim demek istediğim buydu.güveçlerin çoğu yakılmamış oluyor zaten.bu işlem çatlamasını önlermiş sanırım uzun ömürlü olmasını sağlarmış

georgian
  • Tüm gönderiler : 9556
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: Corciya-yuesey
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 07.09.2007 02:58:22
ilk once buyuk kapta en alta et, uste patates, biber, mantar en uste domates ve tereyagi toplari koyup cok kisik ateste (yakinda firin falan varsa onlara da verebilirsin) yaparim
 
eger karidesli yapiyorsam ufak guvec kaplarina alir, en uste rende kasar koyar firina veririm
diyet, lost, ebay, kargo vs., icin tum sorularinizi yeni georgi@n'a yonlendirin arkadaslar:) anlayacaginiz.. bi zaaaamet arkadasa muracaaat:)

sabahyıldızı
  • Tüm gönderiler : 1218
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: Australia/Sydney
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 07.09.2007 05:39:49
Ben de guvec te turlu yapmaya bayiliyorum.
fasulye,patlican,patates,kusbasi et,bezelye,havuc,bamya,kabuklu dis dis birkac tane (ben genellikle 5 tane atiyorum)sarmisak.biber,sogan domates dilimleri,tuz,karabiber,ille de kekik.
Efendim bu saydiklarimi,bir guzel harmanliyorum.Etim yagliyca ise yag da eklemiyorum.Aksi halde bir miktar yag.ekliyip guvece yerlestiriyorum.Hic su da katmiyorum.Agzini sikica kapatip firina veriyorum.Aman efendim bir pisiyor,o sarimsaklar ilik gibi hup diye cekiliyor kabuklarindan,afiyetle yeniyor,miss kokusu da heryeri sariyor.
Guzel guzel yemek yapip afiyetle yemenizi diliyorum.Gorusmek uzere...


Dostluk ve Sevgi ile...
Ayşe

bujene
  • Tüm gönderiler : 3814
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: istanbul
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 07.09.2007 10:26:19
hepinize teşekkürler arkadaşlar  tarifler ve tüyolar için...
 
bu arada benimki, yağlanıp da fırına atılan güveçlerden değil, bu kapları aldığım yerde onlardan da vardı, almayı düşündüm ama satıcı bayan yağlanıp fırınlanıp sonra kullanılacağını anlattı. hatta onların rengi sütlü kahve gibi birşey. ben de yapamayacağımı düşünüp kırmızı (kiremit diyorlar sanırım) olanlarından aldım. bunlar da galiba bir işlemden geçmiyor.
 
benim küçük kaplardan biri de rahmetli olmuş yolda  3 tane kaba kaldık. neyse 2 kişiyiz o da idare eder :)
 
bir de sims, ocağa koyuyorum demişsin. direkt ateşe koyunca çatlama-kırılma vs. olmuyor mu?
 



-Sahara-
  • Tüm gönderiler : 259
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 07.09.2007 12:32:32
Bujene, biz de bazen ocakta kısık ateşte pişiriyorduk güveci, zayiat olmuyor merak etme..

*Poyrazın Annesi*
  • Tüm gönderiler : 1680
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: eski nick APRİL2006
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 07.09.2007 16:22:10
bende güveci sık sık kullanırım.bnm güveç kaplarım (aşağıyada kablomu bulunca fotosunu koyacağım) tek kişilik.ve içi değişik bir şekilde kaygan böyle parlak bişey ve dolayısıyla yağlama falan istemiyor.ben genelde salçalı köfte,etli türlü yada tavuklu yemeklerde kullanıyorum.özellikle misafirlere bu şekilde birer kişilik ikram edilince çok güzel oluyor.Nasıl yaptığıma gelince, bazen tencerede yemeği pişirip güveçlere koyup ,kaşar rendeleyip fırında erittikten sonra ve hafif kızarınca   servis yapıyorum. bazende direk çiğden fırına sürüyorum.ancak hafif haşlanacak gıdaları haşladıktan sonra güvece dizip fırına vermek daha kısa sürede oluyor.yakın zamanda yapmayı planlıyorum resminide sizlerle paylaşırım.hem görüntü olarak hemde lezzet olarak gerçekten çok hoş oluyor.bnm bu kaplardan 6 tane var.ramazanlarda falan mutlaka misafirlerime bu şekilde sunarım.
 
 tavuklu yapacağım zamanda güvecin altına kalın halka soğan dilimi koyarım,üzerine biraz haşlanmış mantar ve haşlanmış tavuk butunu koyarım,onun üzerinede kırmızı ve yeşil biber koyarım,daha sonra biraz salçalı su yapıp güveçlere paylaştırırım daha sonra kızarana kadar fırında pişiririm ve kızardıktan sonra yememize yakın kaşar rendeleyerek tekrar fırına veririm ve servis yaparım.yakında bu tarifin resmini sayfama koyacağım(yemek sayfama).


POYRAZ=MADE BY ACK

sidarr
  • Tüm gönderiler : 2906
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: antalya
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 07.09.2007 17:00:06
YEMEKLER ÇOK GÜZEL OLUYO BENCE BU TENCERELERDE...GÜVEÇ..KURUFASULYE VS HARİKA OLUYO...KISIK ATEŞTE UZUN BİR SÜREDE SADECE KENDİ SUYUYLA PİŞTİĞİ İÇİN BİDE PEK HAVADA ALMIYO SANIRIM ONDAN..TEK ŞART TENCERENİN YAĞLANMIŞ OLMASI DEĞİLSE KIRILIYOOO
ALLAHIM SENDEN HAYIRLI SAĞLIKLI SALIH NESILLER DİLİYORUM..(amin)

sevil_cull
  • Tüm gönderiler : 13583
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: izmir -- marmaris
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 07.09.2007 17:36:52
Kiremit olan kaplar güveçlerin hiçbir işlemden geçmesine gerekmez. Aldığınızda güzelce yıkayıp temizlerseniz hemen kullanabilirsiniz. Fakat aldığınız kap toprak güveç ise onların güzelce içinin dışının yağlanması ve büyük ekmek fırınlarında iyice pişmesi gerekir. Hatta piştikten sonra tekrar yağlayıp fırında pişirse daha sağlam olur. Toprak güveç alınırken dikkat edilmesi gereken konu göveç in alt kısmını işaret parmağınızla tıklatmanızdır eğer tık tık diye ince bir ses geliyorsa o iyi yapılmış bir güveçtir. Güveç fırınlanmazsa nolur ocakta iken yemeğinizi koyduğunuzda aniden parçalanabilir. Sağlık açısından da fırınlanması iyidir. Birde güveçte yemek yaparken güveç sıcakken soğuk bir yere koyarsanız güveç iniz çatlar. Güveç soğuduktan sonra yerinden almak gerekir yada bir tahtanın üzerine falan koymak gerekir.
 
Güveçte kurufasulye, sarma, nohut hemen hemen her yemeği yapıyorum ve çok lezzetli oluyor tarhana çorbasını bile denedim tavsiye ederim.


...
  • Tüm gönderiler : 1860
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 08.09.2007 19:00:55
bujenecim harika bi iş yapmışsın bende evi izmir menemendeki toprak ürünlerle doldurdumuştum sana zaten arkadaşlar anlatmiş ben sadece nerdeyse butun yemekleri bu kaplarda yaptıımı sölücem sana sadece balığı ayır çünkü snr kokabiliyooo... hatta bi dahakine testide al su içmesi daha keyifli ve güzel oluyooo....

nagisch
  • Tüm gönderiler : 8060
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: eski bambıh daha eski pammuk
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 10.09.2007 00:49:34
bu akşam kafayı temizlikle bozdum kafayı...
 
konuyla alakalı değil ama ayıptır söylemesi bi iki defa pastırmalı kurufasulye pişirdim çok iyi yıkamama rağmen çemen kokusu çıkmıyor güveç tencremden ne etmeliyim acep?? bi fikri olan varmı??
 
 




...
  • Tüm gönderiler : 1860
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 10.09.2007 13:25:47

Orjinalden alıntı: pammuk

bu akşam kafayı temizlikle bozdum kafayı...

konuyla alakalı değil ama ayıptır söylemesi bi iki defa pastırmalı kurufasulye pişirdim çok iyi yıkamama rağmen çemen kokusu çıkmıyor güveç tencremden ne etmeliyim acep?? bi fikri olan varmı??




NAGİŞ 3-5 KEZ DAHA ŞÖÖÖÖLLEEEE GEMİKLİ GUZU ETİYLE Bİ GURU FASULYE PİŞİRİVE SNR ÇIKAR GOKUSU VALLA ......


AMA PRİLLİ SUDA KAYNATIRSAN SİMSİN DEDİİ GİBİ TOPRAK PRİLİ İÇİNE ÇEKEBİLİR GENEDE SEN BİLİRSİNNN

*Poyrazın Annesi*
  • Tüm gönderiler : 1680
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: eski nick APRİL2006
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 10.09.2007 14:09:41

Orjinalden alıntı: pammuk

bu akşam kafayı temizlikle bozdum kafayı...

konuyla alakalı değil ama ayıptır söylemesi bi iki defa pastırmalı kurufasulye pişirdim çok iyi yıkamama rağmen çemen kokusu çıkmıyor güveç tencremden ne etmeliyim acep?? bi fikri olan varmı??



nagişim bilmiyorum ama hani her türlü  böyle  sinen kokularda tencereleri limonlu yada sirkeli suyla kaynatırlar ya bide onu dene istersen.Ama tenceren tuz buz olursa sorumluluk kabul etmem haaaa.Yani bu teori ne derece doğru bilemem.(LOSTTAN  SONRA  HERŞEYE TEORİ OLARAK BAKMAYA BAŞLADIM.HEEEEHEEEE)


POYRAZ=MADE BY ACK

senempeh
  • Tüm gönderiler : 6120
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: T.dağ/Çorlu
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 10.09.2007 15:41:57
Bana annem sirkeyle yıka demişti ilk kullanımdan önce, sebebini sormadım ..

nagisch
  • Tüm gönderiler : 8060
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: eski bambıh daha eski pammuk
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 16.09.2007 17:47:27

Orjinalden alıntı: sims

içerisine prilli su koyup kaynatmayı denesen.


 
 
Eve döner dönmez hemen deniyeceğim  canım..
 
 

Orjinalden alıntı: asli27


Orjinalden alıntı: pammuk

bu akşam kafayı temizlikle bozdum kafayı...

konuyla alakalı değil ama ayıptır söylemesi bi iki defa pastırmalı kurufasulye pişirdim çok iyi yıkamama rağmen çemen kokusu çıkmıyor güveç tencremden ne etmeliyim acep?? bi fikri olan varmı??




NAGİŞ 3-5 KEZ DAHA ŞÖÖÖÖLLEEEE GEMİKLİ GUZU ETİYLE Bİ GURU FASULYE PİŞİRİVE SNR ÇIKAR GOKUSU VALLA ......


AMA PRİLLİ SUDA KAYNATIRSAN SİMSİN DEDİİ GİBİ TOPRAK PRİLİ İÇİNE ÇEKEBİLİR GENEDE SEN BİLİRSİNNN

 
heee yapimm, hatta sen de gel yemeğe, yanına miss gibi tereyağlı pilav, buz gibi ayran veeee turşu... süper olur kanımca... yemekten sonrada pencereleri açarız, gaz zehirlenmesine karşı, bide kahve içip fal baktık mı tamamdır...
 

Orjinalden alıntı: APRİL2006


Orjinalden alıntı: pammuk

bu akşam kafayı temizlikle bozdum kafayı...

konuyla alakalı değil ama ayıptır söylemesi bi iki defa pastırmalı kurufasulye pişirdim çok iyi yıkamama rağmen çemen kokusu çıkmıyor güveç tencremden ne etmeliyim acep?? bi fikri olan varmı??



nagişim bilmiyorum ama hani her türlü  böyle  sinen kokularda tencereleri limonlu yada sirkeli suyla kaynatırlar ya bide onu dene istersen.Ama tenceren tuz buz olursa sorumluluk kabul etmem haaaa.Yani bu teori ne derece doğru bilemem.(LOSTTAN  SONRA  HERŞEYE TEORİ OLARAK BAKMAYA BAŞLADIM.HEEEEHEEEE)

 
hehehe teorini yirim ben senin... lostmania forumu kuralım biz senle en iyisi...




yecebe
  • Tüm gönderiler : 1030
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 25.09.2007 16:26:33
Arkadaşlar ya hafta sonu güveç yapmak istiyorum. Denediğiniz tarifler var mı? Şöyle sebzeli, etli falan


yecebe
  • Tüm gönderiler : 1030
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 26.09.2007 13:16:33
güveç yapan yok mu yani şimdi


sidarr
  • Tüm gönderiler : 2906
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: antalya
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 26.09.2007 13:32:09
toprak tenceredemi yapıcan..ben onda yapıomda
önce soğanlarını doğra....sonra kuşbaşı etini koyy...(((kemikli etde olabilir)))
sonrada sırayla yani pişme sırasına göre sebzelerini işte alta fasulye üstüne patlıcan
sonra kabak patates kimisi bezelyede koyuyo ama ben sevmedim.sen bilirsin...ara sarmısak koy lezzetli oluyo..tuzunu ekle..
en üstede bolca domates doğrayıp kapağını kapat...kısık ateşte pişir hiç su koymana gerek yok..kendi suyuyla pişio...indirdeikten sonra servis yapıcağında geniş bir tabağa tencereni ters çevirerek dökersen kat kat gibi oluyo yani görünüşü hoş oluyo...sana kalmış..kolay gelsin
ALLAHIM SENDEN HAYIRLI SAĞLIKLI SALIH NESILLER DİLİYORUM..(amin)

fundacalik
  • Tüm gönderiler : 1125
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 26.09.2007 13:42:02
evet öhöhm öhöm ben çok yemek bilmem ama sevdiğim bir güveç tarifim var benim güveçlerde tek kişilik ve serviste çok şık duruyor  güveç içinden yemek daha bir zevk veriyor
tarife gelince önce patatesleri haşlıyoruz onlar soğurken biz tavuk sote yapıyoruz içine  kabak havuç biber soğan tavuk domates rendesi özellikle domates tazeyse çok güzel olur ekleyerek düdüklüde yapıyoruz pişince  sotenin suyuyla patateslerimizi eziyoruz güzelce sonra güveçin altına patates ezmesi üstüne tavuk soteden koyup fırına veriyoruz zaten pişmiş olduğu için hepsi biraz bekletip üstüne kaşar koyup eriyene  kadar bekletiyoruz güzel oluyor tavsiye ediremmm hatta bi resmini koyayım ama daha kaşarlar erimedi:)

[image]local://59713/F5579FF2CB0949CDB1A3A81B27776F3C.JPG[/image]
Eklenen resim(ler)


yecebe
  • Tüm gönderiler : 1030
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 26.09.2007 15:48:18

Orjinalden alıntı: sidaarr

toprak tenceredemi yapıcan..ben onda yapıomda
önce soğanlarını doğra....sonra kuşbaşı etini koyy...(((kemikli etde olabilir)))
sonrada sırayla yani pişme sırasına göre sebzelerini işte alta fasulye üstüne patlıcan
sonra kabak patates kimisi bezelyede koyuyo ama ben sevmedim.sen bilirsin...ara sarmısak koy lezzetli oluyo..tuzunu ekle..
en üstede bolca domates doğrayıp kapağını kapat...kısık ateşte pişir hiç su koymana gerek yok..kendi suyuyla pişio...indirdeikten sonra servis yapıcağında geniş bir tabağa tencereni ters çevirerek dökersen kat kat gibi oluyo yani görünüşü hoş oluyo...sana kalmış..kolay gelsin

 
sidaar teşekkür ederim, bu şekilde güveci fırına da sürsek olur di mi? Bi de ne kadar sürede pişiyor ?


yecebe
  • Tüm gönderiler : 1030
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 26.09.2007 15:50:00

Orjinalden alıntı: fundacalik

evet öhöhm öhöm ben çok yemek bilmem ama sevdiğim bir güveç tarifim var benim güveçlerde tek kişilik ve serviste çok şık duruyor  güveç içinden yemek daha bir zevk veriyor
tarife gelince önce patatesleri haşlıyoruz onlar soğurken biz tavuk sote yapıyoruz içine  kabak havuç biber soğan tavuk domates rendesi özellikle domates tazeyse çok güzel olur ekleyerek düdüklüde yapıyoruz pişince  sotenin suyuyla patateslerimizi eziyoruz güzelce sonra güveçin altına patates ezmesi üstüne tavuk soteden koyup fırına veriyoruz zaten pişmiş olduğu için hepsi biraz bekletip üstüne kaşar koyup eriyene  kadar bekletiyoruz güzel oluyor tavsiye ediremmm hatta bi resmini koyayım ama daha kaşarlar erimedi:)

[image]local://59713/F5579FF2CB0949CDB1A3A81B27776F3C.JPG[/image]

 
 
hımmm bu da nefis görünüyor funda, teşekkürler


kendohtay
  • Tüm gönderiler : 12
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: Ankara
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 26.09.2007 16:16:47
Merhaba, ben güveci önce 20 dakika kadar normal ateşte pişirip sebzelerin pişmesine yakın üzerini kapatarak fırına sürüyorum tadı daha güzel oluyor. Üzerini kapatmak içinde toprak kapağım var ama aliminyum folyoylada kapatarak fırına sürebilirsiniz.

bujene
  • Tüm gönderiler : 3814
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: istanbul
Ynt: kiremit/toprak kap, güveç kullanımı ve tarifleri - 26.09.2007 17:01:21
ne güzel olmuş burası böyle, yapılır mı ramazan günü  elinize sağlık kızlar, tarifler için de ben de teşekkür ederim... henüz benim kaplar dolap bekliyor  kendime güvenip de yapamadım bir türlü. cesaretim geldiği an başlayacağım ve buraya da koyacağım fotosunu :)
 
ben en iyisi başlığı da değiştireyim, tarifleri ekleyeyim



sidarr
  • Tüm gönderiler : 2906
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: antalya
Ynt: kiremit/toprak kap, güveç kullanımı ve tarifleri - 26.09.2007 17:04:09
GÜZELİM BEN HİÇ FIRINDA YAPMADIM. BİLMİOM NASIL OLUYO...AMA KISIK ATEŞTE EN ÜSTEKİ SEBZENE BAKARSIN PİŞMİŞSE ALTTAKİLERDE PİŞMİŞTİR ZATEN..YARIM SAAT 45 DAK.GİBİ PİŞİYO...
ALLAHIM SENDEN HAYIRLI SAĞLIKLI SALIH NESILLER DİLİYORUM..(amin)

@ÖYKÜ@
  • Tüm gönderiler : 4027
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 27.09.2007 11:35:21
Arkadaşlar benimde de tek kişilik 3 güveçim var Ben fırında sütlaç için almıştım Harika oluyor Denemenizi tavsiye ederim
 
Ama yazılarınızı okuyunca güveçte fırında köfte denemek istiyorum? Nasıl yapabilirim denemiş olduğunuz tarifler varmı?

yecebe
  • Tüm gönderiler : 1030
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 01.10.2007 13:17:21
evet kızlar ben hafta sonu yaptım güveçi anlatayım nasıl yaptığımı
 
Önce güvece biraz yağ koydum. Küçük doğranmış etleri tencerenin dibine yerleştirdim. ince halka şeklinde doğranmış havuçları etlerin üzerine döşedim. yeşil ve kırmızı biberleri ince uzun doğrayıp havuçların üzerine döşedim. Snra patlıcan, taze fasulye ve kabak sırasıyla yerleştirdim. Aralara arpacık soğanları attım. en üstüne domatesleri halka şeklimde kesip koydum. Tuzunu, azcık kırmızı biberini ve kekiğini attım çok az su koydum. (Su koymakla hata etmişim bi dahakine koymayacağım siz de koymayın.) Üzerini alümünyum folyo ile kapatıp fırına sürdüm. Çok güzel oldu.
 
bir de kaşarlı mantar yaptım güveç tabağına. Mantarları ayıklayıp büyük doğradım. Tuz ve karabiberle karıştırp tabaklara yerleştirdim. Üzerine rende kaşarları serpiştirdim. Parça parça tereyağı koydum. Üzeri kızarana kadar fırında pişirdim.
 
 


•^v^•ay$un•^v^•
  • Tüm gönderiler : 4950
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: Atatürk'ün şehri
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 01.10.2007 13:23:49
bizde güveç babamdan sorulurhemen tarifini vereyim.
 
önce kuşbaşı etleri hafif suda güvecin içinde haşlıyoruz.tam pişmeyecek tabi.şöle 15 dk falan.daha sonra patlıcan,patates,biber ve bezelyeyi koyuyoruz.sırayla düzenli bir şekilde.en üstünede domatesi kapatıyoruz.baharatı salçalı suyu ve tuzunu atıp üstüne alüminyum folyoyla kapatıp ek yakın fırına veriyoruzfırında yaklaşık 4 saat kalıyor.nefis oluyor