Forum Bebeği Forum Ana Sayfa

Bebek.com Forum'a Hoş Geldiniz...

Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.
Bebek.com forumunu ilk ziyaretiniz ise; Forum Kuralları için tıklayınız.

 kiremit/toprak kap, güveç kullanımı ve tarifleri

Sayfayı değiştir: 12 > | Sayfayı gösteriyor 1 of 2, mesajlar 1 to 20 of 34
Yazar Mesaj
bujene

  • Tüm gönderiler : 3814
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: istanbul
  • Durum: çevrimdışı
kiremit/toprak kap, güveç kullanımı ve tarifleri - 06.09.2007 14:40:02 ( #1 )
bu tatil dönüşümüzde yoldan toprak kaplar aldık  ama hayatımda hiç bu kaplarda yemek yapmadım, nasıl yapıldığını da hiç görmedim. bu tip kaplar kullanan arkadaşlar var mı? kapları kullanmadan önce bir işlemden geçirmem gerekiyor mu? normal elektrikli fırınlara atılabilir mi? nasıl yemek yapılır? bir de bu toprak kabın içini sırlıyorlarmış, bu sır nedir? maddesi nedir? zararlı mıdır? yemeğe bulaşır mı? çok sordum biliyorum :) yanıtlayabilecek arkadaşlara teşekkürler şimdiden...
<mesaj tarafından düzenlendi bujene on 26.09.2007 17:01:52>


prenscim

  • Tüm gönderiler : 2896
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: İstanbul Katılım Zamanı:10/10/2005
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 06.09.2007 15:34:11 ( #2 )
Özel bir işlemden geçirildiğini hiç duymadım ,yıkamanan yeterli buji..

Çok da güzel oluyor yemekleri,annem dolmayı bile güveçte yapar:)
bekirin annesi burcu..

28.06.2004
CANIM OĞLUM
•^v^•ay$un•^v^•

  • Tüm gönderiler : 4950
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: Atatürk'ün şehri
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 07.09.2007 00:01:34 ( #3 )
babam et işleriyle ilgili birisidir.bizde de güveç kullanılır.ama yeni alındığında yağ ile yakıldığını biliyorum.ama işlem nasıl yapılıyor bilmiyorum.ama yakmadan hiç kullanmadık biz
-Sahara-

  • Tüm gönderiler : 259
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 07.09.2007 00:27:47 ( #4 )

Biz de babamlarda kullanırdık güveç tenceresi, çok leziz oluyor güveçte pişen yemekler gerçekten..Komşumuz söylemişti, güveç tenceresi ilk alındığı zaman her tarafına yağ sürülüp, fırında birkaç saat tutulması gerekirmiş.Ama bu işlemin ne amaçla yapıldığını hatırlamıyorum.
B£RRAK

  • Tüm gönderiler : 1308
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: Balıkesir
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 07.09.2007 00:40:24 ( #5 )
Bunlardan bazıları yakılmamış oluyor..Eğer yakılmamışsa her tarafını yağlayıp bir pideciye götürün boşken iyice pişsin yansın orda
 
Bu işlemi bir kez yapmak yeterli
 
Ben çok kullanıyorum acaip de memnunum..Zira ani misafir davetlerinde ana yemeğim kolaylıkla elden çıkmış oluyor...


•^v^•ay$un•^v^•

  • Tüm gönderiler : 4950
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: Atatürk'ün şehri
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 07.09.2007 01:07:54 ( #6 )

Orjinalden alıntı: adegu

Biz de babamlarda kullanırdık güveç tenceresi, çok leziz oluyor güveçte pişen yemekler gerçekten..Komşumuz söylemişti, güveç tenceresi ilk alındığı zaman her tarafına yağ sürülüp, fırında birkaç saat tutulması gerekirmiş.Ama bu işlemin ne amaçla yapıldığını hatırlamıyorum.

 
evet benim demek istediğim buydu.güveçlerin çoğu yakılmamış oluyor zaten.bu işlem çatlamasını önlermiş sanırım uzun ömürlü olmasını sağlarmış
georgian

  • Tüm gönderiler : 9556
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: Corciya-yuesey
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 07.09.2007 02:58:22 ( #7 )
ilk once buyuk kapta en alta et, uste patates, biber, mantar en uste domates ve tereyagi toplari koyup cok kisik ateste (yakinda firin falan varsa onlara da verebilirsin) yaparim
 
eger karidesli yapiyorsam ufak guvec kaplarina alir, en uste rende kasar koyar firina veririm
diyet, lost, ebay, kargo vs., icin tum sorularinizi yeni georgi@n'a yonlendirin arkadaslar:) anlayacaginiz.. bi zaaaamet arkadasa muracaaat:)
sabahyıldızı

  • Tüm gönderiler : 1218
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: Australia/Sydney
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 07.09.2007 05:39:49 ( #8 )
Ben de guvec te turlu yapmaya bayiliyorum.
fasulye,patlican,patates,kusbasi et,bezelye,havuc,bamya,kabuklu dis dis birkac tane (ben genellikle 5 tane atiyorum)sarmisak.biber,sogan domates dilimleri,tuz,karabiber,ille de kekik.
Efendim bu saydiklarimi,bir guzel harmanliyorum.Etim yagliyca ise yag da eklemiyorum.Aksi halde bir miktar yag.ekliyip guvece yerlestiriyorum.Hic su da katmiyorum.Agzini sikica kapatip firina veriyorum.Aman efendim bir pisiyor,o sarimsaklar ilik gibi hup diye cekiliyor kabuklarindan,afiyetle yeniyor,miss kokusu da heryeri sariyor.
Guzel guzel yemek yapip afiyetle yemenizi diliyorum.Gorusmek uzere...


Dostluk ve Sevgi ile...
Ayşe
bujene

  • Tüm gönderiler : 3814
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: istanbul
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 07.09.2007 10:26:19 ( #9 )
hepinize teşekkürler arkadaşlar  tarifler ve tüyolar için...
 
bu arada benimki, yağlanıp da fırına atılan güveçlerden değil, bu kapları aldığım yerde onlardan da vardı, almayı düşündüm ama satıcı bayan yağlanıp fırınlanıp sonra kullanılacağını anlattı. hatta onların rengi sütlü kahve gibi birşey. ben de yapamayacağımı düşünüp kırmızı (kiremit diyorlar sanırım) olanlarından aldım. bunlar da galiba bir işlemden geçmiyor.
 
benim küçük kaplardan biri de rahmetli olmuş yolda  3 tane kaba kaldık. neyse 2 kişiyiz o da idare eder :)
 
bir de sims, ocağa koyuyorum demişsin. direkt ateşe koyunca çatlama-kırılma vs. olmuyor mu?
 


-Sahara-

  • Tüm gönderiler : 259
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 07.09.2007 12:32:32 ( #10 )
Bujene, biz de bazen ocakta kısık ateşte pişiriyorduk güveci, zayiat olmuyor merak etme..
*Poyrazın Annesi*

  • Tüm gönderiler : 1680
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: eski nick APRİL2006
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 07.09.2007 16:22:10 ( #11 )
bende güveci sık sık kullanırım.bnm güveç kaplarım (aşağıyada kablomu bulunca fotosunu koyacağım) tek kişilik.ve içi değişik bir şekilde kaygan böyle parlak bişey ve dolayısıyla yağlama falan istemiyor.ben genelde salçalı köfte,etli türlü yada tavuklu yemeklerde kullanıyorum.özellikle misafirlere bu şekilde birer kişilik ikram edilince çok güzel oluyor.Nasıl yaptığıma gelince, bazen tencerede yemeği pişirip güveçlere koyup ,kaşar rendeleyip fırında erittikten sonra ve hafif kızarınca   servis yapıyorum. bazende direk çiğden fırına sürüyorum.ancak hafif haşlanacak gıdaları haşladıktan sonra güvece dizip fırına vermek daha kısa sürede oluyor.yakın zamanda yapmayı planlıyorum resminide sizlerle paylaşırım.hem görüntü olarak hemde lezzet olarak gerçekten çok hoş oluyor.bnm bu kaplardan 6 tane var.ramazanlarda falan mutlaka misafirlerime bu şekilde sunarım.
 
 tavuklu yapacağım zamanda güvecin altına kalın halka soğan dilimi koyarım,üzerine biraz haşlanmış mantar ve haşlanmış tavuk butunu koyarım,onun üzerinede kırmızı ve yeşil biber koyarım,daha sonra biraz salçalı su yapıp güveçlere paylaştırırım daha sonra kızarana kadar fırında pişiririm ve kızardıktan sonra yememize yakın kaşar rendeleyerek tekrar fırına veririm ve servis yaparım.yakında bu tarifin resmini sayfama koyacağım(yemek sayfama).


POYRAZ=MADE BY ACK
sidarr

  • Tüm gönderiler : 2906
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: antalya
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 07.09.2007 17:00:06 ( #12 )
YEMEKLER ÇOK GÜZEL OLUYO BENCE BU TENCERELERDE...GÜVEÇ..KURUFASULYE VS HARİKA OLUYO...KISIK ATEŞTE UZUN BİR SÜREDE SADECE KENDİ SUYUYLA PİŞTİĞİ İÇİN BİDE PEK HAVADA ALMIYO SANIRIM ONDAN..TEK ŞART TENCERENİN YAĞLANMIŞ OLMASI DEĞİLSE KIRILIYOOO
ALLAHIM SENDEN HAYIRLI SAĞLIKLI SALIH NESILLER DİLİYORUM..(amin)
sevil_cull

  • Tüm gönderiler : 13583
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: izmir -- marmaris
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 07.09.2007 17:36:52 ( #13 )
Kiremit olan kaplar güveçlerin hiçbir işlemden geçmesine gerekmez. Aldığınızda güzelce yıkayıp temizlerseniz hemen kullanabilirsiniz. Fakat aldığınız kap toprak güveç ise onların güzelce içinin dışının yağlanması ve büyük ekmek fırınlarında iyice pişmesi gerekir. Hatta piştikten sonra tekrar yağlayıp fırında pişirse daha sağlam olur. Toprak güveç alınırken dikkat edilmesi gereken konu göveç in alt kısmını işaret parmağınızla tıklatmanızdır eğer tık tık diye ince bir ses geliyorsa o iyi yapılmış bir güveçtir. Güveç fırınlanmazsa nolur ocakta iken yemeğinizi koyduğunuzda aniden parçalanabilir. Sağlık açısından da fırınlanması iyidir. Birde güveçte yemek yaparken güveç sıcakken soğuk bir yere koyarsanız güveç iniz çatlar. Güveç soğuduktan sonra yerinden almak gerekir yada bir tahtanın üzerine falan koymak gerekir.
 
Güveçte kurufasulye, sarma, nohut hemen hemen her yemeği yapıyorum ve çok lezzetli oluyor tarhana çorbasını bile denedim tavsiye ederim.

...

  • Tüm gönderiler : 1860
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 08.09.2007 19:00:55 ( #14 )
bujenecim harika bi iş yapmışsın bende evi izmir menemendeki toprak ürünlerle doldurdumuştum sana zaten arkadaşlar anlatmiş ben sadece nerdeyse butun yemekleri bu kaplarda yaptıımı sölücem sana sadece balığı ayır çünkü snr kokabiliyooo... hatta bi dahakine testide al su içmesi daha keyifli ve güzel oluyooo....
nagisch

  • Tüm gönderiler : 8060
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: eski bambıh daha eski pammuk
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 10.09.2007 00:49:34 ( #15 )
bu akşam kafayı temizlikle bozdum kafayı...
 
konuyla alakalı değil ama ayıptır söylemesi bi iki defa pastırmalı kurufasulye pişirdim çok iyi yıkamama rağmen çemen kokusu çıkmıyor güveç tencremden ne etmeliyim acep?? bi fikri olan varmı??
 
 



...

  • Tüm gönderiler : 1860
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 10.09.2007 13:25:47 ( #16 )

Orjinalden alıntı: pammuk

bu akşam kafayı temizlikle bozdum kafayı...

konuyla alakalı değil ama ayıptır söylemesi bi iki defa pastırmalı kurufasulye pişirdim çok iyi yıkamama rağmen çemen kokusu çıkmıyor güveç tencremden ne etmeliyim acep?? bi fikri olan varmı??




NAGİŞ 3-5 KEZ DAHA ŞÖÖÖÖLLEEEE GEMİKLİ GUZU ETİYLE Bİ GURU FASULYE PİŞİRİVE SNR ÇIKAR GOKUSU VALLA ......


AMA PRİLLİ SUDA KAYNATIRSAN SİMSİN DEDİİ GİBİ TOPRAK PRİLİ İÇİNE ÇEKEBİLİR GENEDE SEN BİLİRSİNNN
*Poyrazın Annesi*

  • Tüm gönderiler : 1680
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: eski nick APRİL2006
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 10.09.2007 14:09:41 ( #17 )

Orjinalden alıntı: pammuk

bu akşam kafayı temizlikle bozdum kafayı...

konuyla alakalı değil ama ayıptır söylemesi bi iki defa pastırmalı kurufasulye pişirdim çok iyi yıkamama rağmen çemen kokusu çıkmıyor güveç tencremden ne etmeliyim acep?? bi fikri olan varmı??



nagişim bilmiyorum ama hani her türlü  böyle  sinen kokularda tencereleri limonlu yada sirkeli suyla kaynatırlar ya bide onu dene istersen.Ama tenceren tuz buz olursa sorumluluk kabul etmem haaaa.Yani bu teori ne derece doğru bilemem.(LOSTTAN  SONRA  HERŞEYE TEORİ OLARAK BAKMAYA BAŞLADIM.HEEEEHEEEE)


POYRAZ=MADE BY ACK
senempeh

  • Tüm gönderiler : 6120
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: T.dağ/Çorlu
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 10.09.2007 15:41:57 ( #18 )
Bana annem sirkeyle yıka demişti ilk kullanımdan önce, sebebini sormadım ..
nagisch

  • Tüm gönderiler : 8060
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Bölge: eski bambıh daha eski pammuk
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 16.09.2007 17:47:27 ( #19 )

Orjinalden alıntı: sims

içerisine prilli su koyup kaynatmayı denesen.


 
 
Eve döner dönmez hemen deniyeceğim  canım..
 
 

Orjinalden alıntı: asli27


Orjinalden alıntı: pammuk

bu akşam kafayı temizlikle bozdum kafayı...

konuyla alakalı değil ama ayıptır söylemesi bi iki defa pastırmalı kurufasulye pişirdim çok iyi yıkamama rağmen çemen kokusu çıkmıyor güveç tencremden ne etmeliyim acep?? bi fikri olan varmı??




NAGİŞ 3-5 KEZ DAHA ŞÖÖÖÖLLEEEE GEMİKLİ GUZU ETİYLE Bİ GURU FASULYE PİŞİRİVE SNR ÇIKAR GOKUSU VALLA ......


AMA PRİLLİ SUDA KAYNATIRSAN SİMSİN DEDİİ GİBİ TOPRAK PRİLİ İÇİNE ÇEKEBİLİR GENEDE SEN BİLİRSİNNN

 
heee yapimm, hatta sen de gel yemeğe, yanına miss gibi tereyağlı pilav, buz gibi ayran veeee turşu... süper olur kanımca... yemekten sonrada pencereleri açarız, gaz zehirlenmesine karşı, bide kahve içip fal baktık mı tamamdır...
 

Orjinalden alıntı: APRİL2006


Orjinalden alıntı: pammuk

bu akşam kafayı temizlikle bozdum kafayı...

konuyla alakalı değil ama ayıptır söylemesi bi iki defa pastırmalı kurufasulye pişirdim çok iyi yıkamama rağmen çemen kokusu çıkmıyor güveç tencremden ne etmeliyim acep?? bi fikri olan varmı??



nagişim bilmiyorum ama hani her türlü  böyle  sinen kokularda tencereleri limonlu yada sirkeli suyla kaynatırlar ya bide onu dene istersen.Ama tenceren tuz buz olursa sorumluluk kabul etmem haaaa.Yani bu teori ne derece doğru bilemem.(LOSTTAN  SONRA  HERŞEYE TEORİ OLARAK BAKMAYA BAŞLADIM.HEEEEHEEEE)

 
hehehe teorini yirim ben senin... lostmania forumu kuralım biz senle en iyisi...



yecebe

  • Tüm gönderiler : 1030
  • Ödül puanları : 0
  • Katıldı: 01 January 0001
  • Durum: çevrimdışı
Ynt: kiremit / toprak kap veya güveç kullanımı - 25.09.2007 16:26:33 ( #20 )
Arkadaşlar ya hafta sonu güveç yapmak istiyorum. Denediğiniz tarifler var mı? Şöyle sebzeli, etli falan

Sayfayı değiştir: 12 > | Sayfayı gösteriyor 1 of 2, mesajlar 1 to 20 of 34

Hızlı ulaşım:

Şu andaki aktif kullanıcılar
0 adet üye ve 35 misafir var.
İkonların Anlamları ve İzinler
  • Yeni mesajlar
  • Yeni mesaj yok
  • Yeni Konu ve Yeni Mesajlar
  • Yeni mesajı olmayan yeni konu
  • Yeni mesajlarla kilitlendi
  • Yeni mesajlar olmadan kilitlendi
  • Mesajı oku
  • Yeni konu başlat
  • Mesaja cevap ver
  • Yeni anket gönder
  • Oy gönder
  • Post reward post
  • Gönderilerimi sil
  • Konularımı sil
  • Gönderiyi derecelendir

© 2000-2009 ASPPlayground.NET Forum Version 3.4